Spring naar inhoud

September Borstgezondheidsmaand!

Weet jij dat een gezond lichaam een stúk minder interessant is voor ziektes? Dat geldt ook voor je borsten. Heeft iemand jou weleens verteld hoe je je borstweefsel gezond kunt houden? Ja, dat je je borsten kunt controleren, maar weet jij dan precies hoe je dat moet doen en waarnaar je voelen moet? Of kijken moet? Weet jij trouwens dat gezonde borsten helemaal geen pijn hoeven doen? Ook niet één keer in de maand?

Al decennia wordt ons gezegd dat we alert moeten zijn op borstkanker. Oktober is zelfs internationaal uitgeroepen tot borstkankermaand!! Eerst werden hele mammapoli's ingericht in ziekenhuizen. Inmiddels wordt het ene na het andere borstkankerbehandelcentrum de grond uit gestampt... En bij gebrek aan contra-informatie gaan we er allemaal mee in die gekte. Volstrekt weldenkende vrouwen worden angstige patiënten in de 'borstkankerbehandeltrechter'. Niet meer in staat zich breed te informeren en bang om 'de dokter' kritische vragen te stellen...

Laatst sprak ik een kennis, van wie ik wist dat ze vorig jaar 'uit de bus was gehaald' en binnen de kortste keren werd geopereerd. Ik vroeg haar hoe het ging, en na haar initiële "Ja, het gaat goed!", hield ze even in voegde daaraan toe: "oh nee, naar omstandigheden gaat het goed". Ik schrok en vroeg wat ze bedoelde. Wat bleek; ze was een week eerder bij haar oncoloog geweest en toen hij vroeg hoe het met haar ging, reageerde ze ook blij met "het gaat goed". Het gáát ook erg goed met haar, ze stráált. Die oncoloog dus, had haar gezegd: "zijn we de eerste vijf jaar al door? Nee toch? Dan kun jij helemaal niet zeggen dat het goed gaat met je; het gaat je hooguit  'naar omstandigheden goed". Mijn broek zakte af! Moet deze vrouw zich nou écht vijf jaar lang zorgen maken over haar borsten?! Alsof je van stress niet ziek wordt...

Inmiddels willen we niet meer lijdzaam toezien hoe we met zijn allen zieker en zieker worden. Hele volksstammen zijn opgestaan en houden zich bezig met preventieve gezondheidszorg! Leefstijlcoaching komt volgend jaar zelfs in het ziektekosten-verzekeringspakket! Steeds meer mensen willen niet meer afhankelijk zijn van 'de dokter', 'de specialist' en 'de medicijnkast'. Ze willen zélf weer verantwoordelijk zijn voor hun eigen gezondheid! Ze snappen dat je van eten uit zakjes en pakjes en potjes je lichaam geweld aan doet en dat als ze met hun leefstijl aan de slag gaan, chronische klachten als sneeuw voor de zon verdwijnen. Wég diabetes-2, wég hoge bloeddruk, wég kortademigheid en astma, wég reuma en artrose... noem maar op!

Weet je trouwens dat elke chronische ziekte ooit met een ontsteking begonnen is? Dat een ontsteking één van de signalen van het lichaam is om tegen een gezondheidsprobleem te vechten? Erger nog; dat vóórdat je lichaam een ontsteking inzet als wapen tegen een gezondheidsrisico, je lymfe in stilte geprobeerd heeft de ziekmakers op te ruimen? Een vitaal lichaam is namelijk uitstekend in staat ziekteverwekkers onschadelijk te maken. In het ergste geval kapselt het de ziekteverwekkers in en heb je er nooit meer last van. Zolang je dat kapsel maar heel laat en er niet gaat zitten prikken of snijden!

Al zo verschrikkelijk veel jaar zijn zo verschrikkelijk veel 'knappe koppen' bezig zo verschrikkelijk veel geld op te maken aan onderzoek, aan studiefondsen, aan whatever. Steken zo verschrikkelijk veel vrouwen zich in roze kleertjes om nóg veel meer geld bij elkaar te sprokkelen voor onderzoek. En marketing; wij moeten immers allemaal weten dat er zo verschrikkelijk veel gedaan wordt om het 'borstkankermonster' te bezweren. En weet je waar dat allemaal toe leidt? Hou je vast!! Dat slechts 7 procent(!!) van de kankerbehandeling effectief is. En dan bedoel ik de reguliere therapie; het vernietigen (bestraling, chemo, etc) of verwijderen van kankercellen (operaties/amputaties, etc). Je snapt dan toch wel dat me met zijn allen op de verkeerde weg zitten? Dat de huidige aanpak toch echt niet de enige remedie kan zijn?

Elke vrouw (of man) die overlijdt aan borstkanker is er één te veel! Waarom dan -in hemelsnaam- moeten vrouwen wachten tot ze vijftig zijn om 'mee te mogen doen' aan het bevolkingsonderzoek? En waarom -in hemelsnaam- mogen vrouwen van 75  jaar en ouder niet meer 'meespelen'? De borstkanker-overlijdenscijfers in met name die laatste doelgroep zijn torenhoog!

Hoe mooi zou het zijn als we het borstkankercijfer naar beneden kunnen krijgen! Dat steeds mínder vrouwen -of mannen- een telefoontje van hun dokter krijgen met de mededeling "het is waarschijnlijk niet goed".

Als je dit beseft; dan snap je ook dat je gezondheid bij de bron aan moet pakken. Aan het eind -als je al een aandoening hebt- is vaak geen eer meer te behalen. Een gezond leefpatroon (schoon eten, voldoende -normaal(!)- bewegen), een gezond lymfesysteem (zo vaak als je kunt je beha uit) en een lichaam dat vitaal genoeg is om potentiële ziekteverwekkers zelf onschadelijk te maken, dát gaat ons helpen niet meer zó ziek te worden!

We geven op middelbare scholen voorlichting over gezonde leefstijl (gezonde voeding, gezonde beweging, plezier maken). Hoe gaaf zou het zijn we álle meiden in de bovenbouw  (en in de slipstream hun moeders) kunnen informeren over hoe zij hun borsten gezond kunnen houden! Zodat ze hun borsten niet alleen als ballast of als seksobject zien, maar blij leren leven met hun borsten en ze waarderen voor wat ze zijn. Zodat ze op enig moment met  gezonde borsten kunnen starten aan het bouwen aan hun gezin. Met gezonde borsten borstvoedt het nou eenmaal een stuk aangenamer!

  • borstel en masseer je borsten dagelijks
  • kies je moment om een beha te dragen en laat je een -liefst beugelloos model- aanmeten door een specialist
  • gebruik een schone deodorant (vrij van o.a. parabenen en aluminium)
  • eet een heel stuk minder uit pakjes, zakjes en potjes en laat suiker, tabak en alcohol eens wat vaker staan
  • eet veel meer groenten dan je nu doet en ben matig met fruit (max. 2 stuks per dag)
  • vervang je tandpasta voor een fluorloze variant

En als je wilt weten hoe het met je (borst)gezondheid gesteld is; laat eens een thermogram maken! En laat je adviseren over wat JIJ kunt doen om je gezondheid te bevorderen!

Het is hóóg tijd voor een BorstGEZONDHEIDSmaand!!

happy healthcare

De overkoepelende organisatie voor thermografie-professionals, de International Association of Medical Thermographers,  IAMT, heeft opgeroepen tot een internationale Borstgezondheidsmaand! Alle IAMT-leden staan hier achter en niet alleen zij; ook andere hulpverleners die zich inzetten voor preventieve gezondheidszorg. Ik dus ook!

Dus; vanaf 2018 is september internationale borstgezondheidsmaand!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *