Spring naar inhoud

Tandheelkunde en thermografie

Tandheelkundige problemen maken meer kapot dan je lief is

Al jaren discussiëren voor- en tegenstanders van wortelkanaalbehandelingen. Tandartsen zijn bereid -kost wat kost- een tand of kies te redden. Daarmee onderschatten ze de negatieve gevolgen van een dode tand of kies, die poreuzer wordt en zich jaar na jaar verder vult met bacteriën. Ken je een ander orgaan of vreemd voorwerp dat ooit dood en rottend achtergelaten wordt in het menselijk lichaam!

Bij een wortelkanaalbehandeling wordt het merg en de zenuw van een element (tand of kies) verwijderd. De resterende holte wordt ontsmet en vervolgens gevuld. Tandmerg is belangrijk om het tandweefsel van voeding te voorzien, de zenuw is belangrijk om warm en koud en pijn te kunnen voelen. Niet alleen de zenuw, ook de bloedtoevoer wordt afgesloten bij een wortelkanaalbehandeling.

Pijn is fijn!

Pijn fungeert als waarschuwingssysteem als er iets mis is. Wanneer je geen symptomen van pijn of ongemak meer voelt, denk je dat alles in orde is. Jammer genoeg wordt bij een wortelkanaalbehandeling niet alle bacteriën verwijderd. Het besmettingsgevaar neemt dus toe. Ontstaat er daadwerkelijk een infectie, dan merkt je dat in eerste instantie niet omdat de zenuw weg is. Je wordt je pas bewust van een probleem als er al een heel abces is! Dat wil je niet omdat tegen die tijd de infectie zich allang heeft verspreid naar andere delen van je lichaam.

Veel tanden en kiezen waarop wortelkanaalbehandelingen zijn uitgevoerd, zijn bronnen van chronische infecties en ontstekingen, die uiteindelijk je hele immuunsysteem beïnvloeden. Soms kan een chronische ontsteking of infectie bijdragen aan de groei van kwaadaardige cellen en gezwellen. Je natuurlijke immuunsysteem werkt niet meer adequaat omdat het chronisch bezig is de gevolgen van een "onschuldige tandinfectie" te bestrijden. Dit los je alleen op door het probleem te diagnosticeren en de oorzaak weg te nemen. Het besmette gebied moet éérst goed worden behandeld; daarna kan je lichaam herstellen.

Welke rol speelt thermografie hierin?

Thermografie, op de juiste manier ingezet, kan het dienen als een vroeg signalerings- en/of onderzoekgereedschap. Mannen en vrouwen waarbij wij tijdens borstopnames opmerkelijke patronen laten zien, vragen we of we extra thermografische beelden mogen maken van de mond.

Een collega-thermograaf trof eens een vrouw bij een consult met opmerkelijke afwijkingen in haar linkerborst én een relatief hoge temperatuur van het weefsel achter haar sleutelbeen. De thermografie van haar mond liet bovendien een intense warmte aan de linkerkant van haar mond zien. Deze bevinding duidde op een ontsteking als gevolg van een wortelkanaalbehandeling die daar ooit was uitgevoerd. Hij stelde voor dat de cliënt in overleg ging met een holistisch tandarts om de gezondheid van de betreffende tand te onderzoeken. Ze koos er echter voor voor het "even aan te kijken” en zichzelf te behandelen met ontstekingsremmende middelen.

Zes maanden later, bij haar volgende thermografisch onderzoek zag de thermograaf een nog hogere temperatuur en aanhoudende warmte in de mond. Bij lichte ontstekingen kun je nog wel 'huismiddeltjes' proberen. Bij een ontsteking na een wortelkanaalbehandeling rest alleen nog het wegnemen van de oorzaak. Zoals bij een splinter in je vinger; je kunt met allerlei middeltjes proberen de zwelling en ontsteking terug te dringen, op de lange duur helpt alleen de splinter te verwijderen.

Deze cliënte stemde er uiteindelijk mee in naar haar tandarts te gaan, die de tand trok. Daarna kon ze aan de slag met antibacteriële kruiden en lever- en lymfedrainage om de bacteriën af te voeren. Na zes maanden kwam ze terug voor een volgende thermografie: alle opmerkelijke thermische markers in haar borst waren verdwenen.

Onderzoeksresultaten

Ondanks alle wetenschappelijke studies en publicaties over de link tussen wortelkanaalbehandelingen en kanker en andere chronische ziekten anderzijds, besteden de meeste mensen, ook professionals in de gezondheidszorg, onvoldoende aandacht aan hun gebit. Als grootste holte in het lichaam staat je mond continu bloot aan invloeden van buitenaf EN IS daarom een belangrijke bron van potentiële infecties. Die moeten worden aangepakt bij de bron om gezondheidsrisico’s uit te sluiten.

Weet je dat je elf(!) keer meer kans hebt om borstkanker te ontwikkelen als je je mond slecht verzorgt of een tandvleesaandoening hebt? Ook de Journal of Breast Cancer Research heeft onderzoek gedaan, onder 3.273 vrouwen, en ontdekte zo dat mensen met chronische parodontitis (tandvleesontsteking) vaker borstkanker hebben.

In een studie die werd gedaan door de Wereld GezondheidsOrganisatie (WHO) tussen 1985 en 2001 werd ook al geconcludeerd dat tandvleesontstekingen een verhoogd risico geven op borstkanker.

Daarom is het goed om náást een Borstonderzoek met thermografie altijd ook het hoofd mee te nemen om een goed zicht te krijgen op eventuele ontstekingen in de mond waarvan je je niet bewust bent! Dat is ook precies de reden waarom wij liever een Vrouwen- of Mannen Gezondheidsonderzoek aanbevelen. Hiermee brengen we je hele lichaam (zonder armen en benen) in kaart. Alleen al prijstechnisch een heel slimme keuze, een lokaal vervolgonderzoek kan later altijd nog.

Heb je al eens een wortelkanaalbehandeling gehad; of méér dan één? Wacht niet tot je klachten krijgt waardoor je een onherstelbare ontsteking ontwikkelt;

Maak meteen een afspraak!