4 november 2022 stond een levensgroot artikel in de Persgroepkranten waarbij mammografie als (enige) betrouwbare borstonderzoek werd gepropageerd. Het artikel zelf kan ik -vreemd genoeg- nergens online terugvinden, daarom deze pagina.

De titel van het artikel deed me de haren al te berge rijzen… Wat een lulligheid en wat een onwaarheid! Deze hoogleraar mag van zijn katheder weer terug naar de schoolbanken. Soms vraag ik me echt af wanneer journalisten hun eigenlijke beroep weer gaan uitoefenen (“Journalistiek is de discipline van het verzamelen, controleren, rapporteren en analyseren van het nieuws.“), in plaats van klakkeloos een advertorial (een advertentie die vermomd is als redactioneel artikel) afdrukken… 

Dit artikel bestond uit een aantal vragen/antwoorden. Lekker overzichtelijk. De eerste vraag over de betrouwbaarheid van diverse screeningsmethodes, laat zien dat er geen enkel benul bestaat over het echogram en thermogram. De ‘hoogleraar’ presteert het om echografie inferieur en meer belastend af te schilderen.

Steeds opnieuw wil men uit de ‘borstkankerhoek’ thermografie vergelijken met anatomische beeldvorming (röntgen, echo, mri). Dat is slim, want dan kun je het lekker als ‘minderwaardig’ neerzetten. Het is alleen in feite hetzelfde als klakkeloos en onnadenkend (zonder je er daadwerkelijk in te verdiepen, wat bijzonder onhandig is als je hoogleraar bent, tenzij je -zoals deze heer Pijnappel- dik verdient aan je activiteiten voor het bevolkingsonderzoek) appels met sinaasappels vergelijken. Thermografie kijkt immers naar de fysiologie.

De anatomie houdt zich bezig met het bestuderen van de bouw van het menselijk lichaam. Onder fysiologie verstaan we de wetenschap van de verrichtingen van het menselijk lichaam en de functies van de verschillende onderdelen.

Thermografie kijkt naar de werking van het lichaam; of -en in welke mate- het reageert op een verstoring. Heel waardevolle informatie als het over preventie gaat. Een volkomen andere tak van sport en (dus) ook niet te vergelijken.

De “waarschuwing” als uitsmijter van het antwoord op de vraag “Privéklinieken mogen thermografie dan ook niet als alternatief voor mammografie aanbieden”, slaat dan ook als een tang op een varken. Waarom zouden wij dat in hemelsnaam willen?

Lees meer over wat (borst)thermografie voor je kan betekenen.

Hieronder een paar foto’s van het (domme) artikel én een van een paar reacties erop.


Wil je naar aanleiding van wat ik geschreven heb, met me van gedachten wisselen, heb je wat te vragen of het je een suggestie voor een volgend onderwerp? Mail me gerust of plan een belafspraak.


Wil je meer weten over de keuzes die je hebt om niet je ziekte maar je gezondheid te onderzoeken en daarmee de regie over je eigen lichaam weer in eigen handen te nemen? Ik neem jou – en jouw gezondheid – serieus! Zonder bangmakerij. Met eerlijke informatie over waar je mee te maken hebt. En zónder onnodig veel extra of duur onderzoek/behandeling omdat het tóch wel door de verzekering betaald wordt!

Mail of app me via mijn website of plan een vrijblijvende belafspraak in.

Wil je ook elke zondagochtend een inspiratiemail?

In mijn praktijk in Zaltbommel kun je terecht voor leefstijlcoaching, lymfebehandeling en thermografische onderzoeken. Je kunt ook in weekends, op feestdagen en in avonden bij me terecht.


Voor thermografisch (borst)onderzoek kom ik ook op locatie bij praktijkhouders elders in Nederland en België.
Kijk in mijn agenda op deze pagina waar ik binnenkort kom. of neem contact met mij op via de whatsappknop op deze pagina.


Marielle van Tienen

Specialist Vrouwen- en Borstgezondheid, Therapeut Manuele Lymfedrainage, Lichaamsthermograaf bij Happy Healthcare

Biedt Manuele Lymfedrainage en Littekentherapie, Lichaamsthermografie, hulp bij hormoon- en voedingsproblemen en (leefstijl)advies om je (borst)gezondheid te optimaliseren.

marielle van tienen happy healthcare

Pak de regie!

Wil jij op zondagochtend een e-mail waarin ik mijn visie op leefstijl, tips & tricks en aanbiedingen deel?

Wees gerust, je krijgt alleen relevante informatie.
Lees het privacybeleid.

Queen happy healthcare

Vergelijkbare berichten