Spring naar inhoud

Is je magnetron wel zo onschuldig?

Hoe schadelijk is het eigenlijk om je eten in de 'ping' op te warmen?

Jij kunt vast ook niet meer zonder je magnetron. Je warmt er snel de kliekjes van de vorige dag mee op, of je ontdooit snel een paar boterhammen uit de vriezer. Keyword is "snel".

Je kent vast de wilde verhalen over de schadelijke werking van je geliefde apparaat op je eten en gezondheid. Wat klopt hiervan?

Hoe werkt een magnetron?
Een magnetron verhit met behulp van microgolven, vochtdeeltjes in je voedsel door deze op hoge frequentie te laten trillen waardoor warmte vrijkomt.

Verbranding of vergiftiging

Niet overal zitten evenveel watermoleculen (vochtdeeltjes). Hierdoor wordt eten niet gelijkmatig verhit waardoor sommige stukjes nog koud zijn terwijl de rest van al wel loeiheet is. Op die koelere plekken zullen niet alle bacteriën gedood zijn, waardoor je ziek kunt worden als je het eet.

Natuurlijk kun je je eten in kleine stukjes verdelen en het tijdens het verwarmen een of wat omscheppen. Controleer, hoe dan ook -voordat je je mondt verschrikkelijk verbrandt- of je eten overal even goed verhit is.

Is magnetronstraling gevaarlijk?

Helaas, de straling die je keukenwonder produceert heeft een negatieve invloed op je lichaam hebben en kan zelfs voor hartaandoeningen zorgen.

Via de magnetron kan via het glazen deurtje en bij open doen, straling lekken. De Food and Drug Administration (FDA, het Amerikaanse voedingscentrum, zeg maar) geeft aan dat de gelekte hoeveelheid straling "onbeduidend en ver beneden het maximaal toelaatbare niveau" is, waardoor het onschadelijk is voor mensen. Veilig denk je dan.

Helaas opnieuw; volgens Powerwatch, een Amerikaanse onafhankelijke consumentenorganisatie, is de hoeveelheid straling die vrijkomt als de magnetron aan staat nog altijd vele malen hoger dan een gsm-mast die dicht in jouw buurt staat kan produceren. Blijf daarom zo lang de magnetron aan staat bij het deurtje vandaan, omdat een te hoge blootstelling aan magnetrongolven kan leiden tot staar in de ogen. Nog gevaarlijker wordt het als het deurtje van de magnetron niet meer goed sluit, beschadigd of gedeukt is. Gebruik dan je magnetron helemaal niet meer. Als je lichaam direct wordt blootgesteld aan magnetronstralen kunnen je weefsels ernstige beschadigingen oplopen en verhoog je het risico op de “magnetronziekte”. Symptomen van deze ziekte zijn: slapeloosheid, nachtzweten, hoofdpijn, duizeligheid, opgezette lymfeklieren, een verzwakt immuunsysteem, verminderd bewustzijn, depressie, geïrriteerdheid, misselijkheid, lusteloosheid, gezichts- en oogproblemen, vaak moeten plassen en veel dorst.

Sta je veelvuldige bloot aan magnetronstralen, dan kan dat ook leiden tot kanker, lange-termijn hersenschade, verstoring van de hormoonproductie, afwijkingen in het immuunsysteem, geheugenverlies, concentratieproblemen, emotionele instabiliteit en afname van het IQ.

Russische onderzoekers hebben ontdekt dat er gedurende verhitting in de magnetron in bijna alle soorten voeding die werden getest kankerverwekkende stoffen werden gevormd. Bij het verhitten van melk en granen worden bepaalde aminozuren omgevormd tot kankerverwekkende stoffen. In vlees werd d-Nitrosodienthanolamines gevonden en werden bij het ontdooien van bevroren fruit in de magnetron delen van de glucosides en galactosides omgevormd tot kankerverwekkende stoffen.

En een recent onderzoek aan de Amerikaanse Trent University toont in een onderzoek naar de effecten van 2.4 GHz straling (let op, we staan nu aan de drempel van grootschalige uitrol van 5GHz) onomstotelijk aan dat magnetronstraling effect heeft op het hart. Volgens Dr. Magda Havas van de Trent University is dit het eerste onderzoek dat directe en significante gevolgen van straling van magnetrons (die aan alle Amerikaanse en Canadese consumentenveiligheidseisen voldoen) voor zowel hartslag en hartslagvariatie heeft aangetoond en gedocumenteerd. Ook bestaat bewijs dat diezelfde stralingsfrequentie (2GHz nog steeds hè), bij bepaalde mensen de bloedsuikerspiegel sterk laat stijgen en zelfs de oorzaak kan zijn voor een bepaalde vorm van diabetes.

Plastic bakjes

De meeste magnetronbakjes zijn van plastic. Door die straling, lekken allerlei chemicaliën uit het plastic, zoals benzeen, xyleen of bisphenol-A  (een oestrogeenachtige stof die zeker voor vrouwen tot complicaties kan leiden, en die in allerlei plastic verwerkt is).

Minder voedingstoffen

Tja, en dan last but -certainly- not least; uit verschillende onderzoeken laten zien dat het gebruik van 'de ping' invloed heeft op de voedingswaarde van je eten. De straling tast de hoeveelheid nuttige voedingstoffen namelijk aan. Zelfs je zorgvuldig bereide en bewaarde biologische maaltijd is dus bepaald niet meer zo gezond te noemen als hij een paar minuten in de magnetron heeft gestaan! Broccoli verliest bijvoorbeeld het merendeel van zijn antioxidanten in de magnetron. Asperges raken grote hoeveelheden vitamine C kwijt, en knoflook verliest bijna alle werkzame allinase, een stof die onder andere de vorming van kanker tegengaat.

Magnetron schadelijk?

Alles bij elkaar lijkt het me onverstandig je magnetron nog te gebruiken. De straling is wel een dingetje en of je nou gelukkig wordt van waardeloze voeding?

Als je een restje van je gezonde maaltijden opnieuw wilt eten; pak dan het good old pannetje er even bij en trek de stekker van je magnetron uit het stopcontact.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *