Meestgestelde vragen thermografie

Sinds 2017 werk ik met lichaamsthermografie, sindsdien worden me allerhande vragen gesteld. De meestgestelde heb ik hier geplaatst en beantwoord.

Staat het antwoord op jouw vraag hier niet tussen? Neem dan contact met me op via de whatsappknop rechtsonder op deze pagina, of mail naar welkom@happyhealthcare.nl.

Wat kost een thermogram?

Thermografie hoeft niet zo duur te zijn als anderen je willen laten geloven. Wees geen dief van je eigen portemonnee. De zorgverzekering vergoedt niets. De prijs die ik je vraag is afhankelijk van het gedeelte van jouw lichaam waarvan jij een thermogram wilt laten maken en de kosten die ik voor de thermoloog -die je onderzoek beoordeelt en het rapport opstelt- moet betalen.

Mijn tarieven zijn zeer vriendelijk (voor een eerste borstonderzoek vraag ik bijvoorbeeld € 199,-, voor een vervolgonderzoek € 169,-).

Vraag naar de mogelijkheden, ook als je eerder een onderzoek bij een andere thermograaf hebt laten uitvoeren. Bijna altijd sluit een vervolgonderzoek naadloos aan op je bestaande cyclus en geldt het ‘vervolgonderzoek’-tarief.

Lees hier meer informatie over verschillende onderzoekspakketten.

Voor wie is thermografie bedoeld?

Lichaamsthermografie maakt gebruik van een infraroodcamera. Deze zendt geen golven of straling uit, waardoor het maken van de beelden zeer veilig is. Daarom is thermografie geschikt voor mannen, vrouwen en kinderen. Zelfs voor zwangere vrouwen. Lees hier aan welke categorieën vrouwen wij een thermografie met name adviseren.

Hoe kan ik betalen?

Na een consult krijg je een factuur met een betaallink, zodat je eenvoudig digitaal kunt betalen. Betaal je liever ter plaatse contant, dat kan ook. Dan graag gepast.

Vergoedt de zorgverzekering thermografie?

Daar kan ik kort over zijn; nee. Thermografisch lichaamsonderzoek wordt nog steeds niet vergoedt door de zorgverzekering.

Hoe nuttig is een thermogram?

Lichaamsthermografie heeft zich bewezen als een veilige en preventieve methode om afwijkingen vast te stellen. Het is bovendien een uitstekende methode om het verloop en de behandeling van aandoeningen te volgen. Een thermogram kan afwijkingen al in een zeer vroeg stadium vaststellen.

Waar is een baseline voor nodig?

Een baseline zijn twee thermografische borstonderzoeken, die met elkaar vergeleken worden en is juist heel nuttig. Ik adviseer iedereen die voor het eerst voor een thermografisch onderzoek komt, een baseline te laten maken.

Bij het eerste onderzoek wordt een temperatuurpatroon zichtbaar dat een indruk geeft van de gezondheid van je lichaamsdeel (bij mijn klanten vaak de borsten). De thermoloog -de specialist die mijn onderzoeken beoordeelt- adviseert in het rapport een termijn voor een vervolgonderzoek. Met de gezondheidstips die je krijgt, verbeteren die patronen vaak al binnen 3 tot 6 maanden. Soms echter verergert de conditie, dat kunnen we zien door het tweede onderzoek met het eerste te vergelijken. Zo houd je snel de vinger aan de pols.

Om duidelijkheid te krijgen over je patronen en over de zorgindicatie, is het tweede onderzoek belangrijk. Kwaadaardige cellen delen zich elke 90 dagen; mocht er iets gaande zijn in je lichaam (of je borst), dan krijgen we dat snel duidelijk in een baseline.

De baseline is verder belangrijk omdat het een blauwdruk geeft van hoe je borsten zijn en welke patronen specifiek bij jou horen (mede op basis van jouw geschiedenis). We pakken de baseline er altijd bij als je voor een (twee)jaarlijkse controle wilt komen.

Kan thermogram (borst)kanker zien?

Ook hier past een kort antwoord; nee, met alleen een thermogram kan geen borstkanker worden vastgesteld. Dat kan alleen een mammogram, echogram of mri ook niet. Alleen weefselonderzoek na een biopt/punctie kan daadwerkelijk een diagnose stellen. Thermografie kan wel constateren dat (een deel van) je borst of ander lichaamsdeel, een afwijking vertoont die aanleiding vormt voor verder onderzoek.

Met thermografie kan zo’n afwijking al in een zeer vroeg stadium worden ontdekt. Thermografie kent een aantal gradaties van zorg. Constateert de thermoloog (specialist) een hoog niveau van zorg, dan verwijs ik je door naar de huisarts voor vervolgonderzoek.

Wat is het verschil tussen mammografie en thermografie

Thermografie is een ander soort onderzoek dan mammografie. Hieronder staan alle verschillen op een rij, zodat je een goede keuze kunt maken.

Om het verschil duidelijk te maken, is het belangrijk dat je weet dat elke ziekte zes fases doormaakt (beschreven door dr. Reckeweg). Fase 1 is heel onschuldig, een kuchje bijvoorbeeld; meestal gaat dit wel weer over omdat je lymfesysteem het afval netjes wegwerkt. In fase 6 aangekomen, zul je aan de aandoening overlijden. Als je in fase 2 een middeltje bij de drogist haalt, of je gaat naar de dokter als dat ook niet helpt, dan kunnen ook andere lichaamssystemen bij een oorspronkelijk onschuldige aandoening betrokken raken. Alertheid in het eerste begin is geboden.

Mammografie kijkt mee in fase 4: er wordt gezocht naar een anatomische afwijking (een tumor of knobbel). Bedenk dan dat er dan al een verandering in het weefsel is vastgezet! Deze verandering vond plaats in de voorgaande fases. Een proces van vaak jaren.

Thermografie kijkt mee in fase 2, in fysiologie, daar waar je lichaam reageert op verstoring. De thermoloog en ik kijken naar veranderende lichamelijke processen. Processen die abnormaal verlopen leiden mogelijk tot ‘ontsporingen’ in de anatomie. Thermografisch specialisten kunnen bepalen of deze een laag, gemiddeld of hoog niveau van zorg hebben.

Thermografie en mammografie zijn beiden géén (borst)kankeronderzoek. Worden verdachte plekjes gezien (mammografie) of een hoog niveau van zorg (thermografie), dan word je doorverwezen voor verder onderzoek. Pas als na een punctie of biopsie, in een laboratorium weefsel wordt onderzocht, is met zekerheid te zeggen of het om kankercellen gaat. Of niet natuurlijk.

Thermografie is altijd pijnloos en er komt geen straling bij kijken. Vanwege de druk op de borsten kan mammografie pijnlijk. Ook wordt hierbij röntgenstraling gebruikt.

Bij mammografie wordt gezocht naar een knobbel, ‘kalkspatjes’ of tumor. Dat betekent dat er al een anatomische verandering is gegroeid. Dan wordt al snel vrij drastisch ingegrepen (operatie) en als enig kankerniveau wordt geconstateerd, volgt vaak chemo en/of bestralingen.

Bij elk thermografisch niveau van zorg, kan (vaak) nog allerlei niet-invasieve en niet-giftige interventies worden toegepast om de borsten weer gezond te krijgen.

Thermografie is geschikt voor alle vrouwen met volwassen borsten. Het advies is te starten met 25 jaar. In Nederland wachten bijna alle vrouwen tot ze de oproep van het RIVM voor een bevolkingsonderzoek borstkanker (mammografie) in de bus krijgen; dat alleen al maakt dat het onderzoek veel minder preventief. Erger nog; het is soms zelfs al (te) laat.

Vals-positief en vals-negatief
Onderzoek in de Verenigde Staten leert dat mammografie meer dan 50% vals-positieve uitslagen, in Nederland ligt dat 10 tot 20% lager, afhankelijk van de bron. Vals positief wil zeggen dat er “iets” wordt gevonden (en behandeld) dat nooit tot klachten geleid zou hebben. Mammografie kent ook 20% vals-negatieve uitslagen, dat een vrouw wel borstkanker heeft maar dat die niet wordt herkent bij het bevolkingsonderzoek.

Thermografie kent het verschijnsel vals-positief niet. Stuur ik iemand met een hoog niveau van zorg door voor (liefst) een echogram, dan kan het zijn dat er niets gevonden wordt; fase 4 is dan nog (lang) niet bereikt. Thermografie ziet veranderende fysiologie ook als er mogelijk sprake is van ontsteking of lymfestagnatie wat aangepakt moet worden. Wat aangepakt kán worden.

Dicht borstklierweefsel
Mammografie kan niet worden uitgevoerd worden bij jonge vrouwen en bij vrouwen met veel overgewicht. Zij hebben -over het algemeen- dicht borstklierweefsel. In dicht borstklierweefsel wordt 50% van de echte kankers gemist omdat die niet zichtbaar wordt op een mammogram.

Thermografie heeft geen enkel probleem met dicht borstklierweefsel; de opnames zijn net zo betrouwbaar.

Wat is het verschil tussen echografie en thermografie?

Echografie kijkt -net als mammografie en mri- naar de anatomie. En dat is meteen het verschil met thermografie, dat naar de fysiologie kijkt.

Bij echografie is er goed te zien of er verandering is in het weefsel. Voel je bijvoorbeeld een knobbel in je borst, dan verwijs ik ook door naar echografie. Als je iets kunt voelen, dan heeft al een anatomische verandering plaatsgevonden. Met echografie (door een goede ervaren echograaf) is dat goed te zien. Echografie is zeer nauwkeurig in kijken in de anatomie, veilig, geen pijn en geen röntgenstraling.

Thermografie kijkt naar de fysiologie. Naar welke biologische processen last hebben (of betrokken zijn) bij zo’n knobbel bijvoorbeeld. Of dat je lichaam last heeft van een nog onontdekte kwaal, zoals ik vaak tegenkom bij een gezondheidsonderzoek of een hoofd-hals-borstonderzoek. Het thermogram geeft aan dat er een veranderend lichamelijk proces speelt, dat met gericht advies gestopt kan worden, of kan keren naar betere gezondheid.

Thermografie kijkt met een -stralingsloze- infraroodcamera naar veranderende lichamelijke processen. We meten verschillende temperaturen aan de huid en naar symmetrie. Is de huid aan de linkerkant van je lichaam bijvoorbeeld 32 graden C en op diezelfde plek aan de rechterkant meet ik 34 graden C, dan kan dat een teken zijn dat er iets niet goed gaat. Ook zonder dat je dat zelf merkt.

Tref ik met thermografie een hoog niveau van zorg (bij 3 of meer thermische asymmetrieën in een bepaald gebied), dan verwijs ik je door naar de huisarts om een echogram te laten maken. Want waarom is dat hoge niveau en zoveel asymmetrie daar? Dat moet je willen onderzoeken.

Vaker dan me lief is, hoor ik ook terug dat een vrouw tegen de protocollen aanloopt. Ik verwijs ze voor een goed echogram door naar de Borstpoli, naar artsen met veel ervaring. Met vestigingen in Beneden-Leeuwen, Rosmalen en Amstelveen.

Hoe vult echografie thermografie aan?

Thermografie kijkt met een infraroodcamera en speciale software naar veranderende lichamelijke processen. Die meten aan de huid de temperatuur. Soms merkt de thermoloog dat bijvoorbeeld op dezelfde anatomische locatie aan de linkerzijde ten opzichte van de rechterzijde een temperatuurverschil van 2 of 3 graden is. Dat is een “red flag”, een teken dat er iets niet goed gaat in het lichaam. Het is belangrijk dan te weten wat daar de oorzaak van is en of er een anatomische verandering is. Speelt er iets wat verder onderzocht moet worden? Thermografie maakt zichtbaar dat het lichaam ergens op reageert, echografie zoekt naar wat dit mogelijk kan zijn.

Tref ik met thermografie een hoog niveau van zorg (bij 3 of meer thermische asymmetrieën in een bepaald gebied) dan verwijs ik je door naar de huisarts om een echogram te laten maken. Want waarom is dat hoge niveau en zoveel asymmetrie daar? Dat moet onderzocht worden.

Vaak hoor ik ook terug dat een vrouw tegen de protocollen aanlopen. Ik kan ze dan voor een goed echogram door een arts met veel ervaring, doorverwijzen naar de Borstpoli, met vestigingen in Beneden-Leeuwen, Rosmalen en Amstelveen.

Ik lees dat infrarood niet diep genoeg gaat om de juiste diagnose te stellen. Hoe zit dat?

Lichaamsthermografie meet de temperatuur aan de oppervlakte van de huid. Mijn ultragevoelige camera meet deze temperatuur millimeter voor millimeter en maakt van al deze verschillende temperaturen kleurenbeelden. Álle temperatuur wordt gemeten; zelfs de verschillen kleiner dan 0,05°C. Mijn camera kent geen golven of straling. Gaat ook het lichaam niet “in”. Als geschreven wordt dat infrarood niet “diep genoeg gaat” dan geeft dat alleen maar aan dat men geen idee heeft hoe lichaamsthermografie werkt. Dat is niet erg, ik leg het graag uit.

De temperatuur van de huid is tot zo’n 0,6 centimeter onder de oppervlakte meetbaar. Het heeft ook geen zin om “dieper” te meten. Speelt er iets ongewoons in je lichaam, dan geeft dat specifieke probleem een seintje aan het centraal zenuwstelsel. Dit zorgt vervolgens -door samentrekken of uitzetten van haarvaatjes in de huid- voor een herverdeling van bloed in de huid. Daardoor wordt een plekje soms ongewoon koud of warm. Dat patroon, die asymmetrie of abnormale temperatuur in dat gebied geeft aan dat er iets ongewoons aan de hand is op die anatomische locatie. Je lichaam fungeert daarmee als een projectiescherm waar informatie kan worden afgelezen over verschillende lichamelijke processen. Dankzij de hogeresolutie infraroodcamera (Flir) en geavanceerde software (TotalVision), wordt deze informatie zichtbaar gemaakt, waarna dit geïnterpreteerd kan worden.

Ik meet dus de temperatuur van de huid, maar door de relatie van het centraal zenuwstelsel en de huid is het mogelijk iets te zeggen over problemen die zich -op die locatie- dieper in het lichaam afspelen. Bijvoorbeeld: je hebt een maagzweer. Dan straalt de hitte daarvan niet uit naar de huid. Dat is anatomisch niet mogelijk (weet je nog, 0,6cm?). Wat wél plaasvindt is dat de maag -via het centrale zenuwstelsel- een seintje geeft wat zorgt voor herverdeling van bloed (vanuit de huid) om de maag te kunnen helpen en helen.

Waarom krijg ik die lijst met voorzorgsmaatregelen?

De voorzorgsmaatregelen zijn ervoor om het lichaam te laten acclimatiseren. Een thermografisch onderzoek wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar en is duur genoeg om het zo accuraat mogelijk te laten zijn.

Je lichaam moet in een relatief korte tijd wennen aan de temperatuur in mijn praktijk (20-23 graden C). Je kunt je voorstellen dat dit bij iemand met een door zon verbrandde huid niet gaat lukken. Het duurt dagen voor de huid weer is geheeld. En hoewel het heel gezond is, is voor mensen die gewend zijn buiten te zwemmen, een kamertemperatuur veel te warm. Die blijven zweten en dat vocht legt een koude laag over de huid om af te koelen. Ook deze mensen kunnen niet acclimatiseren.

Vandaar het advies om een paar weken voor het maken van een thermografisch onderzoek, het koude zwemmen en het zonnebakken te vermijden. Zongebruind, van enkele weken geleden, is geen probleem.

Je kunt je trouwens ook voorstellen dat scheren ook effect heeft op de temperatuur van de huid. Helemaal als deo of andere producten nog een extra irriterend effect hebben. Vandaar dat ik ook daar een advies voor afgeef. De effecten van operaties en behandelingen, hoef ik hier niet uit te leggen, toch?

Wat betekenen die kleuren eigenlijk?

Ook hier eerst weer een kort antwoord; thermografie gaat niet over kleuren 

De camera is geen thermometer, maar een detector die de emissiviteit (de uitstraling van warmte) van de huid meet. De kleuren laten zien welke temperatuur(range) gemeten is. Het zegt niets over de interpretatie van jouw onderzoek/opname.

Het enige wat de kleuren zeggen is dat wit het warmste is en paars/zwart het koudste (met tussen beiden een verschil van minimaal 8 graden C).

De interpretatie van een thermografisch onderzoek wordt uitgevoerd aan de hand van patronen, asymmetrie in temperatuur, volgen van bloedvatpatronen, etc. Ook is de toegevoegde informatie van de thermograaf van belang. Ik noem mezelf graag “de ogen en oren van de thermoloog”. De thermoloog die jouw onderzoek beoordeelt, bevindt zich waarschijnlijk aan de andere kant van de wereld, maar is aangesloten bij dezelfde organisatie als ik. Dankzij de geneugten van zwaar beveiligde internetverbindingen, ben ik niet afhankelijk van een lokale persoon en ga ik ook mijn eigen onderzoeken niet te beoordelen. Ik maak liever gebruik van mensen met jarenlange specialistische ervaring.

Ik heb nog maar een borst, hoe gaat dat dan met die symmetrie?

Lichaamsthermografie meet temperatuur. Het lichaam gedijt bij balans, ook in temperatuur. De linkervoet moet bijvoorbeeld dezelfde temperatuur hebben als de rechtervoet. Zo werkt het ook bij armen, handen en bij borsten. Links en rechts moet bij voorkeur gelijk zijn, over het hele lichaam.

De asymmetrie valt als eerste op.

Als er sprake is van 1 asymmetrie, spreken we van een laag niveau van zorg, misschien wat twijfelachtig. Met gerichte tips over (zelf)massage, beweging, droogborstelen en wellicht wat voedingsadvies en stressreductie, lost dit soort asymmetrie vaak in een maand of zes wel op.

Bij 2 of meer asymmetrieën in een bepaald gebied, krijgt dat van de thermoloog een gemiddeld niveau van zorg en is er wat meer werk aan de winkel. Bijvoorbeeld een lymfebehandeling of borstweefselbehandeling, het advies de beha wat vaker uit te doen en droogborstelen.

Bij 3 of meer asymmetrieën in een bepaald gebied, wordt gesproken over een hoog niveau van zorg en verwijs ik je naar de huisarts voor vervolg onderzoek. Waarom ik dan echografie adviseer, lees je bij andere meestgestelde vragen op deze pagina.

Als een vrouw een borst mist, zou je al direct van een hoog niveau van zorg kunnen spreken. De asymmetrie in structuur en temperatuur van de borstzijde en mastectomiezijde of van de natuurlijke borst en de gereconstrueerde borst. De thermologen die mijn onderzoeken beoordelen en de rapporten opstellen, houden rekening met een mastectomiezijde en een eventueel gereconstrueerde borst.

Thermografie meet niet alleen de asymmetrie in temperatuur, maar maakt ook patronen aan de huid zichtbaar van oppervlakkige bloedvaten, lymfe en uitingen van het hormoonsysteem. Ook daar is belangrijke informatie van te leren. Daarbij is de temperatuur en de patronen over die borstzijde en de mastectomie/gereconstrueerde zijde vanzelfsprekend belangrijk. Is het gebied mooi egaal van temperatuur of is er sprake van veel verschillende temperaturen/patronen? Dat zou kunnen duiden op een ontsteking of een verkleving in dat gebied. In hoeverre dat dan weer een hoger niveau van zorg zou hebben en opgevolgd moet worden is van te voren niet aan te geven.

Thermografie blijft op deze manier waardevol, zowel voor vrouwen die een operatie hebben gehad, een reconstructie kregen, als voor vrouwen die niets met de borsten hebben meegemaakt.

Hoe werkt het als je implantaten heb?

Het maakt voor een thermografisch onderzoek niet uit of je wel of geen implantaat hebt. Thermografie is een veilige en pijnloze methode om borstonderzoek mee te doen. Ik raak niemand aan en er wordt geen straling gebruikt. Ik meet de temperatuur aan de oppervlakte van de huid om te onderzoeken of er asymmetrieën of opmerkelijke patronen zichtbaar zijn. Dit wordt weergegeven in een rapport wat met je besproken wordt ongeveer 14 dagen na het onderzoek.

Thermografie kan geen lekkende implantaten laten ‘zien’. Echografie is daar beter geschikt voor. Vraag om een echografisch onderzoek bij je huisarts of maak een afspraak bij Borstpoli.nl

Heb je gezondheidsklachten en je vermoedt dat dit door je implantaten komt?
Heb je vragen over implantaten of explantatie?
Wil je graag met andere vrouwen ervaring delen?
Wist je dat er een vergoeding van explantatie is bij systemische klachten?
Met deze specifieke vragen kun je terecht bij Meldpunt klachten siliconen.

Hoe lang duurt een onderzoek?

Afhankelijk van het onderzoek dat je kiest (en van het aantal opnames) duurt een consult tussen de 20 en 90 minuten. Ik houd altijd wat extra tijd na mijn consulten vrij, zodat er ook tijd is om te acclimatiseren en -niet onbelangrijk- vragen te stellen.

Waar kan ik voor een thermogram terecht?

In mijn vaste praktijk in Zaltbommel kun je op alle dagen van de week terecht; check mijn agenda, er is vast een moment waarop wij beiden kunnen.

Ook kom ik met mijn thermografie-opstelling naar praktijken van gastvrije collega’s in -voorlopig- Midden- en Zuid-Nederland. Ben jij een praktijkhouder en geïnteresseerd om lichaamsthermografie tegen een vriendelijk tarief aan te bieden, dan weet je me nu te vinden.

In mijn online agenda kun je zien wanneer en waar je een afspraak in kunt plannen.

Waar vind ik meer informatie?

Op American Academy of Thermology  en International Association of Medical Thermography vind je veel informatie over thermografie. En natuurlijk op deze site.

Maak direct een afspraak

Je kunt bij Happy Healthcare terecht voor een thermografisch onderzoek van (delen van) je lichaam. Heb je na het lezen van de informatie op deze website nog vragen? Neem dan elk moment van de dag contact met me op via de whatsappknop rechtsonder op deze pagina, of mail naar welkom@happyhealthcare.nl. Je krijgt altijd antwoord!

Pak de regie!

Wil jij op zondagochtend een e-mail waarin ik mijn visie op leefstijl, tips & tricks en aanbiedingen deel?

Wees gerust, je krijgt alleen relevante informatie.
Lees het privacybeleid.

Queen happy healthcare