Wat vertelt thermografie over mijn gezondheid?
Zou je mijn infraroodcamera die ik gebruik voor thermografisch lichaamsonderzoek vragen wat hij ziet, dan zou het antwoord zo.aar kunnen zijn: “wat je lichaam mij laat zien!” Hoewel het slechts een camera is, heeft deze camera een germanium lens, een gespecialiseerde detector met tienduizenden zeer gevoelige energiesensoren. Thermografisch lichaamsonderzoek combineert natuurkunde en fysiologie en maakt de mate van gezondheid van het levende wezen voor de camera zichtbaar.
Temperatuur is energie
Alle levende wezens, dieren, planten, jij en ik zenden voortdurend energie uit. Ruim zestig jaar al, gebruikt de overheid -bijvoorbeeld vanuit helicopters/drones of vliegtuigen- infraroodcamera’s om mensen in het donker te kunnen vinden en te volgen. Op vliegvelden worden ze gebruikt om -in een stroom passagiers- diegenen eruit te pikken met ‘verborgen koorts’. Elke lichaamsfunctie creëert zijn eigen ‘energiehandtekening’. Sommige geven hoge of actieve energie (en daarmee warmtepatronen), en anderen juist lage of inactieve energie, die als koudepatronen zichtbaar zijn.
Hoe werkt dat dan?
De camera zelf kan niet meer dan temperatuur detecteren. De daaraan gekoppelde software die we tegenwoordig gebruiken, zet die digitale temperatuurpatronen om in een kleurenbeeld. De zichtbare thermografische opname.
Nu je dit weet, zou je de vraag: “Wat ziet de camera?” beter kunnen ombuigen naar: “Wat laat je lichaam zie ? Wat gebeurt er binnenin?”
Of misschien is wel beter om je af te vragen; “Hoe weten we wat deze variaties in energie (temperatuur, kleuren) betekenen?”
Vele decennia van wetenschappelijk onderzoek en technische vooruitgang hebben ons geholpen de antwoorden te formuleren op de meeste interessante veranderingen die we in de huid zien.
De huid?
Ja, de huid. Wanneer een verstoring in je lichaam ontstaat, zendt dat deel van je lichaam, via een complex systeem van sympathische zenuwvezels, een signaal af aan de bloedvaten in de huid, om die wijder of juist nauwer te maken. Dit zorgt voor respectievelijk meer of minder (warm) bloed op een bepaalde plek van de huid, en dus een respectievelijk warmer of kouder patroon.
Tot niet zo heel lang geleden, konden we die boodschap niet zien of voelen, omdat het vaak maar om tienden van een graad (Celcius) gaat. Het verhaal gaat dat Hippocrates in de oudheid zijn patiënten insmeerde met dunne modder. Op de plaats waar de modder het eerste droogde, startte hij de zoektocht naar de kwaal.
Vandaag de dag kunnen we de huid van je lichaam van dichtbij bekijken en met verbazingwekkende nauwkeurigheid elke variatie in de energie/temperatuur registreren die in je huid -via het sympathische zenuwstelsel- aanwezig is. Deze patronen worden door thermografisch specialisten (thermologen) geanalyseerd en geven een aanwijzing die zich verhoudt tot de fysiologische activiteit die op de anatomische locatie van de veranderde huidtemperatuur -ónder de huid- plaatsvindt.
Aanwijzing, geen diagnose
Het key-word is “aanwijzing”. Een aanwijzing dat er iets er gaande is, geeft je de kans er iets aan te doen. Toch? Zonder thermografie, die al in een extreem vroeg stadium een verstoring zichtbaar kan maken, weten we niets over de schade die ontstaat en moeten we wachten tot die verstoring zo ver is uitgegroeid dat die een ernstige en soms levensbedreigende situatie is geworden.
Er zijn een aantal manieren waarop thermografie inzicht kan bieden in verschillende gezondheidsproblemen van het lichaam:
- Algemene ontstekingsaandoeningen. Hoewel ontsteking een functionele activiteit is die bloed naar een beschadigd gebied brengt om te genezen, vindt die vaak heel subtiel plaats. We zijn ons ook niet altijd bewust van een ontstekingsreactie, omdat die microscopisch klein kan zijn. Ontsteking wordt sinds kort -ook door de reguliere artsen- erkend als het vroegste stadium van bijna alle later levensbedreigende ziektes. De Duitse wetenschapper Heinrich Reckeweg, beschreef dit al ruim honderd jaar geleden. Thermografisch onderzoek draagt hiermee bij een állervroegste ontdekking van een verstoring, nog vóórdat er lichamelijke (anatomische) veranderingen zichtbaar worden in andere beeldvormende onderzoeksmethodes als röntgen, echo of mri. Échte preventie dus. De ‘late great’ Dr. Ben Johnson, heeft zich vaak uitgesproken voor thermografie als een daadwerkelijk preventief onderzoeksmiddel, zoals onder anderen in deze video.
