Spring naar inhoud

Wat helpt tegen tand- en kiespijn?

Tand- of kiespijn komt gelukkig niet vaak voor. Maar áls het voorkomt dan zit het voor je gevoel meteen overal! en wil je er het liefst zo snel mogelijk van af. Ook milde tand- of kiespijn bezorgt je lichaam veel meer stress dan je lief is. En aangezien stress de hoofdoorzaak van ontstekingen is, is het cirkeltje weer rond.

Wat is eigenlijk de oorzaak van tand- of kiespijn?

 • Gaatje (caviteit)
 • Tandbederf (cariës)
 • Ontstoken tandvlees
 • Gevoelige tanden
 • Tandabces
 • Verstandskies
 • Afgebroken tand
 • Pulpitis (ontsteking van de tandpulpa)
 • Lekkende vulling
 • Te strak zittende beugel
 • Afbraak van het tandglazuur
 • Herhalende bewegingen, zoals knarsentanden of kauwgum kauwen
 • Symptomen bij Tand- of Kiespijn
 • Het gebied rondom de tand of kies is gezwollen
 • Kloppende en scherpe pijn in tand of kies
 • Hoofdpijn of koorts
 • Pusachtige afscheiding uit de ontstoken tand of kies
 • Natuurlijke Huismiddeltjes tegen Tand- en Kiespijn

Als je merkt at je tand- of kiespijn hebt, kun je met thermografie zien op welke locatie je een probleem hebt. Je lichaam geeft dan, via je centrale zenuwstelsel, een temperatuurpatroon af aan je huid (op de anatomische locatie van het probleem). Vaak ben je dan al wel te laat voor een milde oplossing en rest rigoureus ingrijpen door de tandarts. Liefst een biologische tandarts, die helpt je ook na de technische behandeling; het wegnemen van de oorzaak van de ontsteking. Kun je daar niet onmiddellijk terecht, dan kun je een van onderstaande natuurlijke huismiddeltjes proberen om de pijn in ieder geval te verzachten.

rontgen tandheelkunde thermografie

"De oorzaak van tandpijn? Dat is natuurlijk een gaatje of iets dergelijks”, ik hoor het je denken. Maar dat hoeft beslist niet altijd waar te zijn. Wat je ervaart als tandpijn, kan ook ergens anders vandaan komen, of in ieder geval een andere oorzaak hebben. Ik zal de opties even voor je op een rijtje zetten:

Gevoelige tanden

Als je last hebt van een hele scherpe pijn als je iets eet of drinkt wat warm is, of juist heel erg koud is, dan kan dat door een gaatje komen. De kan is alleen groter dat je ‘gewoon’ last hebt van gevoelige tanden. Mogelijk door een dunner (of poreuzer) wordende glazuurlaag of  terugtrekkend tandvlees. Overleg met je tandarts hoe je dit het beste op kunt lossen. Gebruik in de periode voordat je er terecht kunt, een zachte tandenborstel om je tanden te poetsen en gebruik een tandpasta die speciaal gemaakt is voor gevoelige tanden. Of maak zelf een mengsel van bakingsoda, kokosolie en een drupje etherische tea-tree olie.  Dit kan de pijn enigszins verlichten, al zul je nog steeds moeten opletten wat je eet of drinkt.

Gaatje of een gebroken tand

Voel je een scherpe, stekende pijn tijdens het bijten en/of kauwen, dan heb je waarschijnlijk een gaatje of een gebroken tand. Je maakt natuurlijk snel een afspraak te maken met je tandarts. Tot die tijd kun je één of meerdere van onderstaande tips toepassen om de pijn draaglijker te maken.

Een abces of een infectie

Een constante, kloppende pijn duidt op een abces of een infectie. Omdat je daar veel pijn van zult hebben, maak je een spoedafspraak bij de tandarts.

Sinus Infectie

Ook een sinus-infectie kan voor tandpijn zorgen. Dan heb je vaak alleen pijn aan je boventanden, en dan ook nog eens aan beide zijden. Natuurlijk gaat dat samen met een verstopte neus en flinke verkoudheid. De tandarts kan je dan niet helpen; zoek een behandelaar die je kan helpen de reden van de infectie weg te nemen.

