Veelgestelde vragen

Hier vind je antwoorden op de meest gestelde vragen over medische thermografie.
Staat het antwoord op jouw vraag hier niet tussen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Waar vind ik online meer informatie?

Op American Academy of Thermology vind je veel informatie over thermografie.

Marielle van Tienen is oprichter van Happy Healthcare. In 1997 startte ze haar 5 jarige HBO-opleiding aan de HVNA. Zieke cliënten behandelen was niet haar ikigai, die vond ze in het mensen behoeden voor ziekte. Na een lange zakelijke carrière besloot ze haar kennis en kunde uit te breiden met orthomoleculaire voedingskunde en zette zij zich in voor preventieve gezondheidszorg. Hiermee combineert ze voedingscoaching en bewegingscoaching met medische thermografie om haar cliënten te stimuleren en motiveren. Thermografie is een belangrijke onderzoeksmethode geworden in haar praktijk. Hoewel zij vaak op haar 'vaste locaties' in Nijmegen en Zaltbommel te vinden is, is zij regelmatig een "reizend circus" -zoals ze het zelf gekscherend noemt- en verplaatst ze haar apparatuur naar andere behandelcentra of naar bedrijven die hun medewerkers een preventief inzicht in hun gezondheid gunnen. De vraag naar Medische thermografie is zo groot geworden, dat in Nederland en Vlaanderen -ten tijde van dit schrijven- 22 IAMT Certified Clinical Thermographers actief zijn. Zij zijn aangesloten bij de International Association of Medica Thermographers (IAMT), een wereldwijde beroepsorganisatie die medisch thermografen (technicians) en thermologen (physicians) up-to-date houdt over de geldende richtlijnen en die mogelijkheden biedt tot professionele intervisie.

Happy Healthcare wil jou helpen je leven en gezondheid in eigen handen te nemen. In heldere en haalbare stappen brengen we werkbare én merkbare wijzigingen aan in je levensstijl en bepaal je zelf wat je WILT doen omdat je beperkte energie of je andere lichamelijke problemen je niet meer tegenhouden! Hoe? Heel eenvoudig; door bewust te zijn, kun een leven lang gezond leven.

Dit geldt voor je algehele gezondheid en ook voor je borstgezondheid. Op dit moment krijgt één op de zeven vrouwen in Nederland ooit de diagnose borstkanker. Een schrikbarend hoog aantal. En dat zijn láng niet alleen vrouwen tussen 50 en 75 jaar. Wat mij het meest raakt, is dat zoveel vrouwen niet eens wéten hoe borstklachten kunnen ontstaan, én wat ze zelf kunnen doen om dit te voorkómen. Hoe kunnen ze dan hun dochters goed helpen? Marielle verdiepte ze zich in het fenomeen borstgezondheid en toen bleek dat er ook ándere mogelijkheden zijn voor tijdige opsporing van borstaandoeningen dan alleen de pijnlijke en soms risicovolle mammografie, die vrouwen pas vanaf hun 50e verjaardag aangeboden krijgen. Zij besloot vrouwen goede voorlichting te gaan geven over borstgezondheid, én om preventieve borstgezondheidsonderzoeken uit te voeren met behulp van thermografie. 

Naast de borstonderzoeken biedt Happy Healthcare ook uitgebreidere lichaamsonderzoeken aan, aan vrouwen en mannen. 

ONZE UITGANGSPUNTEN:

 • 90% van de borstaandoeningen komt door leefstijl;
  met de juiste informatie kun je gezonde keuzes maken;
  je kunt een ontspannen leven leiden en zonder angst naar je borsten kijken.

Bezoek een van onze lezingen voor:

 • antwoord op de vragen die bijna niemand spontaan over borsten stelt;
  tips voor preventie en zelfonderzoek;
  informatie over risicofactoren;
  een kritische kijk op de bestaande onderzoeksmethoden;
  alles over borstonderzoeken met thermografie.

In het afgelopen decennium, en met name in de afgelopen vijf jaar, stijgt het aantal locaties waar (borst)thermografie aangeboden worden als alternatief of aanvulling van de conventionele onderzoeksmethodes. Hoewel deze toename bijdraagt aan de publiciteit van thermografie en de voordelen ervan voor de algemene bevolking, lopen gecertificeerde thermografen tegen problemen aan bij de implementatie van de methoden en protocollen van niet-gecertificeerde klinieken. Ook de marketing is niet altijd even zuiver. Zorg ervoor dat je zaken doet bij IAMT of AAT gecertificeerde instituten en thermografen.

Let op: dit antwoord heeft hierna alleen betrekking op thermografie van de borst. Andere delen van het lichaam, zoals nek en rug, zijn eenvoudiger te diagnosticeren en daarom zijn de eisen niet zo streng. Thermografie kan patronen detecteren van de organen zoals longen, nieren, baarmoeder en baarmoederhals. om dit goed te volgen is een uitgebreide interpretatie nodig samen met andere medische beeldvorming zoals echografie.

Laten we beginnen met het onderzoeken van de huidige standaarden en protocollen zoals echografie, MRI, mammografie, enz. Als een patiënt door zijn huisarts wordt doorverwezen naar een van deze onderzoekstechnieken, dan start de patiënt met een afspraak in een lokaal ziekenhuis, een mamapoli of een  'borstkankerziekenhuis'. Met de patiënt worden de specifieke onderzoeksprotocollen doorgesproken en worden foto's genomen door een medewerker die een specifieke licentie heeft in dat onderzoeksprotocol en -apparatuur. De afbeeldingen worden voor interpretatie gestuurd naar radioloog (medische arts) die een rapport genereert met scorestandaarden en medische taal. Aan het einde van het proces is de patiënt ervan overtuigd dat de uitgevoerde onderzoek gebaseerd is op vastgestelde normen en protocollen en dat elk van de betrokken personen de opleiding, praktische training en professionele licenties heeft gehaald zoals vereist door de betreffende medische raad.

Een gecertificeerd medisch thermograaf moet de standaarden en protocollen volgen die door de gevestigde besturen zijn uiteengezet. Deze standaarden en protocollen zijn het resultaat van jarenlang thermografisch onderzoek en worden wereldwijd identiek gebruikt om alle gegevens over de werkzaamheid van de (borst)thermografie te verzamelen.

De criteria voor certificering zijn gebaseerd op 3 factoren: lidmaatschap van de gerenommeerd instituut, apparatuur en training. De eerste, en misschien wel het belangrijkste, vereist lidmaatschap van een van beide (of beide) van de twee erkende thermografische instituten in de Verenigde Staten. Dit zijn de International Association of Medical Themographers (iAMT) of de American Academy of Thermology (AAT). Deze instituten zijn gebaseerd op het promoten van medische thermografie door middel van wetenschap en zijn onafhankelijk van commercieel belang.

Zoals geldt voor vrijwel alle andere onderzoekstechnieken, begint de kwaliteit van het (borst)thermografieproces met de kwaliteit van de apparatuur. De kwaliteit van de voor dit doel gebruikte infraroodcamera's is gebaseerd op twee factoren: resolutie en gevoeligheid. Het is wenselijk een ​​zo hoog mogelijke resolutie en gevoeligheid te hebben. De minimale vereiste voor gecertificeerde thermografie moet een resolutie zijn van 480 optische lijnen en een gevoeligheid van 0,05 graden Celcius per niveau. Camera's met specificaties die lager zijn dan deze cijfers kunnen worden gebruikt voor het weergeven van andere delen van het lichaam, maar zijn niet geschikt om de minuscule temperatuurvariaties bij te houden die nodig zijn voor borstthermografie.

Thermografen- en beoordelaarscertificering zijn cruciaal voor gecertificeerde (borst)thermografie. Thermografen (technicians) en beoordelaars (physician/interpreters) moeten worden opgeleid en gecertificeerd door een van de twee (of beide) onafhankelijke instituten (IAMT & AAT). Zij gebruiken het levenslange werk van William Hobbins, die meer dan 100.000 vrouwen heeft afgebeeld in de studie "Massale borstkanker screening met thermografie" van 1971-1975 om de juiste protocollen en standaarden te bepalen die worden gebruikt voor gecertificeerde (borst)thermografie. Beoordelaars (physicians/thermologen) die zijn opgeleid volgens het model van Dr. Hobbins maken gebruik van een standaard scoresysteem en houden rekening met factoren zoals familiegeschiedenis en hormoongebruik. Bovendien omvat de interpretatie de analyse van zowel grayscale- als kleurenafbeeldingen met de nadruk op grayscale en de reverse grayscale, omdat deze de vasculaire patronen gedetailleerd aantonen.

Om het vaststellen en bevorderen van de klinische waarde van (borst)thermografie te stimuleren is acceptatie door verwijzende artsen belangrijk. Die acceptatie hangt af van de naleving -door elke medische thermograaf- van de  universele standaarden en richtlijnen voor patiëntvoorbereiding, beeldvergaring en -beoordeling én het samenstellen van rapporten. Wordt de huidige waarde van (borst)thermografie door het huidige medische systeem omarmd, dan moet iedereen die (borst)thermografie aanbiedt, getraind en gecertificeerd worden door onafhankelijke instituten die vrij zijn van commerciële belangen en onethische financiële voordelen.

(Borst)thermografie kan op minutieus niveau de verschillen in infrarode warmteafgifte waarnemen. De fysiologie van normaal (borst)weefsel en goedaardige (borst)aandoeningen (zoals fibrocystische borsten, cysten, infecties en goedaardige tumoren) is bekend en afwijkingen daarop worden gesignaleerd. Deze aanvullende procedure wordt uitgevoerd met een hoge mate van gevoeligheid en nauwkeurigheid, en biedt een niet-invasieve meting van de fysiologie van borstweefsel.

Happy Healthcare gebruikt een zeer gevoelige infraroodcamera met hoge resolutie om de allerkleinste verschillen in infrarode warmteafgifte te onderscheiden en te meten. De huid kun je zien als een "projectiescherm" van wat er zich in je lijf afspeelt. Het lichaam detecteert een probleem en geeft een signaal af aan het centrale zenuwstelsel. Dat zenuwstelsel signaleert de haarvaten in de huid om zich te openen of te sluiten waardoor zich -op de anatomische locatie van de verstoring- een heel minutieus thermisch patroon aftekent in de huid. Hoe ernstiger de verstoring; hoe intenser het patroon. En dát is wat een hoge resolutie infrarood camera zichtbaar kan maken. Een gespecialiseerd physician beoordeelt deze patronen en verwerkt die gegevens in een rapport.

(Borst)thermogrammen laten zeer specifieke thermische patronen zien in elke cliënt; man, vrouw en kind. Die patronen laten een unieke "thermische handtekening" die jaar na jaar constant blijft, tenzij er een verandering ontstaat in een onderliggende conditie. Zo is het in de loop van de tijd mogelijk onderscheid te maken tussen verschillende aandoeningen. Omdat de technologie en de onderzoeksprotocollen in staat zijn onregelmatigheden tijdig en accuraat te detecteren, is het belangrijk al vroeg een baseline te hebben. Om deze reden adviseren wij vrouwen al op 25-jarige leeftijd een (borst)thermogram te ondergaan en krijgen ze van ons advies over passende borstverzorging.

In tegenstelling tot andere onderzoekstechnieken, geeft (borst)thermografie geen straling af, zijn er geen injecties of pijnstilling nodig, is het volledig contactloos en pijnvrij.

First things first; (borst)thermografie is een ander soort onderzoek dan mammografie en daarmee absoluut géén vervanging. Het is wél een accurate en veilige (borst)onderzoeksmethode voor mannen en vrouwen in de leeftijdscategorie van 23-100+ jaar. Dit is uitermate belangrijk voor jongere vrouwen met een verhoogd risico omdat borstkanker in deze leeftijdsgroep bijzonder agressief is. Hier zet ik de verschillen op een rij, zodat je een goede keuze kunt maken. Het verschil tussen thermografie en mammografie laat zich het beste als volgt omschrijven; elke ziekte maakt in principe zes fases door (dit is ooit beschreven door dr. Reckeweg). Fase 1 is heel onschuldig, een kuchje bijvoorbeeld en meestal gaat dit vanzelf wel weer over. Fase 6 betekent onomkeerbaar de dood. Daartussenin is het belangrijk alert te zijn. Als ons lichaam niet zelf in staat is de aandoening in fase 1 te verwerken en we de toenemende signalen van ons lichaam vanaf fase 2 negeren (we halen bijvoorbeeld een paracetamol, ibuprofen, aspirine of een soortgelijke ontstekingsremmer van de drogist of de supermarkt), dan kunnen ook andere systemen van ons lichaam bij de oorspronkelijk onschuldige aandoening betrokken raken. Mammografie kijkt mee in fase 4, er wordt gezocht naar een tumor of knobbel. Alleen dan IS er dus al een anatomische verandering aanwezig! Deze verandering is ooit ontstaan en heeft zich vastgezet in de voorgaande fases (en dat is vaak een proces van jaren). Met andere woorden: mammografie kijkt mee in de anatomie (‘in het vlees’). Thermografie kijkt al mee in fase 2, op het niveau van fysiologie. Wij kijken naar veranderende lichamelijke processen. In deze fase zien we processen die abnormaal verlopen en die eventueel het risico in zich dragen op ‘ontsporingen’ in de anatomie. Onze artsen kunnen van deze afwijkingen zeggen of deze een laag, gemiddeld of hoog niveau van zorg hebben. Thermografie en mammografie zijn allebei géén kankeronderzoeken. Als er verdachte plekjes gezien worden (mammografie) of een hoog niveau van zorg (thermografie) word je via je huisarts doorverwezen voor verder onderzoek; vaak os dat echografie. Pas als door punctie of biopsie afgenomen weefsel wordt onderzocht, is met zekerheid te zeggen of het om kankercellen gaat. Je snapt inmiddels dat je er dan met thermografie vaak (veel) eerder bij bent! Thermografie is pijnloos en er komt geen straling aan te pas. Mammografie kan pijnlijk zijn vanwege de druk op de borsten; bovendien wordt hierbij röntgenstraling gebruikt. Thermografie is preventief, mammografie niet. Er kan (vaak) bij elk niveau van thermografische zorg nog niet-invasieve en niet-giftige (zelf)behandeling gestart worden om de borsten weer gezond te krijgen. Bij mammografie wordt gezocht naar een knobbel of tumor. Als die gevonden wordt, dan is hij er dus al en kan alleen de dokter er nog iets aan doen. En dat -an sich- is al niet preventief. Vaak is dan vrij drastisch ingrijpen noodzakelijk (biopsie of punctie en aanvullend weefselonderzoek en als dan kanker wordt geconstateerd; vaak operatie, chemo en/of bestralingen). Thermografie is geschikt voor alle vrouwen met volwassen borsten. Als zich eerder geen klachten voordoen, bevelen wij aan met thermografie te beginnen vanaf 30 jaar. Wachten op de oproep van het RIVM voor een mammografie (die elke Nederlandse vrouw krijgt bij 50 jaar) is ook om díé reden veel minder preventief; het kan dan zelfs al erg laat zijn. Mammografie kent ongeveer 30% vals-positieve uitslagen. Dat wil zeggen dat er een knobbel wordt gevonden (en behandeld) die nooit tot klachten geleid zou hebben; een zogenaamde DCIS (ductaal carcinoma in situ). De gemiddelde gevoeligheid van Thermografie is 94%. Dat betekent dat 94% van de afwijkingen ontdekt wordt. Hier vind je daarover meer informatie. Thermografie kent het verschijnsel vals-positief niet. Als iemand met een "thermografisch hoog niveau van zorg" doorgestuurd wordt voor (liefst) een echogram, dan kan het zijn dat er niets gevonden wordt; de conventionele "fase 4" is dus nog (lang) niet bereikt. Thermisch gezien is er echter wel degelijk een veranderende fysiologie en zijn er mogelijk ontstekingen of een stagnerende lymfestroom die aangepakt moeten worden. Mammografie kan niet goed uitgevoerd worden bij jonge vrouwen en bij vrouwen met veel overgewicht. Die hebben namelijk over het algemeen dicht borstklierweefsel, waardoor bij deze vrouwen 52% van de maligne tumoren gemist wordt. (Door het dichte weefsel zijn deze eenvoudigweg niet te zien op het mammogram.) Thermografie heeft geen enkel probleem met dicht borstklierweefsel, met protheses of met amputaties; het onderzoek is in alle gevallen even betrouwbaar.

Een baseline is een combinatie van twee thermografische borstonderzoeken met een tussenpoos tot maximaal 6 maanden. Wij adviseren vrouwen die voor het eerst een borstthermogram laten maken te kiezen voor zo’n baseline, of beter nog een Vrouwen Gezondheidsonderzoek omdat je dan vaak in één keer méér informatie krijgt over de aard van de verstoring.
Bij het eerste onderzoek worden de temperaturen en patronen duidelijk die ons een indruk geven van je borsten. Als je onze borstgezondheidstips ter harte neem, verbeteren deze patronen vaak in de 3 tot 6 maanden daarna.
Het kan echter ook de andere kant opgaan – dat stellen we dus vast bij het tweede onderzoek. Om duidelijkheid te krijgen over je patronen en over de zorgindicatie die we moeten toekennen, is het tweede onderzoek belangrijk. Kwaadaardige cellen delen zich elke 90 dagen; mocht er iets gaande zijn in je borst, dan krijgen we dat snel duidelijk in een baseline.

De baseline is verder belangrijk voor ons omdat het ons een blauwdruk geeft van hoe je borsten zijn en welke patronen specifiek bij jou horen (mede op basis van jouw geschiedenis). We pakken de baseline er altijd bij als je voor (anderhalf)jaarlijkse controle wilt komen.

Nee. Thermografie kan -net als een mammografie of echografie of mri- géén borstkanker vaststellen. Dat kan alléén met weefselonderzoek na een biopsie/punctie. Thermografie kan wél laten zien dat (een deel van) je borst een afwijking vertoont die aanleiding vormt voor verder onderzoek. Al als de allereerste fysiologische afwijking zich aandient. Zodra onze physician (thermoloog) een hoog niveau van zorg constateert, verwijzen wij je altijd door naar de huisarts.

Nee. Thermografie een oppervlakkig screeningmethode dat de lokale temperatuur van de huid analyseert. Een thermogram kan geen "aandoening" vaststellen, daar is verder onderzoek voor nodig. Thermografie kan wel abnormale warmte- en koudepatronen ontwaren, soms nog vóórdat een abnormaliteit een vastgezette aandoening is geworden of dat er zich symptomen openbaren..

Interne organen zitten te diep in het lichaam om direct te worden bekeken. Bij zoogdieren geven de organen -via het centraal zenuwstelsel- thermische patronen af aan de huid, op de anatomische locatie van die organen. Thermografie kan die patronen detecteren en herleiden naar de organen. Maar daadwerkelijke diagnosestelling vereist een uitgebreide beoordeling samen met anderssoortige medische beeldvorming als echografie.

Zoals geldt voor vrijwel alle andere  onderzoeksmethodes, valt of staat de kwaliteit van het (borst)thermogram met de kwaliteit van de apparatuur.

De kwaliteit van infraroodcamera's is gebaseerd op twee factoren: resolutie en gevoeligheid. Resolutie is de hoeveelheid informatie die een camera kan vastleggen en meet in optische lijnen. Gevoeligheid bepaalt hoe nauwkeurig de camera niveaus van thermische straling (warmte) kan onderscheiden en wordt gemeten in graden Celsius per niveau. Je wil een ​​zo hoog mogelijke resolutie en gevoeligheid hebben. Moderne thermografische camera's hebben een resolutie van 480 optische lijnen of meer (meer is beter). De gevoeligheid van deze camera's is ten minste 0,05 graden C per niveau en sommige bereiken 0,025 graden C per niveau (minder is beter). De minimale vereiste voor gecertificeerde (borst)thermografie is een resolutie van 240 optische lijnen en een gevoeligheid van 0,05 graden C per niveau. Camera's met specificaties die lager zijn kunnen wel worden gebruikt voor het weergeven van delen van het lichaam, maar zijn niet geschikt om de minuscule temperatuurvariaties bij te houden die nodig zijn voor (borst)thermografie.

Happy Healthcare gebruikt een FLIR-infraroodcamera die een resolutie van 640x480 registreert en een gevoeligheid van 0,04 °C per niveau heeft.

Om de hoogste kwaliteit van interpretatie te verzekeren, werd in 1971 de American Academy of Thermology (AAT) opgericht door een groep van artsen en de International Association of Medical Themographers (IAMT). Alle gecertificeerde thermografen en thermologen (beoordelaars) zijn hier lid van. Happy Healthcare is via IAMT lid van beide instituten en maakt gebruik van de beoordelaars die zijn aangesloten bij Physicians Insight, die ook weer lid zijn van beide instituten. Er zijn ook andere raden, academies en hogescholen actief die niet aangesloten zijn bij deze instituten.

Happy Healthcare is getraind en gecertificeerd door IAMT trainers.
Zorg ervoor dat je de achtergrond kent van degene die je opnames maakt en je studie beoordeelt.

Alle rapporten geven een duidelijk beeld van het moment waarop de opnames gemaakt zijn en geven een aanduiding van een niveau van zorg aan. Uitgezet en beschreven in een schaal zoals hieronder genoemd. Dit is het belangrijkste aspect van het rapport, wat ook -in pdf-format- alle infraroodopnames bevat. Daarnaast bevat het ook duidelijke aanbevelingen zoals follow-up én een uitleg over de criteria die worden gebruikt om de bevindingen vast te stellen. Happy Healthcare bespreekt het rapport altijd met je.

Uitleg van thermische analyse

Niet-vasculair en binnen de normale grenzen; aanbevolen is een nieuw thermisch onderzoek te laten doen over een jaar om de borstgezondheid te controleren en eventuele veranderingen op te merken; of eerder als nieuwe klachten daartoe aanleiding geven.

Symmetrische vasculaire normale studie; aanbevolen is een nieuw thermische onderzoek te laten doen over 6 maanden om een stabiele uitgangspositie of baseline vast te stellen en de borstgezondheid te controleren op eventuele veranderingen binnen deze tijd. Of eerder als nieuwe klachten daartoe aanleiding geven.

Twijfelachtig met één belangrijke factor; aanbevolen is een nieuw thermisch onderzoek te laten doen over 3 maanden. Een vergelijking over een bepaalde periode van tijd zal meer duidelijkheid geven van de betekenis van deze patronen en een stabiele uitgangspositie of baseline creëren. Of eerder als nieuwe klachten daartoe aanleiding geven.

Thermografisch opmerkelijk met een gemiddeld niveau van zorg; aanbevolen is een nieuw thermisch onderzoek te laten doen over 3 maanden. Een vergelijking over een bepaalde periode van tijd zal meer duidelijkheid geven aan de betekenis van deze patronen en een stabiele uitgangspositie of baseline creëren. Of eerder als nieuwe klachten daartoe aanleiding geven.

Thermografisch opmerkelijk met een hoog niveau van zorg; vanwege thermische onregelmatigheden met drie of meer opmerkelijke bevindingen zoals hierboven vermeld.
Op basis van bevindingen van asymmetrie, intensiteit en verspreiding zoals hierboven beschreven bevelen wij je aan zo spoedig mogelijk klinisch onderzoek te laten verrichten en contact op te nemen met de huisarts voordat je verder gaat met een thermografisch vervolgonderzoek over drie maanden. Deze patronen moeten nauwgezet worden gecontroleerd op verandering. We vragen je dan ons op de hoogte te brengen van je actie en de resultaten te rapporteren bij het volgende thermografisch onderzoek.

 • Happy Healthcare zorgt ervoor dat de kosten van thermografie beperkt blijven, om het voor de meeste mensen financieel haalbaar te maken. Elk vervolgonderzoek wordt tegen een gereduceerd tarief aangeboden.
 • Happy Healthcare is aangesloten bij het CAT (aansluitnummer 20180977) en -als je aanvullend verzekerd bent- kun je soms bij je verzekeraar de factuur indienen onder de noemer "preventieve gezondheidszorg". Vraag dit na bij je verzekeraar.
 • Ook kun je -als je de drempel haalt- de kosten van een thermografisch onderzoek als ‘bijzondere ziektekosten’ opgegeven bij je belastingaangifte.
 • Krijg je een bijstandsuitkering? Dan kun je mogelijk ook bij de gemeente gebruik maken van een subsidieregeling voor sport- of leefstijladvies. Vraag dit na bij je gemeente.
 • Bij een traject voor een kind of jongvolwassene kunnen de kosten soms uit het rugzakje worden betaald.

Medische thermografie is geschikt voor alle (ook zwangere) vrouwen, mannen en kinderen.

De thermograaf raakt je niet aan en de infraroodcamera die we gebruiken, zendt geen golven of straling uit, waardoor het maken van de beelden zeer veilig is. De enige straling die gebruikt wordt is de infraroodstraling die je lichaam zélf uitstraalt.

Ja. Medische thermografie heeft zich in de afgelopen decennia bewezen als een veilige en preventieve methode om (borst)afwijkingen vast te stellen. Er is veelvuldig medisch en wetenschappelijk onderzoek naar gedaan (zie daarvoor de laatste "veelgestelde vraag" op deze pagina. Het is bovendien een uitstekende methode om het verloop en de behandeling van (borst)aandoeningen te volgen. Een thermogram kan afwijkingen al in een zeer vroeg stadium vaststellen.

Wij zijn ontzettend blij met de groeiende bewustwording en belangstelling in medische thermografie als onderzoeksmethode. Het geeft immers waardevolle ;andere informatie dan sec de aan- of afwezigheid van een anatomische verandering in het lichaam (bijvoorbeeld een 'knobbel' in de borst).

Thermografie kent voordelen en beperkingen:

 • het neemt actieve processen waar die zich OP DIT MOMENT afspelen. Ontwikkelde zich bijvoorbeeld 10 jaar geleden iets in de borst wat nu mooi rustig ingekapseld zit dan geeft dit nauwelijks of geen fysiologische (temperatuur) veranderingen meer af en zien we dit ook niet met thermografie. Ook zeer langzaam groeiende tumoren geven nauwelijks fysiologische veranderingen en worden waarschijnlijk niet gezien met thermografie. 
 • Omdat vaak geen thermografische vergelijkingsstudies zijn, is het zo belangrijk de aandacht voor borstgezondheid te starten tijdens de opvoeding van onze dochters, en niet te wachten tot ze 50 jaar zijn voordat ze worden uitgenodigd voor een onderzoek. Thermografie is geschikt is voor vrouwen en mannen van alle leeftijden!
 • Medische thermografie is een aanvullende techniek en niet bedoeld ter vervanging van screeningsmethodes zoals bijvoorbeeld zelfonderzoek, echografie, mri en mammografie.
 • Thermografie kan geen diagnose van kanker stellen of uitsluiten. Ook mammografie, echo en mri kunnen dat niet. Alléén weefselonderzoek kan diagnose stellen. Bij verdachte aanwijzingen verwijzen wij altijd naar de huisarts door voor verder (echografisch) onderzoek.
 • Net als iedere andere onderzoeksmethode geeft alléén medische thermografie geen 100% garantie. De combinatie echografie en thermografie is echter een gouden combinatie.

Ja. (Borst)thermografie is juist zeer nuttig -en niet pijnlijk- voor vrouwen met borstimplantaten. Het heeft ook geen invloed op de nauwkeurigheid van het onderzoek omdat thermografie zich richt op de temperatuurpatronen in de huid.

Je kunt op diverse plaatsen in Nederland en België terecht. We kiezen de locaties waar we onze consulten houden met zorg voor je uit. Bovendien groeit het aantal locaties nog steeds. We ontvangen je graag op één van de volgende locaties.

Een typische (borst)thermografiesessie bestaat uit een eenvoudige niet-invasieve procedure; zonder straling, volledig pijnloze en duurt ongeveer 20 minuten. Afhankelijk van het onderzoek dat je kiest (en dus van het aantal opnames) duurt een consult tussen de 15 en 90 minuten.

Je wordt verwelkomd in een temperatuur gecontroleerde kamer (tussen 21 en 23 graden Celcius) waar je gevraagd wordt het te onderzoeken deel te ontkleden (afhankelijk van het soort onderzoek je bovenlichaam, of je hele lichaam tot je onderbroek). Hierdoor kan je lichaam vast afkoelen en zich van het valse hittepatroon van kleding ontdoen. Er worden beeldweergaven vastgelegd om ervoor te zorgen dat alle hoeken van de het te onderzoeken deel (in geval van borstonderzoek zowel de borst als de lymfe) worden gescand. Dit is een significant grondiger techniek in vergelijking met traditionele beeldvorming waarbij slechts een kleiner deel (van de borst) wordt geregistreerd. Daarna kijken we samen de afbeeldingen na op eventuele opnameverbeteringen, die dan meteen alsnog gemaakt worden, en dan kleed je je weer aan. That's all!

Medische thermografie beperkt zich niet tot alleen borsten; je kun er het hele lichaam mee in kaart brengen. De prijs is afhankelijk van het gedeelte van jouw lichaam waarvan jij een thermogram wilt laten maken. Klik op deze link voor een overzicht.

Wij werken -via een beveiligde serververbinding- met IAMT en die heeft een artsencollectief opgeleid en samengesteld. Zij beoordelen de studies die wij als thermografen uploaden. Zij stellen ook de -Engelstalige- rapporten op. Wij krijgen een seintje als jouw rapport klaar is, op verzoek vertalen wij dat rapport op kritische delen voor je naar het Nederlands.

Tijdens ons consult maken we meteen een afspraak voor een vervolgconsult, ongeveer twee weken later. In die tijd is al het werk (beoordelen-rapportage maken-vertalen) gedaan en heb jij het originele rapport -en als je daarom gevraagd hebt- de vertaling in huis. Je kunt je dan ook voorbereiden op onze afspraak.

Het ís mogelijk een spoedprocedure aan te vragen. In dat geval wordt het werk met voorrang voor je uitgevoerd en heb je binnen 48 uur je rapport (en de vertaling ervan) bij je. Hier vragen we wel een meerprijs van € 32,50 voor.

Door de vervuiling in onze leefomgeving (voeding, atmosfeer, chemische middelen, straling, etc.), is de meerderheid van de (jonge) vrouwen die tegenwoordig borstkanker krijgen, vaak de eerste in de familie die deze ziekte oplopen. Geen enkele onderzoeksprocedure geeft 100% zekerheid. Het maken van 2 onderzoeken met een bepaalde tussenpoos geeft een mooie baseline die wij bij elk volgend onderzoek als basisreferentie meenemen.

Het vermindert kortom je kans een afwijking van het normale te missen.

Het kan zijn dat je niet eerder van (borst)thermografie hebt gehoord. Het wordt al sinds medio vorige eeuw toegepast, maar in de afgelopen 20 jaar is het echter -mede door de enorme technologische vooruitgang- steeds populairder geworden. Happy Healthcare is er trots op met een uiterst gevoelige hoog resolutie infraroodcamera, het beste van deze vooruitgang breed en laagdrempelig aan te bieden.

Medische thermografie maakt gebruik van een infraroodcamera die de temperatuur meet aan de oppervlakte van de huid. Daarmee detecteren we patronen die gewoon én ongewoon zijn. Asymmetrie in temperaturen geeft een niveau van zorg aan (in gradaties van laag naar hoog). Patronen en asymmetrie sámen kan een aanleiding zijn voor vervolgonderzoek. In dat geval verwijzen wij je door naar je huisarts. Er zijn externe (buiten uw lichaam) factoren die invloed kunnen hebben op deze patronen en temperaturen. Dat staat hier beschreven. Om een nauwkeurig thermogram te maken is het belangrijk rekening te houden met deze factoren. Heb je twijfels over of je goed voorbereid bent, bel  ons dan op tijd (06-11240681)

Clinical Thermography uses an infrared camera to detect skin temperature. We can see patterns that are normal ánd unusual. Asymmetry in teperature indicates a level of concern (grading from low to high). Patterns and asymmetry together could justify clinical evaluation. We will refer you to your primary care provider. External factors could influence these patterns and temperatures. Please contact us when in doubt (06-11240681).

These restrictions are advised to prevent overheating of the body and to limit increased blood flow and circulation to areas of concern. Keep skin stimulation to a minimum prior to your study to obtain the most accurate information.

Retain -prior to the study- from:

 • at least one week before a study of your head; (in case of a Health Study of a full-body study) dental or dental hygienist treatment;
 • at least one week before a breast study; shaving/waxing the axiliar region;
 • at least one week before a full-body study; shaving/waxing;
 • at least 1 month beofre a study; breast curgery, chemoterapy, biopsy of radiation therapy
 • at least one month before a breast study; breast feeding. Unless you experience problems. We pass the information on to the physician;
 • at least six weeks before a study; breast tissue treatment

Four days prior to the study:

 • Avoid prolonged sun exposure or tanning booth or other artificial skin coulouring on the body parts that are subject to the study. Sunburn would preclude the exam

Within 24 hours of your scan:

 • No mechanical treatment or stimulation; this includes massage, chiropractic adjustments, acupuncture, TENS, physical therapy, electrical muscle stimulation, ultrasound, hot or cold pack use.
 • No exercise or strenuous physical activity including yoga end sports
 • No sauna, hot bathing or cold packing;
 • Could you have a fever, please contact us timely. If necesary we reschedule the appointment;
 • Do not drink alcohol;
 • Do not shave your face/head if the head is subject to the study (in case of health study or full-body study)

The day of your scan:

 • Avoid caffeine.
 • Do not wear heavy jewelry.
 • Wear loose clothing.
 • Do not stimulate the skin by rubbing with oils, crémes, lotions, shaving or applying deodorants (not even biological)
 • Do not wear make-up when the head is subject to the study (a health study or a full-body study);
 • Do not eat chewing gum when the head is subject of the study
 • Do not sit in front of the airconditioning ventilator
 • Do not wear a bra prior to the study. You can wear your prosthetics and bra directly after the study

Four hours before your study:

 • If you are using anti-inflammatory medications, please do your best to avoid taking these drugs before your examination: Aspirin, Advil, Aleve and Ibuprofen.

