Van de zomer was ik op de Tilburgse kermis. En hoe! De grootste kermis van de Benelux met de nieuwste en grootste kermisattracties bij elkaar. Ik ga graag -overdag- op de maandag, kek aangejurkt, het is er (dan nog) niet zo druk als op andere dagen, en kleurrijk -over het algemeen- relaxter publiek.

Natuurlijk pakken we dan ook een terrasje en een bordje poffertjes, ook voor de traditie, niet meer voor de lekker. Waarom zijn die dingen eigenlijk nooit meer gaar?

Maar goed, waar deze introductie naartoe wil is, dat ik met name dan, op zo’n terras een bonte stoet mensen aan me voorbij zie trekken, en mensen waarvan je ‘weet’ dat ze op elke andere dag van het jaar niet op die manier in de openbaarheid begeven. En dan bedoel ik niet alleen de mensen in drag of traverstie, ook mensen met een lichamelijke beperking. Vakidioot dat ik ben, valt het me dan ook op dat zoveel mensen met pijn in hun lijf lopen. De verkrampte houding, de manier van voeten neerzetten, van zwaaien met armen, de grimassen, ook als ze lachen.

Het lijkt wel of steeds meer vrouwen met zichtbare borstproblemen (misvormingen, littekens, verstrakte -mogelijk ingekapselde- protheses) en met lipoedeem kampen. Die laatste vrouwen vallen op doordat ik prachtige -vaak voluptueuze- vrouwen zie met een onderlichaam dat vele maten groter is dan hun bovenlichaam. Prachtige slanke handen en voeten en toch door vet gedomineerde benen, en soms armen. Soms in (kleurrijke) steunkousen gehuld, maar veel vaker strompelend op slippers, in leggings en wijde jurken.

De pijnscheut die dan voel, is mede gevoed door de vrouwen die met deze klachten naar mijn praktijk komen en die ik spreek over hun ervaring. Met name de dames met lipoedeem of lipolymfoedeem (de combinatie van lipoedeem en lymfoedeem), die vaak niet eens gediagnosticeerd wordt door hun arts omdat die alleen een ‘dikke vrouw’ ziet die eerst maar eens af moet vallen, met een diëtist die de bijzondere fysiologie van deze vrouwen al helemaal niet snapt.

Vrouwen die wordt opgedragen te gaan hardlopen, kun je het je voorstellen met benen die meestentijds in rust al aanvoelen als palen beton waaromheen prikkeldraad gewikkeld zit? Vrouwen die elke dag, maar vooral op warme dagen lijden aan het ongemak van met vet en vocht volgelopen benen. En weet je wat zo bijzonder is? Vrouwen die ik behandel, komen terug en zeggen me -al na de eerste behandeling-:

“ik wist niet eens dat ik zoveel pijn in mijn benen had, tot ik ervoer dat ik ook géén pijn in mijn benen kon hebben”.

Ik huil dan van binnen, kun je je dat voorstellen? Vooral omdat het een vaak voorkomende en eenvoudig herkenbare aandoening is.

Cijfers

 • Lipoedeem komt bijna alleen bij vrouwen voor (na grote hormonale schommelingen als puberteit, zwangerschap of overgang)
 • 11% van de vrouwen kampt met lipoedeem
 • 30% van de vrouwen met been-lipoedeem, heeft ook aangedane armen

Herkenbare symptomen

 • Altijd symmetrisch, in beide benen en beide armen, waarbij typisch de handen en voeten slank zijn
 • Praktisch geen pitting oedeem (putjes drukken) en niet mogelijk de huid tussen twee vingers vast te pakken (Kaposi-Stemmer greep)
 • Zeer gevoelig bij lichte aanraking en enorm pijnlijk bij druk
 • Verhoogde vasculaire zwakte (sneller blauwe plekken)
 • Spider naevus (blauwpaarse of rode plekken door zwakte van haarvaten)
 • Ondanks gewichtsverlies of hoog leggen van armen of benen in rust, neemt de grootte/omvang niet af
 • Zwelling verergert bij staan en in de zomer (warm weer)
 • Koude huid
 • Afvallen als de aandoening zich eenmaal manifesteert, heeft geen zin!

Een collegabehandelaar en ervaringsdeskundige (LipedemaCoach), heeft een duidelijk filmpje gemaakt:


Herken jij je in de klachten? Ken je iemand in je omgeving die mogelijk lijdt aan lipoedeem? Aarzel niet contact met me op te nemen of dit bericht met hen te delen.


Wil je meer weten over de keuzes die je hebt om niet je ziekte maar je gezondheid te onderzoeken en daarmee de regie over je eigen lichaam weer in eigen handen te nemen? Ik neem jou – en jouw gezondheid – serieus! Zonder bangmakerij. Met eerlijke informatie over waar je mee te maken hebt. En zónder onnodig veel extra of duur onderzoek/behandeling omdat het tóch wel door de verzekering betaald wordt!

Mail of app me via mijn website of plan een vrijblijvende belafspraak in.


Wil je ook elke zondagochtend een inspiratiemail?

In mijn praktijk in Zaltbommel kun je terecht voor leefstijlcoaching, litteken- en lymfebehandeling en thermografische onderzoeken. Je kunt ook in weekends, op feestdagen en in avonden bij me terecht.


Voor thermografisch (borst)onderzoek kom ik ook op locatie in Nederland en België.

Marielle van Tienen

Specialist Vrouwen- en Borstgezondheid, Lichaamsthermograaf, Litteken- en Lymfetherapeut bij Happy Healthcare

Biedt Manuele Lymfedrainage en MSTR-Littekentherapie, Thermografie, hulp bij hormoon- en voedingsproblemen en (leefstijl)advies om je (borst)gezondheid te optimaliseren.

marielle van tienen happy healthcare

Pak de regie!

Wil jij op zondagochtend een e-mail waarin ik mijn visie op leefstijl, tips & tricks en aanbiedingen deel?

Wees gerust, je krijgt alleen relevante informatie.
Lees het privacybeleid.

Queen happy healthcare

Vergelijkbare berichten