Spring naar inhoud

Powerwalk tips

Waarom zou je eigenlijk Powerwalken?

Powerwalk lijkt een combinatie van wandelen en een hardlooptraining. Zeg maak sportief wandelen. Het is géén Nordic Walking, ook géén snelwandelen en rennen is uit den boze! Je hebt er niets voor nodig, je kunt het op elk tijdstip doen, het kost je niets en het houdt je fit! Een paar keer per week een uur flink doorstappen terwijl je spierversterkende oefeningen uitvoert, bevordert bovendien je gezondheid. Je hoeft niet naar de sportschool voor merkbaar verschil in je conditie en je figuur.

Aangestoken door mijn enthousiaste en kundige trainer Caroline van Powerwalk Boxtel, en na een gedegen bewegingsgerichte opleiding van haar, aangevuld met mijn eigen opleiding en ervaring, ben ik zelf een powerwalkgroep gestart. In verschillende plaatsen loop ik met verschillende (doel)groepen. Het is zo enorm toegankelijk omdat iedereen die lopen kan, ook kan Powerwalken. Mijn deelnemers zijn allemaal behept met dezelfde aandoening; 1) ze kúnnen de ene voet voor de andere zetten én 2) ze wíllen niet stil blijven zitten!

Powerwalk verbroedert

Het is een gevarieerde groep mensen; uit alle sociale kringen, ervaren sporters die met een (hardnekkige) blessure kampen, zwanger of net bevallen, (ernstig) 'overgewichtig', lang uit de running wegens ziekte of om een mentale reden, kampen met een burn-out en hebben moeite met vertrouwen in zichzelf en anderen, conditioneel zwaar onder hun eigen norm of ze willen Nederlands leren spreken!

Er wordt genetwerkt, huislijke besognes besproken, ervaringen uitgewisseld, de (prachtige!) omgeving onderweg besproken, er rollen hilarische grapjes en we lachen wat af. Dat allemaal vanwege onze gouden regel:  "je moet kunnen lopen en praten tegelijk, zonder buiten adem te raken". En tóch gaan we per les sneller en fanatieker aan de slag met inspannende oefeningen. Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn.

De voordelen van regelmatig wandelen op een rijtje

Let op! Deze resultaten bereik je alleen door tijdens het wandelen stevig door te stappen (#Powerwalken), slenteren (#rondjehond) heeft weinig tot geen effect.

 • Het is de meest eenvoudige en de meest natuurlijke manier van bewegen
  Bevordert de vetverbranding en zuurstofopname
  Versterkt spieren en botten
  Goed voor de bloedsomloop (hart- en bloedvaten)
  Geringe kans op blessures
  Langer vol te houden dan bijvoorbeeld hardlopen
  Verbetert de stemming (door extra aanmaak van serotine)
  Vermindert stress
  Vergroot de conditie

Gedeelde smart is halve smart

Als je mensen ziet Powerwalken word je blij. De houding, de vastberadenheid, het tempo. Mensen op straat zien ons van verre aankomen en tijdens het passeren maken ze ruimte voor ons. Onze houding straalt trots uit, door de stevige stappen en het tempo voelen we zelfverzekerd en dat stralen we ook uit. Omdat we altijd veel blije complimenten krijgen van anderen, en dat sommigen ons ook toezwaaien als we met onze spierversterkende armoefeningen bezig zijn, word je ook nog eens blij van die reacties. En dat bevordert weer ons zelfvertrouwen en merken we dat we steeds meer ad-rem, grappig en hypersociaal worden; we groeten spontaan iedereen die we tegenkomen. ÓÓK als het 7 uur 's ochtends is!! Kijk maar eens naar dit filmpje en probeer hier maar eens sacherijnig bij te blijven!

Tempo

Normaal wandelen doe je met plm. 3,5 tot 4,5 km/uur. Om wandelen effectief te maken, moet je de snelheid en de duur van je wandeling opvoeren. Een rustige wandeling zal je lichaam niet helpen te verbeteren.
Je moet het ook niet overdrijven; JIJ bepaalt je eigen tempo! De trainer begeleidt je in je vooruitgang.
De gouden regel is: je moet kunnen lopen en praten tegelijk, zonder buiten adem te raken.
Door middel van intervaltraining werk je toe naar een snelheid die tussen 6 en 9 km per uur ligt. Ter vergelijking; gemiddelde hardlopers lopen plm. 10 km/uur.

Schoenen

Kies beslist schoenen met soepele zolen. Neem ze ook een halve tot een hele maat groter dan je normale schoenmaat. Zo rond 1.000 km moet je je schoenen vervangen

Kleding

je hebt geen speciale (dure) schoenen of kleding nodig! Kies bij voorkeur ademende kleding waarin je vrij kunt bewegen en eventueel een (zo licht mogelijk!) regenjackje. Zelfs een goede sportbeha is geen noodzaak omdat je niet springt zoals bij hardlopen.

Accessoires

Denk in ieder geval aan een petje, héél handig bij regen en zon, verder neem je liefst niet mee. Als je het écht niet laten kunt, pas dan alles in zo'n sport-riemtasje, bijvoorbeeld je sleutels en je mobiele telefoon/stappenteller/runkeeper. Vermijd een rugzak! Powerwalk bestaat voor een groot deel uit armbewegingen en daar heb je dan alleen maar last van.

Laat tassen, dikke jassen, bidonnetjes, huisdieren en waardevolle spullen thuis. Je mag geen extra ballast meenemen onderweg; het belemmert het lopen en het uitvoeren van spierversterkende oefeningen tijdens de les.

Techniek

De techniek van Powerwalk combineert het beste van wandelen en hardlopen. Het is een natuurlijke vorm van lichaamsbeweging, zonder zware belasting. De houding is erg belangrijk, evenals de voetafrol (van de hiel tot aan de teen). Powerwalk traint vooral je been-, dij- en bilspieren. Omdat je ook nog spierversterkende oefeningen met je armen uitvoert, die weer je rompspieren aanspreken, kan je eigenlijk van een full body workout spreken!
Om blessures te voorkomen word je zó getraind dat je je steeds bewust bent van de juiste beweging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *