Spring naar inhoud

Manuele Lymfedrainage

Wat kun je verwachten bij een Manuele Lymfedrainage behandeling?

De meeste cliënten komen  met de volgende klachten: pijnlijke borsten of een strak gevoel in het borstgebied, (lymfe)oedeem en slaapstoornissen, stress en burn-outklachten.

Lymfeoedeem is een ongeneeslijke aandoening die wordt veroorzaakt door vochtophoping in een deel van het lichaam waar de lymfeklieren zijn beschadigd of verwijderd. Het komt vaak voor bij vrouwen die een borstoperatie hebben ondergaan, en bij borstkankerpatiënten die bestraling of steroïden kregen. Het komt ook veel voor in de benen.

Het is belangrijk te voorkomen dat lymfeoedeem uit de hand loopt. Hiervoor kun je gebruik maken van hulpmiddelen als steunkous(en), lichaamsbeweging, je ledemaat hoger houden en het voorzorgsmaatregelen nemen om (brand)wonden, infecties of andere huidirriterende stoffen uit het oedeemgebied te weren. Een andere behandeling voor deze lymfeoedeem is Manuele Lymfedrainage.

Manuele lymfedrainage (MLD) is een ultrazachte -op massage gebaseerde- behandeling, die wordt uitgevoerd op het aangedane ledemaat en andere delen van het lichaam om de lymfevloeistof te helpen wegvloeien via lymfeklieren die niet zijn beschadigd of verwijderd. MLD richt zich op het openen van de gezonde lymfeklieren die de cliënt (nog) heeft en de overtollige lymfe daarnaartoe leiden. Op deze manier blijft het vocht niet op plaatsen 'vastzitten' waardoor er zwelling ontstaat in het gebied waar de lymfeklieren beschadigd of afwezig zijn. Bepaalde delen van het lichaam worden gemasseerd, waarbij het lymfevocht voorzichtig in de juiste richting gemanoeuvreerd wordt om de doorstroming te stimuleren.

Een goed werkend lymfestelsel is de basis voor een goede gezondheid en vitaliteit.
Manuele lymfedrainage (MLD) is een súperzachte massagemethode om het lymfestelsel te activeren. Deze massagetechniek, ontwikkeld door Dr. Vodder, is niet te vergelijken met andere vormen van behandelen. De zachte, subtiele massagetechniek bestaat uit een lichte, ritmische aanraking van de huid en het onderhuids bindweefsel. De zachte, zuigende en pompende bewegingen helpen het lymfevocht zijn weg door het lichaam te vinden. Manuele lymfedrainage voelt weliswaar zacht aan, het effect op de afvoer van opgeslagen afvalstoffen is erg groot en werkt lang nadat de behandeling is gestopt, nog na.

De behandeling

Voor de eerste behandeling nemen we tijd voor een anamnese/vragenlijst, zodat ik een goed beeld krijg van de klacht, ziektegeschiedenis en medicijn- en supplementengebruik. Ik maak altijd een inschatting van de belastbaarheid op dat moment. De gegeven prikkels moeten door het lichaam verwerkt kunnen worden.

Een Manuele lymfedrainage behandeling begint altijd bij de grotere afvoerplaatsen van het lymfesysteem. Hierdoor wordt de afvoer van de lymfe aangezet, waarna de behandeling van het probleemgebied start.

Lymfe is een langzaam voortbewegende, stroperige vloeistof. Een MLD-behandeling vindt daardoor liefst met een zekere regelmaat plaats. Afhankelijk van de aard van de klacht(en) kan dit variëren van enkele keren per week tot 1 maal per maand. Houd bij langer bestaande klachten rekening met een behandeltraject van 1 à 2 maal per week gedurende enkele weken, waarna de afbouwperiode start. Vanzelfsprekend krijg je aanvullende leefstijladviezen ter ondersteuning van de behandelingen.

Afhankelijk van het te behandelen deel, duurt een MLD-behandeling 30 tot 90 minuten.

Lijd je aan hartklachten (cardiale insufficiëntie), dan heb ik na de intake eerst overleg met je arts, voor ik een behandeling start. Lijd je aan hartfalen, dan kan ik je helaas niet behandelen. De werking van MLD is zodanig effectief dat je hart de versterkte werking van lymfe mogelijk niet kan verwerken.

manuele lymfedrainage kuit happy healthcare

Wanneer denk je aan een MLD-behandeling?

 • Oedeem (zwelling); na een operatie, trauma, sportletsel of langdurig gebrek aan beweging (ziekte, vliegreis)
 • Vermoeidheid heeft vaak te maken met onvoldoende afvoer van toxische afvalstoffen, vaak in combinatie met een te hoog stressniveau. Doordat het lichaam voortdurend reageert op chronische ontstekingshaarden, verliest het te veel energie en put het lichaam op termijn uit.
 • Versterken immuniteit; een actiever afweersysteem is beter in staat ziekteverwekkers te bestrijden (en chronische infecties te overwinnen.
 • Detox; ophoping van giftige stoffen (toxines) vormt een voortdurende bron van chronische ontsteking en vermoeidheid
 • Verkoudheid en holteproblemen; ook slijmvliezen zitten vol lymfevaatjes en zenuwuiteinden.
 • Huidklachten; 80% van de ongeveer 20.000km lymfevaten in het lichaam bevindt zich in de dermis (huislagen). Daarom werkt MLD zo goed bij (chronisch) eczeem, acné en allergie.
 • Verlichting van klachten t.g.v. spataderen
 • Rusteloze of 'zware' benen; reageren heel erg goed op MLD of LymfReflex©-behandeling. Het verbetert de bloed- en lymfecirculatie én heeft een parasympatische invloed.
 • Stress en stressgerelateerde klachten De omschakeling binnen het vegetatieve zenuwstelsel (van sympaticus naar parasympaticus) leidt tot meer balans in het hormonale stelsel (cortisol/adrenaline), in de spijsverteringsprocessen (maag-/darmstelsel), in het spierstelsel (spierpijn / verkramping / hoge spiespanning), en brengt rust in het 'brein' (hoofdpijn, onrust, slapeloosheid). Door activering van de parasympaticus (het rustgevende deel van het zenuwstelsel) kan het lichaam zich ontspannen en nieuwe krachten opdoen.
jouw praktijk hier happy healthcare

Ik behandel niet tijdens:

 • Acute infecties in bloed- en lymfevaten
 • Koorts
 • Trombose
 • Ernstige vormen van hart- en nieraandoeningen en botontkalking
 • Epilepsie
 • Hartfalen
 • Kankerbehandeling Behandeling van kankerpatiënten is in Nederland wettelijk voorbehouden aan therapeuten met en paramedische beroepstitel/BIG-registratie zoals fysiotherapeuten en huidtherapeuten en in overleg met de behandelend arts.

Extra voorzichtig ben ik bij:

 • Schildklieraandoeningen
 • Diabetes
 • Hoge of lage bloeddruk (cardiale insufficiëntie)
lymfreflex happy healthcare

Tarieven MLD en LymfReflex©

 • Eerste behandeling Manuele Lymfedrainage (MLD) (anamnese met aansluitend de 1e behandeling) € 82,50 (ca. 2 uur)
 • Vervolgbehandeling MLD € 66,00 (ca. 1 uur)
 • LymfReflex©-behandeling € 66,00 (ca. 1 uur)
 • Ontspannende voetreflexmassage € 44,00 (ca. 45 minuten)
 • Hooikoortsbehandeling (serie van 3) € 120,00 (ca. 45 minuten)

Cadeaubon:
Natuurlijk kun je ook een cadeaubon kopen. Deze kan voor elk gewenst bedrag of behandeling worden uitgeschreven en ik verpak hem feestelijk voor je.

Boek meteen je behandeling

Start chat
1
Waar kan ik je bij helpen?