Spring naar inhoud

Maak van oktober BorstGEZONDHEIDSmaand!

Een gezond lichaam is een stúk minder interessant voor ziektes dan een niet zo gezond lichaam. Dat is geen verrassing. Dit geldt ook voor je borsten. Weet jij dat je ook 'je dames' gezond kunt houden?

Je weet waarschijnlijk dat je zelf je borsten kunt controleren. Maar weet jij dan ook hoe je dat het beste kunt doen? En waarnaar je zoeken moet? Of kijken moet?

Weet in ieder geval dat gezonde borsten géén pijn horen te doen. Ook niet één keer in de maand.

Al decennia zijn we extra alert op borstkanker. Oktober is zelfs internationaal uitgeroepen tot borstkankermaand en wereldwijd lopen massa's -in roze gestoken- vrouwen te hoop om geld voor onderzoek bij elkaar te sprokkelen. En wat zo gek is, is dat eenmaal in de 'borstkankerbehandeltrechter', weldenkende vrouwen, angstige patiënten worden. Niet meer in staat zich breder te informeren en een kritische vraag komt niet meer in hen op.

Laatst sprak ik een kennis, van wie ik wist dat ze vorig jaar 'uit de bus was gehaald'. Op mijn vraag hoe het ging, zei ze enthousiast "ja, het gaat goed!" Een korte stilte volgde waarin ik haar hele houding zag veranderen. "Eigenlijk bedoel ik, 'naar omstandigheden gaat het goed'. Ik schrok. She could have fooled me! Ze zag er fantastisch uit, ze stráálde. Toen ik doorvroeg bleek dat ze een week eerder voor controle bij haar oncoloog geweest en toen hij haar vroeg hoe het met haar ging, reageerde ze ook blij met "het gaat goed". Die oncoloog dus, had haar gezegd: "Zijn we de eerste vijf jaar al door? Nee toch? Dan kun jij helemaal niet zeggen dat het goed gaat met je; het gaat je hooguit 'naar omstandigheden goed".

Het voelde of ik een stomp in mijn maag kreeg. Moet deze prachtige vrouw, deze lieverd, zich nou écht vijf jaar lang zorgen blijven maken over haar borsten?! Alsof je van stress niet ziek wordt.

En tot dan toe had niemand haar geïnformeerd over wat ze zélf kon doen voor haar (borst)gezondheid. Hiermee werd elk controlebezoek voor haar een ware -door angst overheerste- nachtmerrie.

Al tientallen jaren worden veel 'knappe koppen' zwaar gesponsord voor onderzoek, en ieder jaar opnieuw overlijden veel te veel vrouwen aan (de behandeling) van borstkanker. Het vernietigen (bestraling, chemo, etc.) of verwijderen van kankercellen (operaties/amputaties, etc) brengt niet het beloofde herstel. Zouden we na al die jaren ervaring eigenlijk wel op de goede weg zitten? Is de huidige aanpak wel de enige?

Elke vrouw (of man) die met borstkanker te maken krijgt is er één te veel! En laten we niet vergeten wat het met de omgeving van zo iemand doet! De zorgen en verdriet zijn vaak niet te overzien. 

Ik kan dan ook werkelijk niet begrijpen waarom vrouwen pas tegen de tijd dat ze vijftig worden na gaan denken over het welzijn van hun borsten en dat ze die tot die tijd óf voor lief nemen, negeren of -in het ergste geval- mishandelen. Waarom mogen vrouwen van 75  jaar en ouder niet meer 'meespelen' in het bevolkingsonderzoek? Het is me een raadsel. De borstkanker-overlijdenscijfers zijn -met name die laatste groep- torenhoog!

Hoe mooi zou het zijn als we het borstkankercijfer naar beneden kunnen krijgen! Dat steeds mínder vrouwen -of mannen- een telefoontje van hun dokter krijgen met de mededeling "het is waarschijnlijk niet goed".

Borstgezondheid moeten we bij de bron aanpakken. Als normaal deel van de opvoeding van onze dochters. Want heb je al een aandoening, dan is er veel te vaak geen eer meer te behalen.

Hoe gaaf zou het zijn we álle meiden in de bovenbouw van de middelbare scholen (en in de slipstream hun moeders) kunnen informeren over hoe zij hun borsten gezond kunnen houden! Zodat ze hun borsten niet alleen als ballast of seksobject zien, maar dat ze leren om een leven lang blij te zijn met hun borsten. En zodat ze op enig moment -met gezonde borsten- kunnen starten aan het bouwen van een gezondere nieuwe generatie dochters. Met gezonde borsten borstvoedt het een stuk aangenamer!

Een lichaam dat vitaal genoeg is om potentiële ziekteverwekkers zelf onschadelijk te maken gaat ons helpen niet meer zó ziek te worden! Dit kunnen we zelf bouwen door een gezond leefpatroon (schoon eten, voldoende -normaal- bewegen, goed slapen), een gezond lymfesysteem én besef over gezond beha-gebruik.

Een paar eerste tips!

  • borstel en masseer je borsten dagelijksmarielle van tienen happy healthcare
  • kies je moment om een goed passende beha te dragen, en laat je -liefst beugelloze model- aanmeten door een specialist
  • gebruik een deodorant zonder o.a. parabenen en aluminium
  • laat etenswaren in pakjes, zakjes en potjes in de winkel staan, en laat suiker, tabak en alcohol eens wat vaker staan
  • start met minstens 2x zoveel groenten dan je nu eet en ben matig met fruit (max. 2 stuks per dag)
  • vervang je tandpasta, huidcrème en andere verzorgingsproducten, voor varianten waarvan je de ingrediëntenlijst daadwerkelijk begrijpt.

En als je écht wilt weten hoe het met je (borst)gezondheid gesteld is; laat eens een thermogram maken! Ik geef je gericht en hands-on advies over wat je zelf kunt doen om je (borst)gezondheid te bevorderen! Je kunt ook bij me terecht voor een Manuele Lymfedrainage-behandeling van je borsten.

Het is hóóg tijd voor een BorstGEZONDHEIDSmaand!!

Niet alleen ik, ook andere bewuste professionals zetten zich in voor preventieve gezondheidszorg.

Neem contact met me op, als je meer informatie wilt of als je een informatiebijeenkomst wilt bijwonen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *