Een litteken is een huidgebied dat gewond is geraakt en die wond wordt door je lichaam zo snel mogelijk gedicht door vezelig bindweefsel dat er vaak anders uitziet en anders voelt dan de huid eromheen. Dit verschil komt doordat het ‘noodbindweefsel’ een andere samenstelling van het eiwit heeft dan dat van normale huid. Littekens kunnen minder goed tegen ultraviolette straling en zweetklieren en haarfollikels groeien niet terug in littekenweefsel.

Het zien of voelen van een litteken kan een constante visuele herinnering zijn aan een slechte ervaring, een trauma zelfs. MSTR® kan hierbij helpen.

Soorten littekens

De meeste wonden na een ongeval, ziekte of operatie zullen resulteren in een zekere mate van littekens. Net als bij de vele oorzaken van littekens zullen de vorm, kleur, grootte en uiterlijk van een litteken ook variëren.

mstr contractuur litteken brandwond happy healthcare

Contractuurlitteken

Een contractuurlitteken trekt het weefsel naar zich toe, wat soms de mobiliteit kan schaden. Dit type litteken zit ook in de diepere huidlagen, en kan de normale werking van spieren en zenuwen beïnvloeden. Een contractuurlitteken is bijvoorbeeld het gevolg van het verbranden van uw huid. Ook na operaties zie je dit soort samentrekkend litteken vaak.


mstr litteken atrofisch happy healthcare

Atrofisch litteken

Je ziet deze vorm vaak na acne, waterpokken, huidinfecties (stafylokok of streptokok), chirurgie of ongevallen; een atrofisch litteken ligt dieper dan de normale huid. Dit soort litteken ontstaat omdat je de onderliggende structuren die de huid ondersteunen, zoals spier of vet, verdwijnen.


mstr hypertrofisch litteken happy healthcare

Hypertrofisch litteken

Hypertrofische littekens nemen de vorm aan van een rode -vaak langwerpige en hard aanvoelende- bult opgestuwd stuk huid, en ontstaat omdat je lichaam te veel collageen aanmaakt om een wond te dichten. Elke soort verwonding, inclusief acne en chirurgie, kan dit type litteken veroorzaken. De verhoging blijft binnen de wondgrens.


mstr keloid litteken pols happy healthcare

Keloïd litteken

Een keloïde is een ernstige vorm van litteken en kan zich vormen op de plaats van wonden of trauma, inclusief lichaamspiercings, vaccinaties, acne, ongelukken of chirurgie. Zij kunnen op elk deel van het lichaam ontstaan, al komen ze het vaakst voor op de hogere borst en de schouders en bij mensen met een donkere huid. Keloïden zijn ernstiger omdat ze -ook buiten de wondgrens- kunnen blijven groeien en daarbovenop kunnen jeuken, pijn en ongemak veroorzaken. Blootstelling aan de zon kan ertoe leiden dat keloid-littekens donkerder wordt dan de omliggende huid.

Kun je littekenvorming vermijden?

Volledig littekens vermijden is helaas niet mogelijk omdat je van tevoren niet weet hoe je lichaam op die specifieke plaats reageert op pijn en trauma. Je kunt wel stappen zetten om littekenvorming te minimaliseren en daardoor de klachten zoveel mogelijk beperken. Is de huid pas gehecht of ben je voor je wond onder behandeling van een specialist volg dan zijn of haar adviezen.

Als de wond nog niet dicht is:

  • Houd het schoon
  • Afhankelijk van de grootte van de wond, bedek deze met een (eiland)pleister, verband en tape of met ‘vet gaas’ van Cuticell of Urgotul. Vet gaas zorgt ervoor dat het wondverband niet aan de wond plakt en houdt de wondranden soepel en vochtig. Een uitgedroogde wond brengt weefselschade aan en de wond geneest minder snel.

Erfelijke factoren en je leefstijl spelen ook mee bij het vormen van een litteken. Je huid heelt ook minder snel als je rookt, vitaminetekort hebt of veel in de zon zit.

Als de wond geheeld is:

  • Houd de huid soepel en vochtig met een lik verzorgende crème, zoals calendulazalf (uit een tube om bacterievorming zoveel mogelijk te voorkomen!) of calendula in korrels of druppels.
  • Om hypertrofische littekens te voorkomen kan je overwegen om siliconenpleisters of ongeparfumeerde vochtherstellende crèmes te gebruiken.
  • Stel een litteken in de eerste 18 maanden(!) niet bloot aan extreme temperatuurschommelingen of felle zon en bescherm het litteken tegen de zon met een zonnebrandcrème (minimaal SPF 30).
  • Vermijd strakke kleding die het litteken kan beschadigen
  • Blijf zoveel mogelijk in beweging, maar pas op met krachtsporten en oefeningen die teveel druk op het litteken uitoefenen.
  • Laat je wond en littekens zoveel mogelijk met rust, ook als deze jeuken of pijn doen.

Na ongeveer twee tot drie maanden is je litteken op z’n lelijkst. Na zo’n 2 jaar heeft het litteken zijn uiteindelijke uiterlijk bereikt. In de meeste gevallen trekt het litteken bij in die periode. Blijft het een doorn in je oog of ervaar je er klachten van? Neem dan contact met me op. Vanaf het moment dat je wond gedicht is, maar ook na zestig/zeventig jaar kan ik je nog significante en vaak verrassende verbetering geven.

Behandelen littekens: Ik behandel je met MSTR® (McLoughlin Scar Tissue Release), een zachte, pijnloze behandeltechniek op het snijvlak van Lymfetherapie en Bowentherapie. Bij problemen die voortkomen uit littekenweefsel, denk aan hypertrofie (collageenophoping), roodheid, pijn, jeuk, verkleuring, verharding, verkleving, slechte doorbloeding, bewegingsbeperking en oedeem (vochtophoping), zet ik deze zachte, pijnloze techniek in. Bij mij ben je ook aan het juiste adres voor vermindering van jeuk, pijn, verklevingen of (lipo)(lymf)oedeem.


Meestgestelde vragen

Mijn litteken is al vele jaren oud. Werkt MSTR® dan nog? Ja, ongeacht de leeftijd van het litteken, helpt deze techniek het weefsel verbeteren. Ook als het vele tientallen jaren oud is.

Hoe lang moet ik wachten voordat ik mijn litteken laat behandelen? Het litteken moet eerst goed genezen voordat een behandeling mogelijk is. Er moeten minimaal 6 tot 8 weken overblijven tussen de datum van de oorzaak van het litteken en de eerste behandeling. Vertraagde wondheling of ontsteking en bloeding kan deze termijn langer maken.

Kan het worden gebruikt op littekens met schroeven, platen of implantaten? Ja, MSTR kan worden gebruikt op littekens met platen, pennen, schroeven en pinnen. Het kan ook worden gebruikt op het litteken van chirurgie bij borstimplantaten, omdat de techniek niet direct over de implantaat wordt gebruikt

Zijn er littekens die niet met MSTR kunnen worden behandeld? Littekens waar chirurgische mesh is gebruikt, kunnen niet worden behandeld met MSTR® .

MSTR® is niet bedoeld ter vervanging van enig medisch advies of behandeling. Bij twijfel wordt de behandelend arts geraadpleegd over eventuele gezondheidsproblemen.Heb jij een litteken, waar je niet gelukkig over bent? Via deze knop krijg je realtime toegang tot mijn online agenda. Kies dan voor “Lymfedrainage”.


Wil je meer weten over de keuzes die je hebt om niet je ziekte maar je gezondheid te onderzoeken en daarmee de regie over je eigen lichaam weer in eigen handen te nemen? Ik neem jou – en jouw gezondheid – serieus! Zonder bangmakerij. Met eerlijke informatie over waar je mee te maken hebt. En zónder onnodig veel extra of duur onderzoek/behandeling omdat het tóch wel door de verzekering betaald wordt!

Mail of app me via mijn website of plan een vrijblijvende belafspraak in.

Wil je ook elke zondagochtend een inspiratiemail?

In mijn praktijk in Zaltbommel kun je terecht voor leefstijlcoaching, lymfebehandeling en thermografische onderzoeken. Je kunt ook in weekends, op feestdagen en in avonden bij me terecht.


Voor thermografisch (borst)onderzoek kom ik ook op locatie bij praktijkhouders elders in Nederland en België.
Kijk in mijn agenda op deze pagina waar ik binnenkort kom. of neem contact met mij op via de whatsappknop op deze pagina.


Marielle van Tienen

Specialist Vrouwen- en Borstgezondheid, Therapeut Manuele Lymfedrainage, Lichaamsthermograaf bij Happy Healthcare

Biedt Manuele Lymfedrainage en Littekentherapie, Lichaamsthermografie, hulp bij hormoon- en voedingsproblemen en (leefstijl)advies om je (borst)gezondheid te optimaliseren.

marielle van tienen happy healthcare

Pak de regie!

Wil jij op zondagochtend een e-mail waarin ik mijn visie op leefstijl, tips & tricks en aanbiedingen deel?

Wees gerust, je krijgt alleen relevante informatie.
Lees het privacybeleid.

Queen happy healthcare

Vergelijkbare berichten