Klopt het dat je beter de late snack skipt dan je ontbijt?

Amerikaans onderzoek leert dat je minder vet verbrandt als je laat in de avond nog snackt en dat je beter goed kunt ontbijten. Dat klinkt als een open deur. Als het goed is, slaap je ‘s nachts en verbrand je ook weinig calorieën. Het was ook al bekend dat mensen die in nachtdiensten werken vaker te zwaar zijn, maar mogelijk eten die ook ongezonder. Een studie onder 50.000 zevendedagsadventisten, die zwaar ontbijten, licht lunchen en ’s avonds bijna niets meer eten, liet zien dat in die groep relatief minder overgewicht is.

Tegenwoordig zie je steeds meer roep om ‘intermittent fasting’ (IF). De populaire manier van IF is bijvoorbeeld elke dag het ontbijt over te slaan. Dit is een veel te kort door de bocht versimpelde versie van wat intermittent fasting eigenlijk inhoudt. Wel een hardnekkige, jammer genoeg. Bij intermittent fasting is het juist zaak om alle benodigde voedingsmiddelen die je op een dag nodig hebt, binnen te krijgen. In een beperkt tijdframe, dat dan weer wel. Met alleen een maaltijd overslaan (of dat nou ontbijt, lunch of diner is), span je het paard achter de wagen. Door een goed ontbijt te skippen en dan een lullige lunch of diner samenstellen, snap je zelf ook wel dat dat geen gezondheidsvoordeel oplevert. Dan ben je jezelf aan het uithongeren. Zoek contact met iemand die je kan coachen op dit gebied. Of zoek contact met mij 😉

In onze ‘maakbare’ 24-uurs-economie rijst de vraag: “maakt het moment waarop je eet, iets uit voor je verbranding, val je af of kom je aan als je op andere tijden gaat eten? Heeft je biologische klok daar iets mee te maken? En vooral: wat gebeurt er dan?”

De Amerikaanse onderzoekers leerden dat beweging, verstoring van de slaap en lichaamstemperatuur, het metabolisme beïnvloedt. Ze ontdekten echter ook iets anders: de inwendige verbrandingsmotor verandert de voorkeur van zijn favoriete brandstof als je nog laat eet.

Het kleine onderzoek bestond hieruit: Zes vijftigplussers lieten zich vrijwillig in totaal 56 uur opsluiten in een ‘human metabolic chamber’ aan de Vanderbilt University in Nashville (VS). Naast de zuurstofinname en CO2-uitstoot van de proefpersonen, werd ook temperatuur, luchtdruk en luchtvochtigheid gemeten en nauwkeurig gecontroleerd. De proefpersonen konden twee keer per dag kort naar buiten om snel te douchen en een rustige wandeling te maken.

Ze kregen een afgepaste hoeveelheid lunch en avondeten. In de ene sessie kregen ze als derde maaltijd om 08.00 uur een ontbijt en bij de andere sessie kregen ze in plaats van ontbijt om 22.00 uur een snack. Allebei met 700 kilocalorieën, dezelfde voedingswaarden en vergelijkbaar met wat Amerikanen gemiddeld eten. Een combinatie van vet, eiwit en koolhydraten.

Vervolgens keken de onderzoekers hoeveel koolhydraten en hoeveel vet de proefpersonen verbrandden. Het bleek dat ze tijdens hun slaap minder vet afbraken als ze nog een late snack hadden gegeten, dan wanneer ze tussen het avondeten en het ontbijt niets meer kregen.

‘Switch’ in de verbranding

Bij de mensen die niets meer aten na de avondmaaltijd, schakelde het lichaam al voor het slapengaan over op vetverbranding, dat gebeurde niet bij de late snackers. Het scheelde gemiddeld 15 gram vet per dag in het voordeel van de ontbijters. Voor de koolhydraatverbranding maakte het nauwelijks verschil of ze ’s ochtends of ’s avonds laat aten.

Onze biologische klok, zo verklaren deze onderzoekers dit, verandert voor het slapengaan de soort verbranding, van voornamelijk koolhydraten (overdag) naar voornamelijk vet (‘s nachts). Eet je laat op de avond nog, dan stel je het moment uit waarop de motor overschakelt op vet.

De onderzoekers zagen trouwens geen verschil in de totale energieverbranding. Je valt dus niet af als je die late snack achterwege laat en voortaan ‘gewoon’ ontbijt. Wat je voorzichtig wel kunt concluderen is; je lichaam slaat op termijn waarschijnlijk meer vet op van late night snacks. Vetopslag in je lichaam (met name in je lever) is niet goed voor je cholesterolverhouding en kan bijdragen aan hart- en vaatziekten.

Het kan dus gezondheidswinst opleveren om die snacktrek vlak voor je naar bed gaat te negeren. En dat is weer mogelijk door een volwaardige eiwit- en vetrijke maaltijd te eet, zo’n vier uur voor je naar bed gaat. Of je nou intermittent fast of niet.

Handige links:


Wil je naar aanleiding van wat ik geschreven heb, met me van gedachten wisselen, heb je wat te vragen of het je een suggestie voor een volgend onderwerp? Mail me gerust of plan een belafspraak.


Wil je meer weten over de keuzes die je hebt om niet je ziekte maar je gezondheid te onderzoeken en daarmee de regie over je eigen lichaam weer in eigen handen te nemen? Ik neem jou – en jouw gezondheid – serieus! Zonder bangmakerij. Met eerlijke informatie over waar je mee te maken hebt. En zónder onnodig veel extra of duur onderzoek/behandeling omdat het tóch wel door de verzekering betaald wordt!

Mail of app me via mijn website of plan een vrijblijvende belafspraak in.


Wil je ook elke zondagochtend een inspiratiemail?

In mijn praktijk in Zaltbommel kun je terecht voor leefstijlcoaching, litteken- en lymfebehandeling en thermografische onderzoeken. Je kunt ook in weekends, op feestdagen en in avonden bij me terecht.


Voor thermografisch (borst)onderzoek kom ik ook op locatie in Nederland en België.

Marielle van Tienen

Specialist Vrouwen- en Borstgezondheid, Lichaamsthermograaf, Litteken- en Lymfetherapeut bij Happy Healthcare

Biedt Manuele Lymfedrainage en MSTR-Littekentherapie, Thermografie, hulp bij hormoon- en voedingsproblemen en (leefstijl)advies om je (borst)gezondheid te optimaliseren.

marielle van tienen happy healthcare

Pak de regie!

Wil jij op zondagochtend een e-mail waarin ik mijn visie op leefstijl, tips & tricks en aanbiedingen deel?

Wees gerust, je krijgt alleen relevante informatie.
Lees het privacybeleid.

Queen happy healthcare

Vergelijkbare berichten