- Spier-skeletale stress Jij voelt vaak nog niet eens pijn, als thermografie al kan bijdragen aan de analyse van een -zich ontwikkelende- pijnlijke aandoening. Het kan een spierspasme, een beknelde zenuw, een radiculopathie (beknelde zenuw door uitstulping van de tussenwervelschijf), uitstralings-aandoeningen, ontstekingsomstandigheden, haarlijnbreuken en nog veel meer onthullen en onderscheiden.

- Asymmetrische patronen Vaak vragen mensen specifiek naar warmtepatronen met die zichtbaar worden met thermografie, mogelijk omdat we zijn opgevoed met het paradigma ‘koorts is slecht’. Er zit echter (ook) enorm veel relevante informatie in een asymmetrisch koudepatroon.
Ik herhaal het zo vaak als nodig is; thermografie kan geen diagnose stellen. Het kan wel een anders onopgemerkte aandoening onder de aandacht van een behandelaar brengen voor verder onderzoek.
- Sinusaandoeningen Patronen van deze aandoeningen zijn zichtbaar in het voorhoofds- en bijholtegebied, met hun drainagepatronen in de lymfatische paden
- Tand-/kaakaandoeningen Tekenen van ontstekings-aandoeningen diep in het tandvlees en peri-orale (rondom de mond) gebieden, met hun drainage patronen, zijn duidelijk zichtbaar, ook zonder klachten.
- Arteria carotis De ontsteking -als gevolg van de vernauwing- van de halsslagader wordt tegenwoordig ook door cardiologen beschouwd als de hart- en vaatziekte zelf. Er is geen andere manier dan met thermografie om deze vroege aanwijzing van een zich ontwikkelende cardiovasculaire ziekte te ontdekken(!)
- Schildklierproblemen De subtiele koude- of warmtepatronen over het gebied van de schildklier kunnen de vakman/-vrouw alarmeren voor een zich ontwikkelende schildklierdysfunctie.
- Lymfatische activiteit In de patronen van het lymfesysteem, bekend om zijn functie van het reinigen en recyclen van het lichaamsvocht, ook bloed, is waardevolle informatie eenvoudig waarneembaar.
- Borstonderzoek. Lichaamsthermografie is het meest bekend bij borstonderzoek. Vanwege de aard van de ontwikkeling van borstaandoeningen is de warmtebeeldtechniek van thermografie ideaal om de angiogenese (vasculaire activiteit die de tumorgroei vergemakkelijkt) zelfs in microscopische kleine stadia te detecteren. Denk daarbij ook dat een tumor in de borst vaak langzaam groeit, waarbij het soms 8 tot 10 jaar duurt voor hij groot genoeg is om zichtbaar te worden op anatomische beeldvorming. Dat zijn 8 tot 10 kostbare jaren. Het eerste borstonderzoek bepaalt de baseline van je borst. Een vervolgonderzoek op 3 tot 6 maanden na het eerste, stelt jouw unieke thermografisch patroon vast. Zodra dit patroon is vastgesteld, kunnen eventuele veranderingen worden gedetecteerd tijdens routinematige (twee)jaarlijkse onderzoeken.
Maak een afspraak en zie zelf welke aanwijzingen jij krijgt over je gezondheid. Gun jezelf de kans om te voorkomen dat een ‘onschuldige’ verstoring een ernstige situatie wordt. Preventie is altijd het beste beleid!
Meer informatie vind je in de veelgestelde vragen over thermografie.

Wil je naar aanleiding van wat ik geschreven heb, met me van gedachten wisselen, heb je wat te vragen of het je een suggestie voor een volgend blog-onderwerp? Mail me gerust of plan een belafspraak.
Wil je meer weten over de keuzes die je hebt om niet je ziekte maar je gezondheid te onderzoeken en daarmee de regie over je eigen lichaam weer in eigen handen te nemen? Ik neem jou – en jouw gezondheid – serieus! Zonder bangmakerij. Met eerlijke informatie over waar je mee te maken hebt. En zónder onnodig veel extra of duur onderzoek/behandeling omdat het tóch wel door de verzekering betaald wordt!
Mail of app me via mijn website of plan een vrijblijvende belafspraak in.
Wil je ook (niet elke) zondagochtend een inspiratiemail?
In mijn praktijk in Zaltbommel kun je terecht voor lymfetherapie, overige zeer zachte massage en thermografische onderzoek. Je kunt ook in weekends, op feestdagen en in avonden bij me terecht.
Voor thermografisch (borst)onderzoek kom ik ook op locatie bij praktijkhouders elders in Nederland en België.
Kijk in mijn agenda waar ik binnenkort kom. of neem contact met mij op via de whatsappknop op deze pagina.
Marielle van Tienen
Specialist Vrouwen- en Borstgezondheid, Therapeut Manuele Lymfedrainage, Lichaamsthermograaf bij Happy Healthcare
Biedt Manuele Lymfedrainage en Littekentherapie, Lichaamsthermografie, hulp bij hormoon- en voedingsproblemen en (leefstijl)advies om je (borst)gezondheid te optimaliseren.
