Als je me beter kent, dan weet je dat ik zowel in Happy Healthcare werk aan een zo gezond mogelijk lichaam voor vrouwen (en hun gezin), maar dat ik daarnaast ook werk in ouderen(thuis)zorg én dat ik maatschappelijk vrijwillig actief ben door geregeld te koken voor mensen die dat niet meer kunnen, geregeld een avondje uit te organiseren voor meervoudig gehandicapten, me bij tijd en wijle onderdompel in een leerzame studie en secretaris ben van een lokaal Broodfonds.

Vaak vragen mensen zich af hoe ik “dat allemaal vol hou” en ze verzuchten dan dat zij al bij de helft van dat alles met de tong op de schoenen zouden lopen. Mijn antwoord is dan dat ik sinds mijn laatste van-negen-tot-vijf-baan geen moment meer het gevoel heb dat ik werk. Ik doe alleen nog maar dingen die ik leuk en zinvol vind. Oprecht, diep in mijn hart en in elke vezel van mijn lijf leuk en zinvol. En dat doe ik lekker vaak, net zo vaak als dat ik vrij neem en me aan mijn sociale leven wijd 😉

Ik doe he-le-maal niets waar ik niet achter sta. Niets kóst me meer energie dan dat het me oplevert, waardoor ik per saldo energie overhoud. En merk ik een energielek, dan pak ik dat aan, dan verander ik iets in mij of aan de reden van het lek.

Een energielek heb je wanneer je het gevoel hebt dat er soms letterlijk energie uit jou wegvloeit en daar te weinig ‘aanvoer van nieuwe energie’ tegenover staat. Energielekken komen in verschillende vormen voor die allemaal één ding gemeen hebben: ze ontstaan regelmatig doordat je niet dicht bij jezelf blijft. Je energie en aandacht zijn dan naar buiten gericht in plaats van bij jezelf.

Een energielek is een disbalans in je energie. Die moet je natuurlijk zien te voorkomen. Daarom is het belangrijk om jouw energielekken tijdig op te sporen en te repareren. Loop je te lang door met een energielek (of erger: met meerdere tegelijkertijd) dan kunnen de symptomen ervan zich verergeren en zelfs uiteindelijk leiden tot een burn-out.

Persoonlijke energielekken

Als er iets groots in jouw leven speelt, dan weet je al snel wat de oorzaak van je energielek is. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een baan die niet bij je past, relatiegedoe of problemen in je financiële situatie.

Wat we ons niet realiseren, is dat het ook regelmatig alledaagse zaken zijn waardoor je energie ongemerkt wegsijpelt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Dingen doen waar je eigenlijk niet achter staat.
  • De lat steeds net iets te hoog leggen, waardoor je constant het gevoel hebt dat je tekort schiet.
  • Altijd klaar staan voor een ander, daarbij maar amper aan jezelf denken.

Bioritme

Ik heb bijvoorbeeld gemerkt dat ik een ochtendmens ben, als het licht is, sta ik áán! ‘s Nachts functioneer ik wel, maar het kost me veel tijd om daarvan te herstellen. ‘s Nachts werken kost me meer energie dan dat het me oplevert. Overdag is dat omgekeerd, dan levert het me juist energie op. Sinds ik ruim dertig jaar geleden mijn eerste kind kreeg, is uitslapen ook geen eerste levensbehoefte meer, vaak ben ik al voor de wekken (ook als die om 06.00 uur afgaat) wakker en ‘snoozen’ doe ik al helemaal niet.

Vermoeidheid en gebrek aan energie zijn ook belangrijke tijdverslinders. Wanneer je moe bent kost alles meer tijd. Het loont de moeite om je eens te verdiepen in je bioritme of innerlijke klok. Iedereen heeft hiermee te maken, op het ene moment voel je je tot meer in staat dan op een ander moment. Die innerlijke klok beïnvloedt niet alleen je lichaam, maar ook je geest en je emoties. Je persoonlijke bioritme bepaalt hoe je dagelijks functioneert, en de stand van de bioritmencurven is afhankelijk van de hoeveelheid geleefde dagen.

Ochtend- of avondmensen

Er bestaan individuele verschillen in onze ritmes. Ochtendmensen zijn vroeger alert dan avondmensen. Een kleine 15% van de bevolking is een uitgesproken ochtend- of avondmens. Bij allebei kan een toename van stress worden gemeten als ze op een voor hen verkeerde tijdstip moeten presteren.

Weten op welke uren van de dag je het meest helder en geconcentreerd bent kan veel tijdwinst opleveren.

Zingeving

Doe jij in jouw ogen zinvolle dingen? Dan doe je dat vaak met volle overgave en dat voelt fijn. Het geeft je dan een gevoel van vrijheid, erkenning en verbondenheid. Als de dingen die jij doet voor jou geen betekenis hebben en je dus geen gevoel van zingeving geven, kan dat leiden tot psychische klachten. Denk dan aan een negatief zelfbeeld, bore-out, burn-out en depressie. Het is dus belangrijk dat je regelmatig aan jezelf denkt en de tijd neemt om stil te staan bij de dingen die jou gelukkig maken.

Extra tips om zo goed mogelijk ‘in je energie’ te komen

  • Eet gevarieerde en volwaardige voeding, rijk aan álle (micro)nutriënten
  • Bereid je voeding zelf, neem er de tijd voor
  • Laat álles wat in pakjes, zakjes of in potjes wordt aangeboden, in de winkel staan
  • Vermijd suiker- en/of koolzuurhoudende dranken (óók sappen!)
  • Neem tijd voor jezelf, boek een sauna, een (ontspannings)massage of een voetreflexmassage, ga de deur uit snuif de frisse lucht op en maak een wandeling of een ritje op de fiets
  • Zet je telefoon op stil en de meldingen uit. Leg hem wat vaker weg en je zult merken dat de wereld ook doordraait zónder jouw continue attentie
  • Zoek heerlijke ontspannende meditatieve muziek uit (youtube of spotify) en laat je meedrijven op de klanken
  • Poets je tanden geregeld, flos en raggel dat het een lieve lust heeft, zónder tandpasta of met tandpasta (zónder fluoride)
  • En blijkt dat je het met bovenstaande toch niet lukt om je energieniveau op peil te houden; ieder mens is immers anders, neem dan eens contact met me op

Wil je meer weten over de keuzes die je hebt om niet je ziekte maar je gezondheid te onderzoeken en daarmee de regie over je eigen lichaam weer in eigen handen te nemen? Ik neem jou – en jouw gezondheid – serieus! Zonder bangmakerij. Met eerlijke informatie over waar je mee te maken hebt. En zónder onnodig of duur onderzoek / behandeling omdat het tóch wel door de verzekering betaald wordt!

Mail of app me via mijn website of plan een vrijblijvende belafspraak in.


Wil je elke zondagochtend een inspiratiemail?

In mijn praktijk in Zaltbommel kun je terecht voor leefstijlcoaching, lymfebehandeling en thermografische onderzoeken. Je kunt ook in weekends, op feestdagen en in avonden bij me terecht.


Voor thermografisch (borst)onderzoek kom ik ook op locatie bij praktijkhouders elders in Nederland en België.
Kijk in mijn agenda op deze pagina waar ik binnenkort kom. of neem contact met mij op via de whatsappknop op deze pagina.


marielle van tienen happy healthcare

Marielle van Tienen

Specialist Vrouwen- en Borstgezondheid, Therapeut Manuele Lymfedrainage, Lichaamsthermograaf bij Happy Healthcare

Biedt Manuele Lymfedrainage en Litteken Therapie, Thermografie, hulp bij hormoon- en voedingsproblemen en (leefstijl)advies om je (borst)gezondheid te optimaliseren.

Pak de regie!

Wil jij op zondagochtend een e-mail waarin ik mijn visie op leefstijl, tips & tricks en aanbiedingen deel?

Wees gerust, je krijgt alleen relevante informatie.
Lees het privacybeleid.

Queen happy healthcare

Vergelijkbare berichten