Verstandskiezen

Verstandskiezen zitten vaak in de weg en kunnen pijn veroorzaken aan de andere kiezen. Je tandarts kan ze zo nodig trekken. Tot die tijd, kun je één of meerdere van onderstaande tips toepassen om de pijn zo draaglijk mogelijk te houden.

Pijn in je kaken

Tandenknarsen, artritis, een beugel, een ontsteking of een tumor kan pijn in je kaken veroorzaken.

tmj happy healthcare

Tandpijn is niet altijd ernstig, en vaak ervaar je pijn als een ongemak waarvoor je de moeite niet neemt speciaal een afspraak met de tandarts te maken. Aan de andere kant kan de pijn waarschijnlijk erger worden. Wil jij dat afwachten? Soms is het niet duidelijk wat de oorsprong van de pijn is, en om zeker van je zaak te zijn kun je maar beter een afspraak maken om de tandarts de juiste diagnose te laten stellen, en daarna natuurlijk de behandeling. Hierdoor ben je zo snel mogelijk weer pijnvrij.

In de tussentijd kun je jezelf helpen met de volgende 'huismiddeltjes':

Warm zout water - Neem een kopje heet water, en los daar een paar eetlepels zout in op. Laat de oplossing afkoelen tot een acceptabele temperatuur zodat je je er niet aan brandt. Spoel je mond een paar minuten. Je zult merken dat het vrijwel direct de tandpijn oplost. Dit is de snelste remedie voor kiespijn die door een verstandskies of afgebroken tand wordt veroorzaakt. Herhaal deze behandeling op het moment dat de pijn weer terug komt.

Baksoda (Zuiveringszout) - Neem een kopje lauwwarm water met baksoda en meng dit. Zorg dat de baksoda volledig is opgelost en spoel hiermee uw mond. Je kunt ook een pasta maken van baksoda met een klein beetje water en breng dit op de pijnlijke tand of kies aan.  Meng voor tandpasta baking soda met een beetje kokosolie en een zuivere etherische olie (tea tree, oregano, kruidnagel of andere lekkere desinfecterende oliën)

Een halve ui - Pak een doodgewone ui, niet al te groot, en snij deze doormidden. Haal de droge velletjes er af, zodat je een halve, kale ui overhoudt. Plaats deze helft in je wang, aan de kant van de pijn. Laat de ui zo lang mogelijk zitten, totdat je de smaak niet meer kunt harden. Maar in ieder geval niet langer dan een kwartier. Bijt zo nu en dan even op de ui, om de sappen vrij te laten komen. Jazeker, het geeft een hele sterke en bittere smaak in je mond, maar het is een verlichting voor je tandpijn.

Kruidnagel - Deze remedie kun je op twee manieren toepassen: leg een kruidnagel tegen je pijnlijke tand. Niet kauwen of iets dergelijks; gewoon rustig laten zitten totdat de pijn weg is. Je kunt ook kruidnagelolie gebruiken. Wrijf de boosdoener en het omringende tandvlees in met een paar druppels kruidnagelolie. Denk erom dat je 100% natuurlijke -liefst biologische) olie kiest; je steekt het immers in je mond.

Tea Tree olie - Wrijf een paar druppels Tea Tree Olie direct op de pijnlijke tand en het omliggende gebied. Na een paar minuten is de pijn flink verminderd.

Cold pakking - Je gebruikt een diepvrieselement, een zak diepvrieserwten of een washandje gevuld met ijsblokjes. Rol het voor de zekerheid in een theedoek, zodat je je huid niet bevriest en hou het zo'n 15 minuten tegen je wang, aan de kant waar de tandpijn is. Na dit kwartier verwijder je het ice-pack gedurende een kwartier. Je herhaalt dit net zolang totdat de pijn verdwenen is. haal dit zo vaak als je wilt.

Pepermunt - Je kunt dit op verschillende manieren toepassen: Pak verse pepermuntblaadjes, rol ze als een balletje op en plaats het tegen de pijnlijke tand. Na ongeveer 20 minuten moet je al verlichting in de pijn voelen. Ook kun je pepermuntolie gebruiken. Laat een paar druppels vallen op een wattenstaafje, wrijf dit op en rond de pijnlijke tand. Laat het wattenstaafje voor een paar minuten op de pijnlijke tand liggen, waarna je vanzelf de pijn voelt verminderen.

Zuiveringszout - Meng een beetje zuiveringszout met je favoriete fluorvrije tandpasta en breng dit aan op de pijnlijke tand en op het tandvlees er omheen. Je kunt variëren met de hoeveelheid zuiveringszout om een sterkere of een zwakkere oplossing te maken.

Olijfolie - Als je achter in je mond pijn hebt, en dan met name in je kaak en niet direct aan de oppervlakte van een tand, dan kun je prima deze tip gebruiken. Verwarm een beetje zuivere (extra viergine) olijfolie, en laat dit weer afkoelen tot een behaaglijke temperatuur. Laat dit in je oor lopen, aan de kant van de pijn. Natuurlijk moet je even blijven zitten met een gekanteld hoofd, maar het is wel effectief!

Tarwegras - Neem het sap van tarwegras in je mond en hou het daar enkele minuten. Ook kun je het sap gebruiken als een mondspoeling, om alle toxines rondom je pijnlijke tand(en) te verwijderen waardoor de pijn lichter gaat worden. Maar niet alleen het sap is effectief: Je kunt ook de tarwegrasresten uit je juicer gebruiken! Plaats dit direct op de pijnlijke tand, en hou dit een kwartier lang in je mond. Beetje bij beetje zal de pijn afnemen.

Guave bladeren of spinaziebladeren - Neem een flinke handvol Guave Bladeren, en kook ze een paar minuten. Haal de bladeren uit het water en laat ze een klein beetje afkoelen. Stop dan de bladeren 30 seconden in je mond, terwijl je kauwt. Daarna spuug je de bladeren uit. Je kunt het water, waarin de bladeren gekookt zijn, ook gebruiken als een mondspoeling. Voeg dan wel een heel klein beetje zout toe voor een maximaal effect.

Vanille - Neem een wattenstaafje en drenk dit in vanille-extract. Plaats het wattenstaafje direct op de pijnlijke tand en laat dit gedurende een kwartier zitten. Eventueel langer mag ook. Als alles goed is, zal het zeker de pijn verlichten. En het smaakt ook nog eens lekker!

Appel Cider Azijn - Week een watje in de appel cider azijn en leg dit direct op de tand. Laat dit minimaal 10 minuten zitten. Het zal niet geweldig smaken, maar het is wel effectief! Doe dit niet te vaak, het zuur in de appel cider azijn kan het glazuur van je tanden en kiezen aantasten. Je wilt natuurlijk geen tandproblemen bij de tandpijn die je al hebt..

Cayennepeper - Neem een theelepeltje gewone cayennepeper in poedervorm. Meng dit met een paar druppels water totdat je een dikke pasta krijgt. Breng deze pasta aan op de pijnlijke plek aan en laat dit minimaal 3 minuten zitten. Het zal eerst even branden, maar daarna zal dit verdwijnen, samen met de pijn. Let er wel op dat je de pasta niet doorslikt of op je tong krijgt.

Zwarte Peper - Maak dezelfde pasta als bij de cayennepeper, maar dan nu met zwarte peper. Let er wel op dat de zwarte peper meer zal branden. Maar ondanks dat, probeer het in ieder geval een paar seconden in je mond te houden. Niet doorslikken en niet op je tong laten belanden!

Bevroren aardappelschijfjes - Gebruik een kleine aardappel en leg deze in de vriezer. Laat de aardappel bij voorkeur helemaal bevriezen, maar heel koud door 10 minuten in de vriezer kan ook werken. Snij de aardappel in dunne plakjes, en modelleer het een beetje zodat het op, naast of om je tand past. De kou zal de pijnlijke plek verdoven, en de stoffen die in de aardappel zit zal de pijn verzachten. Je kunt dit zo vaak herhalen als je zelf wilt, zonder enige bijwerkingen.

Tinctuur van Canadese Geelwortel / Goldenseal Tinctuur - Neem een paar druppels van het extract, en smeer dit rechtstreeks op de pijnlijke tand en het gebied er omheen. Ook het tandvlees lekker insmeren. Laat dit ruim 5 minuten haar werk doen, waarna je je mond eventueel kunt spoelen.

Gekoelde komkommer - Leg de komkommer gedurende 5 minuutjes in de vriezer, zodat deze flink koud is. Laat hem niet bevriezen! Snij de komkommer in plakjes, en modelleer deze dusdanig dat een plakje, of twee plakjes, naast of op de pijnlijke plek past. Plaats de komkommerstukjes in je mond, en wacht rustig af. De kou zal het pijnlijke gebied enigszins verdoven, terwijl de sappen uit de komkommer de pijn verlichten. Het sap uit de komkommer kun je ook gebruiken als een mondspoeling. Als het sap lekker koud is, zal dit hetzelfde effect hebben als met de eerder beschreven schijfjes. Je kunt het ook pureren en met zout vermengen voor je het aanbrengt rond de tand/kies.

Zwarte Thee - Zet een kopje zwarte thee, zoals je altijd doet. Door de thee te drinken zal de warmte eventuele zwellingen in de mond zoveel mogelijk beperken. Daarna pak je het theezakje, rol je dit wat  op en stopt het in je mond, precies over de pijnlijke tand heen. De combinatie van de warme thee en de helende stoffen in het theezakje zal de pijn snel doen verdwijnen. Dit kun je herhalen zo vaak je wilt zonder enige bijwerkingen.

Knoflook - Pers een teentje knoflook en voegt hier een klein beetje zeezout aan toe. Smeer dit op de pijnlijke tand en op het omringende tandvlees. Je kunt ook gewoon een teentje knoflook in je mond doen, en kapot bijten. De werking is identiek. Of maak een pasta van knoflookpoeder met een paar druppels water. Meng dit tot een zalf en smeer dit op het pijnlijke gebied. Dit zal je immuunsysteem boosten.

Whisky - Neem een stevige slok whisky, en laat dit gedurende minimaal één minuut in je mond rondwalsen. Als je klaar bent kun je de whisky gewoon weer uitspugen.

Oil pulling - Neem een eetlepel <href="https://www.optimalegezondheid.com/kokosolie-is-gezond/">kokosolie, zonnebloemolie of sesamolie. Stop dit in je mond en laat het voorzichtig rondwalsen gedurende 15 minuten. Slik het in geen geval door, maar spuug het daarna weer uit. Daarna spoel je je mond met warm water waar wat zout aan toegevoegd is. Doe dit 3-4 keer per dag, en je zult de gezondheid van je mond en je gebit met sprongen vooruit zien gaan. Pas dit ook toe als regulier onderhoud van je mond en je gebit.

Salie, zout en alcohol - Neem 2 eetlepels gedroogde salie., plet dit of snijd het in kleine stukjes. Doe dit in een glas, en voeg daar een theelepel zout aan toe. Als laatste voeg je ongeveer 35 milliliter alcohol aan toe. Dit moet een sterke drank van 40% of meer zijn. Denk bijvoorbeeld eens aan rum of whisky. Meng dit goed en laat het gedurende 5 minuten trekken totdat het een groen-bruinige kleur krijgt. Neem een klein slokje van dit mengsel, en laat het gedurende een paar minuten rondwalsen in je mond. Spuug het daarna weer uit. Herhaal dit proces totdat alles gebruikt is.

Gember - Snijd een dun plakje gember af, verwijder de schil en plaats het plakje in je mond op de pijnlijke tand of in het pijnlijke gebied. Begin voorzichtig te kauwen, maar zorg er voor dat de gember ongeveer op dezelfde plek blijft. Door het bijten komen de sappen vrij die hun genezende werk kunnen doen.

Echinacea - Pak een verse Echinaceawortel en steek die in je mond, direct op het pijnlijke gebied. Bijt hier heel voorzichtig op, zodat de sappen uit de wortel vrijkomen. Dit zal de pijn wegnemen en eventueel bloedingen aan de randen van het tandvlees doen stoppen. Ook Echinaceathee is een optie; zet een kopje thee en drink dit op. Leg daarna het theezakje op de pijnlijke tand, en hou deze op zijn plaats gedurende 15 minuten. De sappen uit het theezakje zullen er voor zorgen dat je snel verlichting voelt, en zullen eventueel bloedend tandvlees laten stoppen.

Waterstofperoxide - Gebruik een lichte concentratie waterstofperoxide als mondwater. Mocht het erg bitter smaken, verdun het dan met water.

Oregano Olie - Meng oregano olie met warm water of olijfolie. Doop een wattenbolletje in het mengsel en plaats het vervolgens op de pijnlijke tand of kies.

Limoen - Leg een partje limoen tegen het pijnlijke gedeelte. Of bijt in een schijfje citroen zorgt voor een snelle pijnverlichting. Doe dit niet te vaak, het zuur uit de sap zal je tandglazuur aantasten.

Duivelsdrek - Verwarm een snufje duivelsdrek opgelost in citroensap, gebruik vervolgens een wattenstaafje om het probleemgebied met de oplossing aan te stippen. Dit natuurlijke huismiddel helpt niet alleen zeer goed bij ernstige tand- of kiespijn, maar is ook een remedie tegen bloedend tandvlees. Niet te vaak, vanwege het citroenzuur.

Homeopathische Middelen bij Tand- of Kiespijn

In aanvulling op het gebruik van natuurlijke huismiddeltjes tegen tand- of kiespijn, bestaan er ook homeopathische die voor een snelle pijnverlichting zorgen.

Arnica: kan voor of na een tandheelkundige behandeling of na het trekken van een tand of kies gebruikt worden.
Belladonna: is een waardevol geneesmiddel dat gebruikt kan worden aan het begin van zware kies- of tandpijn en bij zwelling van pijnlijk tandvlees.
Koffieplant: is een handig hulpmiddel om bij kinderen de nare tand- en kiespijn te verzachten. Bovendien helpt dit geneesmiddel ook tegen rusteloosheid en slapeloosheid die door de pijn wordt veroorzaakt.
Hepar Sulphur: is zeer effectief bij ernstige pijn veroorzaakt door slechts een lichte aanraking of bij het in contact komen met koude dranken, etenswaren en lucht.
Sint Janskruid: is een probaat middel bij verwondingen aan de voortanden en het helpt bij kinderen de scherpe pijn te verzachten die door een infectie of een blessure wordt veroorzaakt.
Wijnruit: is praktisch geneesmiddel om voor of na een tand- of kiesextractie te gebruiken.
Opmerking: Het is raadzaam om voor het innemen van enig geneesmiddel eerst uw tandarts te raadplegen voor het gebruik en de juiste dosering ervan.

Kan Tand- of Kiespijn worden voorkomen?

Zoals het gezegde luidt “voorkomen is beter dan genezen”, betekent dit in de praktijk dat jong en oud een nauwgezette routine voor mondhygiëne moet toepassen om eventuele ernstige tandproblemen in de toekomst te voorkomen.

Er zijn bepaalde maatregelen die genomen kunnen worden om tandproblemen te voorkomen, zoals:

 • Kauw niet onnodig op snoepjes of harde etenswaren
 • Zorg ervoor dat ijs niet direct in contact komt met uw tanden, omdat het een barst of een breuk in de tand kan veroorzaken.
 • Je hoeft niet eens dagelijks te poetsen, maar diverse keren per dag flossen een minimale vereiste
 • Blijf ver weg van fluorhoudende tandpasta en gooi de voorraad die je thuis nog hebt weg
 • Vermijd het eten van te veel snoep of etenswaren die te veel suiker bevatten.
 • Ga naar de tandarts bij tekenen van tandpijn
 • Vermijd etenswaren met een hoog zuurgehalte en drink ‘zure’ dranken met een rietje
 • Gebruik tijdelijk vullingsmateriaal, dat vrij verkrijgbaar is om het gaatje of de barst te vullen of te sealen, gemalen eischaal bijvoorbeeld
 • De pijn bij een ontstoken zenuw van afgebroken of gebarsten tand of kies kan heftig zijn. Om de druk in het probleemgebied te verminderen, leg bij het slapen een extra kussen onder je hoofd, zodat het hoger komt te liggen.
 • Flos tussen de afgebroken en gebarsten tanden of kiezen om tandplak en etensresten te verwijderen.
flossen happy healthcare

2 gedachten over “Wat helpt tegen tand- en kiespijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *