Spring naar inhoud

Oestrogeen

Oestrogeen of oestradiol?

Ons lichaam produceert zelf stoffen die bijdragen aan het goed functioneren van onze organen. De vrouwelijke geslachtshormonen worden ‘oestrogenen’ genoemd. Ze spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van vrouwelijke geslachtskenmerken en vruchtbaarheid. Oestrogeen is een verzamelnaam voor o.a. oestradiol, oestron en oestriol.

oestrogeendominant happy healthcare

Oestrogeen is vooral van belang voor vrouwen

Hormonen dragen bij tot een evenwichtige gemoedstoestand, en dit geldt vooral voor vrouwen. De stemming van mensen, het geestelijk welzijn en de algemene gezondheid gaan hand in hand met hormonen. Voor vrouwen is oestrogeen een essentieel hormoon.

Oestrogeen wordt door het vrouwelijk lichaam zelf geproduceerd en is daarmee een essentieel hormoon. Het is verantwoordelijk voor o.a. de groei van de borsten, de menstruatie en de verbreding van de heupen.

Tijdens de puberteit stijgt de oestrogeenproductie, waardoor de baarmoeder, het baarmoederslijmvlies, de eileiders en de vagina rijpt en 'volwassen' wordt.

Zowel mannen als vrouwen produceren op natuurlijke wijze oestrogeen. Vrouwen echter ervaren de effecten ervan tijdens drie belangrijke levensfasen:

 • de puberteit
 • zwangerschap
 • menopauze

De belangrijkste functie van oestrogeen is het reguleren van ovulatie en bevruchting. Daarnaast is het ook actief bij het reguleren van andere processen, zoals het cholesterolgehalte in het bloed en de vetstofwisseling.

Soorten oestrogeen

Oestrogeen is een -van androgenen afgeleid- steroïd geslachtshormoon, net als testosteron dat is bij mannen. Er zijn drie soorten oestrogeen in het lichaam, die alle drie endocriene functies vervullen en de eiwitsynthese regelen.

Oestron vindt zijn oorsprong in progesteron en wordt voornamelijk in het vetweefsel aangemaakt Daar worden, zowel bij mannen als bij vrouwen, mannelijke geslachtshormonen omgezet in vrouwelijke geslachtshormonen. Dit gebeurt onder invloed van het enzym aromatase.

Oestriol, wordt geproduceerd door androsteron en komt vooral in zwangerschap in grote hoeveelheden voor.

Oestradiol wordt voornamelijk aangemaakt in de eierstokken. De aanmaak van oestradiol door de eierstokken wordt gestimuleerd door luteïniserend hormoon (LH) en follikel stimulerend hormoon (FSH). Dit zijn beide hormonen die worden aangemaakt in de hypofyse. De hypofyse is een onderdeel van de hersenen.

Wat is de functie van oestradiol?
Oestradiol speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de vrouwelijke geslachtskenmerken, zoals vorming van borsten en vrouwelijke vetverdeling. Ook speelt het een belangrijke rol in de menstruele cyclus en de vruchtbaarheid van de vrouw. Daarnaast speelt oestradiol ook een rol bij de groei en stevigheid van botten.

Oestrogeen helpt bij het reguleren van vele vitale functies van het lichaam

Zo heeft het een preventieve werking op cerebrovasculaire aandoeningen (beroerte of attaque). Ook maakt het een integraal onderdeel uit van het “commandocentrum” van het menselijk lichaam omdat oestrogeen voor de continue stroom van zowel bloed als glucose naar de hersenen zorgt. Dit is fundamenteel voor de gezondheid en het goed functioneren van neuronen en bepaalde neurotransmitters.

Oestradiol en de hersenen
Oestradiol is het sterkste oestrogeenhormoon. Het speelt een vitale rol bij de motorische functies. Ook is het gerelateerd aan het geheugen en leerprocessen, maar ook aan pijngevoeligheid.

Steeds vaker schrijven specialisten oestradiol voor om de hersenen te beschermen tegen mogelijke schade, veroorzaakt door ziektes zoals Alzheimer.

Andere voordelen
Dat zijn echter niet de enige voordelen die dit hormoon biedt. Vrouwelijke geslachtshormonen ondersteunen, naast het reguleren van de juiste werking van de voortplantingscyclus en het samenwerken met androgenen om het libido te stimuleren, ook de ontwikkeling van secundaire geslachtsorganen.

Dit hormoon helpt ook bij het verlagen van de bloeddruk en het beschermen van de botten als gevolg van calciumtekort. Daarnaast heeft het een positieve invloed op de werking van het urinewegstelsel.

Tijdens de menstruatie variëren de oestrogeengehaltes radicaal. De oorzaak van bijvoorbeeld stemmingswisselingen tijdens de menstruatiecyclus. Dit kan zich uiten in bijvoorbeeld:

 • irritatie
 • slapeloosheid
 • verlies van cognitief vermogen
 • angst zonder duidelijke motief

Menopauze en oestrogeen
Wanneer de menopauze begint, vermindert de oestrogeenproductie abrupt, wat leidt tot grote veranderingen in het lichaam, waardoor veel vrouwen de volgende symptomen ervaren:

 • vaginale droogte
 • radicale variaties in de stemming
 • extreme vermoeidheid
 • overmatig zweten
 • osteoporose (botontkalking)

Naarmate het oestrogeenniveau afneemt, neemt het risico op hart- en vaatziekten en het verlies van collageen en calcium toe. Mede daarom bevelen behandelaars vaak oestrogeen aan, om deze symptomen tegen te gaan.

Leefstijl

Natuurlijk is gezonde voeding en leefstijl de állerbeste manier om hormonen te reguleren. After all, beter dan een gezond lichaam, kunnen we het niet maken. Zoek samen met een in hormonen en vrouwengezondheid gespecialiseerde behandelaar een voor jou gepersonaliseerde voeding en leefstijlroutine uit. Dit is fundamenteel voor een gezond en evenwichtig leven.

Heb je een hoog oestrogeengehalte?
Naast een tekort aan oestrogeen, kun je natuurlijk ook een overschot aan oestrogeen hebben. Oestrogeendominantie. Dit lijkt alsof je enorm veel oestrogeen hebt, maar vaak is het te wijten aan een afname van progesteron. hierdoor raakt de verhouding van oestrogeen en progesteron verstoord.

Symptomen van een hoog oestrogeengehalte kunnen o.a. zijn:

 • Opgeblazen gevoel
 • Gezwollen en zere borsten
 • Borstcystes
 • Meer premenstruele symptomen
 • Minder zin in seks
 • Onregelmatige menstruatie
 • Hoofdpijn en geheugenproblemen
 • Stemmingswisselingen
 • Gewichtstoename
 • Haaruitval
 • Koude handen en voeten
 • Vermoeidheid of een verminderde energie.
 • Slaapproblemen

Wat te doen om oestrogeendominantie te voorkomen

Tip 1: zorg voor een gezond vetpercentage
Oestrogeen kan een rol spelen in de aanmaak van vet en het vasthouden van vocht. Het aangekomen vet produceert zelf ook weer oestrogeen, dus gaat de vetophoping nóg sneller en wordt nóg meer oestrogeen aangemaakt. De vicieuze cirkel is compleet.

Een te laag vetpercentage daarentegen kan weer een tekort aan oestrogeen veroorzaken. Dit kan onder andere leiden tot het uitblijven van de menstruatie, haaruitval of botontkalking.

Tip 2: eet voldoende vezels uit fruit -en bij voorkeur- groenten
Sommige stoffen uit voeding kun je als vrouw extra goed gebruiken, zoals plantaardig (fyto) oestrogeen. Dit komt voor in diverse groenten (zoals asperges, peulvruchten, groene paprika, broccoli), vruchten (appelen en peren) en granen (tarwe).

Plantaardig oestrogeen kan oestrogeenreceptoren blokkeren, waardoor menopauzale klachten kunnen worden verlicht. Daarnaast draagt het bij aan het remmen van de productie van enzymen die betrokken zijn bij de groei van kankercellen.

Tip 3: vermijd stress
Stress heeft ook veel invloed op je oestrogeenniveau. Bij langdurige stress wordt meer progesteron aangemaakt waardoor de verhouding tussen oestrogeen en progesteron uit balans raakt.

Tips 4: kom in beweging
Overgangsklachten en botontkalking hangen sterk samen met je oestrogeenpeil. Werk daarom vanaf je 35ste aan een evenwichtig oestrogeenpeil. Onderzoeken wijzen uit dat vrouwen die voldoende en passend bewegen, minder last hebben van de overgang en botontkalking. Daarnaast werkt het stressverminderend en kan het je helpen bij afvallen.

Tip 5: stop met roken
Rokende vrouwen komen één à twee jaar eerder in de overgang.

Tip 6: vermijd bepaalde voeding en dranken
Schrap het liefst zoveel mogelijk:

Koffie, thee, frisdranken en alcohol
Suiker en producten gemaakt met wit meel
Producten die veel eiwitten bevatten
Producten met conserveringsmiddelen

Zélfzorg

Met deze informatie en tips kun je zelf aan de slag. Wil je meer begeleiding? Aarzel dan niet contact met me op te nemen, dan pakken we het samen op.

Happy Self Care = Happy Healthcare
happyhealthcare.nl