Lymfetaping kan succesvol worden toegepast in alle omstandigheden waar sprake is van ophoping van (lymfe)vocht. Bij een gezond werkend lymfestelsel kun je denken aan de behandeling van bloeduitstortingen of het lokale oedeem na een trauma of een operatie. Oedeem bij een aangeboren (primair lymfoedeem) of verworven (secundair lymfoedeem) afwijking aan het lymfestelsel is ook een indicatie voor lymftaping, uitsluitend uitgevoerd door een gespecialiseerd lymfedrainagetherapeut.

Enkele honderden jaren geleden ontdekte men in Korea dat je herstelmechanismes van het lichaam via de huid positief kunt beïnvloeden. Crosstapes werken door de energetische lading in de huid te veranderen op zowel acute als chronische pijn en andere aandoeningen. Energie (lading) wordt lokaal losgelaten en geharmoniseerd en dit stimuleert het zelfgenezend vermogen van het lichaam. De crosstapes hoeven niet altijd op de pijnplek zelf geplakt te worden, ze kunnen ook op andere plekken op het lichaam geplakt worden, maar werken dan toch aan de verbetering van de klacht.

Een crosstape is een stukje zijdeachtig tape-materiaal met een huidvriendelijke acrylplakstof op de achterkant. Ze bevatten geen medicatie, actieve substantie of supplementen. De zijdeachtige stripjes materiaal zijn gerangschikt in een raster met een gelijk aantal vierkantjes en zitten geplakt op een papiertje met een kunststof antiplaklaagje. Zodra je de tape van het papier afhaalt, laadt deze zich elektromagnetisch op. Om deze reden wordt ook alléén een kunststof pincet of een houten stokje gebruikt. In alle andere gevallen neemt de therapeut de helende elektomagnetische lading over, en dat is nou net niet de bedoeling.

Onze huid heeft een negatieve elektrische lading en de structuren eronder hebben een positieve lading. In een gezonde situatie, als er geen verstoringen aanwezig zijn in ons lichaam, is er balans tussen positieve en negatieve lading in de weefsels van het lichaam. De huid heeft dan zijn natuurlijke negatieve lading. Als we in dit geval een crosstape over de huid halen, gebeurt er niets.

Als je ziek bent of iets mankeert, is het evenwicht tussen de positieve en negatieve lading verstoord. De negatieve lading van de huid vermindert en de onbalans resulteert in pijn, ontsteking en verstoring van de reflexpunten. Je huid of organen kunnen ook ontstoken raken en je spieren stram aanvoelen.

Haal je in deze situatie een crosstape langs een positief geladen/ “ziek” huidgebied, wordt deze er als vanzelf naartoe gezogen.

Op het moment dat het stugge materiaal van de crosstape op de elastische huid komt, zorgt de drukkracht van de crosstape ervoor dat er microscopisch kleine veranderingen in de huid ontstaan. Dit verandert de lading van het gebied en als het lichaam via het centrale zenuwstelsel deze seintjes ontvangt, activeert dit het zelfgenezendvermogen van het lichaam.

In de meeste gevallen merkt een cliënt al kort na het plakken van de crosstape op, de beweeglijkheid verbetert en de pijn vermindert.
Crosstapes laten pas los als het lichaam de hulp van de tape niet meer nodig heeft. Dit kan soms weken duren. Douchen, zwemmen en baden kan gewoon plaatsvinden. Afdrogen is wel een dingetje. Ik zeg tegen mijn clienten graag “wrijven helpt niet, deppen wel”.

Hoewel de werking van crosstapes nog niet wetenschappelijk is bewezen, is empirisch ondertussen vastgesteld dat de crosstapes uitstekend werken op lokale pijnpunten en triggerpoints.

Uit de praktijk melden diverse collega-therapeuten crosstapes succesvol in te zetten bij:

  • spierspanningen
  • gewrichtspijn (postoperatief, artrose, overbelasting)
  • hoofdpijn/migraine
  • tinnitus (oorsuizen)
  • problemen met de wervelkolom
  • kneuzingen
  • triggerpoints
  • pijnbehandeling van fybromyalgie patiënten
  • littekens
  • activeren van lymfestations

Wilt je een keer komen ervaren wat crosstapes voor jouw klachten kunnen betekenen? Maak dan gerust een afspraak.

Wil je meer weten over Lymfetaping?

Lymfetape wordt in smalle stroken vanuit het lymfe-afvoergebied naar het aangedane gebied gelegd, waarbij de stroken tape het anatomische verloop van de lymfevaten volgen of juist kruisen. De huid wordt op rek gebracht, de tape wordt aangelegd zonder aanvullende rek maar met behoud van de voorspanning. Hierdoor merk je geen bewegingsbeperking, terwijl de tape doorlopend zijn werk doet.

Het doel van de behandeling is de lymfeafvoer naar het lymfestation te stimuleren.

Wil je meer voeding- en leefstijladvies? Meld je hieronder dan aan voor mijn zondagochtend-inspiratiemail.

marielle van tienen happy healthcare

Marielle van Tienen

Specialist Vrouwen- en Borstgezondheid, Therapeut Manuele Lymfedrainage, Lichaamsthermograaf bij Happy Healthcare

Biedt Manuele Lymfedrainagetherapie, Thermografie en (leefstijl)advies om je (borst)gezondheid te optimaliseren en biedt hulp bij hormoon- en voedingsproblemen.

Pak de regie!

Wil jij op zondagochtend een e-mail waarin ik mijn visie op leefstijl, tips & tricks en aanbiedingen deel?

Wees gerust, je krijgt alleen relevante informatie.
Lees het privacybeleid.

Queen happy healthcare

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.