Eet jij nog vlees? Hoeveel? Hou jij je ‘netjes’ aan de 250 gram per dag van het Voedingscentrum? Hoe bevalt je dat?

Letterlijk iedereen die bij me komt voor voedingsadvies vanwege chronische klachten, is in de war omdat ze denken gezond en gevarieerd te eten, weinig tot geen vlees en voldoende groenten. Als ze een paar weken later mij hun eetdagboek laten zien (ja, zo werkt dat ook bij mij, maar reken op een héél ander eetdagboek dan je elders krijgt), en ik met hen mijn visie daarop bespreek, vallen hen de schellen van de ogen. Ondervoeding, vleesvervangers, (zwaar) bewerkte of lightproducten, het staat er allemaal in en het is allemaal bár slecht voor een zo gezond mogelijk lichaam.

Iedereen zegt iets anders, ik weet niet meer wat ik wel en niet mag eten

Bedenk dan dat dit vrouwen zijn die al een heel traject achter de rug hebben met door artsen aanbevolen diëtisten of die zelf al vele tientallen jaren het ene dieet na het andere hebben uitgeprobeerd. Steeds had het resultaat, de kilo’s vlogen eraf. Ze kwamen er alleen nog veel makkelijker weer bij, vaak met éxtra kilo’s in het kielzog. En dat allemaal omdat ze van een ander iets wel of niet ‘mogen’ eten.

Bij mij kom je niet als je wilt afvallen. Bij mij kom je als ál het andere niet (meer) werkt voor jou.

Geen vlees en een beetje groenten; denk je dat onze voorouders hierop hadden kunnen overleven?

Ik hoor je bijna denken; daar heb je haar weer met die voorouders. We leven nu niet meer in de oertijd. En dat klopt. Was het maar zo’n feest.

  • In archeologische vondsten duiken 2,5 miljoen jaar geleden de eerste bewijzen van een jagend/vleesetend Homo ras op. Van Homo habilis via Homo erectus, Homo heidelbergensis en Homo neanderthalensis groeiden we uit naar Homo sapiens.
  • Archeologie leert ons ook dat zo’n 10.000 tot 12.000 jaar geleden we ‘landbouw’ gingen toepassen, het verbouwen van gewassen om te eten. En dan het liefst van het soort waarbij de oogst bijna niet kan mislukken. Eenzijdig en graanrijk eten werd meer en meer de norm, omdat je met een buik vol niet meer zo nodig hoeft te jagen op vlees.

De overgang naar (steeds intensievere) landbouw en veeteelt veranderde niet alleen onze voeding, maar ook onze volledige manier van leven; alsmaar verder weg van de manier van leven die bij onze fysiologie hoort. Al te vaak wordt beweerd dat hartproblemen zich pas sinds de laatste 150 jaar aandienen en dat zou dan te wijten zijn aan de verhoogde consumptie van vlees. Bovenstaande leert juist dat we lang grotendeels carnivoren geweest zijn die -fysiologisch gezien- in excellente gezondheid verkeerden. Het ras Homo eet al miljoenen jaren vlees en dierlijk vet. Hadden ze dat niet gedaan, dan las jij nu deze blog niet.

Archeologie bewijst dat de eerste boeren serieuze gezondheidsproblemen hadden. De overgang van jagen naar landbouw zorgde er dan wel voor dat de populatie groeide, de kwaliteit ervan nam sterk af. Infecties, tandproblemen, zwakke botten en ondervoeding kwamen in beeld. Mensen gingen dichter op elkaar wonen en aten meer en meer eenzijdige voeding. Vooral gebaseerd op graan. Dit werd zeer duidelijk in het oude Egypte waar volop graan werd verbouwd en gegeten. Egyptische mummies zijn onderzocht en het is aangetoond dat 34% van hen duidelijke tekenen van atherosclerose (“aderverkalking”) had. Gek genoeg doet de ‘de moderne medisch wetenschappelijke wereld’ grote moeite je te laten geloven dat dit NIET met voeding te maken had.

In de jaren 1900 begonnen we te snappen dat hygiëne in de steden noodzakelijk was om infectie te voorkomen. Antibiotica kwam in beeld in 1928. Plots was infectie niet langer dodelijk en steeg de gemiddelde levensverwachting van midden 40 in de vroege 20ste eeuw, tot om en nabij 80 jaar vandaag de dag. Door langer te leven worden de negatieve gezondheidseffecten van een landbouw-gecentreerde voeding duidelijk. De meest voorkomende gezondheidsproblemen zijn nu kanker, diabetes en hart- en vaatziekten. Om nog maar te zwijgen over de degradatie van ons skelet en ons gebit.

Dieren en groenten (en een beetje fruit) eten is de reden dat we Homo sapiens zijn. Het zorgde ervoor dat we als soort bijzonder succesvol zijn. Zo succesvol, dat we er zelfs in staat zijn te blijven overleven ondanks de plantaardige landbouw. Óverleven ja, niet kwalitatief leven, doordat we onze voornaamste bron van echte voeding (volwaardig vlees en groenten) grotendeels vernietigen.

We leven niet langer, we zijn langer ziek

Sinds we (relatief kortgeleden) afwijken van onze initiële voeding en leefstijl, hebben we gezondheidsproblemen. De menselijke vindingrijkheid zorgt ervoor dat we blijven doorgaan, maar chronische ziekte blijft sterk toenemen. Daar ons originele dieet van vlees en verzadigd vet verantwoordelijk voor te houden, is nonsens. Dat bewijzen plenty moderne, wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat mensen met een hogere vlees- en vetconsumptie langer leven. Zie je de Big Picture?


En nu?

Wees gerust. Er is een weg terug, als je die maar wilt volgen. En die weg is bijzonder simpel:

  • Eet alleen nog gevarieerde en volwaardige voeding, rijk aan álle (micro)nutriënten
  • Koop je vlees lokaal bij een kleine boer die zijn koeien buiten op het land heeft staan waar ze gras en goed hooi laat eten en zijn varkens gras, goed hooi en groenten (en waar ze kunnen woelen, op zoek naar wormen, insecten en ander eetbaar spul: gras, wortels, knollen, zaden, fruit en bessen) en zijn kippen zoveel mogelijk zelf hun kostje bij elkaar laat scharrelen groenvoer, zaden, granen, wormen en insecten.
  • Ga op zoek naar een bewuste visboer!
  • Koop je groenten lokaal bij een biologisch of biodynamisch werkende boer
  • Bereid je voeding zelf, neem er de tijd voor
  • Laat álles wat in pakjes, zakjes of in potjes wordt aangeboden, in de winkel staan
  • En blijkt dat je toch een tekort houdt, ieder mens is immers anders, dan kan een supplement het (tijdelijke) tekort aanvullen

Wil je naar aanleiding van wat ik geschreven heb, met me van gedachten wisselen, heb je wat te vragen of het je een suggestie voor een volgend onderwerp? Mail me gerust of plan een belafspraak.


Wil je meer weten over de keuzes die je hebt om niet je ziekte maar je gezondheid te onderzoeken en daarmee de regie over je eigen lichaam weer in eigen handen te nemen? Ik neem jou – en jouw gezondheid – serieus! Zonder bangmakerij. Met eerlijke informatie over waar je mee te maken hebt. En zónder onnodig veel extra of duur onderzoek/behandeling omdat het tóch wel door de verzekering betaald wordt!

Mail of app me via mijn website of plan een vrijblijvende belafspraak in.

Wil je ook elke zondagochtend een inspiratiemail?

In mijn praktijk in Zaltbommel kun je terecht voor leefstijlcoaching, lymfebehandeling en thermografische onderzoeken. Je kunt ook in weekends, op feestdagen en in avonden bij me terecht.


Voor thermografisch (borst)onderzoek kom ik ook op locatie bij praktijkhouders elders in Nederland en België.
Kijk in mijn agenda op deze pagina waar ik binnenkort kom. of neem contact met mij op via de whatsappknop op deze pagina.


marielle van tienen happy healthcare

Marielle van Tienen

Specialist Vrouwen- en Borstgezondheid, Therapeut Manuele Lymfedrainage, Lichaamsthermograaf bij Happy Healthcare

Biedt Manuele Lymfedrainage en Littekentherapie, Lichaamsthermografie, hulp bij hormoon- en voedingsproblemen en (leefstijl)advies om je (borst)gezondheid te optimaliseren.

Pak de regie!

Wil jij op zondagochtend een e-mail waarin ik mijn visie op leefstijl, tips & tricks en aanbiedingen deel?

Wees gerust, je krijgt alleen relevante informatie.
Lees het privacybeleid.

Queen happy healthcare

Vergelijkbare berichten