Bouw van de schildklier

Je schildklier (thyroïde) bevindt zich laag in de hals, tegen de luchtpijp aan. Achter de schildklier liggen de bijschildklieren. Het ligt als een soort schild om je luchtpijp heen, onder je strottenhoofd. Je schildklier bestaat uit twee zogenaamde kwabben. De kwabben zijn opgebouwd uit blaasjes en zijn verbonden door weefseleilandjes. Tussen de blaasjes liggen cellen. Je schildklier wordt door vier slagaders voorzien van bloed en is daarmee het meest doorbloede orgaan in je lichaam.

De schildklier heeft jodium nodig om goed te kunnen werken. Sommige cellen van de schildklier kunnen jodium opnemen. Jodium is een stof die in het eten zit, bijvoorbeeld in zeevis, algen, eieren, gejodeerd zout en zuivel.

Wat doet de schildklier?

De schildklier maakt twee soorten hormonen: de schildklierhormonen en calcitonine. Allebei de soorten hormonen worden door verschillende soorten cellen in de schildklier gemaakt.
Hormonen zijn belangrijke stoffen in het lichaam en beïnvloeden de werking van organen in het lichaam. De schildklier geeft de hormonen af aan het bloed en via het bloed komen de hormonen overal in het lichaam.

Schildklierhormonen

De schildklier staat onder controle van de hypofyse (een klier die o.a. schildklierstimulerend hormoon (TSH) afgeeft) en de hypothalamus (een gebiedje in je hersenen dat invloed uitoefent op de hypofyse).

Onder invloed van dit TSH-hormoon produceert de schildklier ‘schildklierhormoon‘. Hiervoor heeft de schildklier jodium en aminozuren (bouwstenen van eiwitten) nodig. Het schildklierhormoon wordt aan het bloed afgegeven.

Met schildklierhormoon wordt niet één hormoon maar eigenlijk twee hormonen bedoeld: thyroxine (afgekort tot T4) en tri-jodothyronine (afgekort als T3). De schildklier maakt ongeveer vier keer zoveel T4 als T3. Het lichaam kan zelf T3 maken van T4.

Functie van de schildklier

De schildklier is betrokken bij verschillende processen. De hormonen die in je schildklier gemaakt worden zijn onder andere belangrijk  voor:

  • Je geestelijk welzijn.
  • Het reguleren van je hartslag en bloeddruk.
  • Je groei.
  • Het beschikbaar maken van opgeslagen energie.
  • Verbranding van het teveel aan vetten.

Problemen met de schildklier

Je schildklier kan te langzaam of juist te snel werken. Je spreekt dan van een hypothyreoïdie of een hyperthyreoïdie. Deze schildklierproblemen kunnen ontstaan bij verschillende ziekten aan de schildklier, te weten de ziekte van Hashimoto, de ziekte van Graves of struma. Schildklierproblemen kunnen ook ontstaan door te veel of te weinig aansturing vanuit de hypofyse.

Er kan ook een kwaadaardig gezwel ontstaan in de schildklier. Dan spreek je van schildklierkanker.

Schildklierproblemen voor of tijdens zwangerschap

Zowel bij een te snelle als bij een te trage schildklierwerking is het verstandig de waarden van de schildklierhormonen vóór de zwangerschap zo veel mogelijk binnen de normale grenzen te houden vanwege de mogelijke effecten voor moeder en kind.

Ook op gebied van schildklierproblemen is orthomoleculair meer dan genoeg aan te pakken.

Wil je meer voeding- en leefstijladvies? Meld je hieronder dan aan voor mijn zondagochtend-inspiratiemail.

marielle van tienen happy healthcare

Marielle van Tienen

Specialist Vrouwen- en Borstgezondheid, Therapeut Manuele Lymfedrainage, Lichaamsthermograaf bij Happy Healthcare

Biedt Manuele Lymfedrainagetherapie, Thermografie en (leefstijl)advies om je (borst)gezondheid te optimaliseren en biedt hulp bij hormoon- en voedingsproblemen.

Pak de regie!

Wil jij op zondagochtend een e-mail waarin ik mijn visie op leefstijl, tips & tricks en aanbiedingen deel?

Wees gerust, je krijgt alleen relevante informatie.
Lees het privacybeleid.

Queen happy healthcare

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.