Ik merk dat vrij vaak mensen thermografie als een vervanging voor borstkankeronderzoek benoemen. Dat is niet zo heel gek, enkele -bekendere- thermografen proberen al lange tijd in de opsporingsarena voor borstkanker te komen. Degenen die dat probeerden zijn -terecht(!)- teruggefloten op deze uitspraken. Laat het voor eens en voor altijd duidelijk zijn; óók thermografie kan borstkanker niet ‘vinden’. Dat kan geen enkel anatomisch lichaamsonderzoek. Alle bestaande onderzoeken hebben een laboratoriumonderzoek nodig om tot een definitieve beoordeling te komen.

Waarom proberen die thermografen het dan toch?

Omdat ze een commerciële business willen opbouwen… En met dat verlangen komt -voor sommigen- de neiging de al aanwezige angst van vrouwen voor borstkanker te krijgen, te gebruiken. De uitdrukking: ‘alternatief voor mammogram’ is veel gebruikt. Ook nog toen ik vijf jaar geleden mijn opleiding genoot.

De meeste vrouwen weten niet eens van het bestaan van Borstgezondheid en dat er intussen een flink aantal therapeuten in gespecialiseerd zijn. Ze krijgen hun tweejaarlijkse oproep voor een mammogram en duimen de dagen erna tot ze een seintje krijgen dat ‘alles ok’ is, of ze krijgen geen bericht en halen na verloop van tijd opgelucht adem. Tot zich de volgende uitnodiging aandient. Wat zegt zo’n uitslag eigenlijk? Volgens het RIVM krijgt 98% de uitslag “geen afwijking gevonden”, 1% “er is niet genoeg informatie” en 1% “er is een afwijking gezien”. Die laatste 2% wordt naar de huisarts voor verder onderzoek verwezen, die ze dan weer doorstuurt naar het ziekenhuis. Je kunt je voorstellen dat bij die laatste 2% de spanning tot grote hoogten stijgt. Iedereen kent immers wel iemand die behandeld wordt of is geweest en dat is geen situatie om jaloers op te zijn.

Zoveel spanning al, terwijl er nog helemaal niets is gevonden. Het betekent helaas ook niet als je in de 98%-groep valt dat je geen borstkanker hebt.

Thermografie is niet ontwikkeld om borstkanker op te sporen

Als een vrouw zich bij me meldt met de stelling dat ze een borstkankeronderzoek wil en heeft gehoord dat thermografie dat veel beter kan dan een mammogram, dan neem ik altijd de tijd om haar rustig uit te leggen dat haar informatie niet klopt.

Het spijt me, je bron heeft het niet goed begrepen; thermografie is niet ontwikkeld om borstkanker te ‘op te sporen’.

Anderen vragen me of thermografie wel ‘goed genoeg’ is. Ook dan reageer ik brutally honest; “wat bedoel je met ‘goed genoeg’? Goed genoeg om borstkanker op te sporen? Nee, dat is het niet.” Of als iemand verzucht dat ze ‘gelukkig geen mammogram meer hoeven laten maken’ dan krijgt ze te horen dat het HAAR keuze is een mammogram te laten maken of niet. Praat er met je dokter over.

Wat kan een thermogram dan wel?

Een thermogram kan je wel en blik geven in je gezondheid en je op het pad zetten naar een betere gezondheid. Een nieuwe, progressieve manier om je gezondheid te beheren.

Wat ik ermee wil zeggen is

 • Het is méér dan genoeg! Ik durf zelfs te zeggen dat het spectaculair is om een health check van je borsten (of van de rest van je lichaam) te laten maken door een ervaren en geschoolde medewerker die met een hypermoderne infraroodcamera en precisie software, op een veilige, pijnloze wijze -waarbij ze je niet eens aan hoeft te raken- temperatuur zichtbaar kan maken.
 • Het is méér dan goed genoeg om daarna een externe thermografisch specialist de opnames te laten beoordelen op signalen van ontsteking in je onderzochte (borst)gebied. Geen enkele andere beeldvormende onderzoeksmethode kan dat.
 • Het is méér dan goed genoeg, om niet te zeggen levensreddend, dat je van die thermografisch specialist in je rapport meteen passend advies krijgt over wat je kunt doen om die ontsteking te verminderen -en uiteindelijk op te lossen- en die je een stap op weg helpt naar een gezonde(re) leefstijl.

Detectie betekent geen diagnose

 • Als je bloeddruk gecontroleerd wordt, is dit niet bedoeld om een hartaandoening te diagnosticeren
 • Laat je bij de tandarts je tanden reinigen en je mond inspecteren, dan is dat niet bedoeld om een tong- of mondkanker te diagnosticeren
 • Een bloedsuikercontrole is niet bedoeld om diabetes te diagnosticeren

Dit soort onderzoeken zijn bedoeld om je te laten zien dat áls er een afwijking wordt gevonden, dat jij -en je (huis)arts- dit wellicht verder wilt onderzoeken.

Doe vervolgonderzoek…

 • Een verhoogde bloeddruk kan aanleiding zijn tot een stresstest of bloedonderzoek
 • Een mondinspectie door je tandarts kan leiden tot een vervolgonderzoek door een specialist voor een biopsie of juist een “ik snap dat je tandarts je hierop heeft gewezen, maar het is niets.”
 • En misschien was het ontdekken van dat verhoogde bloedsuiker een aanleiding om je tot een aanpassing in je voeding en andere leefstijl te bewegen. Als je de juiste adviezen krijgt -en ze opvolgt- , dan zul je zien dat de volgende keer je glucosegehalte in je bloed weer normaal is en heb je jezelf een leven lang medicijnen bespaard!

Thermografie heeft dezelfde rol

Als je googelt op “Borstonderzoek Thermografie” dan zie je een verdeling in aanbeveling; thermografen en hun cliënten die het over vroege detectie hebben, en “medische autoriteiten” die waarschuwen dat er niet is aangetoond dat borstthermografie de mammografie vervangt om borstkanker te detecteren… en dat het daarom zwendel zou zijn. Sommigen gaan zelfs zeggen dat het nutteloos is omdat het borstkanker niet kan ontdekken.

Hierbij een shout-out naar de medische autoriteiten; Thermografie is helemaal niet bedoeld om borstkanker te ontdekken! Laat dat idee los en omarm “onderzoek naar gezondheid”! Niet alleen voor borsten trouwens!

Lichaamsthermografie is niet meer en niet minder dan een gezondheidsbeoordeling die kan wijzen op mogelijk belangrijke gebieden die je verder moet onderzoeken! En als het om ontsteking gaat, kunnen alleen klinisch thermografen je laten zien hoe we dat doen: veilig, pijnloos, betaalbaar en contactloos!

Wij zijn de ontstekingsjagers; at your service!

Wij weten dat artsen het belangrijk vinden te weten als er een ontsteking is, dat is oud nieuws. Er wordt plenty onderzoek naar gedaan op patiënten; zoals COX-2, CRP, ESR, PV… Dat lichaamsthermografie nog steeds niet op die lijst staat, is op zijn minst ‘bijzonder’. Het is hoog tijd thermografie te leren kennen, het laat een hele nieuwe wereld van ontstekingsevaluatie laten zien.

Als elke thermograaf in de wereld de claim claims voor vroegtijdige kankeropsporing, zou je ons dan vertrouwen?

De FDA (De Amerikaanse RIVM) zegt -gek genoeg- het volgende over thermografisch borstonderzoek;

“Thermografiesche apparatuur, ook bekend als digitale infrarode beeldvormingsapparaten, zijn door de FDA goedgekeurd voor marketing, alleen voor gebruik met een andere screening- of diagnostische test zoals mammografie, en niet voor gebruik als zelfstandig diagnostisch hulpmiddel.”

Ook het RIVM formuleerde in 2018 een statement over thermografie in relatie tot borstkanker.

En dat is precies wat het is! Goed opgeleide thermografische professionals, die zich aan de regels houden, zeggen dat ook. Al jaren!

Veeg niet alle thermografen op een hoop! Zoals in ieder beroep zijn er die de regels volgen, en die proberen snel winst te maken!

Ik heb me speciaal bijgeschoold om de regels zoals die gelden te doorgronden en na te leven. Ik wek samen met andere specialisten die elkaar informeren middels intervisie en die niet zelf hun eigen onderzoeken beoordelen. Dat laten we over aan speciaal getrainde artsen/therapeuten die hightech software gebruikten om het huidoppervlak te meten en significante patronen te identificeren. Het is een wetenschap genaamd “Thermologie” en het is echt cool en nuttig. Probeer het eens! Zoek een IAMT-thermograaf en vraag om een demonstratie!

Voordat je ergens anders een screening ondergaat, controleer of de thermograaf van je keuze minstens een HBO Medische Basiskennis en een gedegen thermografie-opleiding heeft gevolgd. Ik volgde de mijne bij IAMT. Dat garandeert je van de beste kwaliteit beelden, begeleiding en medische rapportage.

Duizenden medische studies wijzen uit dat het in beeld brengen van fysiologische processen een zeer nuttige preventieve methode is. Zelfs als deze met slechte camera’s en door niet goed opgeleide medici worden uitgevoerd, blijkt desondanks dat je vroegtijdig veranderingen in beeld kunt brengen en daardoor gerichter preventief therapie kunt toepassen. De actuelere studies laten het nut steeds meer zien en wereldwijd wordt infrarood-screening met open armen ontvangen. Jammer genoeg loopt men in Nederland achter deze feiten aan, maar daar proberen mijn collega’s en ik verandering in te brengen! Door juiste informatie te verstrekken, zonder loze beloftes.

Wil je zelf zoeken naar wetenschappelijke studies kijk dan eens op Pubmed.

IAMT Thermografen zijn niet geïnteresseerd in het opsporen van borstkanker of het inspelen op de angst voor borstkanker om onze activiteiten te verbeteren. We zijn geïnteresseerd in de gezondheid van het hele lichaam, ook van de borsten.

Dat gezegd hebbend…

10 manieren om aan je borstgezondheid te werken

 1. Maak een afspraak voor een thermogram om ontstekingspatronen op te sporen (of uit te sluiten).
 2. Blijkt uit je thermografisch rapport dat je lichaam een significant patroon laat zien, dan krijg je het advies contact op te nemen met je arts voor verder onderzoek. Volg dat advies op. Je arts kan een echogram of een mammogram aanbevelen. Als je liever geen mammogram wilt, of als je weet dat je dicht borstklierweefsel hebt, overweeg dan een privé-echogram van Borstpoli. Laat de echograaf de beelden van je thermografische rapport zien, zodat die zich kan concentreren op ontstekingspatronen zoals aangegeven in het rapport.
 3. Leer je borsten kennen door middel van zelfonderzoek. Leer hun uiterlijk en alle kleine hobbels en bobbels en eigen-aardig-heden. Meer informatie over zelfonderzoek vind je hier, ook etaleer ik hieronder een aantal goede boeken die ik van harte aanbeveel.
 4. Lees meer over het droogborstelen van je borsten om de lymfestroom op gang te brengen. Een optimaal stromende lymfe veelt giftig afval uit je borsten. Dit is belangrijk! Heb je ooit van je dokter hierover advies gekregen? Voor een Thermograaf is dat dagelijkse kost. Bekijk deze video om te zien waarover ik het heb en hoe eenvoudig het is.
 5. Ga over op het gebruik van een deodorant zónder aluminium is. Er zijn tal van wetenschappelijke studies die zeggen dat aluminium niet gezond is voor je (borst)gezondheid. Thermografen zien duidelijke afname (verbetering) in voor- en na-beelden van het gebied onder de armen en borstontsteking aan de buitenzijde van de borsten, bij vrouwen die overschakelen op aluminiumloze deodorant. Ik beveel de deodorant van Loveli van harte aan. Ook ander merken hebben non-aluminium deo’s, maar dan moet je a) goed zoeken en b) je leesbril meenemen, want het staat vaak maar pietepeuterig op de verpakking. Let erop dat 0% alcohol iets heel anders is dan 0% aluminium!
 6. Een mooie gelegenheid om je beugelbeha onderin de kast te leggen. De beugels zitten precies op de plaatsen waar de meeste lymfeknopen in je borst zitten, ze blokkeren daarmee de afvalstoffendienst van je borstgebied af, waardoor onnodig veel giftige stoffen niet afgevoerd kan worden. Er zijn plenty draadloze beha’s, laat je niet zomaar een sloggy aansmeren, maar ga naar een speciaalzaak waar ze je een passend (en mooi) beugelloos model kunnen aanmeten.
 7. Passende voeding en -zo nodig- supplementen kunnen een wereld van verschil maken in (borst)gezondheid. Neem dit in beraad en vraag mij zo nodig om advies.
 8. Hormonen is meestal artsenspecialisatie, maar steeds meer therapeuten kunnen je ook daarbij helpen. Hormonen bepalen ons hele leven, ons lichaam, onze stemming en onze gezondheid en ziekte. Het is belangrijk de hormoonbalans te vinden. Vraag hierover advies bij je thermograaf.
 9. Denk je dat je te jong bent voor al dit borstgezondheidsgedoe? Think again!! Vooral aan jonge vrouwen zou ik wel willen schreeuwen; “Begin nu!!” Je hebt nog een heel leven te gaan en hoe mooi is het als je dat met gezonde borsten kunt doorbrengen.
 10. Passende beweging is goed voor je algehele gezondheid en verbetering van kwalen. Het vermindert het risico op ziekte met 30-50%. Niet manisch sporten, maar duurzaam en passend bij je lichaam. Denk dan aan zwemmen, wandelen en bouncen (langzaam op en neer bewegen op een trampoline of gewoon op de vlakke grond).
 11. Dit is voor nu wel eventjes genoeg, vind je niet?

Handige links:


Wil je naar aanleiding van wat ik geschreven heb, met me van gedachten wisselen, heb je wat te vragen of het je een suggestie voor een volgend onderwerp? Mail me gerust of plan een belafspraak.


Wil je meer weten over de keuzes die je hebt om niet je ziekte maar je gezondheid te onderzoeken en daarmee de regie over je eigen lichaam weer in eigen handen te nemen? Ik neem jou – en jouw gezondheid – serieus! Zonder bangmakerij. Met eerlijke informatie over waar je mee te maken hebt. En zónder onnodig veel extra of duur onderzoek/behandeling omdat het tóch wel door de verzekering betaald wordt!

Mail of app me via mijn website of plan een vrijblijvende belafspraak in.

Wil je ook elke zondagochtend een inspiratiemail?

In mijn praktijk in Zaltbommel kun je terecht voor leefstijlcoaching, lymfe- en littekenbehandeling en thermografische onderzoeken. Je kunt ook in weekends, op feestdagen en in avonden bij me terecht.


Voor thermografisch (borst)onderzoek kom ik ook op locatie bij praktijkhouders elders in Nederland en België.
Kijk in mijn agenda op deze pagina waar ik binnenkort kom. of neem contact met mij op via de whatsappknop op deze pagina.


Marielle van Tienen

Specialist Vrouwen- en Borstgezondheid, Therapeut Manuele Lymfedrainage, Lichaamsthermograaf bij Happy Healthcare

Biedt Manuele Lymfedrainage en Littekentherapie, Lichaamsthermografie, hulp bij hormoon- en voedingsproblemen en (leefstijl)advies om je (borst)gezondheid te optimaliseren.

Pak de regie!

Wil jij elke zondagochtend een e-mail waarin ik mijn visie op leefstijl, tips & tricks en aanbiedingen deel?

Wees gerust, je krijgt alleen relevante informatie.
Lees het privacybeleid.

queen happy healthcare

Vergelijkbare berichten