Lymfetaping

Wat is dat eigenlijk?

Wanneer er sprake is van een beschadiging of een fout in het lymfestelsel, kan lymfoedeem ontstaan. De transportcapaciteit van het lymfesysteem kan het vocht niet voldoende afvoeren. Zowel bij primair als secundair lymfoedeem kan lymfetaping ingezet worden als een aanvulling op de manuele lymfedrainagebehandeling. Tijdens de behandeling zelf maak ik gebruik van de drukverschillen in het lymfevat en het omringende weefsel om het overtollige vocht af te voeren. Het effect van de behandeling houdt een paar dagen aan. Door lymfetaping toe te passen na de behandeling, houd ik je lichaam in feite een beetje voor de gek en kan ik het effect van de behandeling verlengen. Door smalle strookjes rekbare katoenen tape in een passend patroon aan te leggen, blijven de drukverschillen in de lymfevaatjes gestimuleerd en houdt de gewenste lymfe-afvoer aan.

Wil je meer informatie over lymfetaping of persoonlijk advies? Maak dan een afspraak, pas als ik je zie en hoor kan ik je informeren welke behandeltechniek(en) tot het beste resultaat leidt/leiden.

Wil je nu al meer weten over lymfetaping? Lees dan vooral verder over de werking en de voor- en nadelen van lymfetaping.

Wat is lymfetaping?

Lymfetaping kan worden toegepast op het hele lichaam, armen, benen, romp, maar ook in het gezicht, het halsgebied of op de borsten.

Lymfetaping vindt plaats als aanvulling op een lymfedrainagebehandeling. Het lymfevocht wordt in een gewenste afvoerrichting gemanipuleerd om effectief af te voeren. Door de tape strategisch te plaatsen verlengt het effect waardoor een oedeem sneller oplost.

Hoe werkt lymfetaping?

Smalle strookjes rekbare tape wordt onder lichte spanning strategisch op de huid geplakt. De tape heeft een soortgelijke rekbaarheid als de huid waardoor je amper merkt dat je hem draagt, maar onderhuids door minimale drukverschillen vocht uit het omringende weefsel eenvoudiger in het lymfevaatje kan stromen.

Lymfetaping heeft voor- en nadelen

Wel zo eerlijk om dat bij voorbaat aan je voor te leggen.

Voordelen

  • Vermindert de omvang
    Het activeert en stimuleert de beweeglijkheid van het lymfvatenstelsel, wat de afvoermogelijkheden van lymfe vergoot.
  • Verstevigt de huidspanning
    Door de verbetering van de celstofwisseling verbetert de huidkwaliteit en normaliseert de huidspanning.
  • Versterkt het immuunsysteem
    Witte bloedcellen kunnen sneller ter plaatse komen wat je lichaam beter beschermt tegen bacteriën, infecties en schimmels.
  • Ook voor moeilijk bereikbare plaatsen op het lichaam
    De tape is zeer elastisch en overal op het lichaam goed te gebruiken.
  • Comfortabele behandeltechniek
    Doordat de tape soortgelijke elasticiteit als de huid heeft, hindert het de beweging niet en is het nauwelijks voelbaar.
  • Waterbestendig materiaal
    De tape kan vijf tot zeven dagen (soms langer) blijven zitten. Douchen en baden is dus geen probleem, zolang je jezelf maar niet stevig wrijvend afdroogt.

Nadelen

  • Tijdrovende behandeling
    Om een zo hoog mogelijk resultaat te behalen, heb je vaak een aantal behandelingen nodig.
  • Huidirritatie
    Ik heb het nog niet meegemaakt, en het komt praktisch niet voor, maar mogelijk ontstaat onder de tape huidirritatie. Dan haal je de tape er direct af.

Hoe gaat een behandeling in zijn werk?

Stap 1: Eerste afspraak Manuele Lymfedrainage
Tijdens deze afspraak vindt een analyse van de klacht en een uitgebreide anamnese plaats. Hierbij luister ik naar jouw voorkeur wat betreft de behandelmogelijkheden en adviseer ik je welke behandeling of combinatie van behandelingen in jouw geval tot het beste resultaat zal leiden. Bij akkoord volgt de eerste behandeling. Voor deze eerste afspraak reserveer ik 90 minuten.

Stap 2: Vervolgafspraak
Een vervolgbehandeling duurt gemiddeld 45 tot 60 minuten. De exacte duur van de behandeling is afhankelijk van de grootte van het oedeemgebied.

Stap 3: De behandeling – Lymfetaping
Omdat het na een eerste behandeling niet duidelijk is hoe je lichaam reageert, pas ik lymfetaping pas vanaf de eerste vervolgbehandeling toe en maak je gebruik van een soort 24/7 lymfedrainage, waardoor je mogelijk minder snel een nieuwe vervolgbehandeling nodig hebt. Dit wordt duidelijk na de eerste lymfetapingbehandeling. Voor de lymfetaping trek ik extra 30 minuten uit. Hiervoor betaal je extra.

Stap 4: Nabehandeling
Omdat ik heilig geloof in zelfredzaamheid, leer ik je oefeningen en krijg je gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie zelf voort te zetten.

Meestgestelde vragen over lymfetaping

Hoe snel heb ik resultaat?
Het effect van lymfetaping maakt het een populaire toevoeging aan een lymfedrainagebehandeling. De pijnklachten verminderen en de bewegingsmogelijkheden verbeteren significant sneller door de nieuwe en verbeterde afvoerroutes voor de lymfe.

Is lymfetaping pijnlijk?
Lymfetaping is absoluut niet pijnlijk. Het aanbrengen vindt met uiterste precisie en zachtheid plaats en doordat de tape praktisch gelijkelijk als de huid meebeweegt, hindert het je beweging niet en is het nauwelijks voelbaar.

Zet vandaag nog de eerste stap naar een gezond lichaam en een ontspannen geest!

Pak de regie!

Wil jij op zondagochtend een e-mail waarin ik mijn visie op leefstijl, tips & tricks en aanbiedingen deel?

Wees gerust, je krijgt alleen relevante informatie.
Lees het privacybeleid.

Queen happy healthcare