Massage bij kanker

Wat kan massage bij kanker voor jou betekenen in het ziekteproces?

manuele lymfedrainage massage bij kanker nervus vagus mld happy healthcare

Iedereen heeft behoefte aan ontspanning. Even een moment waarin niets van je gevraagd wordt, waarin je niets hoeft. Dat geldt zeker als je ziek bent, midden in de behandelingen zit of als je kampt met de late(re) gevolgen van de behandelingen. Aanraking is een eerste levensbehoefte en de juiste aanraking geeft diepe intense ontspanning.

Massage is heel heilzaam voor mensen met kanker, mits de massagetherapeut getraind is in deze specialisatie. Door training beschikken zij over de kennis om een veilige en verantwoorde massage te geven, tegemoetkomend aan de wensen van -en volledig afgestemd op- de ziekte, klachten en conditie van de cliënt.

Gayle MacDonald, grondlegger oncologiemassage (VS)

Wanneer boek je een massage?

Juist omdat je lichaam zo hard moet werken bij de ziekte en de behandelingen, verdient het een massage. Massage bij Kanker kan in elk stadium:

  • voor en na de operatie
  • tijdens en na de behandelingen
  • ​als herstel niet meer mogelijk is

Wat heb je aan massage bij kanker?

Kanker is een ingrijpende ziekte. De behandelingen met chemotherapie, bestraling of hormoontherapie laten hun sporen na, zowel geestelijk als lichamelijk. Het brengt zonder uitzondering stress, angst, depressieve gevoelens, pijn en/of slapeloosheid met zich mee. Belangrijk is om te weten dat massage geen genezing biedt, maar significant bijdraagt aan de kwaliteit van leven. Het brengt intense ontspanning doordat het zenuwstelsel in balans wordt gebracht, het herstel wordt ondersteund en de pijndempende werking. Ook in ziekenhuizen wordt deze massage steeds vaker ingezet als complementaire ondersteuning. Je kunt me ook voor een massage op locatie boeken.

massage bij kanker happy healthcare

Door de ziekte en behandelingen is je lichaam uit balans. Massage mag deze balans onder geen beding verder verstoren. Dankzij specialistische kennis van de ziekte, de behandelingen en de bijwerkingen daarvan, kan ik de massage afstemmen of JOUW lichamelijke en geestelijke conditie. Binnen de beperkingen van de ziekte en behandelingen, krijg jij een optimale massage waardoor je lichaam niet verder uit balans raakt, maar juist ontspant.

Doorlopend hou ik rekening met je belastbaarheid (conditie en energieniveau), de soort kanker en de behandelingen die je ondergaat of hebt ondergaan. Om jou een zo optimaal mogelijke massage te geven, zonder dat die jou en jouw lichaam overprikkelt, nemen we bij het eerste consult uitgebreid tijd voor een intake. Vanzelfsprekend krijg alle tijd om je hart te luchten, je lekker comfortabel te installeren (liggen of zitten, wat voor jou op dat moment het fijnst is) en na de massage mag je in alle rust nog even bijkomen.

Massage bij Kanker is een bijzonder lichte massage, waarbij ik minder druk gebruik dan jij waarschijnlijk uitoefent als je bodylotion insmeert. Deze zeer ontspannende techniek werkt direct in op het zogenaamde parasympatische zenuwstelsel. De massage zelf duurt, afhankelijk van je conditie, ongeveer 10 tot 35 minuten. Omdat je lichaam al zo hard moet werken om te herstellen van de kanker en de behandelingen, ga ik je lichaam niet nog zwaarder belasten.

Ik voel me voor het eerst in máánden weer mens, in plaats van een vehikel voor een ziekte.

Cliënt, terwijl ze de ontspanning op zich laat inwerken

Door de ziekte en behandelingen is je lichaam uit balans. Massage mag deze balans onder geen beding verder verstoren. Dankzij specialistische kennis van de ziekte, de behandelingen en de bijwerkingen daarvan, kan ik de massage afstemmen of JOUW lichamelijke en geestelijke conditie. Binnen de beperkingen van de ziekte en behandelingen, krijg jij een optimale massage waardoor je lichaam niet verder uit balans raakt, maar juist ontspant.

Belangrijk om te weten

De door de arts en/of oncologietherapeut meegegeven richtlijnen volg ik strikt op.

Tijdens massage bij kanker pas ik géén Manuele Lymfedrainage toe. Lymfedrainage bij kanker is uitsluitend voorbehouden aan BIG-geregistreerde oncologietherapeuten*. Deze specialistische massage is dus uitsluitend gericht op intense ontspanning en niet op behandeling van klachten. Dit zodat je even niet bezig te hoeven zijn met ziek zijn en wel even alles mogen loslaten. Uit onderzoek blijkt dat door massage, klachten als slapeloosheid, angst, depressie en stress verminderen. Het verbetert de kwaliteit van leven. Bovendien brengt het mensen met kanker weer in contact met hun eigen lichaam.

Vanwege het intens-ontspannende karakter van deze massagevorm, is het bij uitstek geschikt voor mensen met Burn-Out klachten, hoog-gevoeligheid of ernstige overspannenheid.

Om deze massage te mogen geven heb ik een uitgebreide opleiding gevolgd en stage gelopen in het Alexander Monro ziekenhuis in Bilthoven. Ook ben ik geregistreerd lid van het netwerk Massage bij Kanker. Meer informatie vind je p: www.massagebijkanker.nl

* Pas schriftelijke toestemming van je oncoloog én als je conditie weer op peil is, kan ik -als je dat wenst- met je lymfedrainage aan de slag.

Vind je het te spannend om je door een vreemde te laten aanraken? Vraag je naasten een korte massagecursus te volgen, zodat die jou met vertrouwen kunnen masseren.

Wil je meer informatie over massage bij kanker of persoonlijk advies? Maak dan een afspraak of stuur me een whatsapp via de knop op deze pagina. Dan kan ik je informeren welke behandeltechniek(en) tot het beste resultaat leidt/leiden.

Zet vandaag nog de eerste stap naar een gezond lichaam en een ontspannen geest!

Pak de regie!

Wil jij op zondagochtend een e-mail waarin ik mijn visie op leefstijl, tips & tricks en aanbiedingen deel?

Wees gerust, je krijgt alleen relevante informatie.
Lees het privacybeleid.

Queen happy healthcare