Wat je moet weten over lymfe en cel-afval

Lymfe is de vloeistof in je lymfatische systeem. Uit bloedvaten loopt vloeistof (met kleine eiwitten) door openingen in de vbloedvatwand je lichaam in. De grotere rode bloedcellen blijven in de aderen. Via miniscuul kleine capillairen wordt deze zeewaterdikke vloeistof in het lymfesysteem opgenomen om af te voeren. Pas dan wordt het lymfe genoemd.

Als je googelt op “lymfe + toxine”, zie je van allerlei pagina’s met artikelen die informeren over detoxdiëten en lymfeverhogende voeding. Je zult er ook treffen die je adviseren je voedingsgewoonte en leefstijl aan te passen om je lymfesysteem te ‘reinigen’, inclusief adviezen voor voedingssupplementen en organische producten.

In sommige van deze artikelen worden claims gemaakt die doorgaans niet aan de wetenschappelijke basis liggen, waaronder claims die een ‘traag of verstopt lymfesysteem’ impliceren met bijna elk soort symptoom dat bijna algemeen voorkomt bij normale, anders gezonde mensen. Wat is waarheid en waar hecht je waarde aan?

Niet alle ziektes zijn het gevolg van trage lymfe

Een gestagneerde of geblokkeerde lymfestroom bestaat en kan verschillende problemen veroorzaken. Een een slechte lymfecirculatie kan in sommige situaties zelfs een belangrijke oorzaak van klachten zijn.

Veelvoorkomende chronische klachten als huidaandoeningen, artritis, onverklaarbare verwondingen, overgewicht of cellulitis, hoofdpijn, chronische vermoeidheid, sinusinfecties en spijsverteringsstoornissen, kunnen een gevolg zijn van niet optimale lymfeafvoer.

Vaak worden je dan supplementen of medicatie aangeraden, zonder dat er wordt uitgelegd hoe het lymfesysteem hierbij betrokken is.

Laat me dit even rechtzetten

Samen met een goede hydratatie (vochtinname) speelt het lymfesysteem een belangrijke rol in het reinigen van het lichaam. En artsen zijn zich heus bewust van deze functie. Alleen wordt ‘reinigen’ vaak uitgelegd in klinische termen als clearance, metabolisme en excretie. Lever, nieren en longen worden algemeen erkend als uitscheidingsorganen. Dat daar ook het lymfesysteem een voorbereidende rol in speelt, wordt maar zelden aangehaald. Net als in een voetbalwedstrijd, herinnert iedereen zich degene die het doelpunt maakt, niet wie de belangrijke assist was, degene die de bal voor de voeten van de doelpuntenmaker plaatste.

Als we het nou eens niet over toxines hebben, maar over het immuunsysteem, dan verdient het lymfesysteem het stralende spotlight dat het verdient.

Wat maakt het lymfesysteem zo bijzonder?

Vergeet detox-terapieën als koffie-klysma’s of kleibaden. Alles wat met lymfe te maken heeft, start bij de bron, niet bij het uiteinde. Zelfs ‘reguliere wetenschappers’ beginnen langzaamaan meer te weten te komen over het lymfatische systeem. Tientallen jaren geleden was immers ‘common knowledge’ in de geneeskunde dat de hersenen geen lymfevaten hebben. In de afgelopen jaren is er een toenemend aantal rapporten gepubliceerd die het tegenovergestelde bevestigen. De details worden nog steeds bestudeerd. Cliënten van lymfetherapeuten kunnen al lang het positieve effect bevestigen dat lymfedrainage ook bij hoofd-/hersenklachten heeft.

Wat zit er in lymfe?

Het antwoord hangt voor een deel af van wat je hebt gegeten, gedronken of anderszins hebt ingenomen. Het bevat -naast water- in ieder geval:

  • Eiwitten
  • Zouten
  • Glucose
  • Vetten

en, wat nog belangrijker is… Witte bloedcellen

Ook bevat lymfe bacteriën en toxines die op weg zijn naar lymfeknopen om vernietigd te worden.

Vanuit de allerkleinste ‘haarvaatjes’ (capillairen) stroomt vocht het lymfesysteem in en leidt naar grotere vaten, die uiteindelijk uitmonden in de ‘Amazone rivier’ van alle lymfevaten, het thoracale kanaal om vervolgens – mét de in de lymfeknopen onschadelijk gemaakte toxines- weer terug in het bloed te stromen. Die onwaarschijnlijk belangrijke functie van filteren en onschadelijk maken van toxines (de voor het lichaam schadelijke stoffen) ligt aan de basis van immuuncelactiviteit.

Wanneer spreek je van een traag lymfesysteem?

Tenzij je een aantoonbare aandoening -zoals een flink litteken of lipoedeem- hebt waarbij lymfekanalen daadwerkelijk geblokkeerd zijn (of disfunctioneren), zul je geen test kunnen vinden waarmee je een diagnose ‘traag lymfesysteem’ zult krijgen. Zo’n obstructie van het lymfesysteem leidt tot weefselzwelling.

Ook een invasie of compressie als gevolg van bijvoorbeeld een goed- of kwaadaardige tumor, kan een lymfekanaal blokkeren. Sommige parasieten veroorzaken ook een lymfatische obstructie die tot zwelling van ledematen leidt. Maar een ‘traag lymfesysteem’ zoals beschreven in populaire detox-artikelen, als de bron van kwalen bij veel mensen, is wetenschappelijk nog niet bewezen.

Waaarmee help je lymfe het beste?

Wat wél uitgebreid bewezen is, is het belang van beweging en (manuele) lymfedrainage. Lymfe beweegt bij de gratie van de beweging van je lichaam. Lymfe heeft geen hart dat zorgt voor effectief rondpompen. Het bewegen van je bloedvaten doordat er bloed doorheen gepompt wordt, het bewegen van je spieren, doordat jij zelf beweegt, zorgt ervoor dat je lymfe droor je lichaam heen kan stromen en zich niet alleen maar in het laagste deel verzamelt.

Maak jij je zorgen over je lymfedrainage? Maak dan een afspraak bij me voor een manuele lynfedrainagebehandeling. Deze techniek is door de Oostenrijkse arts Emil Vodder ontwikkeld voor de behandeling van lymfeoedeem, een vochtophoping die kan optreden nadat lymfeklieren tijdens een operatie verwijderd zijn, zoals na een mastectomie voor borstkanker. Ook helpt het goed bij klachten die ontstaan na littekenvorming door andersoortige operaties, bij lipoedeem, bij blauwe plekken of bij chronische klachten zoals ik die aan het begin van dit artikel beschreef.

En natuurlijk zijn goede hydratatie, een gezond voedingspatroon en veel lichaamsbeweging goed voor je algemene gezondheid, en helpen ze bij het verwijderen van gifstoffen (toxines).

thermografie borstonderzoek happy healthcare
wandelen happy healthcare
lymfedrainage mld happy healthcare
lymfesysteem happy healthcare

Referenties

  1. Randolph GJ, Ivanov S, Zinselmeyer BH, Scallan JP. The Lymphatic System: Integral Roles in ImmunityAnnu Rev Immunol. 2017;35:31-52. doi:10.1146/annurev-immunol-041015-055354
  2. Choi I, Lee S, Hong YK. The new era of the lymphatic system: no longer secondary to the blood vascular systemCold Spring Harb Perspect Med. 2012;2(4):a006445. doi:10.1101/cshperspect.a006445
  3. Cancer Research UK. The Lymphatic System and Cancer.
  4. Lu M, Munford RS. The Transport and Inactivation Kinetics of Bacterial Lipopolysaccharide Influence its Immunological Potency in vivoJournal of immunology (Baltimore, Md: 1950). 2011;187(6):3314-3320. doi:10.4049/jimmunol.1004087.
  5. Mingozzi F, Spreafico R, Gorletta T, et al. Prolonged contact with dendritic cells turns lymph node‐resident NK cells into anti‐tumor effectors. EMBO Molecular Medicine. 2016;8(9):1039-1051.

Wil je naar aanleiding van wat ik geschreven heb, met me van gedachten wisselen, heb je wat te vragen of het je een suggestie voor een volgend onderwerp? Mail me gerust of plan een belafspraak.


Wil je meer weten over de keuzes die je hebt om niet je ziekte maar je gezondheid te onderzoeken en daarmee de regie over je eigen lichaam weer in eigen handen te nemen? Ik neem jou – en jouw gezondheid – serieus! Zonder bangmakerij. Met eerlijke informatie over waar je mee te maken hebt. En zónder onnodig veel extra of duur onderzoek/behandeling omdat het tóch wel door de verzekering betaald wordt!

Mail of app me via mijn website of plan een vrijblijvende belafspraak in.


Wil je ook elke zondagochtend een inspiratiemail?

In mijn praktijk in Zaltbommel kun je terecht voor leefstijlcoaching, litteken- en lymfebehandeling en thermografische onderzoeken. Je kunt ook in weekends, op feestdagen en in avonden bij me terecht.


Voor thermografisch (borst)onderzoek kom ik ook op locatie in Nederland en België.

Marielle van Tienen

Specialist Vrouwen- en Borstgezondheid, Lichaamsthermograaf, Litteken- en Lymfetherapeut bij Happy Healthcare

Biedt Manuele Lymfedrainage en MSTR-Littekentherapie, Thermografie, hulp bij hormoon- en voedingsproblemen en (leefstijl)advies om je (borst)gezondheid te optimaliseren.

marielle van tienen happy healthcare

Pak de regie!

Wil jij op zondagochtend een e-mail waarin ik mijn visie op leefstijl, tips & tricks en aanbiedingen deel?

Wees gerust, je krijgt alleen relevante informatie.
Lees het privacybeleid.

Queen happy healthcare

Vergelijkbare berichten