Je lymfesysteem is een ingenieus netwerk dat kriskras door je hele lijf loopt. Het zorgt er voor dat afvalstoffen uit je cellen op een doeltreffende manier worden afgevoerd. Nu de lente in aantocht is kan het geen kwaad om het zuiveringssysteem van ons lijf een handje te helpen bij het kwijtraken van opgehoopte afvalstoffen. En daar hoeven we de deur niet voor uit…

Alleen al door naar je lymfestelsel te kijken kan je maar één conclusie trekken: het menselijk lichaam is een wonder. Mét een eigen zuiveringssysteem, want precies dat is je lymfestelsel. Dit stelsel zorgt er voor dat afvalstoffen systematisch worden afgevoerd. Het werkt in één richting en volgens een vaste volgorde:

  • Je lichaam maakt afvalstoffen aan, denk aan beschadigde cellen en lichaamsvreemde deeltjes zoals virussen en bacteriën
  • Lymfevocht ontstaat in je weefsel en neemt deze afvalstoffen op uit je lijf
  • Lymfevocht stroomt vervolgens langs lymfeknopen. Dit zijn kleine filterstations waar meerdere lymfevaten elkaar kruisen. In je nek, oksels, liezen, luchtpijp, darmen, longen, achterin de buikholte bevinden zich veel lymfeknopen. Je hebt ongeveer 500 van deze knopen en ze hebben het formaat van een erwt
  • De afvalstoffen in het lymfevocht worden in de lymfeknopen vernietigd

Wintermaanden

Hoe beter je lichaam in staat is om afvalstoffen af te voeren, hoe fitter jij je voelt. Als je gezond en uitgebalanceerd eet, voldoende beweegt en weinig stress hebt, kan je lymfesysteem optimaal functioneren. Helaas voldoen maar weinig mensen aan dit ‘perfecte plaatje’. Het kan dus geen kwaad om het zuiveringssysteem van je lijf een handje te helpen. Zeker als de lente voor de deur staat. In de wintermaanden bewegen we minder en zitten we meer binnen. Nu het voorjaar in aantocht is kun je jouw lijf een zetje in de goede richting geven. Dat kan op verschillende manieren…

Droogborstelen
Droogborstelen (drybrushing) is een ayurvedische techniek. Je borstelt met een droge borstel over je droge huid om je lymfesysteem en huid te stimuleren. Een activiteit die niet meer dan 5 minuten van je tijd in beslag neemt en ervoor zorgt dat je lichaam zich fris en fruitig voelt.

Het is wel van het grootste belang dat je weet dat je met verschillende technieken de verschillende systemen in je huid ‘aan’ kunt zetten.

Met HEEL ZACHT, HEEL LANGZAAM EN HERHAALD IN DE JUISTE RICHTING borstelen, stimuleer je de lymfestroom.

Met NORMAAL TOT HARD EN SNEL HEEN EN WEER borstelen, stimuleer je de bloedstroom; je huid wordt dan wat rozig.

Hieronder lees je meer over droogborstelen voor verbetering van (bloed)circulatie

DROOGBORSTELEN HELPT OM JE LICHAAM TE ONTGIFTEN
Door je huid te droogborstelen, activeer je het bloedsysteem waardoor je lichaam zich beter kan ontdoen van afvalstoffen. Dit is belangrijk voor een goede gezondheid. Elke cel is een fabriekje op zich, wat brandstof aangevoerd krijgt en afvalstoffen uitscheidt. Lymfe zorgt ervoor dat die afvalstoffen uit het lichaam gehaald worden en aan het bloed worden afgegeven. Een ophoping van afvalstoffen zorgt ervoor dat de cellen niet genoeg meer kunnen uitscheiden en daardoor niet goed genoeg meer kunnen werken.

Het lymfesysteem bestaat uit lymfecapillairen, vergelijkbaar met haarvaatjes van het bloedvatstelsel, behalve dat lymfecapillairen lymfevocht tussen de cellen in zich ópnemen. Via steeds grotere lymfevaten wordt het lymfevocht door groepjes lymfeknopen geleid, waarin het steeds weer een beetje beter gefilterd wordt. Uiteindelijk komt de schone lymfe weer terug het lichaam in en wordt lichaamsafval afgegeven aan de bloedbaan waar uiteindelijk de lever en nieren zorgen voor uiteindelijke uitdrijving uit het lichaam.

Veel van deze lymfevaten lopen vlak onder de huid en die worden door het borstelen extra gestimuleerd. Concentraties lymfeknopen zitten op je sleutelbeen, in je oksels en je liezen, op je borstbeen, in je ellebogen en je knieën. Bloedvaten (haarvaten) zitten overal in je lichaam, en ook vlak onder de opperhuid, in de lederhuid. Bloed wordt voortgestuwd door je hart(slagen) en dat zuigt het ook weer aan. Zuurstofrijk bloed wordt je lichaam ingepompt en zuurstofarm bloed wordt weer opgehaald. Voor je gezondheid is het wel belangrijk dat dit in een vloeiende beweging gebeurt en dan wil je het liefst zo weinig mogelijk obstructies, zoals ontstekinkjes of anderssoortige stagnaties.

Welke volgorde?

Dat hangt er vanaf welk lichaamsdeel je aandacht nodig heeft.

