Spring naar inhoud

Jouw motivatie

Wat maakt je leven zinvol?

Heb je ook weleens het gevoel dat je geleefd wordt? Dat je van hot naar her loopt te rennen? Dan is mijn eerste advies: Stop! Nu!

Neem een moment voor jezelf en kijk wat je leven zinvol maakt. Neem je leven in de hand; je eigen handen. Maak bewuste keuzes, stel prioriteiten en geniet bewust van iedere dag. Het is namelijk jóuw leven en jíj bepaalt hoe je leven vorm geeft. Niet je buren, vrienden, familie en de maatschappij. Kom op voor jezelf en doe wat je gelukkig maakt. Ga aan de slag met de onderstaande tips voor meer zingeving in je leven. Zingeving heeft alles te maken met wat je leven zinvol maakt. Dus wat zorgt ervoor dat je met een goed gevoel opstaat en gedurende de dag voldoende energie en levenslust hebt? En wat zorgt er voor dat je met een tevreden gevoel gaat slapen?

Wat is zingeving en waarom is het belangrijk?

De zoektocht naar zingeving bestaat al sinds mensenheugenis. Het bepaalt namelijk wat je leven doel en inhoud geeft. Maar het bepaalt ook de waarde die je toevoegt of de bijdrage die je levert aan iets dat groter is dan jezelf. Wat iemands leven zin geeft verschilt van persoon tot persoon. De een redt bedreigde diersoorten, de ander vangt zwerfkatten op, weer een ander runt een eigen bedrijf, leeft groener, spendeert voldoende tijd met de (klein)kinderen, familieleden en/of vrienden doorbrengen, enzovoort. Dit kan verschillen al naar gelang je levensfase waarin je zit; op enig moment in je leven vind je het zinvol bedreigde diersoorten te redden en in een andere fase geeft voldoende tijd besteden aan je familie zin aan je bestaan.

Dat wat je leven zin geeft, krijgt je volle aandacht; het stimuleert en motiveert enorm en geeft zo dus richting aan je bestaan. Daar span je je graag voor in. Het maakt je blijer, positiever en energieker. Dat maakt dat het belangrijk is antwoord op die vraag te vinden. Wat geeft jouw leven zin. Wat is je ikigai? Doe jij wat je belangrijk vindt? Wat maakt je blij, tevreden en gelukkig? Wat geeft je energie en zorgt voor vitaliteit?

Ben jij op zoek naar zingeving in het leven? Wil je lekkerder in je vel zitten en bewuster in het leven staan? Wat je leven zin geeft, bepaal jij. Ik help je leven je motivatie te vinden.

Tips om te ontdekken wat je leven zinvol maakt

Stel prioriteiten

Wat zijn je prioriteiten? Stop je al je tijd, energie en misschien ook wel geld in wat je belangrijk vindt? Of verschuift je aandachtsveld weleens? Als je op zoek bent naar zingeving, helpt prioriteiten stellen omdat je dan bepaalt wat je blij en gelukkig maakt en energie geeft. Schrijf eens op wat je daadwerkelijk belangrijk en zinvol vindt én geef er gevolg aan. Welke activiteit of bezigheid neemt je zo in beslag, dat je flow ervaart en de tijd vergeet? Zoek het uit. Bedenk je anders wat je als 8-jarige het allerliefst deed. Herinner je je nog wat je mateloos interessant, inspirerend, boeiend, etc. vond? Doe jezelf een plezier; graaf in je geheugen en schrijf het op. Dikke kans dat het je helpt te achterhalen wat je leven daadwerkelijk zin geeft. 

Relax bewust

Mediteer je weleens? Kun je weleens in alle rust je gedachten de vrije loop laten? Veel mensen zitten veel en vaak in hun hoofd, waardoor ze verstrikt raken in een wirwar van gedachten waardoor ze niet kunnen ‘zien' wat hun leven zin geeft. Gún jezelf de rust en zoek de stilte op. Ga mediteren en/of wandel in de natuur (zonder afleiding van je telefoon of muziek) of zoek een rustig plekje en doe eenvoudige ontspanningsoefeningen, misschien helpt het je om relaxing muziek te horen. Adem diep in en uit. Je zult merken dat de spanning van je afglijdt en jij je stukken prettiger, positiever en energieker voelt. Het brengt je hoofd tot rust en helpt om in contact te komen met je gevoel en te achterhalen wat je echt belangrijk en zinvol vindt. Luister dan eens naar wat je hart ofwel je gevoel je ingeeft.Je ontspannen en rustig voelen, is belangrijk als je op zoek naar zingeving bent. Reserveer daarom elke dag wat tijd voor jezelf om bewust te relaxen en helemaal tot rust te komen.

Investeer in je relaties

Goede relaties geven je leven zin en zijn essentieel. Ze maken het leven mooier en kleurrijker. Investeer daarom in vriendschappen door je te omringen met mensen die je accepteren om wie je bent. Die je positieve energie geven. Vermijd degenen die je willen veranderen, je energie opslorpen en geen waarde toevoegen.

Waarmee kun je anderen helpen?

Als iemand jou helpt voelt dat fijn. Voel jij datzelfde als je iemand helpt of ergens aan bijdraagt? Geeft je dat niet nog veel meer voldoening? Kijk eens om je heen en vraag je af hoe en waarmee je anderen kunt helpen. Maak gebruik van je kennis, benut je talenten, stroop je mouwen op, bied een luisterend oor en dergelijke. Er is vast iets wat je kunt bijdragen en waar jij gelukkiger van wordt.

Volg je passie

Doen wat je het allerleukste vindt, maakt je leven de moeite waard. Het geeft je leven betekenis en een doel om voor te gaan. Een passie waar je helemaal in op kunt gaan maakt je blij, geeft energie en vervult je met plezier. Zoek dus uit waar jij passie voor hebt; waar je 's morgens vroeg met liefde voor op staat, je ikigai. Ja, daar istíe weer, ik ben fan 😉 Een passie hoeft niet groots en meeslepend te zijn. Ook (juist) kleine dingen kunnen je met blijdschap, geluk en energie vervullen. Sta er eens bij die kleine dingen stil. Geniet met volle teugen van de stralende glimlach van een onbekende, groet iedereen, ook onbekenden, de prachtige zonsopgang of –ondergang, het gekwetter van de vogels, enzovoort.

Wat als je nog een jaar te  leven hebt?

De enige waarheid in het leven is dat je ooit dood zult gaan. Deze gedachte in je achterhoofd, kan je helpen te achterhalen wat jouw zingeving is. Wat staat op je bucket-list? Wat wil je daadwerkelijk doen? Wat vind je écht belangrijk? Waar zou je spijt van hebben als je het niet hebt gedaan? Wat wil je nalaten aan je dierbaren of zelfs aan de maatschappij? Maak eens een lijstje met wat je zinvol vindt en hoe het aansluit bij je huidige leven. Het helpt te achterhalen wat je eigenlijk wilt met je leven.

En last, but not least; begin klein

Als je op zoek gaat naar zingeving, hoef je heus niet direct rigoureus je hele leefstijl om te gooien. Wees lief voor jezelf en begin klein. Voer steeds nieuwe kleine veranderingen door in je privéleven, werk, jezelf enzovoort. Geniet van de positieve energie die de kleine veranderingen je brengen. Je zult merken dat het een sneeuwbaleffect teweegbrengt dat uiteindelijk bijdraagt aan meer zingeving in je leven.