Goed hydrateren is van levensbelang

Onze overgrootoervoorvaders en -moeders deden het al. Bulkdrinken. Van water dan, want ‘back in the days’ was er nog geen bier en wijn enzo. Áls ze al met hun stam in de buurt van drinkbaar water leefden, had je best nog wel mazzel. Veel vaker kwam het voor dat stammen een heel stuk moesten lopen voordat ze bij water waren om te drinken, slimme kruiken waarin je water langer goed kon houden, bestond ook niet. In een keer dronken ze dan een grote hoeveelheid water en een dag of twee later liepen ze er nog een keer heen, voor een nieuwe voorraad.

In al die duizenden jaren is ons lichaam is amper anders als in de oertijd. Ons lichaam kan uitstekend overweg met het groter hoeveelheden water in één keer. Als het maar niet koelkast-koud is (of nog kouder). Gelukkig hadden ze dat probleem niet, in de oertijd.

Het grote voordeel van veel water ineens drinken is dat het vocht ook tot in de kleinste cellen van je lichaam komt, ook die van de huid en spieren. Als je steeds kleine beetjes drinkt komt het vocht niet zo ver je lichaam in. Weet dat, als je weer eens iemand met een schandalig duur flesje water in de hand ziet lopen.

Je lichaam optimaal voeden

Je lichaam optimaal voeden

Per dag en per 30 kilo lichaamsgewicht heb je ongeveer een liter water nodig. Weeg je meer dan 90kilo, drink dan niet meer dan 3 liter. Dat is echt het maximum.

Van veel vrouwen met wie ik werk, hoor ik dat ze het lastig vinden om voldoende water te drinken.

Vandaar hierbij meteen maar een paar tips:

Begin in de ochtend
‘s nachts verliest je lichaam tot wel 2 liter vocht, dus het is heel slim om ‘s morgens te beginnen met een paar glazen kraanwater. Je komt toch langs de wastafel. Zet daar eens een groot glas neer en drink vóór je de badkamer uitloopt na toiletbezoek éérst een vol glas (liefst lauwwarm) water Zo, die heb je al binnen. Loop dan de slaapkamers van je kinderen langs om ze wakker te maken, regel wat je te regelen hebt. Na het ontbijt poets je tanden en drink je voor je naar beneden gaat nóg een groot glas water. Nogmaals, liefst lauwwarm, omdat je lichaam daar niet van ‘schrikt’ en daar krijg je ook geen maag- of slikkramp van.

Ach en beneden in de keuken heb je vast ook een glas bij de hand… Idem

Hoppa, die eerste liter is binnen! Nog voor je dag goed en wel begonnen is. Het voordeel van vóór je ontbijt veel ineens drinken is dat je meteen een stuk minder trek hebt.

In de loop van de ochtend neem je nog even de tijd om ergens een of twee glazen achter elkaar leeg te drinken. In de middag doe je dat ook en ‘s avonds, als je kinderen in bed liggen (of huiswerk maken of zitten te gamen) kruip jij lekker in de bank met een potje (kruiden)thee. Zónder suiker of zoetjes natuurlijk. Helemaal voor jou alleen!

Thee is de ideale oplossing. Bij de hoeveelheid soorten en smaakjes zit er vast een bij die je lekker vindt. Daarbij is het vooral bij warmte een ideale ‘afkoeler’. De hitte van de thee zorgt immers voor een tijdelijke verhoging van je lichaamstemperatuur, waardoor je lichaam reageert met transpireren en je ‘inwendige thermostaat’ omlaag en je juist afkoelt.

Na een paar dagen merk je al dat je lichaam hier veel beter op reageert dan dat je de hele dag maar aan een flesje lurkt.
Weet je, het hoeft ook niet iedere dag de hele dag. Maar op deze manier hoef je niet de hele dag in je achterhoofd dat zinnetje: “ik moet nog 3 flesjes leegdrinken” horen fluisteren.

Kort samengevat:

  • Begin de dag met 2 glazen water (nooit koud drinken, liefs op lichaamstemperatuur of op zijn minst op kamertemperatuur).
  • Drink in korte tijd veel ipv de hele dag door. Gebruik een grote drinkfles!
  • Drink een half uur voor en na het eten niet.

Per dag plm. 1 liter water per 30 kilo lichaamsgewicht

Drink tussen de maaltijden door en niet tijdens de maaltijd, zónde van de goede voedingsnutriënten die je met veel vocht versneld doorspoelt en waar je lichaam niets meer aan heeft. Gebruik een grote drinkfles, dan hou je zicht op de hoeveelheid die je binnenkrijgt.

Vaste tijden

Spreek met jezelf vaste tijden af waarop je een paar grote glazen of een flesje van 0,5 liter op wilt hebben. Drink bijvoorbeeld direct na het opstaan en direct na het tanden poetsen een glas water.

Pimp je water

Pimp je water met vers fruit en/of kruiden: Voeg in stukken gesneden fruit, kruiden (colakruid, munt, salie, etc.), kaneelstokje, gember, waar je maar zin in hebt!

Warm water

Drink warm water in de winter! In de winter is water drinken niet zo aantrekkelijk als in de zomer. Waarom dan niet gewoon warm water drinken? Geen theezakje in je warme water gooien, maar gewoon zo drinken. Nog lekker ook!

Voordelen van bulkdrinken

  • Een mooiere huid omdat gifstoffen uit je lichaam worden gespoeld
  • beter werkend lymfesysteem (afvalstoffen ophaaldienst)
  • Het voorkomen van kramp in je spieren en helpt tegen pijnlijke gewrichten
  • Behoud van een gezonde vochtbalans
  • Een vol gevoel, als je meer water in één keer drinkt
  • Een betere focus

Kom je er niet helemaal uit en wil je meer voeding- en leefstijladvies? Maak dan een afspraak met me (via mijn online agenda hieronder) en meld je hieronder dan aan voor mijn zondagochtend-inspiratiemail (ook hieronder).

marielle van tienen happy healthcare

Marielle van Tienen

Specialist Vrouwen- en Borstgezondheid, Therapeut Manuele Lymfedrainage, Lichaamsthermograaf bij Happy Healthcare

Biedt Manuele Lymfedrainagetherapie, Thermografie en (leefstijl)advies om je (borst)gezondheid te optimaliseren en biedt hulp bij hormoon- en voedingsproblemen.

Pak de regie!

Wil jij op zondagochtend een e-mail waarin ik mijn visie op leefstijl, tips & tricks en aanbiedingen deel?

Wees gerust, je krijgt alleen relevante informatie.
Lees het privacybeleid.

Queen happy healthcare

Vergelijkbare berichten