Two hours before your study:

 • No smoking.
 • Do not eat in case of a full-body study or a health study
 • Take off your jewelery
 • No warm beverages or food; luke warm water is allowed

One hour before your scan:

 • Do not bathe/shower just before your appointment as this may stimulate the skin.
 • Do not use your mobile phone to the head. Ear plugs are allowed
 • Be 10 minuter earlier than your appointment is due, to acclimate.

Other considerations:

 • Please bring your completed intake forms with you or arrive a few minutes early to fill them out.
 • You are welcome to bring a companion or partner to be present at the examination.
 • It is best to wait until you have stopped nursing for at least six months before getting a Thermogram. The exception is if you are having problems that suggest an infection or mastitis. Thermography can be very helpful under these circumstances.
 • If you have had a biopsy or lumpectomy it is best to wait at least three months before establishing/re-establishing a baseline.

ABOUT THE EXAM:

There is no contact, no radiation and no contrast agents are used. The room temperature will be cool and you will be seated or standing in front of the thermal camera for imaging.

Prior to imaging you will be asked to disrobe for the areas being imaged and the thermographer goes over your history and notes with you. Time will be allowed both before and during the exam for your skin's surface temperature to equilibrate. Once the areas being imaged have cooled, the thermographer will have you move to a seat in front of the camera.

The thermographer will use a computer program to take images and obtain the appropriate views to submit to EMI where doctors called thermologists will interpret them and draw a comprehensive report that will be returned to you via mail or electronically.

Ten minste vijf belangrijke studies gepubliceerd tussen 1980 en 2003 stellen dat (borst)thermografie is een belangrijke stap vooruit is in het vaststellen van borstkanker niet alleen met grotere gevoeligheid en specificiteit, maar ook jaren eerder dan met een andere wetenschappelijk geteste medische technologie. Dit is vanzelfsprekend niet het enige onderzoek dat uitgevoerd is; kijk hier voor véél meer gepubliceerde studies en artikelen. #Engelstalig

* Cancer, 1980, Volume 56, 45-51. (17) 58.000 patiënten met borstklachten werden onderzocht tussen 1965 en 1977. 1.245 patiënten met abnormale Th3 mammothermen hadden normale borsten door mammografie, echografie, lichamelijk onderzoek en biopsie. 38% van de vrouwen met normale borsten en 44% van de vrouwen met mastopathie heeft binnen vijf jaar borstkanker met biopsie ontwikkeld. 90% van de patiënten met Th4 of 5 had de diagnose kanker bij hun eerste bezoek.

* Biomedical Thermology, 1982, 279-301, Alan Liss, Inc., New York. Michel Gautherie, MD, volgde tienduizend achthonderdvierendertig vrouwen gedurende 2 tot 10 jaar door klinisch onderzoek, mammografie en thermografie. (15) Het onderzoek volgde 387 personen met normale borstonderzoeken en mammogrammen, maar Th3 thermografische scores voor een gemiddelde van minder dan drie jaar. Bij degenen zonder symptomen ontwikkelde 33% kanker. Bij mensen met cystische mastitis ontwikkelde zich kanker bij 41%. Dit waren voornamelijk vrouwen tussen de 30 en 45 jaar oud, waarbij borstkanker de belangrijkste doodsoorzaak is.

* Thermology, 1986, deel 1, 170-73. (18) De effectiviteit van mammografie, klinische palpatie en thermografie werd vergeleken bij de detectie van borstkanker. Thermografie had de beste betrouwbaarheid, maar de beste resultaten werden gevonden toen ze alle drie samen werden gebruikt.

* The Breast Journal, Volume 4, 1998, 245-51. (19) Keyserlingk et al documenteerden een gevoeligheid van 85% bij de diagnose van borstkanker met behulp van klinisch onderzoek en mammografie samen. Dit nam toe tot 98% wanneer borstthermografie werd toegevoegd.

* American Journal of Radiology, januari 2003, 263-69. (16) Het tijdschrift meldde dat thermografie 99% gevoeligheid heeft bij het identificeren van borstkanker bij enkele onderzoeken en beperkte gezichtspunten. Dus een negatief thermogram (Th1 of Th2) in deze setting is krachtig bewijs dat kanker niet aanwezig is.

Deel, volg en like dit bericht:
Email
Pinterest1.1k
Pinterest
Whatsapp
Linkedin