Je lymfesysteem is een ingenieus netwerk dat kriskras door je hele lijf loopt. Het zorgt er voor dat afvalstoffen uit je cellen op een doeltreffende manier worden afgevoerd. Nu de lente in aantocht is kan het geen kwaad om het zuiveringssysteem van ons lijf een handje te helpen bij het kwijtraken van opgehoopte afvalstoffen. En daar hoeven we de deur niet voor uit…

Alleen al door naar je lymfestelsel te kijken kan je maar één conclusie trekken: het menselijk lichaam is een wonder. Mét een eigen zuiveringssysteem. Je lymfestelsel zorgt er voor dat afvalstoffen systematisch worden afgevoerd. Het werkt in één richting en volgens een vaste volgorde:

  • Je lichaam maakt afvalstoffen aan, denk aan beschadigde cellen en lichaamsvreemde deeltjes zoals virussen en bacteriën
  • Lymfevocht ontstaat in je weefsel en neemt deze afvalstoffen op uit je lijf
  • Lymfevocht stroomt vervolgens langs lymfeknopen. Dit zijn kleine filterstations waar meerdere lymfevaten elkaar kruisen. In je nek, oksels, liezen, luchtpijp, darmen, longen, achterin de buikholte bevinden zich veel lymfeknopen. Je hebt ongeveer 500 van deze knopen en ze hebben het formaat van een erwt
  • De afvalstoffen in het lymfevocht worden in de lymfeknopen vernietigd

Wintermaanden

Hoe beter je lichaam in staat is om afvalstoffen af te voeren, hoe fitter jij je voelt. Als je gezond en uitgebalanceerd eet, voldoende beweegt en weinig stress hebt, kan je lymfesysteem optimaal functioneren. Helaas voldoen maar weinig mensen aan dit ‘perfecte plaatje’. Het kan dus geen kwaad om het zuiveringssysteem van je lijf een handje te helpen. Zeker als de lente voor de deur staat. In de wintermaanden bewegen we minder en zitten we meer binnen. Nu het voorjaar in aantocht is kun je jouw lijf een zetje in de goede richting geven. Dat kan op verschillende manieren…

Droogborstelen
Droogborstelen (drybrushing) is een ayurvedische techniek. Je borstelt met een droge borstel over je droge huid om je lymfesysteem en huid te stimuleren. Een activiteit die niet meer dan 5 minuten van je tijd in beslag neemt en ervoor zorgt dat je lichaam zich fris en fruitig voelt.

Het is wel van het grootste belang dat je weet dat je met verschillende technieken de verschillende systemen in je huid ‘aan’ kunt zetten.

Met HEEL ZACHT, HEEL LANGZAAM EN HERHAALD IN DE JUISTE RICHTING borstelen, stimuleer je de lymfestroom.

Met NORMAAL TOT HARD EN SNEL HEEN EN WEER borstelen, stimuleer je de bloedstroom; je huid wordt dan wat rozig.

Ik beperkt me vanaf hier tot het droogborstelen om je lymfeafvoer te stimuleren.

DROOGBORSTELEN HELPT OM JE LICHAAM TE ONTGIFTEN
Door je huid te droogborstelen, activeer je het lymfesysteem waardoor je lichaam zich beter kan ontdoen van afvalstoffen. Dit is belangrijk voor een goede gezondheid. Elke cel is een fabriekje op zich, wat brandstof aangevoerd krijgt en afvalstoffen uitscheidt. Een ophoping van afvalstoffen zorgt ervoor dat de cellen niet genoeg meer kunnen uitscheiden en daardoor niet goed genoeg meer kunnen werken.

Het lymfesysteem bestaat uit lymfecapillairen, vergelijkbaar met haarvaatjes van het bloedvatstelsel, behalve dat lymfecapillairen lymfevocht tussen de cellen in zich ópnemen. Via steeds grotere lymfevaten wordt het lymfevocht door groepjes lymfeknopen geleid, waarin het steeds weer een beetje beter gefilterd wordt. Uiteindelijk komt de schone lymfe weer terug het lichaam in en wordt lichaamsafval afgegeven aan de bloedbaan waar uiteindelijk de lever en nieren zorgen voor uiteindelijke uitdrijving uit het lichaam.

Veel van deze lymfevaten lopen vlak onder de huid en die worden door het borstelen extra gestimuleerd. Concentraties lymfeknopen zitten op je sleutelbeen, in je oksels en je liezen, op je borstbeen, in je ellebogen en je knieën.

