slaapproblemen happy healthcare
slaapproblemen happy healthcare

De gevaren van aanhoudende stress

Ook wetenschappelijk onderzoekers komen er steeds meer achter dat chronische stress effect heeft op het menselijk lichaam. Er wordt gedacht dat dik driekwart van de ziektes die worden gevonden bij mensen gerelateerd zijn aan stress. Hieronder vallen de meeste hart- en vaatziektes, stofwisselingsziektes en ziektes die de hersenen aantasten, zoals de ziekte van Alzheimer.

Meerdere studies laten zien dat chronische stress de opname van ontstekingsremmende stoffen vermindert en anderen tonen aan dat chronische stress tijdens álle levensfases gevaarlijk kan zijn.

Onderzoek laat zien dat trauma in de (vroege) jeugd opgelopen (fysiek, mentaal en seksueel misbruik) zorgt voor een grotere kans op dodelijke cardiovasculaire ziektes. Vaker voorkomende problemen bij volwassenen, zoals slecht slapen en problemen op werk, staan óók in verband met cardiovasculaire aandoeningen. Mensen die lijden onder racisme en discriminatie krijgen dagelijks te maken met meerdere stressoren, die voor een verhoogd risico op cardiovasculaire aandoeningen kunnen zorgen. Stress en ontstekingen worden ook in verband gebracht met grote risico’s op slechte wondgenezing, auto-immuunziektes en depressie. Kortom,

Onderzoekers zijn volop bezig met hoe je stress tegen kan gaan. Een trend in recent onderzoek over milde lichaamsbeweging toont aan dat bewegen het aantal ontstekingen vermindert in kinderen met obesitas en bij volwassenen. Onderzoekers uit Australië hebben daarnaast gekeken naar 21 studies over de invloed van yoga op stress. Uit dit onderzoek bleek dat het doen van al één yogasessie kan zorgen voor een vermindering van acute stress.

Nu is acute stress iets heel anders dan chronische stress. Acute stress is een gezonde (ontstekings)reactie op een ongezonde situatie. Als het gevaar geweken is, ontspant je lichaam weer en neemt de ontstekingsremmende reactie van je lichaam toe. Chronische stress daarentegen is vanwege de aanhoudende ontstekingsreactie, een zéér ongezonde status van je lichaam, die op termijn potentieel dodelijk is. De ontstekingsreacties die zich door middel van temperatuurpatronen op bepaalde plekken in je lichaam ontwikkelen, worden duidelijk zichtbaar maken bij een thermografisch onderzoek. Als je weet wáár je lichaam reageert, dan kun je ook stappen zetten om afscheid te nemen van de stressoren.

Stress kan dus grote gevolgen hebben voor jouw gezondheid. Probeer de hoeveelheid stress in jouw leven te minimaliseren, op een manier die werkt voor jou!

Als je het lastig vindt dit zelf in te richten, of is yoga niet ‘jouw ding’? Neem dan eens contact met me op en/of boek zelf een ontspanningsmassage. Gegarandeerd dat je herboren van mijn tafel stapt en het liefst meteen een nieuwe afspraak in wilt plannen. Waarom? Omdat ik dankbaar gebruik maak van de heilzame effecten van het stimuleren van de Nervus Vagus. Een manier van masseren die voor intense ontspanning zorgt.

Pak de regie!

Wil jij op zondagochtend een e-mail waarin ik mijn visie op leefstijl, tips & tricks en aanbiedingen deel?

Wees gerust, je krijgt alleen relevante informatie.
Lees het privacybeleid.

Queen happy healthcare

Vergelijkbare berichten