Ik geloof dat bijna iedereen wel littekens heeft. Ik in ieder geval wel, toen ik vier jaar was zijn mijn amandelen ‘geknipt’ en is mijn appendix verwijderd, in de jaren erna zijn een aantal moedervlekken weggeopereerd, liep ik een aantal spierscheuringen (zweepslagen) en ‘cuts and bruises’ op en eenmaal volwassen had ik gyneacologische problemen, waarvoor ik van heup tot heup opengesneden ben en meerdere laprascopische operaties onderging. Uit twee zwangerschappen kreeg ik drie kinderen, met de nodige striae als gevolg. Oh ja, en ik deed mezelf een paar mooie tattoos cadeau 😉

Zo verzamelde ik in een kleine zestig jaar grote(re) en kleine(re) littekens. Ze zijn echt niet allemaal even mooi geheeld en mijn lichaam heeft zich er soms ‘omheengevouwen’ omdat de littekens door bindweefselverkleving naar binnen getrokken worden. Ze hebben mij – fysiek noch mentaal – gehinderd in het leven. Gelukkig maar. Ik zie inmiddels heel wat mensen op mijn behandeltafel die dagelijks last hebben van een niet mooi geheeld litteken, van functieverlies in handen, armen en benen/voeten naar elke dag, de hele dag, lijden vanwege onderhuidse verklevingen, striae in soorten en maten, bindweefselstrengen en andere akelige ‘oplossingen’ van het lichaam om maar in hemelsnaam zo snel mogelijk te helen van de fysieke schade die het lichaam opliep / is aangedaan.

Tijdens de lymfedrainageopleiding kwam ik in aanraking met MSTR® (McLoughlin Scar Tissue Release) en zag ik geweldige resultaten. Ik nam met Alastair McLoughlin zelf contact op en hij leerde me de techniek om littekenweefsel te manipuleren. Net zo zacht en subtiel als MLD (Manuele LymfeDrainage) en het resulteert praktisch instant geweldige verbetering.

Heb jij klachten van je littekens? Voel jij je ongemakkelijk bij de aanblik ervan? Word je verdrietig omdat je litteken je steeds weer herinnert aan de oorzaak van je litteken? Het trauma, het ongeluk of de operatie?

Neem gerust contact met me op. Praktisch alle littekens die ik onder handen kreeg, verbeterden al tijdens de behandeling sterk, de verbetering zette door na de behandeling en de beperkende klachten die mijn cliënten van hun litteken ervaren verdwenen als sneeuw voor de zon. In vaak maar één of twee sessies.

Wat zijn littekens?

Een litteken is een huidgebied dat gewond is geraakt en die wond wordt door je lichaam zo snel mogelijk gedicht door vezelig bindweefsel dat er vaak anders uitziet en anders voelt dan de huid eromheen. Dit verschil komt doordat het ‘noodbindweefsel’ een andere samenstelling van het eiwit heeft dan dat van normale huid. Littekens kunnen minder goed tegen ultraviolette straling en zweetklieren en haarfollikels groeien niet terug in littekenweefsel.

Het zien of voelen van een litteken kan een constante visuele herinnering zijn aan een slechte ervaring, een trauma zelfs. MSTR® kan hierbij helpen.

Soorten littekens

De meeste wonden na een ongeval, ziekte of operatie zullen resulteren in een zekere mate van littekens. Net als bij de vele oorzaken van littekens zullen de vorm, kleur, grootte en uiterlijk van een litteken ook variëren.

Contractuurlitteken

Een contractuurlitteken trekt het weefsel naar zich toe, wat soms de mobiliteit kan schaden. Dit type litteken zit ook in de diepere huidlagen, en kan de normale werking van spieren en zenuwen beïnvloeden. Een contractuurlitteken is bijvoorbeeld het gevolg van het verbranden van uw huid. Ook na operaties zie je dit soort samentrekkend litteken vaak.

Atrofisch litteken

Je ziet deze vorm vaak na acne, waterpokken, huidinfecties (stafylokok of streptokok), chirurgie of ongevallen; een atrofisch litteken ligt dieper dan de normale huid. Dit soort litteken ontstaat omdat je de onderliggende structuren die de huid ondersteunen, zoals spier of vet, verdwijnen.

Hypertrofisch litteken

Hypertrofische littekens nemen de vorm aan van een rode -vaak langwerpige en hard aanvoelende- bult opgestuwd stuk huid, en ontstaat omdat je lichaam te veel collageen aanmaakt om een wond te dichten. Elke soort verwonding, inclusief acne en chirurgie, kan dit type litteken veroorzaken. De verhoging blijft binnen de wondgrens.

Keloïd litteken

Een keloïde is een ernstige vorm van litteken en kan zich vormen op de plaats van wonden of trauma, inclusief lichaamspiercings, vaccinaties, acne, ongelukken of chirurgie. Zij kunnen op elk deel van het lichaam ontstaan, al komen ze het vaakst voor op de hogere borst en de schouders en bij mensen met een donkere huid. Keloïden zijn ernstiger omdat ze -ook buiten de wondgrens- kunnen blijven groeien en daarbovenop kunnen jeuken, pijn en ongemak veroorzaken. Blootstelling aan de zon kan ertoe leiden dat keloid-littekens donkerder wordt dan de omliggende huid.

In één litteken kunnen ook een aantal van bovengenoemde soorten voorkomen.

Wil je meer weten over wat littekens zijn en hoe je ervoor kunt zorgen dat je zo min mogelijk kans hebt op grote littekens? Lees dan hier verder.


Hoe gaat MSTR® in zijn werk?

Littekenweefsel is fascia (een soort bindweefsel) dat versneld wordt afgezet in gebieden met letsel. Het is van onschatbare waarde voor wonddichting. Doordat de spieren in de omgeving -door de pijn van een letsel of angst voor scheuring van de tijdelijke wonddichting- niet optimaal bewegen, wordt een litteken vaak een webachtige kluwen weefsel die beweging belemmert. Dit ontstaat zowel aan de oppervlakte van de huid als binnenin het lichaam bij diepere wonden of spierscheuringen.

Er zijn veel soorten littekens die door evenveel verschillende redenen ontstaan. En allemaal hebben ze een andere invloed op de persoon die ze draagt. Samen met littekens en littekenvorming moet je rekening houden met fysiologische en psychologische impact. De emoties rondom een litteken veranderen in de loop der tijd, van angst naar woede en soms naar wrok en waardeloosheid.

Littekens die bijna altijd (ook) emotioneel trauma bevatten zijn:

  • Keizersnede (gepland of ongepland)
  • Hysterectomie
  • Mastectomie
  • Amputaties
  • Mes-/kogelwonden
  • Brandwonden
  • Acne
  • Littekens die niet ‘mooi’ helen of die samentrekken of uitdijen

Na ongeveer twee tot drie maanden is je litteken op z’n lelijkst. Na zo’n 2 jaar heeft het litteken zijn uiteindelijke uiterlijk bereikt. In de meeste gevallen trekt het litteken bij in die periode. Blijft het een doorn in je oog of ervaar je er klachten van? Neem dan contact met me op. Vanaf het moment dat je wond gedicht is, maar ook na zestig/zeventig jaar kan ik je nog significante en vaak verrassende verbetering geven.

Behandelen littekens: Ik behandel je met MSTR® (McLoughlin Scar Tissue Release), een zachte, pijnloze behandeltechniek op het snijvlak van Lymfetherapie en Bowentherapie. Bij problemen die voortkomen uit littekenweefsel, denk aan hypertrofie (collageenophoping), roodheid, pijn, jeuk, verkleuring, verharding, verkleving, slechte doorbloeding, bewegingsbeperking en oedeem (vochtophoping), zet ik deze zachte, pijnloze techniek in. Bij mij ben je ook aan het juiste adres voor vermindering van jeuk, pijn, verklevingen of (lipo)(lymf)oedeem.


Meestgestelde vragen

Mijn litteken is al vele jaren oud. Werkt MSTR® dan nog? Ja, ongeacht de leeftijd van het litteken, helpt deze techniek het weefsel verbeteren. Ook als het vele tientallen jaren oud is.

Hoe lang moet ik wachten voordat ik mijn litteken laat behandelen? Het litteken moet eerst goed genezen voordat een behandeling mogelijk is. Er moeten minimaal 6 tot 8 weken overblijven tussen de datum van de oorzaak van het litteken en de eerste behandeling. Vertraagde wondheling of ontsteking en bloeding kan deze termijn langer maken.

Kan het worden gebruikt op littekens met schroeven, platen of implantaten? Ja, MSTR kan worden gebruikt op littekens met platen, pennen, schroeven en pinnen. Het kan ook worden gebruikt op het litteken van chirurgie bij borstimplantaten, omdat de techniek niet direct over de implantaat wordt gebruikt

Zijn er littekens die niet met MSTR kunnen worden behandeld? Littekens waar chirurgische mesh is gebruikt, kunnen niet worden behandeld met MSTR® .

MSTR® is niet bedoeld ter vervanging van enig medisch advies of behandeling. Bij twijfel wordt de behandelend arts geraadpleegd over eventuele gezondheidsproblemen.Heb jij een litteken, waar je niet gelukkig over bent? Via deze knop krijg je realtime toegang tot mijn online agenda.


Wil je meer weten over de keuzes die je hebt om niet je ziekte maar je gezondheid te onderzoeken en daarmee de regie over je eigen lichaam weer in eigen handen te nemen? Ik neem jou – en jouw gezondheid – serieus! Zonder bangmakerij. Met eerlijke informatie over waar je mee te maken hebt. En zónder onnodig veel extra of duur onderzoek/behandeling omdat het tóch wel door de verzekering betaald wordt!

Mail of app me via mijn website of plan een vrijblijvende belafspraak in.

Wil je ook elke zondagochtend een inspiratiemail?

In mijn praktijk in Zaltbommel kun je terecht voor leefstijlcoaching, lymfebehandeling en thermografische onderzoeken. Je kunt ook in weekends, op feestdagen en in avonden bij me terecht.


Voor thermografisch (borst)onderzoek kom ik ook op locatie bij praktijkhouders elders in Nederland en België.
Kijk in mijn agenda op deze pagina waar ik binnenkort kom. of neem contact met mij op via de whatsappknop op deze pagina.


marielle van tienen happy healthcare

Marielle van Tienen

Specialist Vrouwen- en Borstgezondheid, Therapeut Manuele Lymfedrainage, Lichaamsthermograaf bij Happy Healthcare

Biedt Manuele Lymfedrainage en Littekentherapie, Lichaamsthermografie, hulp bij hormoon- en voedingsproblemen en (leefstijl)advies om je (borst)gezondheid te optimaliseren.

Pak de regie!

Wil jij op zondagochtend een e-mail waarin ik mijn visie op leefstijl, tips & tricks en aanbiedingen deel?

Wees gerust, je krijgt alleen relevante informatie.
Lees het privacybeleid.

Queen happy healthcare

Vergelijkbare berichten