Het geheim van goed oud worden

Actief in ouderenzorg, stel ik mezelf geregeld de vraag “Kunnen we niet meer doen om typische ouderdomskwalen te voorkomen?” Vroeger was je als 90-jarige, áls je die leeftijd al haalde, stokoud. Tegenwoordig zijn er tal van 90-plussers die nog volop in het leven staan. Hoe komt het toch dat er zo’n groot verschil is tussen toen en nu? Is 90 echt het nieuwe 80? Of misschien zelfs wel het nieuwe 70?

Ken je de ‘Blue Zones’? Gebieden in de wereld waar mensen in relatief goede gezondheid bovengemiddeld oud worden.

Hier leven opvallend veel gezonde ouderen in goede gezondheid –zonder diabetes en hart- en vaatziekten!– en dat heeft alles te maken met dagelijkse gewoonten: veel groente eten, wandelen in de natuur, tuinieren, een praatje maken, een dutje doen en een glaasje wijn drinken.

Ouderen worden daar wel eens ziek, maar herstellen daar ook weer goed van. Aandoeningen als overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten komen er veel minder voor. Mensen werken daar elke dag op het land, zijn fit en getraind en eten wat ze in een moestuin verbouwen.

Met kleine aanpassingen in de omgeving, kun je al een flinke slag slaan en vitaler op weg naar de 100, bijvoorbeeld door je keuken anders in te delen (gezonde etenswaren in het zicht, wijn drinken uit kleinere glazen) en niet door de winkelstraat met snackbars naar huis te fietsen. Dan volgt (gezond) gedrag vrijwel automatisch.

Verschillen met vroeger

Maar waarom lijken gezonde ouderen van nu kwieker dan vroeger? Allereerst, omdat ze biologisch gezien ook jonger blijken te zíjn. Vroeger rookte bijvoorbeeld 90 procent van de mannen, nu nog 25 procent. We leven in betere woningen, er is betere voeding beschikbaar en het zware fysieke werk dat vroeger een groot deel van de bevolking deed, bestaat niet meer of wordt door machines gedaan.

Ouderen van nu, zijn beter in staat om jong van geest te blijven. Ze hebben al een veel vrijere opvoeding genoten en een andere jeugd gehad dan de generatie(s) daarvoor. Ze hebben gereisd en meer mogelijkheden gehad om zich te ontwikkelen. Als je de krant leest, het nieuws volgt en in contact blijft met de jeugd, blijf je de wereld ontdekken en word je vitaler oud.

Het belangrijkste advies om zo gezond mogelijk een hoge leeftijd te bereiken, is bezig blijven, zeker na je pensioen. Ontmoet nieuwe mensen –sociale contacten zijn heel belangrijk!–, leer een taal, of ga een muziekinstrument bespelen. Daarnaast is normale fysieke beweging ook heel belangrijk, zowel voor je lijf als voor je geest.

Vraag je aan een vitale oudere wat de gouden tip is om zó goed oud te worden, dan krijg je een scala aan tips; er is er niet één die voor iedereen geldt 😉 Naast ‘gewoon adem blijven halen’, hoor je: ‘geen stress’, ‘elke dag een glaasje port en een stukje chocola’, ‘een sterk geloof’, ‘blijven bewegen’, en ga zo maar door. ‘Regelmaat’ komt ook vaak terug.

Wat me ook opvalt, is dat de echt oude mensen die ik spreek, nooit knorrepotten zijn. Ze zijn steevast positief, optimistisch en plezierig in de omgang.’

5 tips om gezond negentig te worden

Voor een deel is het genetisch bepaald of je op je 90ste nog fit en fluitend door het leven gaat of niet, maar diverse onderzoeken tonen aan dat je de natuur wel degelijk een handje kunt helpen.

  • Zorg voor mentale uitdaging. Je hoeft niet per se je hoofd te breken over de moeilijkste Zweedse puzzels – iets nieuws leren of lezen werkt ook al goed.
  • Kom onder de mensen. Een sociaal leven is essentieel voor een lang, gezond leven. Sociale connecties dragen bij aan een goede fysieke én mentale gezondheid. Mensen met veel sociaal contact worden gemiddeld zeven jaar ouder.
  • Beweeg! Mensen die in hun gouden jaren (en daarna) dagelijks vijftien minuten of meer bewegen, leven langer. Een ander zeer groot voordeel: volgens een onderzoek dat werd gepubliceerd in het Journal of Neurology hebben ouderen met een actieve levensstijl doorgaans betere cognitieve vermogens dan ouderen die niet bewegen.
  • Eet gezond. Het is belangrijk om een gezonde basis te hebben. Een dieet dat veel groenten, volkorenproducten, ongebrande noten en bessen bevat, kan volgens onderzoek van het Rush University Medical Center de kans op alzheimer en geheugenverlies aanzienlijk verkleinen.
  • Alles met mate. We kennen allemaal de verhalen van 110-jarige vrouwen of mannen die zweren bij hun dagelijkse stukje chocola of glaasje, en zij snappen het. Zolang het met mate is, zul je er niet minder oud door worden.

Tegenwoordig zie je steeds meer roep om ‘intermittent fasting’ (IF). De populaire manier van IF is bijvoorbeeld elke dag het ontbijt over te slaan. Dit is een -véél te hardnekkige en véél te kort door de bocht- versimpelde versie van wat intermittent fasting eigenlijk inhoudt. Bij intermittent fasting is het juist zaak om álle benodigde voedingsstoffen die je op een dag nodig hebt, binnen te krijgen. In een beperkt tijdframe, dat dan weer wel. Met alleen een maaltijd overslaan (of dat nou ontbijt, lunch of diner is), span je het paard achter de wagen. Door een goed ontbijt te skippen en dan een lullige lunch of diner samenstellen, snap je zelf ook wel dat dat geen gezondheidsvoordeel oplevert. Dan ben je jezelf aan het uithongeren. Zoek contact met iemand die je kan coachen op dit gebied. Of zoek contact met mij 😉

Handige links:


Wil je naar aanleiding van wat ik geschreven heb, met me van gedachten wisselen, heb je wat te vragen of het je een suggestie voor een volgend onderwerp? Mail me gerust of plan een belafspraak.


Wil je meer weten over de keuzes die je hebt om niet je ziekte maar je gezondheid te onderzoeken en daarmee de regie over je eigen lichaam weer in eigen handen te nemen? Ik neem jou – en jouw gezondheid – serieus! Zonder bangmakerij. Met eerlijke informatie over waar je mee te maken hebt. En zónder onnodig veel extra of duur onderzoek/behandeling omdat het tóch wel door de verzekering betaald wordt!

Mail of app me via mijn website of plan een vrijblijvende belafspraak in.


Wil je ook elke zondagochtend een inspiratiemail?

In mijn praktijk in Zaltbommel kun je terecht voor leefstijlcoaching, litteken- en lymfebehandeling en thermografische onderzoeken. Je kunt ook in weekends, op feestdagen en in avonden bij me terecht.


Voor thermografisch (borst)onderzoek kom ik ook op locatie in Nederland en België.

Marielle van Tienen

Specialist Vrouwen- en Borstgezondheid, Lichaamsthermograaf, Litteken- en Lymfetherapeut bij Happy Healthcare

Biedt Manuele Lymfedrainage en MSTR-Littekentherapie, Thermografie, hulp bij hormoon- en voedingsproblemen en (leefstijl)advies om je (borst)gezondheid te optimaliseren.

marielle van tienen happy healthcare

Pak de regie!

Wil jij op zondagochtend een e-mail waarin ik mijn visie op leefstijl, tips & tricks en aanbiedingen deel?

Wees gerust, je krijgt alleen relevante informatie.
Lees het privacybeleid.

Queen happy healthcare

Vergelijkbare berichten