Spring naar inhoud

omega-3-6-9 vetzuren

Omega vetzuren - het belang van balans

Heb je ze zien staan in de supermarkt? Vast wel. Omega-3 toevoegen aan producten is helemaal 'hip'. Het verkoopt in ieder geval goed, anders zou het niet zo idioot groot op de verpakking staan.

Toch vind ik het de moeite waard je te waarschuwen voor je dit soort artikelen koopt (en eet)! De verpakking schreeuwt wel dat er omega-3 in zit, maar als je de moeite neemt de ingrediëntenlijst en de voedingswaardetabel gelezen, dan zul je je afvragen waarom het überhaupt zo aangeprezen mag worden....  Het percentage omega-3 in vis- of lijnzaad- of whatever olie dat de "natuurlijke bron van omega-3" zou zijn komt vaak niet boven de 0,2 of 0,4 procent uit!!

Kijk eens wat ik online bij de AH en Plus trof. Dat zal bij de collega supermarkten vast niet veel beter zijn...

Omega-3 Vissticks van Iglo?!? Van die droge (vetloze = omega-3-loze) witte vis in een in 'plantaardige oliën' voorgebakken vette korst. En daar zit dan wel een hele twéétiende (0,2!) procent geraffineerde(!) visolie in... ! Ik maak geen grapje. En geraffineerd ook nog (= ontdaan van alle voedingsmiddelen). En dáárom mag het aanbevolen worden als "Verrijkt met extra Omega-3 en bevat een natuurlijke bron van selenium, hierdoor nog voedzamer". Wat erger is; het spreekt de consument aan en het wordt massaal aangeschaft!! Je ziet het; ik maak me er gewoon druk om.

De verhouding omega-3 en omega-6 zie je al helemaal niet (meer) terug op de verpakking, omdat dat vaak 1:20 en hoger is (1:5 en lager is gewenst). Als je dan ziet wat er aan 'plantaardige oliën/vetten' in zit...

Kijk eens naar "Becel Omega-3 plus voor op brood" met wel 2,8% visolie... en verder (op volgorde van de hoeveelheid van groot naar klein) water, plantaardige oliën 35% (zonnebloem (20%), lijnzaad (5,5%), maïs (3,9%), palm, volledig geharde palm, koolzaad (0,6%)), gemodificeerd zetmeel, VISOLIE (2,8%), emulgatoren (mono-en diglyceriden van vetzuren, zonnebloemlecithine), conserveermiddel (kaliumsorbaat), voedingszuur (citroenzuur), antioxidant (E306, E385), natuurlijk aroma, vitamine A en D Vrij van lactose. Whatever happened to good old roomboter, met alleen roomboter als ingrediënt....
Maar goed, even terug naar de omega-3 in het product.... 3 gram (per 100 gram). Docosahexaeenzuur DHA) 0.74 gram en Eicosapentaeenzuur (EPA) 0.74 gram. Hier wel een vergelijking omega-3 en omega-6. Omega-6 is 16 gram. De verhouding omega-3 en omega-6 is 1:19!!

Dan doet "AH smeerbaar omega-3" het niet veel beter, met weliswaar 3,5% visolie maar dan weer Eicosapentaeenzuur (EPA) 0.3 gram en Docosahexaeenzuur (DHA) 0.5 gram... In totaal 3 gram omega-3 (per 100 gram). Geen vergelijking met omega-6-gehalte.

Wie - in hemelsnaam - smeert 100 gram van die derrie op zijn bammetjes? Dat is een kwart kuipje!

Oh ja, en dan zag ik ook een omega-3-smoothie! Weet je wat daar in zit? 3% chiazaad, wat overigens een uitstekende bron van omega-3 is. Alle andere 97% waren gevuld met appel, framboos, druif, banaan en rode biet. Wél weer lekker veel (fruit)suiker (10,8 gram in 100ml), dat dan weer wel...

Waar ik die wijsheid vandaan haal? Van de ingrediëntenlijst. Je weet wel, die veel te kleine lettertjes op de schreeuwerig felgekleurde verpakking, die je in de sfeerverlichte supermarkt echt helemaal nooit zonder bril kunt lezen. Dáárom zoek ik mijn informatie online.

becel omega 3 happy healthcare
smoothie omega-3 happy healthcare
iglo omega-3 happy healthcare
ah omega-3 happy healthare

Wat zijn Omega-3, Omega-6 en Omega-9 vetzuren eigenlijk? Wat is het verschil? Hoeveel heb je er dagelijks van nodig? Waarom komen we (bijna) allemaal Omega-3 tekort? En hoe breng je de vetzuren weer op een gezonde manier in balans?

Alles wat leeft en ademt (mensen, dieren en planten) hebben vetten nodig en slaan deze op om die later om te zetten in energie. Omdat ons lichaam zelf nauwelijks vetzuren kan aanmaken halen we de meeste vetten uit onze voeding

De grofste verdeling is op basis van soorten vetzuren; de verzadigde en onverzadigde vetzuren. De onverzadigde vetzuren kun weer onderverdelen in enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetzuren. Elk type vet bevat verschillende soorten vetzuren in een bepaalde verhouding.

En dan zijn er de omega-verzuren. De onverzadigde vetzuren omega-3 en omega-6 zijn zijn essentiële vetzuren, we kunnen ze niet zelf aanmaken. Die halen we uit voeding. Omega-9 maken we zelf.

Omega-6 vind je in veel plantaardige oliën. Alleen koudgeperste kokosolie, extra viergine olijfolie en hennepolie zitten vol Omega-3. Omega-6 zorgt juist voor ontstekingsreacties en helpt daarmee bij aan het immuunsysteem.

Omega-3 zit bijvoorbeeld plenty in vette vis, krill, chia- en lijnzaad en walnoten. Omega-3 heeft een ontstekingsremmende functie. Het repareert de lichaamscellen. En zorgt daardoor dat het risico vermindert op hart- en vaatziekten, kanker, hersenbloedingen, Alzheimer, artritis en andere degeneratieve ziektes. Aan de buitenkant zichtbaar; het helpt het ook tegen vroegtijdige veroudering.

Omega-3 rondt de ontstekingsreactie die omega-6 aanzwengelt weer af. Je kunt je dus voorstellen wat er gebeurt als je een enorme overload aan omega-6 in je lijf hebt, ten opzichte van omega-3. Dan blijft een leger omega-6 ontstekingen aanjagen en die kleine dwerg omega-3 kan dat afronden nooit bolwerken. Vandaar dat die bovengrens 1:5 (1 deel omega-3 en 5 delen omega-6) zo belangrijk is.

Omega-9 maken we zelf aan en zit óók in bijvoorbeeld olijfolie en avocado’s. Het helpt bij een gezonde celfunctie, bloedsamenstelling en hormoonhuishouding.

vetzuren happy healthcare
EQ Pure Arctic Oil

Waarom is de juiste verhouding tussen omega-3, omega-6 en omega-9 belangrijk?

Je hebt ze alledrie nodig om gezond te blijven. Alléén in de juiste verhouding werken ze optimaal! De ideale verhouding Omega-3/6 is 1:1 (volgens o.a. Simopoulous, 2006), andere menen dat 1:2 of soms -afhankelijk van o.a. leeftijd- nog iets hoger optimaal is (o.a. Yehuda, 2003). Wij eten alleen zó weinig omega-3 en zo véél omega-6 dat de verhouding vaker 1:20 - en soms nog hoger - is... De wetenschappers zijn het er in ieder geval wél over eens dat zo'm disbalans tussen omega-3 en omega-6 de gezondheidsrisico’s vergroot, zoals een verhoogd risico op hart- en vaatziektes, kanker, infectieziektes en auto-immuunziektes. Vandaar die bovengrens van 1:5.

Je merkt dat je balans in omega-vetzuren zoek is, als je lijdt aan: vermoeidheid, vertraagde alertheid, concentratieproblemen, afbrokkelende vingernagels, droog haar, een droge huid, slaapproblemen, allergieën, gewichtstoename, artritis, geheugenstoornissen en depressies.

Ondanks dat je omega-9 zelf aanmaakt, wordt dit sterk beïnvloed door de verhouding omega-3 en omega-6. Een tekort aan omega-3 of omega-6 wordt door je lichaam gecompenseerd door meer omega-9 aan te maken. Dus als je omega-3/6 verhouding uit balans raakt, raakt ook omega-9 uit balans. Je kunt door middel van een simpele vingerpriktest uitvinden hoe het staat met je omega-3/6 verhouding. Neem contact met me op, ik kan je daarbij helpen.

Hoe krijg je alle omega vetzuren weer in balans?

Focus je op je omega-3/6 verhouding; als die in balans is volgt omega-9 vanzelf. Het mooiste (en beste) zou zijn als je je omega-3/6 verhouding verbetert door meer omega-3-rijke voeding te eten (en véél minder omega-6-rijke voeding). Vooral dat laatste is belangrijk, óók als je al heel veel extra omega-3 superfoods en supplementen inneemt, kun je door de kwaliteit ervan tóch onvoldoende omega-3 in je systeem hebben.

Dagelijks visolie innemen is mogelijk de meest effectieve en eenvoudige methode.  Veel meer vette vis eten kan ook, alleen het lastige is alleen dat de meeste vis tegenwoordig zwaar vergiftigd is met kwik en andere zware metalen, en dat vis wordt gevangen in warmere gebieden waardoor de olie al snel oxideert en veel visolie niet meer zo gezond is. Ik kies daarom de beste visolie die bestaat en maak daar graag reclame voor.

Hoe verlaag je je omega-6 niveau?

Éérst vervang je alle plantaardige oliën door koudgeperste extra viergine olijfolie of roomboter. Gebruik het alleen NIET om te bakken! Je verbrandt al op relatief lage temperatuur de waardevolle nutriënten en verbrandde rommel wil je niet in je lijf steken. Dat is pas écht ongezond. Kies daar koudgeperste kokosolie voor. Laat ook de bewerkte producten in de supermarkt achter. Die zitten tjokvol omega-6 (zoals zonnebloemolie, sojaolie, arachideolie en maïsolie), ook bak- en braadvetten, in margarine en halvarine zitten zeer ongezonde transvetten.

Dus; verlaag de inname omega-6 vetzuren en verhoog de hoeveelheid omega-3! Omega-9 volgt dan vanzelf, en zo komen de omega vetzuren alledrie weer in een gezonde balans met elkaar.

eqology visolie

Squaring the curve!

Jij wilt vast ook zo lang mogelijk zo gezond mogelijk leven? Dan moet je het écht anders gaan aanpakken dan je het totnutoe hebt gedaan! Vanaf dat we 35 jaar zijn, lijken we het collectief heel normaal te vinden dat we kwaaltjes krijgen. Kinderen geven we al vanaf dat ze héél jong zijn medicatie tegen pijntjes of koorts of gedragsproblemen of depressieve klachten. We lijken wel gek!! In feite zeg je daarmee dat je het heel ok vindt om vanaf je vroege jeugd al chronisch ziek te zijn en langzaamaan dood te gaan. In plaats van te leven, ben je een leven lang bezig met dood gaan, steeds een beetje sneller.

Door je cellen en daarmee je celstofwisseling zo optimaal mogelijk te houden, hoef je je geen zorgen te maken over kwaaltjes; die verdwijnen als sneeuw voor de zon of ontwikkelen zich sowieso niet.

2 gedachten over “omega-3-6-9 vetzuren

  1. Monique

    Verhouding Becel omega 3 plus even aanpassen. Je schrijft verhouding is 1 op 19 tussen Omega 3 en 6, maar als er 3 gram omega 3 in zit en 16 gram Omega 6 dan is die verhouding ongeveer 1 op 5. Nog geen goede verhouding natuurlijk maar goed. Ik heb de goedkoopste halvarine gekocht met blauwe ruitjes. Daar staat die hele verhouding niet op. Maar ik heb een berekening uitgevoerd. Er zit 35 gram vet in, en 9 gram verzadigd vet. En raapzaadolie en palmolie. In raapzaadolie zit 11,2 procent verzadigd vet, in palmolie 48 procent verzadigd vet. Zo valt dus te berekenen dat 39% van de olie Palm is, en 61% raapzaad. Inderdaad zat olie is de omega-3 verhouding 1 op 2. Dat betekent dat de Omega verhouding van deze allergoedkoopste halvarine ik betaalde 60 cent, 1 op 2,19 is! Voor veel minder geld en veel betere Omega verhouding dus. Dus ja, Het is allemaal marketing en ze kunnen het veel gezonder maken voor veel minder geld.

    1. Happy Healthcare

      Dankjewel Monique, voor je aanvulling. Op de datum dat ik dit bericht schreef was de verhouding blijkbaar anders en ik heb er sindsdien niet meer aan gedacht de feiten te checken :(. Aan -good old- roomboter blijf ik toch de voorkeur geven 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *