Wat is het verschil tussen omega-3 en omega-6

Je lichaam kan zelf de meeste vetten (vetzuren) produceren die het nodig heeft, al moeten we sommige vetzuren zelf tot ons nemen via voeding. Dit zijn essentiële vetzuren, en zijn verdeeld in twee groepen: omega-3 vetzuren (n-3 vetzuren) en omega-6 vetzuren (n-6 vetzuren). Omega-3 komt vooral voor in visvet. Omega-6 kent veel meer bronnen, zoals volkorenbrood, eieren, meeste plantaardige oliën en korrels.

Dankzij ons moderne overvloedige leven, eten wij in toenemende mate bewerkte voedingsmiddelen en industrieel gevoed vis en vlees. Omdat we niet ‘zelf’ meer dieren voor de slacht houden, laten we de keuze van ingrediënten in de vis- en diervoeding, meer en meer over aan de voedingsindustrie. En die maakt, omdat het ‘allemaal niks mag kosten’, gebruik van goedkope plantaardige oliën, vol met omega-6, zoals maïs-, soja-, palm- en zonnebloemolie In diervoeder. Tegelijkertijd eten we ook nog te weinig visproducten, die onze belangrijkste bron van omega-3 vetzuren zijn.

Onderzoek leert dat we gemiddeld 15 keer meer omega-6 dan omega-3 in ons hebben, wanneer de aanbevolen verhouding ongeveer 2: 1 is. Een onbalans van omega-6/3, samen met te weinig omega-3, is gekoppeld aan verschillende ongunstige gezondheidstoestanden, zoals een verhoogd ontstekingsniveau, verminderd immuunsysteem en metabolisme, evenals negatieve effecten op organen zoals de hersenen, het hart en ogen. Daarom is het belangrijk om dit te suppleren en dan graag met de schoonste en zuiverste visolie die op dit moment te koop is. Het helpt het lichaam een ​​evenwichtiger verhouding te bereiken tussen de soorten vetzuren.

Iedereen is het aan zichzelf verplicht om een ​​omega-6 / omega-3-verhouding van 5 of lager te bereiken. Wat betekent dat je maximaal 5 keer zo veel omega-6 vetzuren hebt als  omega-3 vetzuren in je lichaam.

De kwaliteit van elke celwand, staat in gelijke verhouding met de kwaliteit van de celstofwisseling. Wordt onvoldoende voedingsstof opgenomen, dan wordt onvolledig verbrandde afvalstof uitgescheiden.

Het omgekeerde is ook waar; als afvalstof onvoldoende wordt uitgescheiden is er onvoldoende capaciteit om voedingsstof op te nemen.

Wat is totox-waarde?

De totox-waarde staat voor totale oxidatiewaarde. De omega 3 vetzuren EPA en DHA uit visolie zijn namelijk erg gevoelig voor oxidatie. Dit betekent dat zij snel aangetast worden door contact met zuurstof. Lage totox-waarden worden gezien als een indicatie voor hoogwaardige omega-3-olie. Onze gezondheid is niet gebaat bij geoxideerde vetzuren. Integendeel! Een goed visolie supplement heeft om deze reden een lage totox-waarde.

Een visolie met een totox-waarde tussen de 4 en 6, is op dit moment het beste wat je kunt krijgen.

Wat is mis met olie in capsules of met visolie die naar vis smaakt?

Met olie in capsules hóeft niets mis te zijn, sterker nog; er zijn ook heel goede visoliecapsules. Alleen komt de meeste visolie die in capsules gaat, vaak uit Zuid-Amerikaanse wateren en hebben bij aankomst in Europa meestal een TOTOX-waarde tussen de 200 en 400(!), door de productiemethode, opslag en te lange houdbaarheidsdatum. Dit komt de kwaliteit niet ten goede. Deze producten zijn vaak (veel) goedkoper dan goede visolie.

Gevangen vis wordt in deze landen vaak op de vissersboten vaak in grote tanks opgeslagen en niet direct gekoeld. Daarnaast wordt de extractie en raffinage van de olie niet gedaan in een beschermde omgeving, maar in de open lucht waar het wordt blootgesteld aan zonlicht en zuurstof. Ten slotte is het vaak jaren onderweg, waardoor de kwaliteit steeds verder achteruitgaat. De meest ‘verse’ producten zijn ten tijde van capsuleren twee jaar oud en de minst ‘verse’ producten maar liefst zes jaar. Pas dan worden ze voorzien van een uiterste houdbaarheidsdatum…

Verse visolie smaakt neutraal en ruikt niet. Prik je capsule even open met een speld. Ruik je een (sterke) visgeur? Dan is je olie ranzig/geoxideerd. Ranzige visolie trekt aan onze aanvoer van vitamine C en E (onze belangrijkste anti-oxidanten!), om de geoxideerde olie te neutraliseren. Oxidatie verhoogt de aanvallen op weefsel door vrije radicalen, die de basis vormt voor veel ziektes en vroegtijdige veroudering. En dat is nou juist waarom je visolie wilde gebruiken, om voortijdige of te snelle celveroudering tegen te gaan. Alle weefsels, botten, organen in je lichaam bestaan uit cellen.

TOTOX-waarde verlagen met chemische stoffen

Maar let op! De TOTOX-waarde mag dan de meest gebruikte kwaliteitsmeting voor omega 3 supplementen zijn, het is niet zaligmakend. Sommige firma’s gebruiken chemische stoffen om de TOTOX-waarde te verlagen. Veel fabrikanten voegen -goedkope- synthetische antioxidanten toe om de waarde te verminderen, maar hiervoor moeten uiteraard natuurlijke antioxidanten gebruikt worden.

Zie je door de bomen het bos niet meer?

Er zijn veel omega-3 producten op de markt, en hoewel het zo lijkt, die zijn niet allemaal hetzelfde. In 2011 publiceerde het Noorse Wetenschappelijk Comité voor Voedselveiligheid twee verslagen over omega-3-producten. Een van hen concludeerde dat het voor de gezondheid gunstig was om omega-3 vetzuren in te nemen. De andere kwam tot de conclusie dat er sprake kan zijn van problemen met betrekking tot rancide (ranzige) producten onder de omega-3 producten die vaak in capsules verstopt worden. Het is daarom belangrijk om kwalitatief hoogwaardige omega-3 producten van bekende en serieuze fabrikanten te kiezen die dit onder controle hebben. Niet de goedkoopste, maar zéker de beste.

Vele studies tonen aan dat het belangrijk is om genoeg omega-3 te krijgen. Enkele onderzoeken wijzen erop dat de resultaten van de studies nauw verband houden met welke omega-3 producten in het onderzoek worden gebruikt. Dit geeft aan dat het belangrijk is om het juiste omega-3-product te kiezen om de gezondheidsvoordelen van omega-3 te krijgen.

Ben je benieuwd naar óf jij omega-3 nodig hebt bestel dan een Omega-3-index vingerprik bloedtest. Wil je dan weten welke visolie op dit moment de beste papieren heeft en hoe jij die -in jouw situatie- het beste kunt gebruiken? Neem dan even contact met me op.

omega-3 index bloedtest happy healthcare
vitals omega-3 capsules softgels happy healthcare

Marielle van Tienen

Specialist Vrouwen- en Borstgezondheid, Therapeut Manuele Lymfedrainage, Lichaamsthermograaf bij Happy Healthcare

Biedt Manuele Lymfedrainagetherapie, Thermografie en (leefstijl)advies om je (borst)gezondheid te optimaliseren en biedt hulp bij hormoon- en voedingsproblemen.

marielle van tienen happy healthcare

Pak de regie!

Wil jij op zondagochtend een e-mail waarin ik mijn visie op leefstijl, tips & tricks en aanbiedingen deel?

Wees gerust, je krijgt alleen relevante informatie.
Lees het privacybeleid.

Queen happy healthcare

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.