Zorgmassage

Zorgmassage

Wat is zorgmassage?

zorgmassage ouderen happy healthcare

Een zorgmassage is een zachte massage met een heilzame en ontspannende werking en ter ondersteuning.

Mijn zorgmassage is speciaal gericht op ouderen, mensen met dementie, een chronische aandoening, ongeneeslijk ziek zijn, een geestelijke en/of lichamelijke beperking hebben. Een zorgmassage wordt ook heel prettig ervaren gedurende de palliatieve fase.

Als zorgvrager word je voortdurend aangeraakt. Meestal is dit functioneel. Bij iemand die ouder wordt neemt de zorgvraag toe en/of de gezondheid af. Je komt voor veel vragen en uitdagingen te staan. Je kan te maken krijgen met onvermogen, afhankelijkheid, onveiligheid of gebrek aan inzicht en je eigen kunnen en regie. Je zult je daardoor onzeker, onrustig, gespannen of angstig voelen, pijn hebben of teveel prikkels ervaren. Ook zul je merken dat je een diepe behoefte aan warmte en contact ervaart. Aan oprechte aandacht voor wie jij bent als mens. En aan een zorgvuldige, liefdevolle aanraking die rust en ontspanning biedt.

Een zachte, liefdevolle massage kan dan een heerlijk ontspannen en heilzaam moment zijn. De massage geeft rust in zowel het lichaam als de geest. Daarnaast daalt je pijnbeleving, slaap je beter, ben je minder angstig of depressief en kom je weer in contact met je lichaam.

Zorgmassage bij dementie

Mensen met een vorm van dementie ervaren aantasting van hun cognitie. Het vermogen tot voelen en beleven blijft welintact. Het is belangrijk om bij mensen met dementie een beroep te doen op dat voelende element. Een warme, respectvolle en liefdevolle aanraking bij mensen met dementie/alzheimer geeft innerlijke rust en troost waardoor er weer verbinding kan ontstaan met de ander, voelen en zien letterlijk dat er aandacht voor ze is, verdriet en sterke emoties als b.v. boosheid verzachten, doorgaans drukke mensen kunnen rustig worden, de gezichtsuitdrukking verzacht, door de innerlijke rust worden ongemakken draaglijker en ontstaat er een gevoel van tevredenheid.

Dit biedt zorgmassage

ZORGVULDIGE AANRAKING
De zorgmassage bestaat uit lichte, rustige, aandachtige, ritmische aanrakingen. Het herkenbare patroon van ritme en herhaling zorgt voor extra vertrouwen en veiligheid, waardoor stress, angst en pijnklachten vermindert en rust en ontspanning ontstaat. Zorgmassage biedt je ook een moment van warme aandacht en contact. Een moment van ontspanning en genieten, je even niet ziek te voelen. Om je lichaam weer positief te ervaren en tot rust te komen. Je gezien en gehoord te voelen; je mag zijn zoals je bent!

LAAGDREMPELIG
De massage is meestal gericht op de handen, de voeten, de rug of het hoofd. Afgestemd op je behoefte en de mogelijkheden van dat moment: naar wens en op maat. Je kunt deze zorgmassage zittend in je eigen stoel en over de kleding heen ontvangen. Als je bedlegerig bent, kan de zorgmassage ook in bed worden toegepast.

RUST EN VERBINDING
Het aandachtig aanraken tijdens de zorgmassage stimuleert de aanmaak van de knuffel- en gelukshormonen oxytocine en serotonine die zorgen voor rust en verbondenheid, breken de stresshormonen af en verzachten angst en pijnklachten. Waardoor er ruimte ontstaat voor herstel en ontwikkeling.

Liefdevolle aandachtige aanraking; een essentiële levensbehoefte

De zorgmassage is een veilige, aangepaste massage, speciaal ontwikkeld voor ouderen met een ziekte of een beperking. Voor mensen met vergevorderde dementie of een ernstig meervoudige beperking is het een belevingsgerichte benadering om contact te maken. Deze taal van liefdevolle aanraking kan door vrijwel iedereen worden ervaren en verstaan.

De zorgmassage kan een onderdeel zijn van een individueel begeleidingsprogramma. Maar dat hoeft niet.

Een zorgmassage wordt op maat gemaakt, zodat het tegemoet komt aan de wensen voordat moment. Ik geef de zorgmassages bij u thuis, in de zorginstelling (ook revalidatiecentrum/ziekenhuis), het hospice, of in mijn praktijk.

Wat kan zorgmassage voor je betekenen?

Zorgmassage biedt geen genezing, het is een vorm van complementaire zorg en kan je ondersteunen in een periode van ziek zijn. Het kan je helpen ontspannen en daarmee de kwaliteit van je leven verbeteren. Uit onderzoek blijkt dat massage bepaalde klachten kan verminderen.

Een zorgmassage:

 • verlaagt stress.
 • ontspant zowel je lichaam als je geest.
 • verbetert de bloeddoorstroming.
 • vermindert onrust, angst en pijn.
 • geeft positieve aandacht aan je lichaam in een moeilijke tijd.
 • kan je helpen het vertrouwen in je lichaam te herstellen.
 • kan je helpen om je lichaam te aanvaarden.

Een zorgmassage kan worden gegeven bij:

 • pijn
 • misselijkheid
 • slaapproblemen
 • spanning en onrust
 • angst
 • sombere stemming

Wil je meer informatie over zorgmassage of persoonlijk advies? Maak dan een (bel)afspraak, pas als ik je zie en hoor kan ik je informeren welke behandeltechniek(en) tot het beste resultaat leidt/leiden.

Zet vandaag nog de eerste stap naar een ontspannen lichaam en geest!

Pak de regie!

Wil jij op zondagochtend een e-mail waarin ik mijn visie op leefstijl, tips & tricks en aanbiedingen deel?

Wees gerust, je krijgt alleen relevante informatie.
Lees het privacybeleid.

Queen happy healthcare