Ziek door je borstimplantaten?

Het gebeurt vaker dan je lief is. Moeten ze er uit? Kunnen ze blijven zitten? Wat kun je zoal zelf doen?

Breast Implant Illness

Breast Implant Illness, ziek door je borstimplantaten?

Als zelfs in Goede Tijden Slechte Tijden aandacht wordt gevestigd op Breast Implant Illness (ook wel BII genoemd) dan voelt het voor mij dat het eindelijk door gaat dringen dat we hier te maken hebben met de openbaring van een grof gezondheidsschandaal. Vele véle jaren al wordt met veel geld en moeite geprobeerd deze ‘bijwerking’ onder het tapijt te duwen. Artsen en plastisch chirurgen -die er zelf fors aan verdienen- putten zich uit je te laten geloven dat siliconen of saline borstimplantaten ‘volstrekt ongevaarlijk zijn’, dat ‘de nieuwe modellen anders zijn dan de oude’, dat ‘een verwaarloosbaar percentage kan scheuren’, en nog meer van dat fraais. Het lijken wel showroomverkopers die kwetsbare vrouwen (want net een diagnose borstkanker, jong en onzeker over je lichaam, etc.) over de streep te trekken een dure (in eerste instantie soms ook nog door de verzekeraar vergoedde) operatie te ondergaan. In mijn praktijk spreek ik geregeld vrouwen die in één narcose, twee operaties ondergaan, een borstamputatie en een borsthersteloperatie waarbij direct een siliconen implantaat wordt ingebracht. Lekker makkelijk. Ik vind daar wat van.

de diagnose Breast Implant Illness wordt dan ook praktisch nooit gesteld door dit soort artsen, erger nog, die ontkennen deze ernstige aandoening in alle toonaarden en wijten het aan ‘het zit tussen je oren’.

Sja, en dan heb je zo’n siliconenzak in je lichaam en treden -soms al na enkele weken na plaatsing- klachten op, maar soms ook pas na jaren. Het lekken, zweten en zelfs scheuren van de implantaten kan zorgen voor ernstige auto immuun reacties.

Wat zijn de symptomen van Breast Implant Illness?

Klachten zijn per persoon verschillend, maar bestaan ondermeer uit: spierpijn, huiduitslag, droge mond en/of droge ogen, angst, depressie, hoofdpijn, chronische (extreme) vermoeidheid, pijnlijke gewrichten, geheugenstoornissen, slaapproblemen, concentratiestoornissen, ademhalingsproblemen, hartkloppingen, haarverlies, spijsverteringsklachten, buikpijn, klachten die voorkomen bij auto-immuun ziektes. En dit is nog maar een greep uit de beschreven meer dan 100 verschillende symptomen.

Wat kun je doen als je ziek bent door je borstimplantaten?

Je gaat naar je huisarts en vraagt een onderzoek met echografie aan, of je neemt contact op met de Borstpoli. Met echografie kan gezien worden of jouw implantaat gescheurd is. Is het niet gescheurd, dan is dat een geruststelling, maar het betekent niet dat geen problemen zijn. De zak (ook van siliconen) zweet osse siliconendeeltjes je lichaam in waar je lichaam tegen gaat ‘vechten’. Denk dan na over een onderzoek met thermografie. Dit geeft je inzicht in de werking van je lichaam, waar je gezondheidsproblemen zich manifesteren en in welke richting je de oplossing kunt zoeken.

Het is inmiddels bekend dat klachten in meerdere of mindere mate verdwijnen na verwijderen (explantatie) van de implantaten. Voor veel vrouwen is het een enorme opluchting dat ze er uit gehaald zijn, anderen moeten er om diverse redenen niet aan denken ze te laten verwijderen. Deze dames vraag ik dan toch onderzoek te doen. Vaak verdwijnt het gros van de klachten na explantatie.

Naast explantatie is het goed het immuunsysteem te op te krikken en blijvend te ondersteunen met passende voeding en zo nodig met supplementen. Dit is belangrijk voor het ontgiften en om het lymfestelsel te activeren. Dit kun je dus zelf aanpakken. Pak de regie terug! Wil je daar meer over weten? Neem dan vooral contact met me op. Ik kan je op weg helpen.

Handige links:


Wil je naar aanleiding van wat ik geschreven heb, met me van gedachten wisselen, heb je wat te vragen of het je een suggestie voor een volgend onderwerp? Mail me gerust of plan een belafspraak.


Wil je meer weten over de keuzes die je hebt om niet je ziekte maar je gezondheid te onderzoeken en daarmee de regie over je eigen lichaam weer in eigen handen te nemen? Ik neem jou – en jouw gezondheid – serieus! Zonder bangmakerij. Met eerlijke informatie over waar je mee te maken hebt. En zónder onnodig veel extra of duur onderzoek/behandeling omdat het tóch wel door de verzekering betaald wordt!

Mail of app me via mijn website of plan een vrijblijvende belafspraak in.

Marielle van Tienen

Specialist Vrouwen- en Borstgezondheid, Lichaamsthermograaf, Litteken- en Lymfetherapeut bij Happy Healthcare

Biedt Manuele Lymfedrainage en MSTR-Littekentherapie, Thermografie, hulp bij hormoon- en voedingsproblemen en (leefstijl)advies om je (borst)gezondheid te optimaliseren.

marielle van tienen happy healthcare

Wil je ook elke zondagochtend een inspiratiemail?

In mijn praktijk in Zaltbommel kun je terecht voor leefstijlcoaching, litteken- en lymfebehandeling en thermografische onderzoeken. Je kunt ook in weekends, op feestdagen en in avonden bij me terecht.


Voor thermografisch (borst)onderzoek kom ik ook op locatie in Nederland en België.

Pak de regie!

Wil jij op zondagochtend een e-mail waarin ik mijn visie op leefstijl, tips & tricks en aanbiedingen deel?

Wees gerust, je krijgt alleen relevante informatie.
Lees het privacybeleid.

Queen happy healthcare

Vergelijkbare berichten