In tegenstelling tot je lymfesysteem, waarbij je van binnen naar buiten werkt, werkt droogborstelen om je bloedsysteem te stimuleren van buiten naar binnen. Je mag dan ook lekker borstelen en scrubben. Zo help je je lichaam te ontgiften.

Op je schouders, oksels, ellebogen, buik, rug, liezen, knieën, enkels en heupen kun je in cirkels borstelen, op je benen en armen met lange stroken. Vergeet ook je handen en voeten (binnen en buitenkant) niet! Borstel wel altijd richting je hart, hierdoor kunnen afvalstoffen makkelijker worden afgevoerd. Kies voor een zo natuurlijk mogelijke borstel die fijn op je huid voelt en kies voor je gezicht een zachtere borstel dan voor de rest van je lichaam. Je mag er wel wat druk op uitoefenen, maar HET MAG JE GEEN PIJN DOEN! Vermijd plekjes die geïrriteerd zijn. Op YouTube vind je verschillende tutorials voor een droogborstel routine. Laat je door die filmpjes niet verleiden tot het uitvoeren van lymfedrainage, de filmpjes die je daar ziet kunnen mijn goedkeuring niet wegdragen.

Drink voor of na het droogborstelen een groot glas water voor een nog betere afvoering van afvalstoffen.

VERWIJDER DODE HUIDCELLEN VOOR EEN STRALENDE HUID

Je huid vernieuwt zich ongeveer elke maand, waarbij je oude huidcellen van binnenuit door nieuwe worden vervangen. Blijven die oude huidcellen nou te lang aan je ‘plakken’, dan zorgt dat voor een doffe teint. Door je huid regelmatig te droogborstelen, verwijderen die dode huidcellen en kunnen je poriën weer ademen. Dit zorgt voor een zachte huid en een gezonde gloed. Neem na het borstelen een verkwikkende douche (douche vooral 2 minuten koud af) en verwen je huid na het douchen met een lekkere (natuurlijke) huidolie. Het is normaal als je huid de eerste paar keren na het borstelen wat roder en gevoeliger is. Dit wordt vanzelf minder.

VERSTEVIG JE HUID

Het droogborstelen stimuleert ook het bindweefsel in je huid wat je huid verstevigt en je bloedsomloop verbetert. Het schijnt zelfs zo te zijn dat het borstelen helpt bij het tegengaan van cellulitis. Mooi meegenomen toch? Om dit effect te vergroten kun je elke ochtend een glas warm water met een schepje viscollageen drinken. Na een paar weken, weet je niet wat je ziet!

HET MAAKT JE WAKKER

Droogborstel ‘s ochtends! Als je net wakker wordt kan je lichaam wel wat stimulans gebruiken om weer ‘aangezet’ te worden. Door het borstelen stimuleer je de doorbloeding van je lichaam na een nacht slapen. Je start de dag dan als vanzelf energiek. Een natuurlijke energyboost dus!

HET WERKT KALMEREND

Aanraken van je huid maakt oxytocine (je weet wel, het gelukshormoon) vrij. Het maakt daarbij niet uit of je jezelf liefdevol aanraakt of dat je een partner hebt die je daarmee verwent. Het werkt verzachtend en kalmerend voor je parasympathische zenuwstelsel en je geest. Oxytocine laat ons brein ontspannen, pijn wordt verzacht en geluksgevoel neemt toe. Droogborstelen is daarnaast ontspannend voor de spieren.

Wat voor een borstel

Er zijn verschillende borstels te koop. Van hout en van kunststof, met een lange steel, een korte steel, met een rechte of een gebogen handvat, van varkenshaar, van geitenhaar, met plastic haren noem maar op! Kies een zo natuurlijk mogelijke borstel die jij fijn op je huid vindt voelen, voel ook hoe je het ervaart als je de borstel recht op je huid zet of juist schuin laat aflopen. Je mag wel iets druk geven waardoor de huid wat meebeweegt, maar voor lymfedrainage is iets druk al gauw teveel. Het mag NOOIT PIJN DOEN! Je huid mag ook NOOIT ROOD WORDEN. Vermijd geïrriteerde huid, borstel daaromheen, in de richting van een groter afvoerpunt. Hier een filmpje dat ik opnam om dames bekend te maken met droogborstelen van het borst(en)gebied.

Nog geen goede Droogborstelborstel gevonden? Begin vandaag nog met een zachte oude washand!

Laatste tipssss

  • Drink voor het droogborstelen een groot glas lauwwarm water, voor een nog betere afvoering van afvalstoffen. En daarna een groot glas lauwwarm water met daarin opgelost een maatschepje (vis)collageenpoeder.
  • Wil je meer weten over wat droogborstelen voor je Lymfe kan doen? Lees dan hier verder.
  • Wil je meer weten over wat je nog meer kunt doen om je lymfe te stimuleren? Lees dan hier verder.
marielle van tienen happy healthcare

Marielle van Tienen

Specialist Vrouwen- en Borstgezondheid, Therapeut Manuele Lymfedrainage, Lichaamsthermograaf bij Happy Healthcare

Biedt Manuele Lymfedrainagetherapie, Thermografie en (leefstijl)advies om je (borst)gezondheid te optimaliseren en biedt hulp bij hormoon- en voedingsproblemen.

Pak de regie!

Wil jij op zondagochtend een e-mail waarin ik mijn visie op leefstijl, tips & tricks en aanbiedingen deel?

Wees gerust, je krijgt alleen relevante informatie.
Lees het privacybeleid.

Queen happy healthcare

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.