Borstweefseltherapie

Wat is borstweefseltherapie?

Je borsten, een intiem en vaak gevoelig gebied wat om die reden bij de meeste massagevormen, behandelwijzen en therapieën niet behandeld wordt. Dat is niet alleen jammer maar ook een regelrecht gemiste kans. Er lopen daardoor veel vrouwen met klachten rond waar vaak wél wat aan te doen is. Soepele en goed doorbloede borsten die liefdevolle aandacht krijgen, verminderen klachten en kunnen veel toekomstige problemen voorkomen.

Een gezonde borst doet geen pijn. Helaas hebben veel vrouwen pijnlijke, knobbelige of hard aanvoelende borsten hebben waar ze niet goed raad mee weten. Veel klachten zijn niet nodig en na een na een aantal liefdevolle gespecialiseerde behandelingen voelen je borsten zacht en prettig aan. Je borsten worden meer ‘eigen’ én het versterkt je vrouwelijk zelfbeeld. Bovendien heeft een borstweefselmassage een bijzonder ontspannend effect op je hele lichaam.

Dankzij de verbeterde doorbloeding en afvoer van gif- en afbraakstoffen loop je ook minder kans om toekomstige klachten te ontwikkelen. De behandeling voert opgehoopte gifstoffen af en laat ontstekingen als het ware wegsmelten. Dat verlicht je langdurig van hinderlijke klachten.

borstmassage borstweefseltherapie happy healthcare

Wanneer wil je Borstweefseltherapie?

Borstweefseltherapie is geschikt voor iedere vrouw en wordt speciaal aanbevolen wanneer je:

  • jezelf zorgen maakt over borstgezondheid of als er onregelmatigheden zijn vastgesteld bij een thermografie, echografie of mammografie;
  • pijn ervaart voor/tijdens de menstruatie;
  • inzicht wilt krijgen over de conditie van jouw borsten;
  • je borsten wilt verzorgen en je jezelf comfortabel wilt voelen met je borsten;
  • zwanger wilt worden en je van plan bent borstvoeding te gaan geven;
  • harde korrels, onregelmatigheden of verhardingen in je borstweefsel voelt;
  • gevoelige of pijnlijke borsten ervaart bijvoorbeeld bij aanraking, tijdens jouw menstruatie of gedurende de overgang;
  • van een arts de diagnose hebt gekregen voor mastopathie, kleine cysten, fibroadenomen of mastitis;
  • napijn of pijnlijk littekenweefsel hebt na een borstoperatie of na de bestraling,
  • als je het gevoel wilt hebben dat je borsten bij jou horen.

Bij ernstige borstklachten adviseer ik altijd eerst de huisarts een diagnose te laten stellen. Daarna kan de borstweefseltherapie een welkome behandeling zijn.

De massagevorm die ik toepas is gericht op het verminderen van gelokaliseerde borstklachten. De behandeling duurt ongeveer een uur, de intake iets langer. Ik maak gebruik van technieken, die zich al vele decennia in de natuurgeneeskunde bewezen hebben.

borstweefseltherapie borstlymfe happy healthcare

Wanneer stel je borstweefseltherapie liever uit?

  • als binnen een maand een mammografie, echo of thermografie gepland staat;
  • bij hoge dosering corticosteroïden;
  • bij koorts;
  • als je zwanger bent of borstvoeding geeft;
  • als je geopereerd bent en de wond nog aan het genezen is;
  • als je bestraling en/of chemoterapie ondergaat;
  • als je plotseling een knobbeltje voelt of onverwachte veranderingen, ga je eerst naar de huisarts

Waarom niet tijdens de zwangerschap of borstvoeding?
Bij een borstweefselbehandeling komen toxines (afbraakstoffen) vrij. Tijdens zwangerschap of actieve borstvoeding, raad ik de behandelingen af. Vóór en ná zwangerschap/borstvoeding is het juist heel goed omdat de reinigende werking voorkomt dat je baby tijdens het geven van de borstvoeding de in het borstweefsel opgeslagen toxinen binnenkrijgt. Daarnaast optimaliseert de melkproductie door de verbeterde doorbloeding in het borstweefsel en geef je jezelf én je kind een goede start.

Na borstverkleining of borstbesparende operatie?
Ook dan is massage goed mogelijk. Het is wel belangrijk dat de wond genezen is.

En na een borstvergroting?
Bij vrouwen met implantaten is een gewone borstweefselbehandeling niet mogelijk. In dat geval kun je bij me terecht voor een behandeling die is gericht op het ontspannen van het bovenlichaam waarbij de borsten zelf niet behandeld worden. Door de ontspanning van het omliggende weefsel vermindert de druk op de borsten zelf. Hierdoor ontstaat meer ruimte in het hele borstgebied.

Geldt er een minimum leeftijd?
Zodra je borsten hebt, is behandeling mogelijk en juist aan te raden als je borsten striae vertonen, pijnlijk aanvoelen of onregelmatigheden vertonen.
 
Tot welke leeftijd zijn behandelingen mogelijk?
Er is geen leeftijdgrens. Integendeel: zodra het borstweefsel volgroeid is kan je zorgen dat je borsten in topconditie blijven en hoe ouder je bent hoe meer je borsten aan een beetje onderhoud toe zijn.
 
Maakt het uit of je grote of kleine borsten hebt?
Nee, dat maakt helemaal niets uit. Grotere borsten vragen alleen meer behandeltijd. Mogelijk heb je een behandeling meer nodig, of juist een behandeling minder bij kleine borsten.

Is de behandeling veilig?
Maak je je zorgen? Voel je een knobbeltje of een andere afwijking? Ga dan altijd eerst langs je huisarts. Die bekijkt of het nodig is om verder onderzoek te doen.
In alle andere gevallen kun je -met inachtneming van in het begin van deze pagina genoemde uitzonderingen- met een gerust hart aan de behandeling beginnen. Het doel van de behandeling is juist om je klachten te verminderen en toekomstige klachten zoveel mogelijk te voorkomen.

Hoe verloopt een behandeling?
Een consult duurt ongeveer een uur. Het eerste consult duurt iets langer door het uit- en doorvragen van het intakeformulier dat jij voorafgaand aan de eerste behandeling hebt ingevuld en teruggestuurd. De behandeling zelf begint met het ontspannen van het bindweefselnetwerk van je bovenlichaam. Het borstweefsel wordt handmatig onderzocht naar verhardingen, pijnlijke plekken of oneffenheden. Vervolgens worden de verhardingen behandeld en wordt het borstweefsel weer elastisch.

Tijdens en na de behandeling krijg je tips en suggesties hoe je zelf jouw borstgezondheid kunt stimuleren.

Is de behandeling gevoelig?
De behandeling is pijnloos als je borsten gezond en ontstekingsvrij zijn. Zijn er wel ontstekingen en veel afvalstoffen, dan is de behandeling gevoeliger. Ik let altijd op gevoeligheid, maar je kunt dit zelf het beste aangeven. Daarom werken wij samen. Zelfs bij de lichtste vorm van pijn geef je mij een cijfer op de schaal van 1 tot 10. Boven een pijncijfer 6 blijf laat ik die plek met rust en werk ik eromheen. Ik maak dan eerst ruimte om afbraakstoffen beter af te kunnen voeren.
 
Hoeveel behandelingen heb ik nodig?
Dit hangt af van de conditie en het formaat van je borsten. De meeste cliënten hebben aan 2 of 3 behandelingen voldoende. Sommige cliënten hebben echter meer behandelingen nodig; dit kan het geval zijn bij klachten zoals mastopathie of meerdere kleinere cysten.

Hoeveel tijd zit er tussen de behandelingen?
De behandelingen hebben het meeste effect als er tussen de behandelingen een periode zit van 3 à 4 weken. Bij klachten als mastopathie, cystevorming en fibroadenomen, wordt geadviseerd 2 à 3 keer per jaar terug te komen om het borstweefsel soepel te houden. In alle andere gevallen is het raadzaam om jaarlijks een afspraak te maken voor een goede doorbloeding van het borstweefsel.

Na de behandeling worden afvalstoffen door het lichaam afgevoerd en kan de pijn in het borstgebied tijdelijk verergeren. Dit kan gepaard gaan met vermoeidheid, transpiratie, hoofdpijn en duizeligheid. Hier hoef je niet van te schrikken, het betekent dat de behandeling goed werkt: wat vast zat gaat opnieuw stromen, het lichaam zoekt opnieuw haar balans en afvalstoffen worden afgevoerd. Je krijgt (nu al) het advies om elke dag een paar glazen (warm of lauw) water extra te drinken.

gouden borsten beeld happy healthcare

Gespecialiseerde behandelmethoden

Als borstweefseltherapeut gebruik ik een liefdevolle zachtaardige aanpak, speciaal ontworpen voor vrouwenborsten. Dit helpt niet alleen bij het verminderen van klachten, maar helpt ook om ze in de toekomst te voorkomen. Opgeleid als Lymfetherapeut met specialisaties in Lymfetaping en een MSTR® littekenbehandeling, zal ik deze zo nodig toevoegen aan de behandeling. Deze technieken passen naadloos bij de liefdevolle aandacht die je borsten verdienen.

  1. Manuele Lymfedrainage; In het zachte borstweefsel bevindt zich een zeer uitgebreid netwerk van fragiele lymfevaatjes en talrijke lymfeknopen. Bij stagnatie in dit reinigend en afvoerende systeem kunnen er allerlei klachten ontstaan. Zoals opgezette, pijnlijke of stugge borsten, cysten en verhardingen.
  2. Lymftaping; de welbekende gekleurde elastische tape wordt toegepast om vochtafvoer te stimuleren en bindweefselproblemen te verminderen, bij cystes en littekens.
  3. MSTR® Littekenbehandeling; Deze zachte pijnloze techniek wordt gebruikt om het littekenweefsel en verkleefd weefsel weer zacht en soepel te krijgen. Waardoor er weer meer ruimte ontstaat in het weefsel en er een betere doorbloeding kan plaatsvinden. Ik zet het in bij postoperatieve klachten.

Neem gerust contact met me op om de mogelijkheden te bespreken.

Pak de regie!

Wil jij op zondagochtend een e-mail waarin ik mijn visie op leefstijl, tips & tricks en aanbiedingen deel?

Wees gerust, je krijgt alleen relevante informatie.
Lees het privacybeleid.

Queen happy healthcare