Emil Vodder de ‘vader’ van manuele lymfedrainage

De methode Vodder

De manuele lymfdrainage is een massagevorm, gericht op het stimuleren van het lymfstelsel. Deze stimulatie is nodig om het teveel aan vocht (zichtbaar en onzichtbaar oedeem) beter c.q. sneller via de lymfbanen af te voeren.

In 1932 ontwikkelde Dr. Emil Vodder, een Deense bioloog, samen met zijn echtgenote Estrid, een voor die tijd revolutionaire therapie: de manuele lymfedrainage volgens de methode Vodder. Het bijzondere van de therapie van Dr. Vodder is, dat die niet alleen gericht is op de drainerende werking van het lymfstelsel, maar voorál op de voedende en zuiverende werking van al het lichaamsvocht.

De Manuele Lymfdrainage volgens de methode Vodder is een zachte massagevorm en is op het gehele lichaam toepasbaar. Ze heeft als doel de vochtdoorstroming te stimuleren en eventuele stagnatie op te heffen, de immuniteit (weerstand) te verhogen, de stress te verlagen en het hormonale stelsel te optimaliseren.

De waterhuishoudIng wordt direct beïnvloed door de stimulatie van het lymfsysteem en indirect door het dempen van het verhoogd stressniveau in het lichaam.

emil vodder en estrid

Wat is Manuele Lymfdrainage

Het menselijke lichaam bestaat voor 2/3 uit vocht. Dit bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen, bloedbanen, lymfbanen en de hersenbanen. Bijna alle processen verlopen via dit lichaamsvocht. Onder meer het vervoer van zenuwprikkels, hormonen of schadelijke stoffen (b.v. bacteriën) en het uitwisselen van stoffen (b.v. bouw-, afbraakstoffen) en/of van gassen (b.v. zuurstof, koolzuurgas). Deze processen via het lichaamsvocht noemen we “de waterhuishouding”.

Het lichaam is in een optimaal evenwicht als de waterhuishouding in een optimale conditie verkeert. Het lymfstelsel (lymfvaten en lymfknopen) speelt een belangrijke rol bij het scheppen en onderhouden van de ideale leefomgeving voor onze lichaamscellen. Het is namelijk de lymfe die hierin een voedende, zuiverende en drainerende rol vervult.

Lymfdrainage is dus een normale, natuurlijke functie in ons lichaam, die last kan hebben van ziekte, stress of als gevolg van een ongeval. In dit geval kan de drainage van de lymfe manueel (met de handen) geoptimaliseerd worden.

Voor wie is manuele lymfdrainage

Als er in het menselijk lichaam een stagnatie in het lymfesysteem optreedt, zal er geen goede doorstroming zijn van het lichaamsvocht. Zo ontstaan de niet-zichtbare en zichtbare oedemen. Deze oedemen kunnen fysieke en mentale klachten veroorzaken. Deze klachten kunnen van zeer uiteenlopende aard zijn, van hoofdpijn, concentratieproblemen tot orgaanklachten.

In al deze gevallen zal Manuele Lymfdrainage volgens de methode Vodder toepasbaar zijn.

Hoe gaat het in z’n werk

Bij ‘mijn’ manier van masseren, de Manuele Lymfdrainage volgens de methode Vodder, oefen ik ritmisch een heel zachte, spiraalvormige druk uit op de lymfklieren en lymfbanen, waarbij de richting wordt bepaald door de stroomrichting van het lymfstelsel. Vooral het ritme en de herhaling van deze ‘handgreep’ is erg belangrijk. Dit moet exact overeenkomen met het openen en sluiten van de kleppen in de lymfbanen en in de haarvaatjes, want alleen dan kan al het ‘overtollige’ lichaamsvocht goed worden afgevoerd.

De behandeling, waarbij de patiënt meestal ligt, heeft plaats bij een aangename temperatuur en in een uiterst ontspannen sfeer. Je hoeft mij niet te vermaken door te praten, je bent hier voor jezelf. De duur van de behandeling is afhankelijk van de klacht en zal vrijwel pijnloos zijn. De behandeling begint, zo nodig, met een gesprek, waarin o.a. duidelijk zal worden hoe het lichaam (de mens) functioneert. De massage begint bij de lymfklieren in de hals (de basis) gevolgd door, afhankelijk van de klacht, de lymfklieren in de buikstreek, oksels, liezen en/of het gelaat.

Hefb je klachten buiten deze lymfkliergebieden dan volgt een daarop gerichte specifieke behandeling.

De behandelbare klachten

Manuele Lymfdrainage volgens Vodder ligt aan de wieg van de complex fysische oedeemtherapie zoals we die nu kennen. Waar eerst het merendeel van de oedeembehandeling bestond uit manuele lymfedrainage, is ‘oedeemtherapie’ intussen zodanig ingericht dat de manuele drainage slechts een onderdeel is, naast zwachtelen, tapen, oefentherapie en instructies. Allemaal onderdelen waarin ik opgeleid ben, volgens de methode Vodder.

Daarnaast wordt Manuele Lymfdrainage volgens de methode Vodder toegepast bij zeer veel klachten, al dan niet in combinatie met andere therapievormen. Denk dan aan:

 • Zwellingen (oedeem); bijv. lymfoedeem, zwellingen na een ongeval of na een operatie
 • Verstuikingen
 • Bloeduitstortingen
 • Spierpijnen en spierletsels
 • Dystrofieën
 • Reuma (ontstekingen)
 • Slijtage
 • Klachten aan het zenuwstelsel; bijv. M.S. , gezichtsverlamming, migraine
 • Klachten als gevolg van stress; bijv. slapeloosheid, concentratieverlies, constipatie, diarree, hoofdpijn, vruchtbaarheidproblemen
 • Keel-, neus-, en ooraandoeningen
 • Huidproblemen; bijv. chronische eczeem, acné, littekens
 • Longaandoeningen; bijv. chronische bronchitis, longemfyseem, astma
 • Bloedcirculatiestoornissen; bijv. glaucoom, etalageziekte, open wonden
 • Orgaanklachten; bijv. de lever, de nieren (allergieën), de darmen (ziekte van Crohn), de milt
lymfesysteem happy healthcare
lymfedrainage mld happy healthcare
lipoedeem happy healthcare

Nuttige links:

Op deze site vind je uitgebreide informatie over lipoedeem, een veelvoorkomend en zwaar onderschat en onbekend ziektebeeld.

Webstek van de Stichting NLNet, een organisatie voor patiënten, professionele hulpverleners en geïnteresseerden in lymfoedeem en lipoedeem.

Op deze Engelstalige site is de meest uitgebreide informatie te vinden over lymfoedeem. Ook is er een patiëntenforum.


Wil je naar aanleiding van wat ik geschreven heb, met me van gedachten wisselen, heb je wat te vragen of het je een suggestie voor een volgend onderwerp? Mail me gerust of plan een belafspraak.


Wil je meer weten over de keuzes die je hebt om niet je ziekte maar je gezondheid te onderzoeken en daarmee de regie over je eigen lichaam weer in eigen handen te nemen? Ik neem jou – en jouw gezondheid – serieus! Zonder bangmakerij. Met eerlijke informatie over waar je mee te maken hebt. En zónder onnodig veel extra of duur onderzoek/behandeling omdat het tóch wel door de verzekering betaald wordt!

Mail of app me via mijn website of plan een vrijblijvende belafspraak in.


Wil je ook elke zondagochtend een inspiratiemail?

In mijn praktijk in Zaltbommel kun je terecht voor leefstijlcoaching, litteken- en lymfebehandeling en thermografische onderzoeken. Je kunt ook in weekends, op feestdagen en in avonden bij me terecht.


Voor thermografisch (borst)onderzoek kom ik ook op locatie in Nederland en België.

Marielle van Tienen

Specialist Vrouwen- en Borstgezondheid, Lichaamsthermograaf, Litteken- en Lymfetherapeut bij Happy Healthcare

Biedt Manuele Lymfedrainage en MSTR-Littekentherapie, Thermografie, hulp bij hormoon- en voedingsproblemen en (leefstijl)advies om je (borst)gezondheid te optimaliseren.

marielle van tienen happy healthcare

Pak de regie!

Wil jij op zondagochtend een e-mail waarin ik mijn visie op leefstijl, tips & tricks en aanbiedingen deel?

Wees gerust, je krijgt alleen relevante informatie.
Lees het privacybeleid.

Queen happy healthcare

Vergelijkbare berichten