Spring naar inhoud

Je zweet stinkt – wat doe je er tegen?

First things first; zweten is gezond en okselgeur is heel normaal! Wist je dat gemiddeld 100 verschillende bacteriën in je oksels leven? En dat 80% daarvan voor stinkende zurige okselgeur zorgt? Dat verwijderen of kapotmaken; je hebt ze ook nodig omdat ze je beschermen tegen ziekteverwekkers. 

oksel zweet vies stinken ruiken happy healthcare

Zweten is belangrijk voor je lichaam; voor temperatuur- en vochtregulatie maar ook voor de uitscheiding van afvalstoffen. En je kunt vaak echt wel iets doen aan de oorzaken van geurig zweten!

Mensen met diabetes, lever- of schildklieraandoeningen, hart- en longziektes en schimmelinfecties kunnen een onaangename okselgeur hebben. Medicijnen die op de hormonen werken kunnen dat effect ook hebben. Heb je wel het idee dat dit de oorzaak is en heb je er last van, dan kun je advies vragen aan je huisarts. Bij sommige medicijnen – zoals de pil – zijn alternatieven mogelijk.

Door lichamelijke omstandigheden kan je lichaam overgaan op eiwitverbranding, in plaats van vet- of glucoseverbranding. Hierbij ontstaat het bijproduct ammoniak! De geur is vergelijkbaar met urine of kattenpis. Dit kan tijdelijk zijn, maar komt ook geregeld voor bij bepaalde ziektes als diabetes, hypoglykemie of ijzertekort. Houdt het langer aan, zoek dan advies bij je huisarts of behandelaar.

Laten we starten met voeding

Basisregel is: “Eet gezond en gevarieerd”

Een lekker fruitsapje, fris ijsje of chocolade. We houden van zoet. Maar door alle suikers krijg je een overdosis. Om alles af te voeren, wordt je hele lichaam ingezet. Zo ook je zweetklieren. Vooral mensen met diabetes en hypoglykemie kunnen hier last van hebben. Laat suiker en suikerhoudende voedingsmiddelen (ook drinken!!) dus liever staan. Water met munt en citroen is ook erg lekker!

Roken en alcoholgebruik maakt de huid van binnenuit kapot, waardoor meer geurtjes verspreid zullen worden.

Matig koffiegebruik

Eet matig rood vlees, het bevat vrij veel ijzer, fosfaat, zink, vitamines en creatine. Als je meer dan 2 keer per week rood vlees eet zul je een negatief effect op je lichaamsgeur opmerken.

Zwavelrijk eten, alcohol, suiker en kruiden kunnen een negatieve invloed hebben op je okselgeur. Je kunt dit dus het beste met mate gebruiken.

Is het je opgevallen dat de geur van tomatenstelen erg lijkt op de geur van zweet? Er is een direct verband tussen de hoeveelheid tomaten die we eten en de geur van transpiratie.

Gebruik minder zuivelproducten om gassen, een opgeblazen gevoel en winderigheid te voorkomen. Als je melk niet goed verteert, ruikt je zweet als kool.

Sommige soorten vis zorgen voor een onaangename zweetlucht. Sommige soorten, zoals forel of tonijn, bevatten ook choline (vitamine B4). Deze vitamine zorgt voor een visachtige geur van onze natuurlijke lichaamsgeur. Door deze visachtige geur kunnen sommige mensen het ‘visgeursyndroom’ ontwikkelen, trimethylaminurie. Het is een aandoening waarvoor een speciaal dieet nodig is voor de behandeling.

Kruisbloemige groenten zoals broccoli, bloemkool zijn rijk aan kalium en antioxidanten. Ze bevatten echter ook een grote hoeveelheid zwavel. Deze stof kan ervoor zorgen dat we een onaangename geur afgeven tijdens het zweten.

Asperges kunnen de geur van zweet en urine veranderen. Het heeft deels te maken met methaanthiol dat ontstaat tijdens de spijsvertering.

Knoflook, ui en chilipepers zijn allemaal voedingsmiddelen die stoffen bijeenbrengen die het lichaam vervolgens afscheidt door zweet en de longen. Dit veroorzaakt een lichaamsgeur en een geur uit de mond die vrij sterk is.

Drink voldoende water (2 tot 3 liter per dag)

Vermijd stress of leer beter om te gaan met stress en breng balans aan tussen inspanning en ontspanning

Waterstofperoxide: meng 1 theelepel in een kopje water en was er je oksels mee.

Rozenwater: puur onder je armen of vermengd met een paar druppels tea tree olie of sandalwood.

Etherische olie van pepermunt, of teatree, of peterselie, of rozemarijn, of lavendel werken antibacterieel en kun je goed gebruiken als deo. Meng tot 10 druppels in een flesje water en spray het onder je oksel met een spuitflesje. Steeds goed schudden voor gebruik.

Puntje twee: slechte (of juist overmatig 'goede') hygiëne en stress.

Je hebt waarschijnlijk de neiging je oksels veel en grondig te wassen met zeep. Dat is niet nodig, erger nog; je loopt de kans dat dit het probleem zelfs vergroot. Denk nog even aan goed een slechte bacteriën… Alleen die stinkers die de zure lucht maken, wil je kwijt. En laat die nou net niet tegen zuren kunnen…

Het wondermiddel is (biologische) appelazijn: dep een verbandgaasje in azijn en wrijf het door je oksel -of- vermeng water met appelazijn en spray dit met een spuitbus onder je oksel). Ditzelfde geldt voor citroensap. Het kan zijn dat je de azijnlucht niet om te harden vindt; gebruik het dan alleen ’s avonds voor je gaat slapen. Spoel het ’s ochtends af en was het gebied daarna met antibacteriële zeep.

Wil je je oksels persé met zeep wassen, kies dan voor natuurlijke zeep (denk dan aan groene zeep, van die dikke, in een pot) en als je dat wat spartaans vindt, kun je daar een paar druppels etherische olie aan toevoegen. Liefst antibacteriële zoals pepermunt, of teatree, of peterselie, of rozemarijn, of lavendel.

Het is belangrijk je oksels goed te wassen -en te drogen- om alle resten van zeep en de deodorant van de vorige dag te verwijderen. Deze kunnen namelijk schimmels en bacteriën veroorzaken. Scheer je oksels ook geregeld. Bacteriënafval hecht zich makkelijk aan haar.

Gebruik baking soda om lichaamsgeuren in het algemeen tegen te gaan. Een andere effectieve toepassing is: meng een lepel baking soda met citroensap (of appelazijn) en breng dit aan na het wassen. Let wel op dat je dit dun aanbrengt. De okselhuid is vrij kwetsbaar en niet iedereen kan even goed tegen dikke lagen baking soda.

Je kunt van baking soda en kokosolie ook een heel fijne deodorant maken. Met een paar druppels van je favoriete (antibacteriële) etherische olie ruikt het ook nog eens lekker.

Zweet je niet alleen geurig, maar ook veel? Dan kan een mengsel van thijm en rozemarijn helpen tegen hyperhidrose.

Ook aloëvera tegen overmatig zweten onder controle te houden. Breng gewoon wat gel aan die je in de plant vindt. Doe dit ’s avonds voor een nog beter effect.  Het is niet ingewikkelder dan een blad van de aloëvera plant opensnijden en de gel aan te brengen op je oksels. Laat het een paar minuten intrekken en spoel de gel niet af. Je zult je gelijk frisser voelen.

Vervang je deodorant door een natuurlijke deodorant! Gebruik een okselverfrisser die de bacteriën aanpakt en niet je oksels dichtmetselt! Je oksels moeten kunnen zweten, anders maak je het probleem erger, omdat het vuil niet je lichaam uit kan. Laat je oksels hun werk doen, en voorkom de geur door een middel te gebruiken dat de bacteriën aanpakt. Hierboven zie je natuurlijke (grootmoeders) middelen, maar een gezonde deo is ook te koop. En dat je door de bomen het bos niet ziet, is heel begrijpelijk. De claims vliegen je om de oren…. en dan werkt ook nog eens niet elke deodorant voor iedereen even goed. Rollers, sticks, spuitbussen; keuze te over. En in (bijna) allemaal zit zóveel chemische rommel, dat je van minder al ziek zou worden. Wat je ook kiest; laat deo met aluminiumzouten links liggen, die houdt zweten tegen en zweten is nou juist zo broodnodig voor je gezondheid. Die stinkbacteriën, die wil je niet. Er zijn plenty deo's met alleen maar natuurlijke ingrediënten.

Hoe voorkom je het? Uitproberen! Heb je een gevoelige huid, let dan op de ingrediëntenlist en ga voor een zo natuurlijk mogelijke deodorant. Vooral producten met meer dan 15 procent aluminiumzout en producten waarin alcohol is verwerkt, zorgen voor irritatie. Last van overmatige transpiratie, dan kan een antiperspirant goed werken. Die zorgt er namelijk voor dat je minder gaat zweten. Laat je goed adviseren.

Waterstofperoxide is ook al zo’n nuttig product waar je een fles van in huis zou moeten hebben. Naast dat het een goede eerste-hulp-behandeling is voor snijwonden of andere wondjes, helpt het ook goed als je geuren van je armen of voeten wilt verwijderen.

Het kan ook de vlekken verwijderen die door deodorant of zweet zijn veroorzaakt.

Over kleding gesproken

Was je kleding af en toe op 60 graden C. Op 30 graden C verwijdert wassen de bacteriën niet. Polyester kleding is ook een feest voor micrococci (bacteriën die ranzige afbraakproducten afgeven). Deze bacteriën overleven niet op katoen, bamboe en linnen, wist je dat? Als je al gevoelig bent voor stinkende oksels, dan vermijd je dan ook liever strakke kledingstukken, deze beperken de luchtdoorstroming. Zoek naar natuurlijke stoffen. Berg je kleding ook op in luchtige kasten en trek regelmatig schone kleding aan

En stress

In stressvolle situaties zweet je meer. Iedereen. Door angst klopt je hart sneller, vernauwen je bloedvaten en stijgt je lichaamstemperatuur. Zweten zorgt er dan voor dat je temperatuur weer op normaal niveau komt. Angstzweet is het énige zweet dat je direct al kunt ruiken. Het vermengt zich met adrenaline en andere stoffen die je alleen op dat moment kunt ruiken. Een normale lichaamsreactie is moeilijk te voorkomen. Probeer stressvolle situaties zoveel mogelijk  te vermijden.

Zweet wanneer het jou uitkomt. Geef je lichaam extra gelegenheid om te zweten door flink te bewegen of naar de sauna te gaan. Geef je lichaam de ruimte om het zweet af te voeren. Het okselzweet dat daarna nog naar buiten komt, ruikt niet of minder.

WIN-WIN-WIN

Je ziet dat er plenty -gezonde- manieren zijn om je zweet minder te laten ruiken. Allemaal helpen ze je met het oplossen van de basisproblemen: elimineren van de bacteriën die zorgen voor de stank,  verminderen van je onzekerheid die je stressniveau aanwakkert en verbetering van je basisgezondheid wast je (huid)milieu minder aantrekkelijk maakt voor de bacteriën om zich te nestelen...

oksel zweet lekker fris ruiken happy healthcare

2 gedachten over “Je zweet stinkt – wat doe je er tegen?

  1. T. Huisman

    Als je je best doet en van alles doet en genoeg artikelen hebt dan ga je er van uit dat het wel goed zit. Zou het erg vnden dat ze dat van mij zouden zeggen. Heb van allerlei deodorants en ik dacht het zal wel goed zijn. Heb mensen er ook nooit over horen klagen en ik vroeg de omgeving wel eens of ik vies was en dan zei men wel eens je kon wel eens naar de kapper. Sommig mensen komen in een isolement terecht voor hun overmatig zweten en stress.

    1. Happy Healthcare

      ik hoor wat je zegt T.Huisman, en ik voel met je mee. Mensen kunnen soms snijdend commentaar leveren. Gevraagd en ongevraagd. Waardoor je in dit geval in een vicieuze cirkel terechtkomt. Ik hoop dat je een manier vindt om ermee om te gaan. Het ligt niet aan jou!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *