Spring naar inhoud

othomolecilair voedingspatroon

Wat is een orthomoleculair voedingspatroon?

Het klinkt bijna onuitsprekelijk ingewikkeld. Dat is het gelukkig niet en in probeer het je uit te leggen. Bare with me.

Een orthomoleculair voedingspatroon is ingericht op een -in de lichaamscellen- zo effectief mogelijke verbranding en verwerking van voedingsmiddelen (nutriënten). Als je de volgende richtlijnen hanteert, is de kans daarop het grootst.

Algemeen

  • Eet vooral seizoensgebonden voeding en het liefst verse, biologische producten
  • Probeer de bloedsuikerspiegel zo constant mogelijk te houden en schrap snelle koolhydraten van het menu (witte suiker, witte bloem).
  • Haal koolhydraten en vezels uit groenten (en in beperkte mate uit fruit)
  • Eet veel groenten (vanwege de vezels en fytonutriënten) en vers fruit
  • Beperkt het eten van vlees
  • Eet meer plantaardige eiwitten dan dierlijke eiwitten (voorbeelden plantaardige eiwitten: paddenstoelen, geroosterde pijnboompitten en pompoenpitten)
  • Vermijd geraffineerde voeding, verzadigde vetten en rauwe eieren

Vetten

  • Eet veel voeding met gezonde, onverzadigde vetten (bijvoorbeeld vette vis, avocado, olijven, hazelnoten, macadamia’s en/of gevogelte)
  • Eet meer onverzadigde omega-3-vetzuren dan omega-6-vetzuren (bronnen van omega-3-vetzuren zijn: vette vis, spinazie, postelein en walnoten en bronnen van omega-6-vetzuren zijn: kant-en-klaar producten en zonnebloemolie)
  • Eet liever geen zuivel (en als je het niet laten kan, eet dan vooral de volvette zuivelproducten)
  • Vermijd een teveel aan suiker (je lichaam slaat het suikeroverschot in de cellen op als verzadigd vet)
  • Eet géén kant-en-klaar producten (deze bevatten veel transvetten)

Bereiding

  • Door bewerkingen (zoals stomen) of door het juist niet bewerken (rauw laten) van voeding kun je mogelijk meer nuttige stoffen uit voeding halen (voorbeeld: wortelen stomen voor betere opname betacaroteen en voor betere opname van lycopeen tomatenpuree in plaats van rauwe tomaat maar rauwkost niet verhitten voor behoudt enzymen)
  • Probeer zoveel mogelijk te profiteren van de micronutriënten (vitamines, mineralen en fytonutriënten) uit de voeding. Stoffen die de opname van miconutriënten remmen zijn stoffen als cafeïne (koffie, zwarte/groene thee, chocolade), fytinezuur (brood en peulvruchten), fosforzuur (cola, frisdranken), suiker, verzadigd vet of een teveel aan eiwit en calcium

Hoe doe ik het?

Mijn dagelijkse voedingspatroon bestaat uit:

  • veel groente (minimaal 300 tot 500 gram)
  • fruit (2 tot maximaal 3 stuks)
  • oude geitenkaas (maximaal 100 gram)
  • gegrilde knollen (bieten, wortelsoorten, paarse zoete aardappel)
  • eieren (2 a 3 stuks)
  • (vette) vis of vlees (27 tot 125 gram), liefst biologisch en grasgevoerd
  • olie en vet  (25 gram, kokosolie, extra vierge olijf- of noten- of zadenolie (rauw en koud)
  • noten en zaden (25 gram, dat is één handje)
  • soms zoetmiddelen (-gedroogd- fruit of honing)
  • kruiden en specerijen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *