Wat is lymfesysteem eigenlijk?

We hebben allemaal in biologielessen geleerd over ons lichaam, de anatomie en de werking, de fysiologie. Daarin hadden spijsvertering en hart en bloedvaten een prominente rol. Ook tijdens latere, specialistische opleidingen leerde ik intensievere medische basiskennis. In 2018, tijdens een verplichte herhaling van deze materie, twintig jaar nadat ik er in eerste instantie al voor was geslaagd, viel me pas op dat er in verhouding tot spijsvertering en hart en bloedvaten, maar weinig ruimte was voor het lymfesysteem. En dat vind ik vreemd. Vooral omdat ik zoveel vrouwen in mijn praktijk tref met lymfeproblematiek die door hun omgeving en hun (zowel reguliere als alternatieve) behandelaars tot dan toe, niet onderkend is. Maar ook omdat het lymfesysteem zorgt voor verwerking van afvalstoffen in ons lichaam. Stel je eens voor dat het vuilnis in jouw woonplaats niet opgehaald wordt, of maar mondjesmaat. En dat jaren achter elkaar. Zo staat je lichaam er ook voor, als jouw lymfedrainage niet optimaal werkt.

De mens bestaat voor het overgrote deel uit een zeewaterachtige vloeistof. Een deel van dat vocht bevindt zich in en rondom de miljoenen cellen van ons lichaam, een ander deel bevindt zich in het lymfatische systeem en in de bloedsomloop. Voor een optimale celstofwisseling is voortdurende verversing van de weefselvloeistof noodzakelijk. Het interstitium is namelijk de doorgangszone voor zuurstof en voedingsstoffen vanuit de bloedsomloop naar de cellen en voor de afvalstoffen zoals CO2 vanuit de cellen naar de bloedbaan.

Niet alle bloedvloeistof die bij de uitwisseling betrokken is, keert echter terug in de bloedsomloop. Ongeveer 10% ervan wordt afgevoerd en gefilterd via het lymfestelsel.

Het lymfestelsel begint “blind” – met een soort open eindjes – in de weefsels. Gaandeweg worden de aanvankelijk zeer fragiele vaatjes wat groter en steviger en bevatten zij ook kleppen die ervoor zorgen dat de lymfe niet terug kan stromen. Uiteindelijk komt alle lymfe terecht in het bloed, in de beide ondersleutelbeenaderen. Het grootste lymfevat waar alle lymfe van voeten, benen en buikgebied samenkomt is de ductus thoracicus.

De lymfe wordt eerst gezuiverd voordat deze in het bloed terechtkomt. Dit gebeurt in de lymfeknopen waarvan de mens er ettelijke honderden bezit. In de lymfekopen bevinden zich ook speciale afweercellen zoals B- en T-lymfocyten en macrofagen die ziekteverwekkers of lichaamsvreemde stoffen onschadelijk kunnen maken.

Een goed werkend lymfestelsel is dus essentieel voor een goede gezondheid! Manuele lymfedrainage kan in belangrijke mate bijdragen aan het goed (blijven) functioneren van dat lymfesysteem. Door het op een speciale manier uitvoeren van de lymfemassagegrepen wordt de motoriek van de lymfevaten reflectoir gestimuleerd waardoor het lymfetransport verbetert; per etmaal kan dit oplopen van 2 tot 24 liter.

Handige links:


Wil je naar aanleiding van wat ik geschreven heb, met me van gedachten wisselen, heb je wat te vragen of het je een suggestie voor een volgend onderwerp? Mail me gerust of plan een belafspraak.


Wil je meer weten over de keuzes die je hebt om niet je ziekte maar je gezondheid te onderzoeken en daarmee de regie over je eigen lichaam weer in eigen handen te nemen? Ik neem jou – en jouw gezondheid – serieus! Zonder bangmakerij. Met eerlijke informatie over waar je mee te maken hebt. En zónder onnodig veel extra of duur onderzoek/behandeling omdat het tóch wel door de verzekering betaald wordt!

Mail of app me via mijn website of plan een vrijblijvende belafspraak in.

Marielle van Tienen

Specialist Vrouwen- en Borstgezondheid, Lichaamsthermograaf, Litteken- en Lymfetherapeut bij Happy Healthcare

Biedt Manuele Lymfedrainage en MSTR-Littekentherapie, Thermografie, hulp bij hormoon- en voedingsproblemen en (leefstijl)advies om je (borst)gezondheid te optimaliseren.

marielle van tienen happy healthcare

Wil je ook elke zondagochtend een inspiratiemail?

In mijn praktijk in Zaltbommel kun je terecht voor leefstijlcoaching, litteken- en lymfebehandeling en thermografische onderzoeken. Je kunt ook in weekends, op feestdagen en in avonden bij me terecht.


Voor thermografisch (borst)onderzoek kom ik ook op locatie in Nederland en België.

Pak de regie!

Wil jij op zondagochtend een e-mail waarin ik mijn visie op leefstijl, tips & tricks en aanbiedingen deel?

Wees gerust, je krijgt alleen relevante informatie.
Lees het privacybeleid.

Queen happy healthcare

Vergelijkbare berichten