Heb jij last van je littekens?

Ik geloof dat bijna iedereen wel littekens heeft. Ik in ieder geval wel, toen ik vier jaar was is mijn appendix verwijderd, in de jaren erna zijn een aantal moedervlekken weggeopereerd, liep ik een aantal spierscheuringen (zweepslagen) en ‘cuts and bruises’ op en eenmaal volwassen had ik gyneacologische problemen, waarvoor ik van heup tot heup opengesneden ben en meerdere laprascopische operaties onderging. Uit twee zwangerschappen kreeg ik drie kinderen, met de nodige striae als gevolg. Oh ja, en ik deed mezelf een paar mooie tattoos cadeau 😉

Zo verzamelde ik in een kleine zestig jaar grote(re) en kleine(re) littekens. Ze zijn echt niet allemaal even mooi geheeld en mijn lichaam heeft zich er soms ‘omheengevouwen’ omdat de littekens door bindweefselverkleving naar binnen getrokken worden. Ze hebben mij – fysiek noch mentaal – gehinderd in het leven. Gelukkig maar. Ik zie inmiddels heel wat mensen op mijn behandeltafel die dagelijks last hebben van een niet mooi geheeld litteken, van functieverlies in handen, armen en benen/voeten naar elke dag, de hele dag, lijden vanwege onderhuidse verklevingen, striae in soorten en maten, bindweefselstrengen en andere akelige ‘oplossingen’ van het lichaam om maar in hemelsnaam zo snel mogelijk te helen van de fysieke schade die het lichaam opliep / is aangedaan.

Tijdens de lymfedrainageopleiding kwam ik in aanraking met MSTR® (McLoughlin Scar Tissue Release) en zag ik geweldige resultaten. Ik nam met Alastair McLoughlin zelf contact op en hij leerde me de techniek om littekenweefsel te manipuleren. Net zo zacht en subtiel als MLD (Manuele LymfeDrainage) en het resulteert praktisch instant geweldige verbetering.

Heb jij klachten van je littekens? Voel jij je ongemakkelijk bij de aanblik ervan? Word je verdrietig omdat je litteken je steeds weer herinnert aan de oorzaak van je litteken? Het trauma, het ongeluk of de operatie?

Neem gerust contact met me op. Praktisch alle littekens die ik onder handen kreeg, zijn forst verbeterd en de klachten die mijn cliënten ervaren verdwenen als sneeuw voor de zon. In vaak maar één of twee sessies.

Wat is dit voor behandeling?

Littekenweefsel is fascia (een soort bindweefsel) dat wordt afgezet in gebieden met letsel. Het is van onschatbare waarde voor genezing, maar vaak wordt het een webachtig mantel die beweging belemmert. Dit ontstaat doordat de spieren in de omgeving -door de pijn van een letsel of angst voor scheuring- niet optimaal bewegen.

Er zijn veel soorten littekens die door evenveel verschillende redenen ontstaan. En allemaal hebben ze een andere invloed op de persoon die ze heeft.

Samen met littekens en littekenvorming komt fysiologische en psychologische impact. De emoties rondom een litteken veranderen in de loop der tijd, van angst naar woede en soms naar wrok en waardeloosheid.

Littekens die bijna altijd emotioneel trauma bevatten kunnen zijn:

  • Keizersnede (gepland of ongepland)
  • Hysterectomie
  • Mastectomie
  • Amputaties
  • Mes-/kogelwonden
  • Brandwonden
  • Acne
  • Littekens die niet ‘mooi’ helen of die samentrekken of uitdijen

Meestgestelde vragen

Mijn litteken is al vele jaren oud. Werkt MSTR® dan nog? Ja, ongeacht de leeftijd van het litteken, helpt deze techniek het weefsel verbeteren. Ook als het vele tientallen jaren oud is.

Hoe lang moet ik wachten voordat ik mijn litteken laat behandelen? Het litteken moet eerst goed genezen voordat een behandeling mogelijk is. Er moeten minimaal 6 tot 8 weken overblijven tussen de datum van de oorzaak van het litteken en de eerste behandeling. Vertraagde wondheling of ontsteking en bloeding kan deze termijn langer maken.

Kan het worden gebruikt op littekens met schroeven, platen of implantaten? Ja, MSTR kan worden gebruikt op littekens met platen, pennen, schroeven en pinnen. Het kan ook worden gebruikt op het litteken van chirurgie bij borstimplantaten, omdat de techniek niet direct over de implantaat wordt gebruikt

Zijn er littekens die niet met MSTR kunnen worden behandeld? Littekens waar chirurgische mesh is gebruikt, kunnen niet worden behandeld met MSTR® .

MSTR® is niet bedoeld ter vervanging van enig medisch advies of behandeling. Bij twijfel wordt de behandelend arts geraadpleegd over eventuele gezondheidsproblemen.Heb jij een litteken, waar je niet gelukkig over bent? Via deze knop krijg je realtime toegang tot mijn online agenda.


Wil je meer weten over de keuzes die je hebt om niet je ziekte maar je gezondheid te onderzoeken en daarmee de regie over je eigen lichaam weer in eigen handen te nemen? Ik neem jou – en jouw gezondheid – serieus! Zonder bangmakerij. Met eerlijke informatie over waar je mee te maken hebt. En zónder onnodig veel extra of duur onderzoek/behandeling omdat het tóch wel door de verzekering betaald wordt!

Mail of app me via mijn website of plan een vrijblijvende belafspraak in.

Wil je ook elke zondagochtend een inspiratiemail?

In mijn praktijk in Zaltbommel kun je terecht voor leefstijlcoaching, lymfebehandeling en thermografische onderzoeken. Je kunt ook in weekends, op feestdagen en in avonden bij me terecht.


Voor thermografisch (borst)onderzoek kom ik ook op locatie bij praktijkhouders elders in Nederland en België.
De eerstvolgende afspraken zijn gepland op:

Dinsdag 22 september in Klimmen (tussen Maastricht en Heerlen)

Woensdag 12 oktober in Tilburg


marielle van tienen happy healthcare

Marielle van Tienen

Specialist Vrouwen- en Borstgezondheid, Therapeut Manuele Lymfedrainage, Lichaamsthermograaf bij Happy Healthcare

Biedt Manuele Lymfedrainage en Litteken Therapie, Thermografie, hulp bij hormoon- en voedingsproblemen en (leefstijl)advies om je (borst)gezondheid te optimaliseren.

Pak de regie!

Wil jij elke zondagochtend een e-mail waarin ik mijn visie op leefstijl, tips & tricks en aanbiedingen deel?

Wees gerust, je krijgt alleen relevante informatie.
Lees het privacybeleid.

queen happy healthcare