Spring naar inhoud

Waarom is goede voorbereiding op thermografisch onderzoek belangrijk?

Het komt weleens voor dat ik een cliënt in de praktijk krijg en die ik moet vragen een nieuwe afspraak te maken voor een thermografisch onderzoek, omdat aan belangrijke voorbereidende zaken onvoldoende aandacht is gegeven. Dat is jammer, voor de cliënt -die voor niets is gekomen- en voor mij -die tijd heeft gereserveerd waarop een ander niet kon komen-. Voor de cliënt is dat nooit een probleem, ik leg namelijk gewoon uit waarom en er is niemand die aandringt op een onderzoek waarop belangrijke lichaamsdelen onvoldoende in beeld kunnen worden gebracht.

Zodra iemand een afspraak voor thermografie bij mij heeft ingepland, wordt deze per e-mail bevestigd en verwijs ik heel specifiek naar een document waarin in in detail in ga op de do's en dont's vóór een thermografisch onderzoek en dat het belangrijk is dat je je hiervan op de hoogte stelt. In dit blog ga ik in op een paar (veelgemaakte) vergissingen.

Klinische (medische) thermografie maakt gebruik van een infraroodcamera die de temperatuur meet aan de oppervlakte van de huid. Samen met de software maakt de camera patronen zichtbaar die gewoon zijn én patronen die ongewoon zijn. Asymmetrie in temperatuur geeft -in gradaties- een niveau van zorg aan. Patronen en asymmetrie sámen kunnen aanleiding zijn voor vervolgonderzoek. In dat geval verwijs ik je door naar je huisarts. Er zijn ook externe (buiten je lichaam) factoren die invloed kunnen hebben op deze patronen en temperaturen. Om een nauwkeurig thermogram te maken is het belangrijk hier rekening mee te houden.

4 dagen voor het onderzoek niet scheren

Één van de eerste richtlijnen is om 4 dagen voor het onderzoek het deel wat je wilt laten onderzoeken niet meer te scheren. Dat geldt voor alle regio's die je onderzocht wilt hebben. En toch voor voor een borstonderzoek is het héél belangrijk dat je je oksels die paar dagen voor het onderzoek, met rust laat.

Waarom?

Thermografie is een uiterst secuur lichaamsonderzoek dat de temperatuurpatronen aan de oppervlakte van de huid zichtbaar kan maken. Je huid fungeert als een projectiescherm; wat zich in je lichaam afspeelt, laat zich aan de oppervlakte van je lichaam zien. In temperatuurpatronen. Zodra je alleen al aait over je huid, en helemaal als je een lichaamsdeel vasthoudt, dan verandert dat belangrijke temperatuurpatroon. Kun je nagaan wat scheren met de huid doet. Je snijdt niet alleen de haartjes door, maar je schraapt ook een deel van de opperhuid af. Vaak merk je dat je huid wat roodachtig wordt na het scheren. Dit komt de betrouwbaarheid van een secuur thermografisch onderzoek niet ten goede.

Geschoren oksels, bij een borstonderzoek, zijn een absolute no-no. In het gebied van -en rondom- de oksels ligt de grootste concentratie lymfeknopen van je hele lichaam. Van halverwege de binnenzijde van je bovenarm tot halverwege je borstkas. Dat is niet voor niets. Het natuurlijke afweersysteem van je lichaam heeft de neiging afvalstoffen die niet meteen in de lymfeknopen afgebroken en verwerkt kunnen worden, op te slaan in onschadelijk vetweefsel. Problemen met de lymfe-afvoer en met name 'overactieve' lymfeknopen, geeft een herkenbaar patroon op een thermogram. Scheer je nou juist in dit gebied je okselharen -en in het geval van mannen- je borstharen- dan ontneem je een thermografisch team de kans, dat gebied van je lichaam goed in beeld te brengen.

Het is daarom van groot belang dat juist dit gebied zonder oppervlaktevervuiling in beeld kan worden gebracht. Om diezelfde reden is ook deodorant voor het onderzoek uit den boze. Net als het dragen van een beha. Er gelden nog wel een paar richtlijnen voor 'het beste thermogram', daar wijd ik in een later blog graag verder over uit.

Wil je meteen een afspraak boeken? Klik dan door naar happyhealthcare.nl/boek-zelf-je-afspraak.

Heb je vragen over je (borst)gezondheid? Ook dan kun je bij Happy Healthcare terecht en krijg je tips over wat je zelf kunt doen om de conditie van je borsten te verbeteren.

Marielle van Tienen
Manueel Lymfedrainagetherapeut, (Klinisch) Lichaamsthermograaf, Orthomoleculair Voedingscoach en Specialist Borstgezondheid

Voert lichaams- en borstonderzoek met thermografie uit, verzorgt manuele lymfedrainage van -óók- het borstgebied en helpt bij leefstijlverandering om (borst)gezondheid te vergroten. Je kunt bij mij terecht voor niet oncologische (borst)gezondheidsklachten.

www.happyhealthcare.nl

Ik ben paramedisch HBO geschoold en ik heb jarenlange ervaring in de begeleiding van cliënten. Ik kijk holistisch en ik verdiep me doorlopend verder op het gebied van voeding, leefstijl, coaching, hormonen en de andere belangrijke gebieden die zorgen voor onze mentale, emotionele en fysieke gezondheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Start chat
1
Waar kan ik je bij helpen?