Leefstijl
Voeding, beweging en ontspanning
Een gezonde, bij jou passende leefstijl is vaak een van de eerste dingen die er bij inschiet als je het druk hebt. Als de dagelijkse stress het langzaam maar zeker je ‘common sense’ overneemt kruip je na een overvolle werkdag liever snel de supermarkt in voor een makkelijke kant-en-klaar-hap dan dat je zelf aan de slag gaat in de keuken. En ’s avonds moet je er niet aan dénken dat je er ook nog eens op uit moet voor een wandeling ind e buitenlucht. Je zit/ligt net lekker in de bank.
Dat is zo zonde. Een gezond dieet met veel verse groenten en de benodigde vitamines en mineralen en een uurtje wandelen (of dagelijks een half uurtje) zorgt er namelijk juist voor dat we dat drukke leven van ons kunnen volhouden.
Nóg beter zou het zijn als je een stapje terug kunt doen uit die ‘rat race’ en je je eigen welzijn eens een stapje hoger op je prioriteitenlijstje zet.
Oh, en dan heb ik het nog niet eens over hydrateren! Voldoende hydrateren betekent voor een volwassen mens, dat je 1,5 tot 2 liter water drinkt. Tijdens een warme zomer mag je daar gerust een liter bij optellen. Vind je het lastig om zoveel water naar binnen te werken? Lees dan hier eens verder.
Beweging
Ook bewegen is goed voor je lichaam, onze voorouders bewogen een stuk meer dan wij ‘moderne mensen’ nu. Al sinds de oertijd lopen wij de wereld over en dat heeft onze soort -mede- laten overleven. Rennen, extreem trekken en tillen, deden we alleen als er gevaar was. De stress die dit veroorzaakte, nam ook weer af en we leefden rustig verder, onze voeding jagend en verzamelen bij elkaar zoekend.
En wat doen wij? Wij rijden rond in auto’s, zitten, liggen en hangen het grootste deel van de dag en om dat te compenseren gaan we een of twee keer per week extreem sporten (hardlopen, hard fietsen, sportschool). En dan vinden we het gek dat we er blessures door oplopen.
Kies een (duur)sport die bij je lichaam past, wandelen, rustig fietsen of desnoods powerwalking als je meer uitdaging zoekt.
Ontspanning
Plan jij ook je dagen zo vol dat we nauwelijks meer tijd hebt om tot jezelf te komen? Ben je klaar met de ene taak, dan ben je alweer de volgende aan het plannen. Daag jezelf dan uit weer terug in het moment te komen. Neem bijvoorbeeld elke dag om 15:00 uur ’s middags twintig minuten waarin je je alleen maar bezig houdt met het hier en nu. Maak een korte wandeling of plan een theeritueel. Thee is namelijk veel meer dan een warm drankje. Het is jóuw moment van aandacht, voor jezelf en voor je omgeving. Kies voor een goede kruidenthee die past bij de behoefte die je op dat moment hebt en drink het uit een mooie sierlijke theekop. Door hier heel bewust tijd voor uit te trekken, geef je jezelf de gelegenheid om even bij te komen. Wedden dat het je een energieboost geeft?
Mindset
Ken je dat? Dat je een beslissing maakt, maar ergens diep van binnen voelt dat het niet de juiste is. Dat stemmetje vanbinnen is je intuïtie. Albert Einstein zei ooit: “het intuïtieve denkvermogen is een godsgeschenk en het rationele verstand is een dienaar. We hebben een maatschappij geschapen die de dienaar vereert en het geschenk is vergeten.” Veel te vaak gebruiken we namelijk enkel ons verstand in deze kennismaatschappij. Door te leren vertrouwen op je eigen onderbuikgevoel, leer je jezelf steeds beter kennen. Het laat je inzien welke oerbehoeften je hebt, en welke angsten en verlangen je meedraagt. Wanneer je dat eenmaal duidelijk is, kun je beslissingen maken waarvan niet alleen je hoofd zegt dat het de juiste is, maar ook je hart.
Voor jezelf ben je vaak veel strenger dan voor anderen. Zeker op momenten dat er iets fout gaat in je leven, spreekt je innerlijke criticus, terwijl je juist dan behoefte hebt aan vriendelijke, troostende woorden om je te vertellen dat je goed bent zoals je bent.
Start elke dag met de belofte, dat je jezelf op een positieve, bemoedigende manier toespreekt. Zoals je tegen een goede vriendin zou praten. Het is toch vreemd -als je het goed bekijkt- dat je wel mededogen hebt met een ander en niet met jezelf?
Grenzen aangeven
Nog een belangrijke les in het leven is leren hoe je jouw grenzen aan moet geven. Dat klinkt misschien logisch, in de praktijk vinden veel mensen dit nog knap lastig. Voor een groot deel komt dat voort uit angst voor de gevolgen. Sociaal dier dat je bent, ben je bang om onvriendelijk teover te komen, anderen teleur te stellen of tot last te zijn. En dus kom je ondanks je eigen drukke agenda toch weer opdraven voor een verhuizing, ga je mee op vakantie met de schoonfamilie terwijl je dat eigenlijk helemaal niet wilt en zeg je niets als een vriendin nooit uit zichzelf terugbelt.
Je ontziet anderen, maar zorgt voor extra negativiteit voor jezelf. Heb je weleens proberen uit te vogelen waarom je zo handelt? Het is ook zo onnodig ook. Uit onderzoek blijkt dat mensen die wél goed en duidelijk hun grenzen aangeven, meer gerespecteerd ontvangen, aardig gevonden worden en minder negativiteit in hun leven hebben. Oefening baart kunst, dus hoe vaker je voor jezelf op durft te komen, hoe makkelijker het zal worden.
Sta versteld van de positieve resultaten die bewuster leven voor je in petto heeft. Ga met mij op weg naar een realistisch voedingspatroon, een gezonde levensstijl en een lichaam dat hormonaal weer in balans is!
Marielle van Tienen
Samen gaan we op weg en komen we langs de volgende stadia:
1. INFORMEREN
Wat is gezond? Wat is ongezond? Wat is de juiste combinatie van voeding, ontspanning en bewegen? Bewustwording begint bij goede informatie.
2. BEWUST WORDEN
Hoeveel eet je op een dag en wát eet je (natuurlijke producten of voorbewerkte producten)? Gezonde voeding begint bij bewustwording.
3. GEDRAGSVERANDERING
Doorbreek je bestaande patronen. Doorbreek je slechte gewoontes. Ontdek je nieuwe zelf door gedragsverandering, startend bij voeding.