Spring naar inhoud

Serotonine

Serotonine is net als dopamine en endorfine een “gelukshormoon” dat ervoor zorgt dat je je gelukkiger / blijer voelt. Hoe meer serontonine, hoe gelukkiger. Omgekeerd is ook het geval; een tekort wordt geassocieerd met bijvoorbeeld depressies.

Het is een neurotransmitter en beïnvloedt de manier waarop je hersenen werken. Wanneer je in je brein voldoende serotonine aanmaakt, voel je je dus gelukkiger en beter uitgerust. Daarnaast heeft het ook in de rest van je lichaam essentiële functies.

Zo bevindt ongeveer 90% van je voorraad serotonine zich in je darmkanaal, waar het een belangrijke rol heeft bij het reguleren van de spijsvertering en je slaap- en  waakritme. Ook houdt het je bloeddruk op een goed niveau en versterkt het je immuunsysteem.

Maarrrr... een tekort aan serotonine kan leiden tot eetbuien -met name ongezond eten-, met overgewicht en allerlei gerelateerde ziektes en aandoeningen tot gevolg. Door je voedingspatroon onder de loep te nemen en gericht aan te passen, kun je zelf jouw hormoonhuishouding weer in balans brengen waardoor een serotonine tekort en dus overgewicht voorkomen kan worden, of weer tot het verleden gaat horen.

Wat is de oorzaak van een serotoninetekort?

De hormoonbalans in je lichaam verstoort best makkelijk. Grote stress en slaaptekort zijn belangrijke triggers. Je lichaam maakt dan teveel cortisol aan en de disbalans is een feit. De aanmaak van serotonine komt vervolgens op een laag pitje te staan. Ook  gebrek aan beweging en voeding met te weinig aminozuur tryptofaan, zijn oorzaken van serotoninetekort

En dan ga je suiker ‘craven’

Ontstaat er eenmaal een serotoninetekort, dan maak je het vaak alleen maar erger omdat een van de symptomen daarvan is dat je meer trek krijgt in suiker en zoetigheid. Op de korte termijn heel verklaarbaar, want suiker activeert het ‘beloningscentrum’ in de hersenen. Je gaat je er dus even beter van voelen. En dat is waar je lichaam biologisch naar verlangt en waar serotonine -normaal gesproken- voor zorgt.

Wat het lastig maakt is dat daardoor de aanmaak van insuline snel stijgt. En als die productie steeds te hoog is, kan je lichaam minder goed serotonine aanmaken én opnemen. De vicieuze cirkel is rond! Je gaat je somberder voelen, waardoor je meer suiker eet, waardoor je je somberder gaat voelen… Je kunt daar zelf doorheen breken!

Waar merk je aan als je serotoninetekort hebt?

  • Zoete trek. Vooral vrouwen eten bij een serotoninetekort meer suiker, waardoor je in gewicht toeneemt.
  • Je hebt serotonine nodig om het slaaphormoon melatonine aan te maken. Heb je een serotonine tekort, dan slaap je dus minder lang en minder rustig.
  • Verstoring van de lichaamsfuncties kan bijvoorbeeld migraine veroorzaken. Je pijngrens verlaagt ook, dus steeds meer ‘kleine’ problemen worden serieuze hindernissen.
  • Serotonine maakt je blijer, maar ook rustiger. Een symptoom van een tekort is dan ook een opgejaagd gevoel, veroorzaakt door dominantie van hormonen als adrenaline.
  • Depressieve gevoelens. Tenslotte voel je je somber, lusteloos of zelfs depressief van serotoninetekort

Hoe maak je genoeg serotonine aan?

Herken je de symptomen? Dan wil je er zeker ook weer van af? Gelukkig zijn er heel wat zaken die je zelf kunt ondernemen om daarvoor te zorgen.

Allereerst! Zorg voor meer lichaamsbeweging, zeker als je nu niet heel actief leeft. Dit versterkt de verwerking van tryptofaan, en daarmee de aanmaak van serotonine. Ook is het belangrijk om voldoende rust te nemen. Plan je momenten in om te ontspannen. Het maakt daarbij niet uit of je dat met, een boekje of een stevige wandeling doet.

Ten slotte kun je met de juiste voeding veel invloed uitoefenen. Het gaat er daarom niet alleen om dat je genoeg tryptofaan eet; dat krijgen de meeste mensen wel binnen via eiwitrijke voeding. Het gaat er met name om dat die tryptofaan in het lichaam op de juiste maner verwerkt wordt. Daarbij is het volgende van belang:

  1. B-vitamines. Deze zijn sterk verbonden aan je energieniveau en weerstand. Bij de aanmaak van serotonine is vooral voldoende B6 en B12 van belang: dat vind je bijvoorbeeld in dierlijke producten, peulvruchten en aardappelen. Eet je vegetarisch, dan vind je hier een lijst met eiwitrijke producten.
  2. Trage koolhydraten. Koolhydraten zijn nodig om tryptofaan naar de hersenen te vervoeren. Alleen….. teveel insuline in het bloed zorgt er weer voor dat er minder tryptofaan vervoerd kan worden. Daarom zijn snelle koolhydraten een slecht idee. Die veroorzaken een bloedsuikerspiegelpiek. Trage koolhydraten zijn daarentegen ideaal.
  3. Gezonde vetten. Last but not least. En dan vooral de omega 3-vetten. De stoffen EPA en DHA zorgen ervoor dat je meer serotonine aan kunt maken. Natuurlijk is het belangrijk éérst te kijken hoe je dit zoveel mogelijk met voeding binnen kunt krijgen. Vette vis is hier meestal de beste bron. Je kunt er echter ook voor kiezen een omega-3 supplement te gebruiken. Kies dan voor het -op vele fronten- beste wat er op dit moment te koop is en laat je beginwaardes meten! Ik ben er fel op tegen als je omdat je dénkt dat het gezond is supplementen gaat gebruiken. Helemaal als het niet nodig is. Meten is weten. Oh, enneh… lees dit voordat je besluit naar de winkel te rennen voor “met omega-3 (verrijkte)” voedingsmiddelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *