Manuele Lymfedrainage

Wat is dat eigenlijk?

Manuele Lymfdrainage (MLD) is een zachte, subtiele massagetechniek van pomp- en schuifbewegingen die zonder tussenstof op de huid en het onderhuidse bindweefsel wordt uitgevoerd. De massagewerkdruk is laag en het tempo rustig en ritmisch. MLD heeft als doel het lymfestelsel te activeren waardoor vocht en afvalstoffen sneller worden afgevoerd; daarnaast verbetert de werking van het afweersysteem.

De massagedruk is laag om dichtdrukken van de lymfevaatjes te voorkomen. De technieken van de MLD zijn niet te vergelijken met andere massagevormen. Naast een verbeterde drainage is ontspanning een opvallend en vaak gewenst effect. MLD biedt een groot aantal toepassingsmogelijkheden en kan ook worden ingezet als aanvulling en ondersteuning bij andere behandelingen en therapieën.

Wat is lymfe en wat doet het?

Lymfe is een kleurloze dikkige vloeistof die vrijwel overal in het lichaam te vinden is. Vanuit de weefsels verzamelt het zich in steeds groter wordende afvoerkanalen, de lymfebanen, die uiteindelijk uitmonden in het bloedvatstelsel. Op bepaalde plaatsen in het lymfestelsel liggen grote en kleine concentraties van lymfeklieren; in de hals, het borstgebied, de buik en de liezen, de oksels, elleboogholte en knieholte. Deze concentraties zijn heel belangrijk voor de afweerfunctie en het reinigen van het lichaam.

Een heel bijzonder effect van een juist uitgevoerde manuele lymfedrainage is het in balans brengen van het zenuwstelsel. MLD dempt de orthosympaticus waardoor de parasympaticus beter tot zijn recht kan komen; verder heeft MLD ook een pijndempend effect.

Beide aspecten krijgen binnen de originele Voddermethode veel aandacht en bieden veel toepassingsmogelijkheden bij anti-stress behandelingen.

MLD als monotherapie én als combinatietherapie

Manuele lymfedrainage kan als monotherapie én als combinatietherapie voor een breed scala aan klachten en aandoeningen succesvol zijn. De zachte, ritmische techniekgrepen van de MLD worden door vrijwel iedereen als bijzonder prettig ervaren, terwijl de resultaten ervan vaak zeer groot zijn.

Lymfedrainage kan desgewenst aangevuld worden met lymftaping. Dit is een speciale vorm van elastisch tapen en wordt toegepast bij o.a. sportblessures, hematomen, postoperatief oedeem en fibrosering van bindweefsel (littekens/fasciale problematiek). Het heeft een gunstige invloed op het onderhuidse bindweefsel en de lymfecirculatie. Lymftaping en manuele lymfedrainage samen vormen een sterk koppel met verbazingwekkende behandelresultaten.

Voetreflexzonetherapie is ook een gouden combinatie met MLD (Lymfreflex).Op de voetzolen zitten vele reflexpunten die corresponderen met het lymfestelsel. Het ligt dus voor de hand om vóór of ná een MLD behandeling ook een aantal van deze reflexpunten te bewerken, om op die manier een extra stimulans te geven aan het lymfestelsel.

De meest uiteenlopende (pijn)klachten kunnen worden behandeld:

Afvoeren van vocht bij zwellingen die het gevolg zijn van:

 • Oedeem
 • Een slechte circulatie bijvoorbeeld door spataderen of rusteloze benen
 • Tekort aan lichaamsbeweging (bijv. door lange reizen, ziekte, blessure)
 • Stuwingsklachten die samenhangen met zwangerschap (pre- en postnataal)
 • Tijdelijke beschadiging van het lymfestelsel bijvoorbeeld na operatie, trauma, sportletsel
 • Overbelasting van spieren (bijv. kramp, zware spierarbeid en arm-nek-schouderklachten)

Regeneratie en ontspanning:

 • ADHD
 • Huidklachten
 • Burn-outklachten
 • Antistress behandeling
 • Maag- en darmklachten
 • Chronisch eczeem, allergie
 • Soepel houden van gewrichten
 • Long- en post Covid-19 klachten
 • Tegengaan van spierverslapping
 • Activeren van het immuunsysteem
 • Hoofdpijn, slapeloosheid, stress, vermoeidheid
 • Bevorderen wondgenezing/littekenvorming, herstel lymfevaatjes
queen happy healthcare
mld lymfedrainage happy healthcare
borsten happy healthcare

MLD en borstgezondheid

Manuele Lymfedrainage is één van de beste massagemethoden om borstgezondheid te verbeteren en in stand te houden. In het zachte borstweefsel bevindt zich een zeer uitgebreid netwerk van fragiele lymfevaatjes en talrijke lymfeknopen. Wanneer stagnatie optreedt in dit reinigende en afvoerende systeem, kunnen er allerlei klachten ontstaan, bijvoorbeeld opgezette, pijnlijke of stugge borsten, cysten en verhardingen. Ook littekens na een operatie kunnen vervelende pijn- en drukklachten veroorzaken die met een combinatie van MLD en Lymftaping vaak heel goed te behandelen zijn

In toenemende mate wordt MLD van de borst ook preventief toegepast om de conditie van het borstweefsel in goede staat te houden. MLD van de borst is een zachte, weldadige massagebehandeling die zéér ontspannend werkt. Lichaam en geest komen in een meer parasympatische modus waardoor regeneratie en herstel kunnen plaatsvinden. Veel lichaamsthermografen in Nederland adviseren hun cliënten MLD om laaggradige ontstekingen in het borstweefsel te verminderen en daarmee allerlei klachten te verbeteren. 

Behandeling  met MLD van lymfepathologie ná kanker is in Nederland wettelijk alleen toegestaan door paramedisch opgeleide oedeem-en huidtherapeuten. Het gaat hierbij vaak om oedeemvorming in borst-, arm- of okselregio ten gevolge van chirurgische lymfknoopverwijdering, waarbij omleidingsroutes in het lymfestelsel moeten worden gezocht en behandeld.

MLD en detox

De grootste bekendheid van manuele lymfedrainage ligt op het gebied van vermindering van zwelling (oedeem).Hiervan wordt gebruik gemaakt in oncologische settings, na (orthopedische) operaties, na sporttrauma’s en bij veneus oedeem (bv spataderen).

Veel minder bekend- maar zeker niet minder belangrijk- zijn de toepassingsmogelijkheden van MLD bij de (versnelde) afvoer van afvalstoffen uit het lichaam en de positieve effecten daarvan op onze gezondheid en vitaliteit.

Met name de grootmoleculaire stoffen zijn voor hun afvoer uit het interstitium aangewezen op het lymfestelsel. Het gaat dan om meer of minder toxische stoffen, zoals afbraakproducten van de celstofwisseling, resten van bacteriën en virussen, én van grote eiwitmoleculen (bv ten gevolge van ontstekingsreacties). Met name deze laatste groep is essentieel voor homeostase in onze waterhuishouding (COD!). Bovendien leidt langdurige ophoping van eiwitmoleculen in het bindweefsel tot fibrosevorming – met alle gevolgen van dien..

Het is algemeen bekend dat een slechte afvoer van toxische stoffen ons afweersysteem ondermijnt en een slechte invloed heeft op onze gezondheid en vitaliteit. Klachten zoals vermoeidheid, lusteloosheid,, hoofdpijn, spier-en gewrichtspijn, chronische sinusproblemen, darmproblemen en allerlei huidaandoeningen (acne, eczeem,allergie) komen vaak (mede) voort uit een vervuild lymfesysteem, en herstellen daardoor traag en moeizaam.

Manuele lymfedrainage is een sterk wapen in de strijd tegen een overbelast lymfestelsel. Lymfe betekent letterlijk: helder water. MLD kan ons dus helpen om weer schoon en helder te worden- in allerlei opzichten! Lichaam én geest hebben baat bij een goed werkend lymfesysteem, zowel curatief (gezond wórden), maar zeker ook preventief (gezond blíjven).

Jarenlange praktijkervaring- met vaak verrassende resultaten, hebben mijn vertrouwen in de lymfedrainage bij detoxgerelateerde problemen steeds verder versterkt!

Voor natuurgeneeskundigen, massagetherapeuten en schoonheidsspecialisten liggen er op het gebied van detoxen veel mooie behandelmogelijkheden, óók in combinatie met andere technieken/methoden.

Zet vandaag nog de eerste stap naar een gezond lichaam en een ontspannen geest!

Pak de regie!

Wil jij elke zondagochtend een e-mail waarin ik mijn visie op leefstijl, tips & tricks en aanbiedingen deel?

Wees gerust, je krijgt alleen relevante informatie. Lees ons privacybeleid voor meer info.

queen happy healthcare