Welke volgorde?

Dat hangt er vanaf welk lichaamsdeel je aandacht nodig heeft.

Start altijd op je borstkas:

  1. Je start met van buiten naar binnen over je sleutelbeen en van achter naar voren over je monnikskapsspier.
  2. Daarna strijk je een aantal keer van boven naar beneden over je hals
  3. Dan van beneden naar boven op je borstbeen en boven je borsten
  4. Draai rondjes in je oksels

Je armen:

  1. Strijk rondjes over je elleboog (binnen en buiten)
  2. Daarna van je elleboog naar je schouder, van je pols naar je elleboog en van je hand naar je pols. Strijk nooit onvoorbereid van je vingers naar je schouders!

Dan je borsten:

  1. Leg een paar vingertoppen op je tepel
  2. strijk met de borstel van je vingers naar de buitenkant van je borst (alsof je tepel de zon is en je de stralen nabootst). Doe dit rondom, alle kanten op. Van je tepel naar buiten wijzend.
  3. Daarna borstel je nog een paar keer van tussen je borsten, onderlangs naar de oksel

Je buik:

  1. Borstel van je navel tot de zijkant van je taille schuin naar boven richting je oksels.

Verder naar beneden:

  1. Borstel eerst rondjes in je liezen en daarna je knieën
  2. Strijk daarna van je navel naar je liezen en van je billen naar je liezen (van achteren via de zijkant naar voren)
  3. Dan van je knieën naar je liezen (rondom) en van je enkels naar je knieën. Daarna van je tenen naar je enkels (ook onder je voet)

Met deze hele serie ben je wel een kwartiertje bezig. Then again; een hele dag heeft heeft bijna honderd kwartiertjes 😉

Is je dat -elke dag- toch een beetje veel, dan is er nog geen man overboord; lymfe is een systemisch orgaan en reageert op over- en onderdruk. Als je één bepaald lichaamsdeel lymfe draineert (droogborstelt), dan reageert de lymfe in een andere lichaamsdeel daarop door óók sneller te gaan stromen.

Één keer in de week moet een hele ronde toch wel kunnen toch?

Wat voor een borstel

Er zijn verschillende borstels te koop. Van hout en van kunststof, met een lange steel, een korte steel, met een rechte of een gebogen handvat, van varkenshaar, van geitenhaar, met plastic haren noem maar op! Kies een zo natuurlijk mogelijke borstel die jij fijn op je huid vindt voelen, voel ook hoe je het ervaart als je de borstel recht op je huid zet of juist schuin laat aflopen. Je mag wel iets druk geven waardoor de huid wat meebeweegt, maar voor lymfedrainage is iets druk al gauw teveel. Het mag NOOIT PIJN DOEN! Je huid mag ook NOOIT ROOD WORDEN. Vermijd geïrriteerde huid, borstel daaromheen, in de richting van een groter afvoerpunt.

Laatste tipssss

  • Drink voor of na het droogborstelen een groot glas water of kleefkruidthee, voor een nog betere afvoering van afvalstoffen.
  • Wil je meer weten over wat droogborstelen voor je huid kan doen? Lees dan hier verder.
  • Wil je meer weten over wat je nog meer kunt doen om je lymfe te stimuleren? Lees dan hier verder.
  • Wil je ‘live’ van een professional leren hoe je moet droogborstelen? Neem dan contact op met een gespecialiseerd Manuele Lymfedrainage Therapeut. Alleen die leert je de zachte behandeling die Lymfedrainage nodig heeft.

Het lymfesysteem is dan wel een geweldig effectief zuiveringsorgaan, het behoeft een zéér subtiele aanpak om optimaal werkzaam te zijn.

Marielle van tienen
marielle van tienen happy healthcare

Marielle van Tienen

Specialist Vrouwen- en Borstgezondheid, Therapeut Manuele Lymfedrainage, Lichaamsthermograaf bij Happy Healthcare

Biedt Manuele Lymfedrainagetherapie, Thermografie en (leefstijl)advies om je (borst)gezondheid te optimaliseren en biedt hulp bij hormoon- en voedingsproblemen.

Pak de regie!

Wil jij op zondagochtend een e-mail waarin ik mijn visie op leefstijl, tips & tricks en aanbiedingen deel?

Wees gerust, je krijgt alleen relevante informatie.
Lees het privacybeleid.

Queen happy healthcare

Vergelijkbare berichten