Manuele Lymfedrainage
Wat is dat eigenlijk?
Manuele Lymfdrainage (MLD) betekent letterlijk: “Manueel = met de handen” en “Drainage = draineren/afvoeren” van overtollig vocht. MLD activeert het lymfestelsel waardoor vocht en afvalstoffen sneller worden afgevoerd; daarnaast verbetert de werking van het afweersysteem. Beschadigde of niet (meer) werkende lymfebanen worden weer geactiveerd en hersteld. De massagewerkdruk is bijzonder laag en het tempo rustig en ritmisch. Door die lage massagedruk, voorkom je dichtdrukken van de lymfevaatjes. Hierdoor is MLD niet te vergelijken met andere massagevormen.
Naast een verbeterde lymfedrainage is diepe ontspanning een opvallend -en vaak gewenst- effect. MLD biedt een groot aantal toepassingsmogelijkheden en kan ook worden ingezet als aanvulling en ondersteuning bij andere behandelingen en therapieën.
Wat is lymfe en wat doet het?
Op verschillende plaatsen in het lichaam zitten groepen lymfeklieren, die samen met lymfevaten het lymfestelsel vormen. De belangrijke groepen lymfeklieren in ons lichaam zitten op de volgende plekken:
Een mensenlichaam bevat meer lymfe dan bloed. Het lymfestelsel bestaat uit lymfevaten en lymfeklieren en heeft verschillende taken:
- voert afvalstoffen af, zoals eiwitten en bacteriën
- zorgt voor een afweer tegen ziektes en infecties
- zorgt dat er niet te veel en niet te weinig vocht zit in de weefsels van je lichaam
Lymfe is een kleurloze lobbige vloeistof die vrijwel overal in het lichaam te vinden is. Het stroomt in tegengestelde richting van het bloed. Dit is nodig om afvalstoffen en eiwitten weg te voeren uit het lichaam. Vanuit de weefsels verzamelt lymfe zich in steeds groter wordende afvoerkanalen, de lymfebanen, die uiteindelijk uitmonden in het bloedvatstelsel. De lymfebanen komen samen in de lymfeklieren (of lymfeknopen). Je hebt er honderden van, gegroepeerd in vooral je hals, borstgebied, buikholte, oksels, ellebogen, knieën en liezen. Deze concentraties zijn heel belangrijk voor de afweerfunctie en het reinigen van het lichaam. Lymfeklieren zitten vol met lymfocyten (witte bloedcellen). Zij werken als filter en halen afvalstoffen uit de lymfe. De schone lymfe stroomt verder en komt weer in het bloed terecht. Lymfocyten zijn onmisbaar bij bestrijding van ziekte.
Werkt dit systeem niet optimaal, dan blijven de eiwitten achter in de weefsels. De eiwitten trekken vocht aan. Zo komt er nog meer vocht in de weefsels en ontstaat lymfoedeem.
Een heel bijzonder effect van een juist uitgevoerde manuele lymfedrainage is het in balans brengen van het zenuwstelsel. MLD dempt de orthosympaticus waardoor de parasympaticus beter tot zijn recht kan komen; verder heeft MLD ook een pijndempend effect.
Beide aspecten krijgen binnen de originele Voddermethode veel aandacht en bieden veel toepassingsmogelijkheden bij anti-stress behandelingen.
Wil je meer informatie over lymfedrainage of persoonlijk advies? Maak dan een afspraak, pas als ik je zie en hoor kan ik je informeren welke behandeltechniek(en) tot het beste resultaat leidt/leiden.
Wil je nu al meer weten over lymfedrainage? Lees dan vooral verder over de werking en de voor- en nadelen van lymfetaping.
MLD als monotherapie én als combinatietherapie
Manuele lymfedrainage kan als monotherapie én als combinatietherapie voor een breed scala aan klachten en aandoeningen succesvol zijn. De zachte, ritmische techniekgrepen van de MLD worden door vrijwel iedereen als bijzonder prettig ervaren, terwijl de resultaten ervan vaak zeer groot zijn.
Lymfedrainage kan desgewenst aangevuld worden met lymfetaping. Dit is een speciale vorm van elastisch tapen en wordt toegepast bij o.a. sportblessures, hematomen, postoperatief oedeem en fibrosering van bindweefsel (littekens/fasciale problematiek). Het heeft een gunstige invloed op het onderhuidse bindweefsel en de lymfecirculatie. Lymftaping en manuele lymfedrainage samen vormen een sterk koppel met verbazingwekkende behandelresultaten.
Voetreflexzonetherapie is ook een gouden combinatie met MLD (Lymfreflex). Op de voetzolen zitten vele reflexpunten die corresponderen met het lymfestelsel. Het ligt dus voor de hand om vóór of ná een MLD behandeling ook een aantal van deze reflexpunten te bewerken, om op die manier een extra stimulans te geven aan het lymfestelsel.
De meest uiteenlopende (pijn)klachten kunnen worden behandeld:
Afvoeren van vocht bij zwellingen die het gevolg zijn van:
- Oedeem en bloeduitstortingen na operaties, trauma of sportblessure
- Een slechte circulatie bijvoorbeeld door spataderen of rusteloze benen
- Tekort aan lichaamsbeweging (bijv. door lange reizen, ziekte, blessure)
- Stuwingsklachten die samenhangen met zwangerschap (pre- en postnataal)
- Oedeem na beschadiging van het lymfestelsel
- Overbelasting van spieren (bijv. kramp, zware spierarbeid en arm-nek-schouderklachten)
Regeneratie en ontspanning:
- ADHD
- Huidklachten
- Burn-outklachten
- Antistress behandeling
- Maag- en darmklachten
- Chronisch eczeem, allergie
- Soepel houden van gewrichten
- Long- en post Covid-19 klachten
- Tegengaan van spierverslapping
- Activeren van het immuunsysteem
- Hoofdpijn, slapeloosheid, stress, vermoeidheid
- Bevorderen wondgenezing/littekenvorming, herstel lymfevaatjes
MLD en borstgezondheid
Manuele Lymfedrainage is één van de beste massagemethoden om borstgezondheid te verbeteren en in stand te houden. In het zachte borstweefsel bevindt zich een zeer uitgebreid netwerk van fragiele lymfevaatjes en talrijke lymfeknopen. Wanneer stagnatie optreedt in dit reinigende en afvoerende systeem, kunnen er allerlei klachten ontstaan, bijvoorbeeld opgezette, pijnlijke of stugge borsten, cysten en verhardingen. Ook littekens na een operatie kunnen vervelende pijn- en drukklachten veroorzaken die met een combinatie van MLD en Lymftaping vaak heel goed te behandelen zijn
In toenemende mate wordt MLD van de borst ook preventief toegepast om de conditie van het borstweefsel in goede staat te houden. MLD van de borst is een zachte, weldadige massagebehandeling die zéér ontspannend werkt. Lichaam en geest komen in een meer parasympatische modus waardoor regeneratie en herstel kunnen plaatsvinden. Veel lichaamsthermografen in Nederland adviseren hun cliënten MLD om laaggradige ontstekingen in het borstweefsel te verminderen en daarmee allerlei klachten te verbeteren.
Behandeling met MLD van lymfepathologie ná kanker is in Nederland wettelijk alleen toegestaan door paramedisch opgeleide oedeem-en huidtherapeuten. Het gaat hierbij vaak om oedeemvorming in borst-, arm- of okselregio ten gevolge van chirurgische lymfknoopverwijdering, waarbij omleidingsroutes in het lymfestelsel moeten worden gezocht en behandeld.
Als je minimaal 3 maanden na je borstkankerbehandeling of je laatste bestraling klachten hebt die blijven aanhouden, dan spreek je van ‘late bestralingsschade’. De meestvoorkomende, maar niet enige, symptomen zijn:
- Een pijnlijke borst
- Roodheid
- Pijn aan je ribben
- Oedeem in je bestraalde borst
- Een slecht genezende wond in het bestraalde gebied
- Stugger worden van het weefsel waardoor met name je arm in beweging beperkt wordt
Manuele Lymfedrainage kan helpen de klachten te verminderen of zelfs helemaal te verhelpen. Ben je in het verleden bestraald en herken je één of meer van de klachten? Neem dan vrijblijvend contact met me op. Samen kijken we of je in aanmerking komt voor behandeling.
MLD en detox
De grootste bekendheid van manuele lymfedrainage ligt op het gebied van vermindering van zwelling (oedeem).Hiervan wordt gebruik gemaakt in oncologische settings, na (orthopedische) operaties, na sporttrauma’s en bij veneus oedeem (bv spataderen).
Veel minder bekend- maar zeker niet minder belangrijk- zijn de toepassingsmogelijkheden van MLD bij de (versnelde) afvoer van afvalstoffen uit het lichaam en de positieve effecten daarvan op onze gezondheid en vitaliteit. Met name de grootmoleculaire stoffen zijn voor hun afvoer uit het interstitium aangewezen op het lymfestelsel.
Het gaat dan om meer of minder toxische stoffen, zoals afbraakproducten van de celstofwisseling, resten van bacteriën en virussen, én van grote eiwitmoleculen (bv ten gevolge van ontstekingsreacties). Met name deze laatste groep is essentieel voor homeostase in onze waterhuishouding (COD!). Bovendien leidt langdurige ophoping van eiwitmoleculen in het bindweefsel tot fibrosevorming – met alle gevolgen van dien.
