Spring naar inhoud

Vegetarisch en eiwitten

Vegetarisch en eiwitten. Dat is wel een dingetje

Want in dierlijke producten zit nou eenmaal lekker veel eiwit. Ook eiwitpreparaten bestaan vaak uit dierlijke producten (botten, graten, vlees, wei, melk). Eiwit houdt ins energieniveau op peil, also pkikker na het sporten en helpt bij spierherstel. Daarmee is het een 'must' voor ons dagelijkse menu. 

Maar we hebben geluk! We kunnen ons scheel eten aan groenten! En wat is een vegetariër zonder groenten? Dól ben ik op groenten; koud, warm, als snack of als maaltijd. Helemaal omdat ik geen graanproducten eet, is het voor mij een welkome substituut. Enneh... ook groentes zitten ram- en ramvol eiwitten. Inspiratie te over! Dit is de top 20 eiwitrijke vegetarische groenten.

grammen eiwitten per 100 gram product

Gedroogde sojabonen / edamame (37 gram)
Als snack te eten. Tip: meng met wat hüttenkäse voor extra smaak én eiwitten.

Pompoenpitten (24,5 gram)
Strooi ze als topping over je salade, door je groenTesmoothie of bak mee met je bananenbrood. Makkelijk extra eiwitten. En dan hebben we het nog niet eens over de andere gezonde micronutriënten van pompoenpitten… (Magnesium, Zink, Omega 3… )

Ongezouten pinda’s (26 gram)
Handig om mee te nemen, superlekker én voedzaam.

Limabonen (21,5 gram)
Limabonen worden steeds populairder, dus dikke kans dat je je salade er weleens mee pimpt. Gaat er geen belletje rinkelen? Leer deze bonen dan snel (opnieuw) kennen.

Amandelen (19,5 gram)
Samen met eiwitten, leveren amandelen een flinke berg magnesium en calcium.

Kikkererwten (gedroogd) (18 gram)
Als je kikkererwten bereidt blijft er een luttele 7,5 gram eiwitten over die nog steeds ruim volstaat. Dus: ga lekker los op de hummus. Daarnaast bevat het na bereiding 5,4 g vezels.

Chiazaad (17 gram)
Een fijne topping met, naast eiwitten, ook andere fijne voedingsstoffen zoals bijvoorbeeld kalium.

Havergrutten of gesneden havermout (13,1 gram)
Vezels, een lage glycemische index én eiwitten. Niet mijn voorkeur maar veel mensen zijn er dol op.

Linzen (10 gram)
Laag in calorieën, veel vezels en eiwitten. Niet zo gek dat wij dol zijn op linzen!

Zwarte bonen (bereid) (9 gram)<br />Zwarte bonen zitten vol met eiwitten en het vezelgehalte is 8,5 gram.

Spruitjes (3,8 gram)
Spruitjes; bommetjes vol goede voedingsstoffen, zoals Vitamine C en Kalium en schep je met 100 g spruitjes ook nog eens 4 g vezels naar binnen.

Tofu (12 gram)
De klassieke vegetarische vleesvervanger bevat véél eiwitten.

Tempeh (12 gram)
Tempeh wordt gemaakt door het fermenteren van gekookte sojabonen, waarna het in cakevorm wordt gegoten en gesneden kan worden. Daarna bak je het net als tofu. Het bevat ook nog 4 g vezels.

Cashewnoten (8,5 gram)
100 gram levert veel calorieën, maar dit nootje bevat wel een boel magnesium, vitamine K en ook behoorlijk wat eiwitten. Kies in voor de ongezouten variant.

Gekookte maiskolf (3,4 gram)
Soms wordt deze heerlijke zoete product onderschat in voedingswaarde. Zonde! Je kunt mais in veel gerechten verwerkten en kunt er een behoorlijk dosis eiwitten mee binnenkrijgen.

Broccoli (3,2 gram)
Broccoli is niet alleen een fantastische bron van vezels, het is ook een goede, groene bron van eiwitten.

Bruine, gekookte rijst (3,2 gram)
Bruine rijst - ook wel bekend als zilvervliesrijst - is een eiwitrijke graan die je lekker lang een verzadigd gevoel geeft, strak staat van de magnesium en ook nog genoeg vezels bevat om lekker naar het toilet te kunnen gaan. 

Avocado (2,6 gram)
Romig, smaakvol en vullend. En je kunt er zóveel kanten mee op! Van chocolademousse tot vervanger van boter tot taart.

Verse spinazie (2,5 gram)
3 gram klinkt misschien als niet zoveel, maar voor een groene bladgroente is dat toch aardig wat. Gebruik spinazie niet alleen in een salade maar kook het ook eens.

Gekookte aardappel (2 gram)
Zelfs een gewone aardappel bevat toch een dosis eiwitten. Daarnaast zitten ze vol met het gezonde stofje kalium.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *