Weg met de afvalstoffen! Zó help je jouw lymfesysteem haar belangrijke werk te doen!
Je lymfesysteem is een ingenieus netwerk dat kriskras door je hele lijf loopt. Het zorgt er voor dat afvalstoffen uit je cellen op een doeltreffende manier worden afgevoerd. Nu de lente in aantocht is kan het geen kwaad om het zuiveringssysteem van ons lijf een handje te helpen bij het kwijtraken van opgehoopte afvalstoffen. En daar hoeven we de deur niet voor uit…
Alleen al door naar je lymfestelsel te kijken kan je maar één conclusie trekken: het menselijk lichaam is een wonder. Mét een eigen zuiveringssysteem om alle stoffen die door je lichaam als toxisch worden beschouwd, te verzamelen, onschadelijk te maken en af te voeren. Iedere dag, de hele dag, zorgt het ervoor dat ons lichaam haar kostbare energie kan gebruiken om te léven, in plaats van zich bezig te houden met oeverloos vechten tegen toxines.
Het systeem werkt als volgt:
- Elke cel in je lichaam is een lichaam op zichzelf, waarbij via je celwand voedingsstoffen binnenkomen, gebruikt worden en waarbij door diezelfde celwand afvalstof weer uitgescheiden wordt. Vooral dat uitscheiden is enorm belangrijk, omdat het plaats maakt voor weer nieuwe voedingsstoffen.
- Ook beschadigde cellen en lichaamsvreemde deeltjes zoals virussen en bacteriën worden als (toxisch) afval beschouwd.
- Lymfevocht beweegt zich tussen je cellen en organen door, neemt deze afvalstoffen op en voert ze af.
- Lymfevocht stroomt vervolgens via steeds groter wordende lymfebanen langs naar de lymfeknopen. Dit zijn ingenieus werkende filterstations waar meerdere lymfevaten bij elkaar komen. Op bepaalde plaatsen in je lichaam bevinden zich clusters lymfeknopen; in je nek, oksels, liezen, luchtpijp, darm, longen en diep in de buikholte hebben zich ongeveer 500 lymfeknopen verschanst, elk gemiddeld zo groot als een erwt.
- De lymfeknopen maken de toxische stoffen onschadelijk en scheiden het weer uit naar het lymfevocht.
- Eenmaal aangekomen achter je sleutelbeenderen, wordt het onschadelijk gemaakte afval afgegeven aan je bloedstelsel, waarna het via je lever en nieren je lichaam verlaat.
Hoe minder afvalstoffen, hoe fitter jij bent
Hoe beter je lichaam in staat is om afvalstoffen af te voeren, hoe meer belangrijke voedingsstoffen je lichaam op kan nemen, hoe fitter jij je voelt. In het groot betekent dat: een gezond en gebalanceerd dieet, voldoende stressloze beweging en lekker veel ontspanning. In het klein betekent dit, dat je moet zorgen voor een zo goed mogelijke kwaliteit van je celwand en zo weinig mogelijk verkalking in je bloed-circulatiesysteem. De kwetsbaarste systemen helpen je lichaam zo optimaal mogelijk te functioneren.
Helaas voldoen maar weinig mensen aan dit ‘perfecte plaatje’. Veel westerse mensen staan stijf van de stress of zórgen voor extra fysieke stress door extreem te gaan sporten (marathons lopen bijvoorbeeld, of body building), maar ook overvloedig bankhangen geeft je lichaam stress, of zes eetmomenten per dag (drie maaltijden, drie snackmomenten) of een onhandige combinatie van voedingsmiddelen. Er zijn veel manieren hoe je je lichaam stress kunt bezorgen. Het goede nieuws is dat je op ál die manieren ook je lichaam kunt helpen te óntstressen en daarmee je persoonlijke zuiveringssysteem een handje te helpen. Helemaal nu we ons weer kunnen laven aan mooi weer, is het een goed plan lekker vaak naar buiten te gaan.
- Let op je voeding
Je lymfestelsel functioneert optimaal als je voedingsmiddelen eet met veel vitaminen, mineralen, essentiële vetzuren en enzymen. Samen helpen ze je lymfestelsel met het afvoeren van afvalstoffen. Donker gekleurde (blad)groenten als spinazie, bieten en wortelen helpen door antioxidanten bij de detoxificatie (ontgiften) van je lichaam. Ook zeewier, knoflook, amandelen, avocado en kruiden zijn een aanrader en dan vooral peterselie, koriander, oregano, kurkuma (geelwortel) en echinacea.
Kleefkruid mag wat mij betreft op een podium, als het om lymfedrainage gaat. In mijn tuin laat ik het dan ook weelderig groeien. Kleefkruidthee is een geweldige hulp voor je lymfe om toxines op te vegen en af te voeren.
Vermijd liever bewerkte voedingsmiddelen, suiker, keukenzout, kunstmatige zoetstoffen en gefrituurd eten. - Kom in beweging
Misschien wel de beste manier om je lymfestelsel een zetje in de juiste richting te geven is bewegen. Het maakt daarbij niet zoveel uit voor welk type beweging je kiest, als je er maar niet van gaat zweten of de dag erna spierpijn van hebt. Met wat oefeningen thuis of wandelen kom je al een heel eind. Lichtjes bouncen op de grond of op een trampoline doet pas echt wonderen. Waar het om gaat is dat milde beweging de lymfe- en bloedcirculatie stimuleert, die ervoor zorgt dat afval efficiënt wordt afgevoerd zodat er voldoende voedingsmiddelen (zuurstof) naar je cellen en weefsel wordt getransporteerd. Het tegenovergestelde gebeurt ook: een gebrek (of juist teveel) aan beweging leidt tot een opstapeling van afvalstoffen in je weefsel waardoor er meer druk op je lymfestelsel komt te liggen. - Ga eens wat vaker naar buiten
Buiten in de zon maakt je lichaam via een ingenieus systeem in de huid, lever en nieren vitamine D3 aan. Dit wordt opgeslagen in vetweefsel en als de voorraadkast vol zit, stopt je lichaam met de aanmaak. Het heeft dus geen enkele zin om urenlang in de zon te gaan zitten, met het risico op verbanding. Een kwartiertje per dag is vaak al genoeg. Vitamine D3 krijg je ook binnen via voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong, zoals vette vis, levertraan en eieren.
Goed, eenmaal in het bloed, moet die calcium nog wel even naar je botten en tanden; dáár is Vitamine K2 dan weer voor. Zorg dus alsjeblieft als je een Vitamine D3 supplement gebruikt, dat je dit combineert met Vitamine K2. Teveel calcium in je bloed zorgt maar voor stijve vaatwanden wat op termijn weer kan leiden tot “aderverkalking”. - Zorg dat je voldoende Omega-3 (DHA) binnenkrijgt
Omega-3 heeft als belangrijkste werking dat het je celwanden goed permeabel (doorlaatbaar) houdt. En die doorlaatbaarheid is nou juist zo belangrijk voor afvoer van afvalstoffen (waardoor essentiële voedingsstoffen voldoende naar binnen kunnen). Net als Vitamine D3, haal je ook omega-3 uit vette vis, levertraan en (grasgevoerd!) vlees en eieren. Waarom grasgevoerd? Omdat dieren die bijna uitsluitend plantaardig eten, vitamine D3 aanmaken. - Droogborstelen
“Dry brushing” komt oorspronkelijk uit de Ayurveda waar het wordt gezien als een manier om ziektes te voorkomen. Het dagelijks zacht(!) borstelen van je huid stimuleert het je lymfesysteem om afvalstoffen af te voeren. Iets harder borstelen verbetert de bloedcirculatie, verwijdert dode huidcellen, bevordert je stofwisseling. Voor lymfedrainage is het belangrijk dat je het op de juiste manier krijgt aangeleerd en dat je start bij de afvoerpunten en in de afvoerrichting strijkt. Voor een lymfedrainage-droogborsteltechniek van het borstgebied heb ik een filmpje opgenomen. - Wisseldouches
Anders dan je bloedsomloop (waarbij je hart zorgt voor het bloedcirculatie) werkt je lymfesysteem door samentrekking van lymfecapillairen. Om die reden heeft het nemen van een koudebad of een wisseldouche positief effect. Het warme water zorgt ervoor dat je vaten uitzetten. Het koude water trekt ze weer samen. Dit creëert een aanzuigende ‘pompwerking’ die ervoor zorgt dat gestagneerd lymfevocht de kans krijgt weer door te stromen.
Wisseldouches en koudebaden hebben nog een gezondheidsbevorderend effect. Het stimuleert de aanmaak van het “gelukshormoon” endorfine. Wisseldouches worden niet perse aangeraden bij hartziekte of zwangerschap. Start hoe dan ook alleen onder begeleiding van een ervaren coach, bijvoorbeeld één van de Wim Hof Academie. - Boek een consult bij een Lymfetherapeut, gespecialiseerd in Manuele Lymfe Drainage
Je hebt al gemerkt dat het kwetsbare lymfesysteem geweldig belangrijk is voor een gezond werkend lichaam. Het probleem met een kwetsbaar systeem is dat het ook makkelijk verstoord raakt. Als je je eens flink stoot, of je bent geopereerd, je hebt iets gebroken, of verbrand, dan kan het wel wat hulp gebruiken om zo snel mogelijk te herstellen. Dit is belangrijk omdat een langdurige lymfeobstructie voor grotere problemen kan zorgen als chronische aandoeningen. Het lymfesysteem is dan wel een geweldig effectief zuiveringsorgaan, wat een zéér subtiele aanpak nodig heeft om optimaal werkzaam te zijn. Een gespecialiseerd lymfetherapeut geeft je de zachte behandeling die lymfedrainage nodig heeft. Én leert je aansluitend technieken als je jezelf wilt helpen met Manuele Lymfedrainage.
Nog even dit…
Opgezette lymfeklieren duiden er meestal op dat je ergens een infectie of ontsteking hebt. Je lymfeklieren zijn dan extra hard aan het werk om afvalstoffen af te voeren. Zoals je ziet zijn er allerlei manieren zijn om het ingenieuze zuiveringssysteem van je lijf daar een handje bij te helpen. Neem bij aanhoudende klachten altijd contact op met je huisarts en ga alsjeblieft niet zelf de medicijnvrouw/man uithangen.
Wat die supplementen betreft
Niet iedereen heeft evenveel omega-3 of een D3/K2 supplement nodig. Ik kan je aan een eenvoudige testset helpen waarmee je een bloedmonster door een gerenommeerd laboratorium kunt laten onderzoeken. Op basis van de uitkomst, kan ik voor je bepalen met welke dosis je het beste aan de slag kunt gaan en voor welke termijn.
Marielle van Tienen
Specialist Vrouwen- en Borstgezondheid, Therapeut Manuele Lymfedrainage, Lichaamsthermograaf bij Happy Healthcare
Biedt Manuele Lymfedrainagetherapie, Thermografie en (leefstijl)advies om je (borst)gezondheid te optimaliseren en biedt hulp bij hormoon- en voedingsproblemen.