Spring naar inhoud

recept voor een gelukkig leven

Zo word je gelukkig

‘Gelukkig worden’, voor veel mensen een abstract gegeven omdat ze denken dat ze er zelf weinig invloed op hebben. Tja, dan moet je mij hebben; want ik kom je vertellen dat geluk heus niet afhankelijk is van je leefomstandigheden! Integendeel. Geluk is grotendeels een biologisch systeem.

Je kent vast wel mensen die het -ondanks zware tegenslagen- toch uitstekend klaar lijken te spelen gelukkig te zijn.

Kijk, de basis moet wel in orde zijn, maar dan is geluk toch vooral een kwestie van mindset. En dát kun je trainen! Ik licht een tipje van de sluier op die mij helpt beter in het leven te staan!

Als je haar maar goed zit

Het is niet voor niks zo’n populair gezegde; zeker wanneer je in een dipje zit, kun je de neiging hebben om het je even makkelijk te maken. Hup, snel even naar de super, een kant en klaar maaltijd en hop in de “ping”. En intussen schiet je snel in je pyjama of een ander flodderig huispak. Lekker cocoonen…

happy dress happy healthcare

Probeer juist dán eens een gezonde maaltijd, ruim je omgeving op, trek een kekke outfit aan. Door even wat extra aandacht aan jezelf te besteden, word je al gelukkiger. Zó makkelijk kan het zijn #trustme

Stap voor stap

Stilstand is killing. Voor je lichaam én geest. Blijf je ontwikkelen, daar word je gelukkig van. Ben tevreden met wie je nu bent en wat je hebt, maar stel jezelf ook doelen om verder te komen!

Leer een nieuwe taal, maak een spannende carrièrestap of breid je sociale leven uit. Duit hoe dan ook niet weg voor de nieuwigheid, maar doe eens gek en stort je er in! Zo voorkom je dat je in een sleur verzandt die via verveling en ongeluk naar depressie kan afglijden.

Alleen zijn kan heel fijn zijn

Eenzaamheid is een schrikbeeld voor velen. En dat is niet vreemd. Alleen zijn terwijl je dat niet wilt, is niet fijn. Aan je eigen gedachten overgeleverd te zijn, kan weer heel lekker zijn. Het is ook heel goed om genoeg aan jezelf te kunnen hebben. Dat houdt namelijk in dat je tevreden bent met wie je bent en jezelf -ook zonder omgeving- accepteert.

Je voorkom ook dat je in slechte relaties of gezelschappen rond blijft hangen uit angst om alleen te zijn! Alle reden om met enige regelmaat even in je eentje een wandeling te maken of zelfs dag weg te gaan.

(Be)leef je emoties

Positieve emoties ten volle beleven maken je gelukkig! Dat lijkt een open deur. Toch houden veel mensen hevige gevoelens zo veel mogelijk buiten de deur. Een logische reflex, want als je de goede dingen toelaat, krijg je ook de negatievere emoties binnen.

En dat kan pittig zijn! Probeer je niet af te schermen van donkere momenten. Besef dat alles uiteindelijk overgaat. Als je ten volle durft te leven, zijn de mooie momenten uiteindelijk ook mooier!

Crea-bea

Je geluksgevoel krijgt een enorme boost als je een manier hebt om je creatief te uiten. Dat kunnen de gekste dingen zijn! Je hebt natuurlijk niet voor alles talent, maar zoek naar iets waar je blij van wordt.

Ga schilderen, beeldhouwen, schrijven, koken, kleien of desnoods borduren. Liever iets actiever? Wat denk je van dansen of zingen. Of heel iets anders, zolang het je maar een manier geeft om je emoties ergens kwijt te kunnen. Het lucht niet alleen enorm op, maar kan je ook weer inspiratie geven om met goede moed verder te gaan!

Lekker zweten

Probeer geregeld, liefst met enige regelmaat, lekker fysiek ergens mee bezig te gaan. Ruim de tuin op, start een (kleine) verbouwing, zoek een sport waar je blij van wordt. In beweging komen is de ideale manier om jezelf wakker te schudden, je gelukkig en negatieve gevoelens uit je lichaam te werken.

Mindful leven

Leef in het hier en nu! En dat is helemaal niet zweverig. Je kunt nou eenmaal niet in de toekomst voelen, of in het verleden. Alleen in het nu. Probeer het maar.

relax happyhealthcaew

Je kop zit vol met alles wat je ‘nog moet’, je gezinsagenda, je werk, je sport, you name it! Zelfs de leukste plannen krijgen dan een ‘moeten’-lading. Kun jij je nog je laatste schitterende zonsopgang of -ondergang waar je live van genoot, nog herinneren? En dat gezellige avondje met je vrienden, of die overheerlijke maaltijd?

Die kun je alleen in het nu meemaken! Gun jezelf de tijd om bewust stil te staan bij wat je hebt. Alleen op die manier heb je écht iets aan álles wat je in je leven al hebt weten te bereiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *