Tijdens mijn spreekbeurten over borstgezondheid, worden altijd vragen gesteld over het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Onderstaande tekst stuurde ik onlangs naar de abonnees van mijn ‘zondagochtendinspiratiemail”. Ik vind het eerlijk gezegd belangrijke informatie waar nog veel meer mensen van op de hoogte mogen zijn.
Ik las de nieuwste Thema-uitgave van het NTvG (Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde) wat volledig is gewijd aan “risicogeneeskunde“.
Het NTvG is (letterlijke tekst) “Onafhankelijk, multidisciplinair en betrouwbaar. Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) zorgt al vele jaren voor de verspreiding van medische kennis onder artsen. Het doel daarbij is om de meest recente ontwikkelingen in de medische wetenschap te duiden en van commentaar te laten voorzien door erkende vakgenoten. Voordat wij tot publicatie overgaan laten wij artikelen door ter zake deskundige specialisten beoordelen op juistheid en kwaliteit (‘peer review’).”
Een groot deel van dit themanummer gaat over bevolkingsonderzoek naar diverse kankersoorten, waaronder borstkanker, wat steevast een golf van angst in de gemeenschap teweegbrengt. De redactie probeert artsen en andere in geneeskunde werkenden te informeren. Ik trof prikkelende quotes aan (eigenwijs als ik ben, start ik achteraan in het blad):
- “Dokters en deelnemers overschatten het effect van screening” (pag.86)
- “Met de angst van mensen voor kanker is veel geld te verdienen” (pag.85)
- “Steeds weer blijken nadelen van screening onvoldoende in beeld te komen” (pag. 80)
- “Het lijdt geen twijfel dat er beduidende overdiagnostiek bestaat” (pag.79)
- “Onder de nieuwe wet geldt niet langer een vergunningsplicht voor screening op kanker” (pag.77)
Random uitgelichte quotes uit artikelen om de beroepsgroep bij te scholen. Een enorme hoeveelheid informatie (en relevante achtergrond; cijfers, verwijzingen naar wetenschappelijke onderzoeken, publicaties, (medische) boeken, etc.)
I Kid You Not ! Je zou van minder wakker liggen…
In alle jaren dat ik lezingen geef aan groepen vrouwen die geïnteresseerd zijn in borstgezondheid, is er altijd minstens één deelnemer die één van de volgende vragen gesteld:
- Borstkanker is toch doodsoorzaak nummer één bij vrouwen?
- Dat bevolkingsonderzoek (borstkanker of baarmoederhalskanker of darmkanker) doen ze toch niet voor niks? Dat beschermt vrouwen toch tegen voortijdig overlijden?
Iedereen kent wel iemand die er “gelukkig op tijd uit gehaald” is en op tijd is behandeld. Niet zo gek, als je bedenkt dat op elke 7 vrouwen er één te maken krijgt met borstkanker, maar niemand is ooit eerder geïnformeerd over wat je kunt doen om je borsten zo lang mogelijk zo gezond mogelijk te houden.
Tegenwoordig anticipeer ik daarop en neem ik een slide mee met de recente cijfers, die gewoon bij CBS te verkrijgen zijn. De schellen vallen de dames dan met donderend geraas van de ogen. Er is iets héél anders met ondermijning van onze gezondheid aan de hand.
Er lijkt niet te vechten tegen de (miljardenverslindende) marketingcampagnes van de borstkankervereniging en haar dochters zoals pink ribbon. Daarom vind ik het zo bijzonder dat vanuit dit medium zo zwaar wordt ingezet om de (on)zin van massascreenings bij de beroepsgroep voor het voetlicht te brengen. Ik voelde me – tot vóór deze uitgave – vaak een roepende in de woestijn. Door deze uitgave worden nu óók medici en andere professionals in regulier-, para- of aanvullende gezondheidszorg, geïnformeerd. En, met wat geluk, getriggerd om hun heilig vertrouwen in het effect van massascreening naar ziektes kritisch onder de loep te nemen.
Al sinds 1990, al ruim 30 jaar(!), worden alle vrouwen tussen 50 en 75 tweejaarlijks opgeroepen voor een ‘borstkankerscreening’. Die minder betrouwbaar is dan je denkt. Het kent een 10% ‘fout positief’ uitslag. Van elke tien vrouwen die het bericht krijgen dat er “iets gevonden is” en zich snel verder moeten laten onderzoeken, heeft er één helemaal niets! Behalve heel veel stress en levenslang angst omdat aangedrongen wordt op steeds weer opnieuw röntgenonderzoek. Wat op zichzelf al geen veilig onderzoek is. Vrouwen met dicht borstklierweefsel, hebben een extra risico op fout-positief of zelfs fout-negatief.
In 2020 werden 530.000 vrouwen gescreend, van elke 1000 werden 27,4 voor vervolgonderzoek doorgestuurd (dat zijn een kleine 14.500 vrouwen). De site bevolkingsonderzoek.nl meldt dat met het bevolkingsonderzoek in 2020 6.362 gevallen van borstkanker opgespoord. Als je dan doorrekent dat mogelijk van elke 1000 vrouwen 10% een fout-positieve uitslag kreeg (zie tabel 2 hieronder), gaat dat in 2020 alleen al om 636 vrouwen die onnodig behandeld zijn.
Na een hoogrisico mammogram is altijd méér onderzoek nodig en dan nóg is vaak een operatie (biopsie, punctie) en verder laboratoriumonderzoek nodig om te bepalen of het écht om kwaadaardige borstkanker gaat. Vrouwen die het betreft – en hun geliefden – staan al die tijd stijf van angst. Soms zelfs zó erg dat ze liever hun borst(en) laten amputeren dan nog langer met die angst te leven. Zou het dan eindelijk tijd worden dat artsen wakker worden en leren dat er verschrikkelijk veel gezonde vrouwen worden ‘gescreend’ en vervolgens ONNODIG behandeld worden. Denk aan de extra onderzoeken (echo, mri), behandeling met chemo, bestraling, hormoontherapie, etc. en de grote en kleine operaties (punctie, biopsie, gedeeltelijke of volledige borstamputatie).
Vroege detectie is géén preventie
Deze informatie is niet nieuw! Toen ik erachter kwam en me verder verdiepte, heb ik me er verder in gespecialiseerd en besloten er mijn levenswerk van te maken. Een kwarteeuw geleden leerde ik in mijn opleiding Natuurgeneeskunde en Klassieke Homeopathie over de ‘stadia van ziekte‘. Verdiep je er even in en dan weet je hoe belangrijk het is om in te grijpen vóórdat een ziekte zichtbaar of voelbaar is. Dan is gezondheid vaak weer terug te brengen.
Ik schrijf hier (natuurlijk) vaker over, lees hiervoor bijvoorbeeld dit blog
Wil je meer weten over de keuzes die je hebt om niet je ziekte maar je gezondheid te onderzoeken? Ik neem jou – en jouw gezondheid – serieus! Zonder bangmakerij. Met eerlijke informatie over waar je mee te maken hebt. En zónder onnodig veel extra of duur onderzoek/behandeling omdat het tóch wel door de verzekering betaald wordt!
Mail of app me via mijn website of plan een vrijblijvende belafspraak in.
Wil je ook elke zondagochtend een inspiratiemail?
In mijn praktijk in Zaltbommel kun je terecht voor leefstijlcoaching, lymfebehandeling en thermografische onderzoeken. Je kunt ook in weekends, op feestdagen en in avonden bij me terecht.
Voor thermografisch (borst)onderzoek kom ik ook op locatie bij praktijkhouders elders in Nederland en België.
De eerstvolgende afspraken zijn gepland op:
Woensdag 31 augustus in Heelsum (tussen Wageningen en Arnhem)
Dinsdag 22 september in Klimmen (tussen Maastricht en Heerlen)
Marielle van Tienen
Specialist Vrouwen- en Borstgezondheid, Therapeut Manuele Lymfedrainage, Lichaamsthermograaf bij Happy Healthcare
Biedt Manuele Lymfedrainage Therapie, Thermografie, hulp bij hormoon- en voedingsproblemen en (leefstijl)advies om je (borst)gezondheid te optimaliseren.