Spring naar inhoud

Wetenschappelijk bewijs

omdenken kennis duur happy healthcare

Het is niet bewezen...

Tja, 'de keren dat ik dát hoor... 

Thermografie is blijkbaar zó bedreigend dat stapels en stapels aan wetenschappelijke studie en publicaties door artsen en specialisten hautain terzijde wordt geschoven.

En waarom? Omdat er geen wetenschappelijk bewijs bestaat dat thermografie hetzelfde kan als mammografie en echografie bijvoorbeeld.

En inderdaad, als dát je uitgangspunt voor een onderzoeksconclusie is, dán kun je lang zoeken. Iedereen die werkzaam is met (medische) thermografie kan je bij voorbaat zeggen; de enige uitkomst die je dan gaat krijgen is dat thermografie NIET hetzelfde kan als mammografie of echografie (of mri, of elk ander onderzoek naar anatomie, for that matter) kan.

Steeds weer, bij elke lezing die wij in het land geven krijgen wij die vraag. Zó vaak dat we onze lezingen vaak al beginnen met die 'olifant in de kamer'; THERMOGRAFIE IS GÉÉN VERVANGING VOOR MAMMOGRAFIE!

Dat is het nooit geweest en dat zal het ook niet worden.

Het is een héél ander soort onderzoek. Thermografie zoekt naar fysiologie, de bestaande onderzoeksmethodes naar anatomie.

Anatomie is (simpel gezegd) alles wat je kunt vastpakken, je huid, je botten, je bloedvaten, je aderen, je afwijkingen van het normale daarin.

Fysiologie is (nét zo simpel gezegd); hoe reageert je lichaam op impulsen en in hoeverre wijkt dat af van 'normaal'. 

Als de gegeven hoeveelheid informatie je niet overtuigt van de waarde van thermografie, kijk dan nog even bij de Veelgestelde vragen, ook hier staat nog een opsomming van studies en publicaties.

Omdat wij allemaal toegang hebben tot publicatiesites als pubmed bijvoorbeeld kunnen de 'hoge heren' niet meer bepalen wat waar is en wat niet. Wetenschappers en onderzoekers doen dat war ze goed in zijn; onderzoeken en publiceren en wij kunnen daar allemaal kennis van nemen. Áls we dat willen!! Bewustzijn is een keuze!

Op Pubmed kijk ik regelmatig en ook voor dit artikel toetste ik maar weer eens 'thermography in -om ruim 8.000 artikelen gepresenteerd te krijgen- of breast thermography wat me al -ruim 1200 artikelen- oplevert.

Do de math en gun jezelf de informatie. Maak een keuze voor jezelf! Niet voor de medicijnenstudenten...

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *