Spring naar inhoud

Wat doet de pil voor je?

Ik ben een kind uit de zestiger jaren. Toen ik op de leeftijd kwam dat anticonceptie aan de orde was, dacht niemand meer na over een alternatief voor 'de pil'. De dokter niet, mijn ouders niet, en ik ook niet. Het was in die tijd een 'veilig anticonceptiemiddel' dat ervoor zou zorgen dat ik niet onverwacht mijn toekomstplannen bij hoefde te stellen. Pas toen HIV een issue werd, kwamen de condooms weer prominent in beeld en fertility trackers als Daysy maken het temperatuur meten modern en minstens zo betrouwbaar als de pil.

De anticonceptiepil heeft heus veel vrouwenlevens radicaal veranderd. Ten goede en ten kwade. Al hoor je nog steeds niet veel van die laatste. De pil is een zeer betrouwbaar anticonceptiemiddel. Maar dat wil niet zeggen dat we ons kunnen veroorloven kritiekloos te zijn. Hill zegt: ‘Mensen zijn erg beschermend ten opzichte van de pil omdat we er als vrouwen zo veel aan te danken hebben. We kunnen onze levens plannen, onderwijs volgen en carrière maken. Het is bijna taboe om kritisch te zijn over de pil. Maar dat is hard nodig. Het is een big deal om iemands hormonen te veranderen.’

Geslachtshormonen in de pil beïnvloeden onder meer je eetpatroon, stressniveau, emoties, seksuele voorkeuren, humeur en zelfs je partnerkeuze. Vrouwen die de pil gebruiken zijn een andere versie van zichzelf dan wanneer ze niet aan de pil zouden zitten. En dat kan voor bijzondere sociale problemen zorgen. Vrouwen kiezen hun partner immers niet meer op biologische of sociale gronden, maar op grond van wat de hormonen hen vertellen. En dat gedrag, wat zich al tientallen jaren manifesteert omdat vrouwen massaal aan de pil zijn, heeft intussen ook zijn weerslag op het leven van mannen -in het algemeen-.

Wat mij, inmiddels voedings- en hormoonexpert, verbaast is dat er in al die jaren nog erg weinig bekend over de reikwijdte van de effecten van dit hormonale geneesmiddel.

Ik las dit boek al eens in het Engels, maar sinds er een Nederlandse versie van op de markt is, maak ik er met plezier reclame voor. Laat Sarah Hill je uitleggen hoe ingrijpend de bijwerkingen van de pil kan zijn. En voor je bedenkt: "Ik mag nu zeker de pil niet meer slikken", doe jezelf een plezier. Dit boek legt je uit hoe geslachtshormonen werken, hoe die de hersenen beïnvloeden en hoe de pil dat verandert. Mrs Hill geeft vrouwen en meisjes informatie waarmee ze een afgewogen keuze kunnen maken.

Je brein aan de pil zal wél je kijk op hormonen veranderen en je helpen een beter geïnformeerde keuze over je gezondheid te maken – of je de pil slikt of niet. Voor veel vrouwen kan de pil namelijk nog steeds de beste keus zijn.

Dank voor je aandacht, and remember...

Happy Self Care = Happy Healthcare

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *