intense relax massage happy healthcare ontspanningsmassage

Waarom raken we zo gestresst?

Stress ontstaat doordat je -door alle indrukken die je gedurende de dag opdoet- teveel ‘aan’ staat en te weinig kunt ontspannen. De hoeveelheid prikkels die we nu per dág opdoen, deden we 100 jaar geleden nog niet in een jáár op. Laat staan 100.000 jaar, of 1.000.000 jaar geleden. Ons lichaam evolueert láng niet snel genoeg om de maatschappelijke ontwikkelingen bij te houden. Het reageert op elke vorm van stress alsof we in levensgevaar zijn, alsof er een stier of een leeuw achter ons aanzit.

Een lichaam dat stress ervaart, verhindert de signalen vanuit de hersenen naar vitale organen die niet nodig zijn bij vechten of vluchten. De werking van deze organen stagneert tijdelijk. Dit is slim, zeker toen we die energie hard nodig hadden om weg te rennen van (levens)gevaar. Als het gevaar geweken was, puften we uit, trilden we na of stampten we de stress weg door te dansen of te springen. Onze stressrespons wordt dagelijks getriggerd door bijvoorbeeld aanstaande deadlines, ruzie met je partner, of misschien door spannende berichten/beelden in het nieuws. Je lichaam maakt geen onderscheid en reageert nog steeds op dezelfde oerwijze. Echter in onze samenleving is het niet gebruikelijk dat we ook fysiek ontstressen. Gezien de hoeveelheid prikkels, zouden we dan hele dagen aan het bewegen (trillen) zijn. Erger nog; kinderen die nog een natuurlijke behoefte aan ontstressen (trillen/bewegen) laten zien die past bij de hoeveelheid prikkels die ze opdoen, worden met medicatie tot stilstand gebracht. Een gegarandeerd recept voor lichamelijke stress-opbouw. En een garantie op ‘welvaartsziekten’ later in het leven.

Ons lichaam is uitgerust met twee soorten zenuwstelsels; het sympatische en het parasympathische.

Sympatisch

Dit is de “actie-zenuw” die je lichaam aanjaagt zodat inspanning/activiteit mogelijk is. Bij inspanning zijn bijvoorbeeld weinig organen nodig. Die werking wordt dus afgeremd. Die sympaticus brengt je lijf in een “vecht of vluchtreactie”; in staat van paraatheid.

Parasympatisch

Dit is de “rust-zenuw” die je lichaam de rust geeft te herstellen van een inspanning. Dus tegengesteld aan het sympatische deel. Onder invloed van de parasympathicus daalt je ademhaling en hartslag en worden je organen weer actief en herstel je van de eerdere inspanning.

Als je meer wilt weten lees hier dan meer over stress.

In onze ‘moderne wereld’ komen wij collectief niet (voldoende) meer tot rust waardoor ons zenuwstelsel onverwerkte stress op stress en onverwerkte prikkels op prikkels stapelt. Ons slaapritme helpt ons niet meer voldoende te ontspannen en verwerken.

Gelukkig is daar onze Nervus Vagus, de tiende hersenzenuw, de zwervende hersenzenuw die álle organen in ons lichaam ‘aanraakt’. Het is de koning van ons parasympathisch zenuwstelsel.

Hoe beïnvloed je jouw reactie op stress?

Bepaalde oefeningen kunnen je nervus vagus stimuleren om je lichaam in korte tijd van paniek en stress (ook wel fight-flight modus genoemd) naar relax-modus brengen. Gezien de hoeveelheid stress waar we tegenwoordig allemaal mee te maken krijgen, is het nog niet zo verkeerd om zulke handvatten te kennen. Dit komt niet alleen je mentale welzijn ten goede, maar is ook bewezen bevorderlijk voor de fysieke gezondheid. Zo is een ontspannen en relaxt lichaam beter in staat voedsel te verteren en afval af te voeren.

De kracht van zacht

Een goede ontspanningsmassage is pure gezondheidsbevordering. Door middel van zachte, ritmische aanraking en ontspannende muziek help ik je lichaam naar een modus waar je jezelf mag laten gaan. Alle spanningen los laat. Laat je masseren, ontspan mentaal en fysiek. Door mijn specialisatie lymfedrainage, heb ik bij al mijn klanten ‘de kracht van zacht’ mogen aanschouwen. De intense ontspanning die je lichaam ondergaat door juist een heel zachte massagevormen is onvergelijkbaar. De lichte aanraking, de langzame, herhaalde strijkingen zorgen voor een verrassend zachte massage die je lichaam én geest volledig ontspant. Door rust en ruimte in je lichaam te maken, ontspannen je spieren, verbetert je bloedtoevoer en voert je lymfesysteem de afvalstoffen sneller af.

Bij een ontspanningsmassage maak ik dankbaar gebruik van technieken die de Nervus Vagus stimuleren. De super-parasympathicus die effect heeft op alle belangrijke organen in je lichaam.

Deze diepe ontspanningsmassage kan zowel liggend op je rug als op je buik genoten worden. Houd er rekening mee dat het ontspannen effect enkele dagen kan aanhouden.


Wil je meer weten over de keuzes die je hebt om niet je ziekte maar je gezondheid te onderzoeken en daarmee de regie over je eigen lichaam weer in eigen handen te nemen? Ik neem jou – en jouw gezondheid – serieus! Zonder bangmakerij. Met eerlijke informatie over waar je mee te maken hebt. En zónder onnodig veel extra of duur onderzoek/behandeling omdat het tóch wel door de verzekering betaald wordt!

Mail of app me via mijn website of plan een vrijblijvende belafspraak in.

Marielle van Tienen

Specialist Vrouwen- en Borstgezondheid, Lichaamsthermograaf, Litteken- en Lymfetherapeut bij Happy Healthcare

Biedt Manuele Lymfedrainage en MSTR-Littekentherapie, Thermografie, hulp bij hormoon- en voedingsproblemen en (leefstijl)advies om je (borst)gezondheid te optimaliseren.

marielle van tienen happy healthcare

Wil je ook op zondagochtend een inspiratiemail?

In mijn praktijk in Zaltbommel kun je terecht voor leefstijlcoaching, litteken- en lymfebehandeling en thermografische onderzoeken. Je kunt ook in weekends, op feestdagen en in avonden bij me terecht.


Voor thermografisch (borst)onderzoek kom ik ook op locatie in Nederland en België.

Pak de regie!

Wil jij op zondagochtend een e-mail waarin ik mijn visie op leefstijl, tips & tricks en aanbiedingen deel?

Wees gerust, je krijgt alleen relevante informatie.
Lees het privacybeleid.

Queen happy healthcare

Vergelijkbare berichten