Het is algemeen bekend dat een slechte afvoer van toxische stoffen ons afweersysteem ondermijnt en een slechte invloed heeft op onze gezondheid en vitaliteit. Klachten zoals vermoeidheid, lusteloosheid,, hoofdpijn, spier-en gewrichtspijn, chronische sinusproblemen, darmproblemen en allerlei huidaandoeningen (acne, eczeem,allergie) komen vaak (mede) voort uit een vervuild lymfesysteem, en herstellen daardoor traag en moeizaam.
Manuele lymfedrainage is een sterk wapen in de strijd tegen een overbelast lymfestelsel. Lymfe betekent letterlijk: helder water. MLD kan ons dus helpen om weer schoon en helder te worden- in allerlei opzichten! Lichaam én geest hebben baat bij een goed werkend lymfesysteem, zowel curatief (gezond wórden), maar zeker ook preventief (gezond blíjven). Jarenlange praktijkervaring- met vaak verrassende resultaten, hebben mijn vertrouwen in de lymfedrainage bij detoxgerelateerde problemen steeds verder versterkt!
Voordelen manuele lymfedrainage
- Vermindert de omvang
Het activeert en stimuleert de eigen beweeglijkheid van het lymfvatenstelsel. Dit vergroot de afvoermogelijkheden van lymfe. - Stimuleert de vernieuwing van de huid
Het bevordert de wondgenezing en littekenvorming en herstel van de lymfevaten. - Verstevigt de huidspanning
Door de verbetering van de celstofwisseling verbetert de kwaliteit van de huid en normaliseert de huidspanning. - Reinigt van binnenuit
Door de masserende beweging wordt de afvoer van toxische afvalstoffen versneld. - Versterkt het immuunsysteem
Het vergroot de activiteit van de witte bloedcellen. Witte bloedcellen, ook wel bekend als leukocyten beschermt je lichaam tegen infecties met bacteriën en schimmels. - Verlicht het zware benen en geeft een ontspannend gevoel
- Geen beurs gevoel
Na andersoortige massage kun je met een beurs gevoel van de tafel stappen. Bij de zachte aanraking van manuele lymfedrainage is dat niet het geval. Hierdoor is manuele lymfedrainage bij uitstek geschikt voor behandeling kort na een operatie, een beschadiging of een trauma, en bij pijnlijk lipoedeem.
Nadelen manuele lymfedrainage
Tijdrovende behandeling
Om een zo groot mogelijk resultaat te behalen is het aantal behandelingen relatief hoog. In de eerste twee weken kom je drie keer, daarna is meestal een maandelijkse herhaling gewenst tot de klachten achter de rug zijn. Je kunt bij mij rekenen op handvatten en tips om ook zelf je verbetering op peil te houden. Dit versnelt het herstel.
Vermoeid na behandeling
De behandeling werkt zowel parasympathisch als sympathisch. Het kan daarom voorkomen dat je na de behandeling wat vermoeid bent en even bij wilt komen. Plan een behandeling dus niet vlak voor een belangrijke afspraak.
Darmen worden geactiveerd
Door de lymfedrainage massage wordt niet alleen lymfevocht versneld afgevoerd, ook al ben ik niet op je buik aan het werk, toch worden ook je darmen gestimuleerd. Je zult na de behandeling wat vaker naar de toilet willen.
Hoe gaat een behandeling in zijn werk?
Stap 1: Eerste afspraak Manuele Lymfedrainage
Tijdens deze afspraak vindt een analyse van de klacht en een uitgebreide anamnese plaats. Hierbij luister ik naar jouw voorkeur wat betreft de behandelmogelijkheden en adviseer ik je welke behandeling of combinatie van behandelingen in jouw geval tot het beste resultaat zal leiden. Bij akkoord volgt de eerste behandeling. Voor deze eerste afspraak reserveer ik 90 minuten.
Stap 2: Vervolgafspraak
Een vervolgbehandeling duurt gemiddeld 45 tot 60 minuten. De exacte duur van de behandeling is afhankelijk van de grootte van het oedeemgebied.
Elke MLD-behandeling start met grepen in het halsgebied om de poort (pathway) voor afvoer van lymfe vrij te maken. Daarna wordt de regio ‘boven’ het aangedane gebied gedraineerd om lymfe soepel doorgang te verlenen. Pas daarna is het aangedane gebied zelf aan de beurt om lymfe naar de (alternatieve) afvoerroute te leiden.
Soms belemmeren littekens of hardnekkige bindweefselplekken de lymfafvoer. Met specifieke handgrepen is het mogelijk ook dit weefsel weer soepel en doorlaatbaar te maken.
Stap 3: Nabehandeling
Omdat ik heilig geloof in zelfredzaamheid, leer ik je oefeningen en krijg je gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie zelf voort te zetten.